Gradinaritul de zi cu zi

anknic

Active Member
planteaza-i, nu vor inflori, dar toamna vei scoate bulbi mari care anul urmator vor face flori.

in primavara am pus vreo 50 de bulbisori mici intr-un loc mai dosit ca sa creasca, vreo 10 dintre ei au inflori...probabil ca erau cei mai maricei.

pe ideea ca fiind verzi mai creste bulbul in pamant i-am lasat si eu.
 

happy

Well-Known Member
Elena,eu i-as lasa in pamant,la anul ies singuri!Gladiolele rezista bine la frig.Eu o sa incerc sa las si bulbi mari de gladiole in pamant.Anul asta mi-au inflorit cateva gladiole din bulbii ramasi peste iarna afara :wink:
Voi ati taiat si trandafirii,i-ati musuroit :eek: Sunt in urma tare!Am niste samburi de migdali si nuci mari ,nu am reusit sa-i bag in pamant.Tot scot plante si dau la altii(nu degeaba :rofl:)
 

anknic

Active Member
si mie mi-au inflorit bulbi lasati de tata peste iarna in pamant, dar analizand locurile: au inflorit unele peste care s-au intins garofite (asa ca le-a tinut de cald covorul de garofite) si unele de sub frunzele unei yuci de gradina. plus ca anul trecut a fost zapada...daca da ger si nu-i zapada pe pamant..."la revedere" gladiole.
 

anasstasia

Active Member
Si eu stiam ca nu rezista gladiolele peste iarna in pamint. Poate sint si exceptii, insa eu nu recomand din cite am citit...
 

interval

Active Member
Cand a fost aproape sa cada bruma, am ales doua randuri de rosii care aveau fructe necoapte din belsug, le-am scos aracii, le-am culcat cu mare atentie pe pamant, apropiind randurile unul de altul si am pus peste ele o folie ancorata cu niste caramizi. Ieri am cules aproape o galeata de rosii.

Astazi pe la pranz, cand se face ceva mai cald, dau folia la o parte, ud rosiile si le las sa respire 1-2 ore, dupa care pun folia la loc. Dupa cate gogonele verzi mai erau, ar trebui sa mai tina figura cu galeata.
 
de ce nu mi-o fi trecut prin minte si mie figura lui interval???? :x
eu am cules toate gogonelele in cateva ladite...care le-am pus la murat,care s-au stricat,dar multe dintre ele s-au copt si am si acum rosioare frumoase,insa nu mai au acelasi gust ca atunci cand se coc pe rug...
 

ionascus

Active Member
Buna dimineata.....
Am pregatit pamantul si recipientele pentru rasaduri,am ales semintele de vinete si ardei pe care le voi pune primele in pamant...
Anul trecut le-am pus in luna februarie si a fost cam tarziu,s-au copt tarziu in toamna....
Cine stie calendarul 2012 astrologic, dupa cere se poate gradinari?
 

happy

Well-Known Member
Eu deja am semanat in caserole ardei kapia si ardei lungi usturati(de la Victoria 2010)Maine o sa seman si vinete,ai dreptate Codrina! :D
Azi am dat o fuga la gradina si am scos cativa puieti de castan comestibil.Nu stiam ca ingheata in primii ani! :eek: Cu ocazia asta am bagat mancare si la albine! :wink:
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
eu anul trecut am pus semintele pe 25 februarie [ pt rasaduri ] si a fost bine ,asa am sa fac si anul asta pentru ca mai devreme de 1-5 mai nu pot sa pun rasadurile in gradina ca de obicei la inceputul lunii mai mai sunt una doua nopti cu minus :(

dar probabil in alte zone ale tarii se pot planta si mai devreme .
 

happy

Well-Known Member
Eu vreau sa pun rasaduri de ardei si vinete(cateva )in solar.Rasadul pentru gradina o sa-l pun la sfarsitul lui februarie in rasadnita! :D
 

victoria

Active Member
:cry: eu nici anul asta nu pot pune rasaduri cand vreau.Suntem tot in faza de ......mare harababura :(
Asa ca imi voi face rasadnita la inceputul lui Martie :roll:
Acum m-am apucat de sortat semintele si de facut etichetele pentru rasadnita,ca am multe soiuri si sa nu le incurc :)
 

anknic

Active Member
io am studiat luna si m-am hotarat ca le pun de pe 23 feb pana pe 8 martie (rasadurile) si de pe 23 martie pana pe 6 apr si de pe 22 apr pana pe 6 apr.(altele in gradina)

cica la seminte e bine sa le tii 2-3 zile in apa si sa le insamatezi cu 2-3 zile inainte de luna plina (7 feb, 8 mart, 6 apr, 6 mai) :)
 

Elektra

Member
Si eu voi semana semintele de ardei la sf saptamanii, dureaza mult pana rasar, pentru rosii astept jumatatea lui februarie, in timpul zilei o sa le tin pe pervaz iar noaptea sub neonul special, au crescut f bine anul trecut sub neon. Ca si pamant pentru rasaduri voi folosi un amestec de turba, pamant din gradina, un pic de cenusa, coji de oua maruntite bine si un pic de ingrasamant terrafertil.
Le fac pentru udat un macerat la rece din coada calului si urzica. Abia astept sa vad rasarind plantutele, mult succes la semanat tuturor!
 

diana999

Active Member
happy a spus:
Eu deja am semanat in caserole ardei kapia si ardei lungi usturati(de la Victoria 2010)Maine o sa seman si vinete,ai dreptate Codrina! :D
Azi am dat o fuga la gradina si am scos cativa puieti de castan comestibil.Nu stiam ca ingheata in primii ani! :eek: Cu ocazia asta am bagat mancare si la albine! :wink:
happy, cand plantezi rasadurile in solar ?
 

veretregn

Active Member
Au fost două nopți de îngheț ușor aici. -2 și -4.
Am încercat să iernez mușcatele într-o seră cu folie neîncălzită. Acoperite cu o pânză din aia agricolă albă, în seră nu au fost afectate. Nici kalanchoe nu a avut treabă și se descurcă de minune la temperaturi 2 - 6 grade cât este peste zi înăuntru. Nu este nici soare, deci rareori se încălzește... Canna indica a fost îăngerită însă de frigul ăsta, însă sunt convins că va da din nou din rădăcini. Era pusă într-un vas în seră.


A început febra însămâmțării.

Îmi germinează semințele de vinete. Semințele de chili sunt puse. Urmează ardeii, păstârnacul, pătrunjelulrădăcină, țelina de frunze...


Apoi voi începe să mai aranjez prin grădină, să mai împrăștii niște compost. Vreau să fac un soi de ladă ridicată deasupra pământului, cam 30 de cm, în care să cresc rădăcinoasele. Îi pământ greu aici și niciodată nu am avut recoltă frumoasă, iar mie tare mult îmi place păstârnacul și pătrunjelul. Cu morcovii nu mă omor, însă păstârnc și pătrânjel mănânc și crud, în loc de chipsuri sau alte cele mai nesănătoase.
Apoi să iau hârlețul să intorc compostul pentru că la sfârșitul lunii eu pun mazărea și bobul. Astea fructifică până la mijlocul iunie. Iar în iunie nu este târziu să pun după ele niște dovlecei. ȘI mazărea și bobul sunt leguminoase și îngrașă pământul cu azot, deci la curcubitacee le place după.

De pomi și de trandafiri și zmeură mă tot ocup. Nu am mare lucru te tăiat. Că trandafirii i-am tăiat zilele trecute la vreo 20 de cm deasupra pământul. Și am tolatat puțin unul pe care încerc să îl fac să se cațere.

Am început să replentez câțiva butași de ficus pe care i-am luat prin noiembrie. Îi țin pe pervaz încă, însă la toamnă cred că îi pun direct în pământ că nu mai am spațiu în casă.

Și în fiecare zi mă uit după semințe pe net... nu știu dacă asta este grădinărit, însă ține de așa ceva.
 

happy

Well-Known Member
Mie imi spui de cautat seminte pe net?!!! :eek: Ma doare capul de atatea frumuseti pe eBay.Am cheltuit peste 200lei pana acum.
Diana rasadurile in solar le pun cand se incalzeste,pe la 15martie cred,de aceea am pus ardeii si vinetele deja la germinare.Anul trecut a trebuit sa cumpar rasad,au crescut tare greu in rasadnita!
Cum stai cu celelalte seminte,eu am pus o groaza deja liriodendron,physsalis(Peru),gazanii,astible,calycanthus,smochin Turcia,jujube,margarete africane,hibiscus dublu,passiflora etc :rofl:
 
Sus