Gradina pe acoperis si nu numai - intrebari

Ionut007

New Member
Buna ziua tuturor,
am inceput un proiect nou, pe care il tot amanam de ceva ani, si anume crearea unei gradini pe acoperis.
Momentan am 4 "jardiniere" de 100 de litri, si intentionez sa mai iau 4, in care am pus substrat de turba, am tras tuburi si distribuitoare de picurare pe acoperisul casei. Casa, un minibloc de fapt, e cea mai inalta din zona si acoperisul e de tabla cu orientare sudica deci soare si caldura cat cuprinde. (sunt in Cluj-Napoca, deci cat cuprinde in Cluj-Napoca).
Pe pervazele de la geamurile de pe casa scarii, care-s tot cu orientare sudica, sud-vest mai mult, am pus alte 4 jardiniere de 50 de litri.


Si acum intrebari:
1. Ce panou de comanda as putea lua pentru irigare. As prefera si senzor de umiditate, sa nu dea drumul la apa daca nu e nevoie, dar sa nici nu fie scump cu spume?
2. Ce pot pune in jardinierele de pe acoperis: ce plante aromatice, ce fructe si legume sunt mari consumatoare de soare si caldura?
3. Ce pot pune in jardinierele de pe pervaz, zona mai umbrita?
4. Sa gauresc jardinierele sa se dreneze de apa, daca da, la ce inaltime? Au inaltime de 45 cm alea mari si 35 cm alea mici.

Multumesc anticipat,
un weekend minunat!
 

gomez99

Well-Known Member
dupa mine abordare e cumva simplista, da nu e un cap de tara. "gradina pe acoperis" inseamna ceva mai mult de citeva jardiniere. daca e "ceva mai mult", atunci e de tinut minte ca fiecare metru cub de pamint umed cintareste 1800kg. daca ramin pe acoperis, la asta se mai adauga iarna 100kg pe metrul patrat la zapada proaspata. Permite acoperisul incarcarea asta suplimentara?
daca pui plante mai inalte de 30 cm, cum stai cu curentii de aer (vint, furtuna)?
drenarea apei este necesara, eu as face niste gauri in fundul jardinierei dar as gindi o tavita si un sistem de scurgere, altfel favorizezi mucegaiul si infiltratiile sub ea. eu as pune plante de rocarie, in special sedum si sempervivum, rezista la soare si uscaciune, nu au nevoie de pamint special si nici de strat gros de pamint. cred ca ar mai merge si vinca si lavanda.
 

crysty

Active Member
Buna ziua Ionut
Un acoperis verde nu se face asa dupa cum crezi ca trebuie facut. Nu o sa iti iese unul profesional care sa reziste ci doar ceva amatoricesc care trebuie sa stai cu munca pe el.
In primul rand si din cate stiu se pun plante suculente (autohtone-adaptate natural) pentru ca ele rezista la seceta si ingrijirea lor e 0 sau aproape 0 ca mai trebuie curatate de uscaturi. Daca vrei sa te si folosesti de acel sptatiu si sa salvezi din bani adica sa produci ceva de mancat cum ar fi legume sau plante aromatice atunci daca acoperisul este drept mai bine puneai bare de protectie pe margini ca sa nu cazi din greseala si puneai ghivece si jardiniere cat cuprinde si cumparai rasaduri ca banuiesc ca nu o sa ai rabdare sa iti produci materialul saditor in februarie la interior. Legumele si aromaticele sunt plante anuale ,mai putin rozmarinul adica o sa se usuce tot la iarna si la anul o iei de la capat dar suculentele sunt perene si se extind singure.
De asemenea un acoperis verde ar trebui sa aiba macar teoretic o panta de scurgere cat mai mica deoarece o ploaie puternica ar putea spala tot pamantul. La plantele suculente nu poti sa pui numai turba ,trebuie amestecata cu nisip iar nisipul va aduce o greutate in plus. Suculentele au radacini filamentoase foarte subtiri si mici se pot prinde bine daca ai pus nisip in turba . Nu pui perlit ca costurile sunt foarte mari s nu ajuta suculentele in plus perlit e foarte usor incat il poate lua si vantul.
Cu plantele suculente consumul de apa va fi foarte mic in comparatie cu legume/aromatice , ceea ce protejeaza mai bine betonul adica nu va fi ud tot timpul.
Daca e in panta acoperisul e bun sa faci doar o dunga de furtun cu picurator in partea de sus, pe lung si apa se va scurge la vale si uda tot acoperisul. Sau faci 2 , una sus pe coama pantei si una pe la mijloc paralel cu ea si atunci udarea e mai eficienta . Ca sa stea furtunul cu apa drept ori il pui pe un schelet de cornier de aluminiu ori il prinzi cu sarme de la coama , pentru ca furtunul plin cu apa o sa aiba tendinta sa faca burta si sa se lase la vale pe acoperis si iti impinge pamantul jos.
Nu poti sa te apuci asa sa faci inventii pentru ca pana la urma o sa cedeze ceva, ori ce ai facut, ori nervii tai si rabdarea ta de la cat trebuie sa stai cu ochii pe acoperis sa repari/modifici si o sa il desfiintezi asa ca trebuie sa faci sapaturi pe internetul strain ca romanii nu au asa ceva,nu e popular in romania iar firmele romanesti care se ocupa de asa ceva, daca or fi, nu o sa isi dezvaluie tot procesul de costruire ca asa e romanul mai fricos de concurenta si mai egoist , asa ca cauti pe internetul strain si pe youtube solutii si idei de acoperis verde si scrii la cautari "green roof".

Sursa foto (http://www.greenroofs.com/projects/pview.php?id=1824 )
Ca plante suculente pentru acoperis si care sunt adaptate la conditiile din tara (ca doar nu o sa te apuci sa importi cine stie ce specii exotice) vezi de exemplu pentru specii de sedum pitice.
Aici ar putea fi niste hinturi https://www.sempergreen.com/en/solutions/green-roofs/everything-about-sedum
Asta ar fi una din cele mai populare si usor de gasit sedum :

Asta face si flori micute galbene primavara spre vara. Nu o sa fie asa des si frumos ca in poza decat daca il uzi din cand in cand si daca poti arunca si niste ingrasamant uscat sau sa arunci cateva batonase mici de ingrasamant de alea care se gasesc la blister (ca doar nu o sa poti baga ingrasamant lichid in apa de udat ca banuiesc ca racordezi furtunul la canal) cam o data la 2 luni tot e bine.
Si mai poti cauta si specii mai colorate spre rosu daca vrei alternante dar de obicei suculentele se inrosesc de la soare puternic vara .
Daca vrei sa arate rosu inchis si sa aiba flori vara atunci poti incerca cu portulaca pilosa MINI https://florafaunaweb.nparks.gov.sg/special-pages/plant-detail.aspx?id=3442 care este de fapt o versiune de suculenta perena de la floarea de piatra :
Specia asta se gaseste cam rar dar o gasesti sigur in Dedeman de cumparat. Ei au de obicei vreo 3-4 ghivece dar daca nu vrei sa stai sa ii rupi lastari sa o inmultesti ( ca se inmulteste/prinde usor) atunci dai comanda de mai mult la magazin dar o sa fie scump adica undeva pe la vreo 8 lei doar un ghiveci . Specia asta este doar cu floarea roz ca in poza din cate stiu, nu am vazut alte culori sa fie. Cred ca se intinde si asta dar are tendinta sa lepede frunze la arsita ca am asa ceva in vreo 2 ghivece asa ca mai bine mergi pe sedum comune verzi si care se gasesc si usor, sedum verde fiind si foarte populara in cimitir, mai toti isi pun asa ceva ca nu sta toti sa care apa si nu necesita ingrijire .
Mai documenteaza -te, mai intreaba diverse persoane si aduna informatii ca asa se face daca vrei sa iasa ceva super ,durabil, cu costuri minime si cu munca de intretinere aproape 0.


"Si acum intrebari:
1. Ce panou de comanda as putea lua pentru irigare. As prefera si senzor de umiditate, sa nu dea drumul la apa daca nu e nevoie, dar sa nici nu fie scump cu spume?
2. Ce pot pune in jardinierele de pe acoperis: ce plante aromatice, ce fructe si legume sunt mari consumatoare de soare si caldura?
3. Ce pot pune in jardinierele de pe pervaz, zona mai umbrita?
4. Sa gauresc jardinierele sa se dreneze de apa, daca da, la ce inaltime? Au inaltime de 45 cm alea mari si 35 cm alea mici.

Multumesc anticipat,
un weekend minunat!"

Si sa iti raspund la intrebari :
1. Daca e vorba de un acoperis verde in panta foarte mica cu suculente si furtun cu picurator atunci cred ca daca racordai furtunul la robinetul de acasa o data pe luna sa le uzi atunci ar fi fost de ajuns dar daca vrei chestii tech atunci probabil vezi la dedeman ca daca cauti la firme specializate de gradinarit, astia au preturi de specula. Nu stiu ce sistem de irigare tech sa recomand asa ca ma abtin. Daca nu gasesti sistem de irigat in romania mai micut si mai convenabil ca pentru nevoile tale atunci cauti un prieten care are paypal si poate cumpara de pe amazon. Pe amazon de obicei sunt mai ieftine ca pe ebay diferenta e ca amazonul nu are si licitatii ca ebayul.
2. Ti-am raspuns mai sus, am crezut ca vrei/te referi la acoperis verde adevarat nu cu plante puse in jardiniere si ghivece ca la un balcon. Daca ai jardiniere si ghivece atunci as recomanda plante aromatice inclusiv menta . Asa vei avea condimentele tale verzi pana da frigul fara sa mai cumperi uscaturi fara aroma la plicuri si se mai cheama si busuioc dar nu au niciun iz. Menta trebuie sa iei o bucata de tufa de la cineva dar iti trebuie pamant gras ca de regula nu merge bine in ghivece decat daca menta are pamant gras. Sa nu iti lipseasca rozmarinul in ghiveci, ca e f bun la fezandat carnea la gratar. Daca ai soare toata ziua poti sa pui si rosii doar ca trebuie sa stai sa le legi asa ca cauti si tu specii mai pitice . Nu te chinui cu castraveti ca astia se intind . Daca vrei sa pui pomi fructiferi in ghiveci iti trebuie ghivece mari si sa iei pomi pitici sau columnari . Un pom columnar ajunge vreo 30 lei sau mai mult, la dedeman. Trebuie sa le faci tratamente cand va fi cazul, posibil sa ai batai de cap in plus sau sa ii scapi uscati dar mai bun e daca iti pui ghiveci cu coacaz, este un antioxidant bun si ajuta sanatatea omului, coacazul creste ca o tufa cu crengile drepte, am crescut la tara cu coacaz rosu in curte si era o tufa mare ca 2 insi nu puteau sa o cuprinda cu mainile, si mancam pe saturate dar ii trebuie ani ca sa ajunga mare. Coacazul rezista fara probleme la ger iarna. Nu uita cat de scumpe sunt coacazele asa ca daca iti faci singur de o caserola tot e ceva. De asemenea te poti duce la kaufland si iei niste ghimbir , il tai bucati si il pui la incoltit si il plantezi in ghiveci asa cum incercat eu http://planteverzi.blogspot.com/2016/02/cum-sa-plantati-ghimbirul-la-ghiveci_12.html . Nu vei avea productie mare ca e in ghiveci dar vei avea satisafactia ca ti-ai crescut si tu un pic de rizomi de ghimbir pentru ceai. Planta creste inalta de 1 m sau usor peste, arata ca trestia , dar este exotica nu rezista peste iarna, deci il plantezi primavara si toamna ai terminat cu el.
3. In jardiniere la umbra se pot pune begonie ca e sensibila la soare puternic, craite pitice si coleus. Depinde cat de umbra e, dar e psibil sa fii nevoit sa mai ciupesti varfurile la coleus ca daca nu are lumina multa se face inalt chiar si de 50-70 cm. La umbra poti sa cresti si feriga de camera care va da un spect frumos coltului/spatiului.
4. Daca pui plantele destul de des or sa suga apa (coleusul e un mare insetat) si nu e nevoie de gauri la ghiveci ,dar desimea trebuie "compensata"/suplinita cu ingrasamant daca nu e pamant din comert dar daca e din comert atunci abia din primavara urmatoare poti sa incepi sa ii pui ingrasamant.

Edit : cred ca am inteles gresit ca e vorba de acoperis verde si nu de gradina pe acoperis, dar nu mai sterg pentru ca informatiile in plus pot fi utile pentru altii care vor sa faca un green roof. Tu alegi ce ai nevoie din acest comentariu lung cat o zi de post. :-D
 
Ultima editare:
Sus