Gradina mea de primavara

Ioana Hotea

Active Member
Dupa doi ani de plantari, amenajari, imbunatatit solul, incepe sa se prefigureze oarecum si micuta mea gradina.
Pentru aranjamentele de primavara am plantat foarte multi bulbi (e o gradina doar de bulboase, poate trebuie mutat subiectul acolo?). Am vrut sa recreez impresia de parc olandez, atat cat s-a putut. Intotdeauna mi-a placut sa vad multe lalele, si cum sunt florile mele de primavara preferate.., sa zicem ca poate am exagerat putin :).
Cu toata modestia, pot spune ca imi place tare mult cum a iesit.
Voi pune fotografii in ordinea infloririi. Am avut cateva aranjamente si la ghiveci, care au inflorit mai devreme, in prima parte a lunii martie.
 

Ioana Hotea

Active Member
Gradina de ghivece:
IMG_8096.JPG
IMG_8097.JPG IMG_8098.JPG
Lalele Orange Emperor si White Emperor (Purissima)
IMG_8100.JPG
IMG_8103.JPG
Muscari Armeniacum
IMG_8128.JPG IMG_8130.JPG IMG_8131.JPG IMG_8143.JPG

IMG_8157.JPG
Purissima la ghiveci (a aratat mult mai bine in gradina)

IMG_8166.JPG
Purple Prince (au aratat foarte bine in aranjamentele de ghiveci)
IMG_8213.JPG
Hakuun, la fel, s-a comportat foarte bine la ghiveci
IMG_8220.JPG IMG_8378.JPG IMG_8785.JPG
Purple Prince si Hakuun
IMG_8386orton.jpg
Purple Prince si Hakuun
 

Atașamente

Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Acum urmeaza gradina..
Irisii reticulata s-au trecut pana sa apuc sa ii fotografiez. de asemenea am avut multe zambile, dar pe masura ce infloreau lalelele, pur si simplu nu mai conta altceva.. In afara de lalele mi-au placut foarte mult narcisele Thalia si surpriza, comuna Mount Hood, care s-a dovedit nespus de gratioasa.
IMG_8114.JPG
Iris Reticulata Harmony (ultimul)
IMG_8121.JPG IMG_8123.JPG
La zambile am pierdut toate denumirile.. oricum, au fost nedreptatite, abia le-am fotografiat.

IMG_8173.JPG IMG_8174.JPG
Narcise Ice King, floare tanara, inainte sa se deschida in forma dubla.

IMG_8182.JPG IMG_8557.JPG
Polenizare :)
IMG_8612.JPG
Myosotis
 

Ioana Hotea

Active Member
Si au inceput! Lalele Purissima (White Emperor) si Flaming Emperor, un mix minunat de lalele fosteriana, clasic pentru plantarile de masa. Avantajele acestor varietati de lalele e ca sunt timpurii, infloresc cand inca nu au inceput caldurile, deci tin florile mai mult (cam 3 saptamani la mine in gradina, inflorite frumos, inca mai am flori batrane si se scutura frumos) si sunt cunoscute ca perenializeaza bine, adica cu o oarecare ingrijire se intorc ani la rand. Ingrijire in acest sens inseamna o plantare mai adanca decat normal, eu am plantat de 25-30 cm, chiar mai adanc, drenaj, ingrasamant, nepermiterea florilor sa faca seminte, lasarea foliajului sa moara natural, evitarea irigarii zonei respective in timpul verii. Cea mai buna metoda pentru pastrarea bulbilor este scoaterea lor la sfarsitul perioadei de vegetatie (cum fac olandezii). La mine e exclusa aceasta varianta datorita numarului mare de bulbi, gradinii mici.. ar insemna gropi si transee in mijlocul verii, plus dureri de spate.. in nici un caz, gradina ar trebui sa ne aduca bucurii si relaxare, nu sedinte de kineto-terapie :) . Cu toate acestea sunt rezervata in legatura cu acest aspect, si eu experimentez, voi vedea anul viitor exact cate mi se vor intoarce. Un an ploios poate distruge recolte intregi de lalele, cum unul secetos le ingrasa si le tine in siguranta..

IMG_8355.JPG

Mix de Purissima (White Emperor) si Flaming Emperor plantate cu Muscari Armeniacum. Flaming Emperor au fost bulbi premium de 12+ cm iar Purissima de 11-12, acum am vazut si eu in ce consta aceasta diferenta. Flaming Emperor au inflorit cu cateva zile mai devreme, flori mari de la bun inceput. Purissima a deschis flori mai mici si mai scunde dar dupa o saptamana nu se mai cunostea diferenta. IMG_8372.JPG IMG_8376.JPG IMG_8377.JPG
Culorile sunt mult mai intense in prima parte a infloririi, dar se dilueaza pe masura ce floarea se maturizeaza. La inceput eram oarecum dezamagita ca a iesit prea strident stratul meu de lalele, am introdus Flaming Emperor la o proportie de 1 la 2.5 bulbi Purissima, vroiam doar cate o pata de culoare ici colo, si cum acestea au inflorit primele si cu flori foarte mari, Purissima abia se vedeau. Dupa o saptamana a inceput sa se schimbe intregul aspect si a aratat asa cum trebuia.
IMG_8366.JPG
Imi place mult cum se dilueaza culorile la Flaming Emperor.
IMG_8678.JPG IMG_8692.JPG IMG_8693.JPG IMG_8754.JPG
Aceste doua fotografii de mai sus sunt printre preferatele mele, surprind foarte bine culorile reale. cam asa aratau dupa o saptamana de la deschidere.
new.jpg
IMG_8760.JPG
Flaming Emperor, portret.
 

Atașamente

Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Si alte zone ale gradinii:

IMG_8627.JPG
Lalele Melrose, muscari si preferatele mele, narcisele Thalia. Combinatia este reusita, cu toate ca nu sunt pe deplin multumita de lalelele Melrose, toate s-au deschis oarecum ciufulite, dezordonate. Floarea deschisa complet in mijlocul zilei chiar nu arata cum as fi vrut pentru aceasta zona, aleea de la intrarea in casa.IMG_8667.JPG
IMG_8674.JPG IMG_8738.JPG
Lalele Negrita
IMG_8750.JPG
Lalele Hakuun si muscari. Sunt foarte multumita de lalelele Hakuun, am avut si la ghiveci si in gradina. S-au comportat excelent. Flori extrem de mari pe tulpini puterice (gradina mea e expusa vantului), inflorire lunga, floarea foarte frumoasa inca din stadiul de boboc pana la final cand se scutura. Ca sa nu mai zic cat de gratioase sunt lalelele albe in gradina, cata eleganta si luminozitate aduc. Voi mai planta aceasta varietate si in alte zone. Este un hibrid Darwin mai recent, de asemenea laudat pentru calitatile de perenializare.
 

adrianam

Well-Known Member
Lalelele Hakuun sunt mai albe decat White Purissima?
Din poze asa imi pare!
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Narcisele Thalia, preferatele mele (deocamdata, pana o voi avea pe Colleen Bawn) Sunt extrem de delicate si fragile, infloresc tarziu, au florile mici, o ploaie sau un vant mai serios le pune la pamant..Cu toate acestea imi plac nespus, cum isi curbeaza petalele aproape transparente, cum isi apleaca florile, parfumul.. Sunt slabiciunea mea in gradina. E un soi vechi, din 1916, prima varietate de gradina obtinuta din narcisele salbatice N.Triandrus (care sunt si ele extrem de frumoase). Poate si acesta e un motiv pentru care imi plac atat de mult, ca sunt mai aproape de forma naturala, nu au fost atat de hibridizate ca maiestuasele lor rude cu flori duble din care am multe, dar nu s-au lipit prea mult de mine. La fel e si cu lalelele fosteriana, e o clasa putin hibridizata, foarte aproape de rudele salbatice, de unde si rezistenta crescuta in gradina (mai ales a Purissimei).
IMG_8620.JPG IMG_8623.JPGVezi atașament 2297
IMG_8650.JPG IMG_8655.JPG
Aici alaturi de N Obdam. Se vede diferenta de inaltime si marime a florii. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, si Obdam, Replete, Ice King imi plac (nu imi plac narcisele galbene, dar asta e o alegere personala), dar Thalia are o delicatete greu de intrecut..
IMG_8659.JPG
 

Atașamente

Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
La lalelele Hakuun sunt mai albe decat White Purissima?
Din poze asa imi pare!
Da, si au si alta forma. Fosteriana au petalele mai subtiri, mijlocul galben, intensitatea se dilueaza pe masura ce infloresc, reflecta cumva lumina, intr-un mod foarte frums. Forma e ascutita, nu de lalea clasica, olandeza.
Hakuun sunt mari, cu petale carnoase, forma perfecta de lalea olandeza, parca ar fi lalele premium de florarie. Dar foarte frumoase si ele!
 

Ioana Hotea

Active Member
Si mai multe narcise..

IMG_9109.JPG IMG_8849.JPG
N. Thalia
IMG_8855.JPG
N. Obdam
IMG_8856.JPG IMG_8860.JPG
N. Mount Hood
IMG_8862.JPG
Comuna narcisa trompeta Mount Hood a fost o surpriza placuta, de fapt a fost Surpriza.. Le-am ocolit tot sezonul, ce-i drept si pozele de prezentare nu erau prea fericite, si am luat cativa bulbi la sfarsit pentru ca imi ramanea un loc gol si nu mai gasisem Ice King sau Obdam sau altceva dublu si deosebit.. Si au iesit aceste frumuseti!
IMG_8961.JPG
IMG_9079.JPG
Obdam, o opera de arta olandeza!
IMG_9081.JPG IMG_9083.JPG
Nu cred ca mai pot adauga ceva la aceste imagini..
IMG_9086.JPG
 

Atașamente

Ioana Hotea

Active Member
Un alt mix de lalele pe care il am in gradina e Negrita si Shirley. Aici s-a strecurat o graseala la distribuitor si o parte din lalelele Negrita nu au fost Negrita, ci altceva, poate Queen of the Night, Jean Reus, inca incerc sa le identific. Aceasta incurcatura s-a dovedit pana la urma fericita pentru ca aranjamentul este foarte frumos.

IMG_8893.JPG
Negrita au inflorit primele. Cateva zile au fost singure, pana s-au ridicat lalelele Shirley.
IMG_9172.JPG
Shirley inflorite
IMG_9175.JPG IMG_9179.JPG
Shirley
IMG_9192.JPG
Sfirley si Negrita
 

Ioana Hotea

Active Member
Ultimele lalele care imi infloresc, Viridiflora, din nou laudate pentru ca se intorc mai multi ani la rand. Acum au inceput sa se deschida, Spring Green si Groenland:
IMG_9163.JPG IMG_9167.JPG
IMG_9326.JPG
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Alte cadre din gradina, cu lalelele in diferite stadii:

IMG_9158.JPG
Hakuun la apogeul infloririi. Flori imense, petale aproape transparente.
IMG_9180.JPG
Negrita inflorita complet cu Shirley abia ridicandu-se. Bobocii de Shirley sunt ca ratustele urate, se transforma in lebede. In faza de boboci sau flori abia deschise arata rau tare, un galben urat, la inceput credeam ca mi-au venit si ele incurcate..
IMG_9121.JPG
Purissima si Flaming Emperor, flori mature.
IMG_8845.JPG
Lalele Melrose, muscari si N. Thalia
IMG_8911.JPG
Purissima si Flaming Emperor cu muscari la baza.
IMG_8913.JPG
Purissima
IMG_9093.JPG
Melrose, Thalia si muscari
IMG_9119.JPG
Purissima si Flaming Emperor spre final, cu culorile diluate.
 

Ioana Hotea

Active Member
Frumoasa gradina, le place si albinelor:)
Daa, a fost o bazaiala continua in gradina. Le-au placut in mod special muscarii, au polenizat pana la ultima floare. Toti au seminte acum si intentionez sa las capsulele sa se coaca si sa le culeg, mai am cateva zone in gradina unde vreau sa pun muscari. Muscarii Armeniacum se inmultesc bine si prin seminte.
 
Ultima editare:
Sus