Gradina in deșert

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Daca ai probleme cu apa asa cum ai zis si daca peste acea gradinuta a ta bate acest soare inebunitor incit arde tot ....mai bine lasa copacii...
 

veretregn

Active Member
A-i propune unui grădinar să își fac o grădină care necesită grijă puțină este echivalentul castrării.

Eu propun desființarea gazonului. Dacă aș fi legislator aș impune chiar un impozit excepțional pentru cei care au gazon. nici măcar nu poate fi considerat ca și parte din grădinărit. Accept suprafeșe mici pentru a ne întinde pe opătură, însă oprice depășește 15 mp reprezintă o lipsă de respect pentru ecosistem...

La fel ca și în țara în care locuiesc... bazine subterane captatoare de apă 2000 - 5000 de litri.

Și bineînțeles mulcirea de care nimeni nu vorbește...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
veretregn a spus:
A-i propune unui grădinar să își fac o grădină care necesită grijă puțină este echivalentul castrării.

.
Dragutule Horea,gradinar impatimit ..... cind nu ai apa nici macar sa bei dintr-o fintina care nu produce decit mil si esti nevoit sa vii de la zeci de km. cu canistre cu apa intr-o caruta hurducaind sau o masina burdusita de butoaie ,cind soarele pirjoleste tot ce ii iese in cale din ce in ce mai rau si agresiv si devii nepunticios in calea razelor lui si cind nu exista fonduri (particulare nu vorbesc de stat care nu are nici atit ) sa construiesti bazine de care vorbesti....cred ca ceea ce spui tu,castrarea devine o solutie eficienta .Macar pentru voce. :twisted:
Locuiesti intr-o parte de lume in care asa cum ai spus la un moment dat clima e mai mult ploioasa si rece....Nu stii ce se intimpla in zona noastra inseamna.Nu stii cu ce se confrunta in special sudul tarii.Nu stii ce inseamna sa nu gasesti apa nici la 200-300 m adincime si sa iti vinzi vitele ca nu ai sa le dai apa sa supravietuiasca...si de aici toata trena unor astfel de dificultati.Ca sa nu zic calamitati.

In privinta gazonului ...inclin sa fiu de acord cu tine :)

P.S. Asta este parerea mea personala.Eu astept dezbateri ca fiecare banuiesc are cite o opinie si e bine sa ne-o spunem .Poate se gaseste vreo solutie eficienta pentru ceea ce se intimpla acum .... :D .Poate ceea ce am spus eu nu este corect .........Sau [poate nu am inteles exact ce vrea sa zica Horea :gandit:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Mie imi place iarba in curte :D si cand spun iarba ma refer exact la soiurile alea care cresc pe izlazuri pe la tara. Chiar ma gandesc cum sa inlocuiesc fostul gazon din curte cu o iarba sanatoasa, sa vad poate gasesc o solutie pentru asta.
Altfel ce sa fac, sa-mi betonez toata curtea?? Nici vorba...
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Stai linistita, cu ce-am comandat toamna asta sar de 100 de trandafiri. Clematitele nu o duc prea bine in gradina mea, din pacate, solul este foarte prost.
Si-as mai avea un argument pentru iarba: solul pe care-l avem noi este foarte prost, genul ala de pamant argilos care fara apa devine beton, nu-l pot sparge nici cu pickamerul, cred.Pentru fiecare planta din gradina am sapat cu mare greutate si am inlocuit integral pamantul cu amestec de turba, nisip, cocopeat.
Daca as fi facut asta pentru toata gradina, costurile ar fi fost foarte mari. Si asa, pentru a putea planta gazon, a fost nevoie sa aducem basculante de pamant ca sa avem totusi un strat de 10 cm de pamant cat de cat ok.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
+(plus +plus) pentru fiecare clematita care trebuie intretinuta trebuie APA si nu putina + (plus ) fiecarui trandafir care il vrei inflorit ii trebuie APA....iar aici vorbim tocmai de lipsa acesteia si de clima care nu ne mai permite sa avem o gradina asa cum ne dorim.Cel putin asa cred ca rezulta din titlu.
O imagine cu un ghiveci de agapanthus "uitat" vreo 3 ore (cam intre 11 si unu) zilele trecute in plin soare fiindca urma sa il transfer intr-un alt loc

si nu a fost nici un soare prea arzator si nici temperaturi exagerate....
Asadar cred ca despre asta vorbim.Cel putin in zona noastra.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
gradinar1 a spus:
Chiar ma gandesc cum sa inlocuiesc fostul gazon din curte cu o iarba sanatoasa, sa vad poate gasesc o solutie pentru asta.
Eu ma gandesc ca ai putea incerca, primavara, cand pamantul e ud, sa tragi cu grebla prin gazon, astfel incat sa racai putin si pamantul si pe urma sa imprastii samanta de iarba normala...e mult mai puternica decat gazonul si ceea ce va rasari cred ca va cuceri in timp destul de scurt toata suprafata.Eu am avut o bucata in gradina unde am adaugat pamantul rezultat din saparea beciului si am semanat gazon...dar chiar si fara sa seman iarba peste el semintele de la iarba din gradina l-au invadat si cucerit ;-)

Gabiuta, la fel e si la mine, nu doar in sud, iar la mine e zona de deal si locuiesc langa o balta deci asa ceva ar trebui sa nu se prea intample...eu zic ca subtirimea stratului de ozon plus, poate, o activitate solara deosebita sunt de vina pentru ce se intampla :nu stiu:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Sigur ca asa este...Si cauzele conteaza dar nu putem face noi nimic din pacate decit poate sa militam in favoarea opririi taierii padurilor ...dar asta este o chestie minora fata de experimentele nucleare de ex.In fine........Important este ca soarele de acum nu mai e un soare bun pe timp de vara ,fara EL (si special am scris cu litere mari) nu putem trai dar trebuie sa ne adaptam.Lipsa precipitatiilor este catastrofala nu numai pentru gradinari ci pentru oricine,nu?Asa ca incepem treptat sa ne gindim din ce in ce mai mult la REadaptarea plantelor ... :(

Stii ce ma socheaza pe mine?Ca nimeni nu se gindeste atunci cind isi cumpara plante,pe care le doreste,le iubeste,le vreaaaaaaaa...... ca traieste intr-o zona care probabil in curind va deveni desertica si ca nu se gindesc ca se vor uita la ele cum mor.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Sigur ca lumea nu se gandeste, pentru ca problema e totusi grava de putina vreme, sunt doar 3-4 ani de cand a inceput sa fie mai nasol si toata lumea se gandeste ca totusi, anul viitor va fi altfel, ca nu va dura la infinit uscaciunea :( Eu am inceput sa ma agit mai tare doar de toamna trecuta, cand la mine nu a plouat de locaproape 4 luni, iar dupa vara asta sunt de-a dreptul disperata :eek:f: Iar anul trecut a fost chiar ok in zonele cu agricultura intensiva, a plouat exact cand trebuia iar seceta din toamna a venit prea tarziu ca sa mai distruga culturile.

Si asta totusi nu m-a oprit sa mai comand toamna asta cativa trandafiri si vreau sa mai plantez si niste pomi :mrgreen: E greu sa schimbi macazul bruysc, de la un an la altul, scenariile catastrofice de obicei le vedem la televizor dar noi credem ca noua nu ni se poate intampla asa ceva :evil:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Intelepciunea vine cu virsta :p
Sa stii ca asta nu inseamna ca sunt inteleapta :mrgreen: Doamne fereste ;-) ...cum m-as pastra tinara la spirit daca as mai fi si inteleapta???
Oricum,lasind gluma la o parte ,eu personal ca sa imi mai protejez cele citeva plante de soare si care stau in soare ,plante pe care le am in gradi si la care nu renunt voi plasa strategic niste pomi desi...asta era ultima optiune la care as fi apelat in caz de "avarie" dar...nevoia invata voia.Decit sa le vad cu frunzele arse,pleostite,inflorind doar in perioade racoroase si nefericite de multe ori ...mai bine asa :ros_unghii:
 

lelia

Well-Known Member
Pomii protejeaza plantele de soarele arzator ,dar impiedica si apa de ploaie sa ajunga la radacina lor .Daca vreti pomi in gradina cu flori ,ar fi indicat sa-i tineti sub control ,mai mult columnari ,altfel va trebui foarte multa apa ,sub pomii rotati ,nu ajunge roua , nici ploile repezi si scurte de vara .
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Asa este Lelia .Perfect adevarat :marfa: .Bine ca ai punctat.
Eu i-am "asezat" mental in functie de cum vine soarele.

Culmea :!: exact doua luni pe an cind razele lui ucid ,vine in partea de gradina care in restul anului este umbrita destul de bine.Actuala configuratie a gradinutei mele este extrem de ciudata.Dar...nu ma pling.E bine si asa.E bine ca exista.

Si mai e bine fiindca inca nu am probleme majore cu apa.....Nu fac risipa dar nici nu las plantutele sa sufere. :D

P.S.Care ploi repezi de vara??? :giggle:
 

lelia

Well-Known Member
Asa e doamna Gabi ,e bine ca exista !ma multumesc cu ce rezista in ea ,dar recunosc ca sufar enorm dupa multe plante pe care le-am avut si s-au dus ,sau dupa altele pe care le doresc, dar stiu sigur ca nu vor rezista .

Cat despre ploi ,unii s-au bucurat de ele ....noi le-am asteptat ....dar n-au venit .....
 

lili

Member
lelia a spus:
Pomii protejeaza plantele de soarele arzator ,dar impiedica si apa de ploaie sa ajunga la radacina lor .Daca vreti pomi in gradina cu flori ,ar fi indicat sa-i tineti sub control ,mai mult columnari ,altfel va trebui foarte multa apa ,sub pomii rotati ,nu ajunge roua , nici ploile repezi si scurte de vara .


Mare, mare dreptate!!!!! :* ...eu cu acest neajuns ma lupt de ceva vreme. Umbra, umbra!!!!!!...dar fir de apa nu ajunge in stratul de flori care se afla la baza lor (doar primavara si toamna cand sunt golasi. :( Mai mult de atat ...pamant secatuit..radacini mari ...si alte neajunsuri (umbra de primavara, vara , toamna nu are acelasi procent de umbrire...cu razele soarele acelasi lucru se intampla..foarte greu de gasit plantute ...care se pot acomoda in aceste conditii.
Asa cum spunea Interval ...o gradina are nevoie de multa apa...dar mai multa transpiratie si completez... experienta,ganduri,imaginatie, hartie, schite, bani...etc
dar, totul se sfarseste cu bine :petrecere: ...atunci cand exista motivatie :D :* :petrecere: :rose:
 

mg

Member
Lucrurile sint diferite . Una este gradina la tara alta o gradina de oras . La tara spatiul este mare , mai se gaseste un ingrasamint natural , sint cu totul alte conditii si alta este rezistenta plantelor . Intr-un oras unde plantele " stau ' la mina noastra pt citeva boabe de ingrasamint si o galeata de apa ...rezistenta lor este slaba deci dezvoltarea mult sub ce vedem in poze .
Eu am vazut in gradina mea : anii trecuti , chiar cu seceta , dar cu ingrasamint , aveam sute de flori la trandafiri ...erau ciorchine . Anul acesta , doar cu apa ...vax ! gradina de boscheti .
Din motivele de mai sus ma gindeam ca la o gradina de oras , sa ne limitam la numarul plantelor , pt a le putea asigura " traiul " ...
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Sa stii ca nici la tara lucrurile nu stau diferit, seceta e tot seceta :(

Eu inca de anul trecut am renuntat la unele plante, multe perene cu care nu faceam fata cu udatul, avand si pomi fructiferi si gradina de zarzavat anul acesta am udat pe baza de borderou, la fiecare zona ii venea randul o data pe saptamana :mrgreen: Mai putin pomii, evident, dar oricum a fost un chin.

In concluzie, pentru ca nici nu pot si nici nu vreau sa traiesc fara floricele in jur am facut niste alegeri...am multi trandafiri, ei se descurca cu o udatura buna la 2 saptamani (cei maturi, evident), irisi, si ei rezista bine si, ca perene, cele mai multe la mine sunt caldarusele, plantate in aceata primavara, ca daca tot le aveam nu era sa le arunc ;-) Si ceva arbusti, dar nu prea multi... Printre ele, ce a rezistat si s-a salvat...
In livada am trandafiri plantati la picioarele pomilor fructiferi, in felul acesta impusc 2 iepuri dintr-un foc, apa data la trandafiri ajuta si pomilor, mentine solul cat de cat umed, nu-l lasa sa se usuce de tot...
 

mg

Member
claude a spus:
Sa stii ca nici la tara lucrurile nu stau diferit, seceta e tot seceta :( .......
Da , dar spuneam ca acolo plantele au alt pamint , ingrasamint natural se gaseste ... La noi intre betoane ...mai greu .
 

claude

Well-Known Member
Moderator
asta e adevarat, eu nici nu visez sa cumpar ingrasamant la punga, deocamdata mai am de unde aduce mranita si gainat de pasare si e grozav...

Pana la urma, daca aveti masina si ceva cunostinte la tara nu vad de ce n-ati putea aducein fiecare an cativa saculeti de mranita... ;-)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mg are perfecta dreptate.

Locul unde ai gradina este atit de important :D .Din foarte multe puncte de vedere.Una este sa fie in plin cimp si alta intre doua garduri de beton :x . Una este sa ai mii sau sute de mp unde sa te desfasori si alta e sa ai citiva mp plasati intr-o forma ciudata de curte .Una e sa fie la tzeara si alta in oras.Una la munte si alta la ses.Si exemplele pot continua la nesfirsit....

Plus ca fiecare isi concepe gradina cum doreste.Unul o vrea mixta (sa aiba si rosii dar si roze) ,unul o vrea colorata cu multe flori,unul doar cu verdeata arborilor.Unul isi pune pitici,altii araci ....unul e dedicat afacerilor,altii gradinaresc de plaisir in dorul lelii cind vrea si cind poate :mrgreen: si au gradini pe placul lor ........
Nu poti da o reteta pentru o gradina.
Ce unuia i se pare minunat poate altuia i se pare chicios,mai stii?

Totul e sa ne bucuram fiecare in parte si toti laolalta,admirindu-ne reciproc realizarile in bucatica noastra de teren ,dind idei si solutii care nu neaparat trebuie si puse in practica :p dar ...demne de luat in seama ,ascultind sfaturi si gasind solutii adaptabile.

S-a pornit de la gradina desertica....fiindca asta este intr-adevar o mare provocare .Clima in continua schimbare ne da mari batai de cap.

Degeaba vrem noi rododendroni daca nu se poate...nu???
 
Sus