Gradina de legume

elenafles

Active Member
Desi se spune ca vara aceasta a fost mai secetoasa am avut o recolta buna de rosii,castraveti,radacinoase,fasole,etc.dar recordul il detine uriasa mea varza.Uitati cat s-a facut de mare in comparatie cu o galeata de 10 litri :rofl:
 

elenafles

Active Member
Numa una-i lider restul sunt normale.Daca erau toate asa "grase" nu aveam cum sa le pun in butoi la murat :rofl: :rofl: :rofl:
 

macaleandra

Member
acum ceva timp (poate ani) Achimenes a postat un exemplu de rotatia culturilor 4 sole pe care nu il mai gasesc
ce cuprinde fiecare sola si dupa care sola merge?

Pentru un incepator ca mine informatia e incredibil de vasta si vreau sa fac o schema a viitoarei gradini.

Am studiat cateva tabele de simpatii si antipatii intre plante, insa intre unele tabele exista contradictii.
Voi dupa ce scheme, planuri va ghidati?
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
eu sincer le pun cum vreau eu :rofl: fara scheme si shite ! in general am grija ca locul pt ardei sa fie cit de cit aprope de sursa de apa ,ca sa nu trebuiasca sa car apa de departe :rofl:
 

interval

Active Member
La mintea mea, si as dori foarte mult sa fiu combatut daca n-am dreptate, rotatia culturilor este benefica daca nu fertilizezi locul in fiecare an. Daca fertilizarea se face in mod regulat, rotatia este benefica, dar efectele ei nu sunt spectaculoase.

Mai ramane un motiv suficient de in favoarea rotatiei, chiar daca se face fertilizarea, motiv care este legat de permanentizarea bolilor in sol. Adica, daca plantezi ani la rand rosiile in acelasi loc, in solul respectiv se vor dezvolta si permanentiza ciuperci, bacterii si alte chestiuni specifice rosiilor care vor induce boli in aceste plante.
 

interval

Active Member
M-am mai documentat in ceea ce priveste rotatia.

Am gasit si o definitie foarte sugestiva: Rotatia culturilor este o practica agricola care consta in cultivarea periodica a anumitor specii agricole, intr-o ordine bine determinata, astfel incat resursele solului sa se epuizeze cat mai putin iar riscul de aparitie a bolilor și daunatorilor sa fie minim

Ca previne stabilizarea in sol a anumitor boli este clar.

Cum se poate face rotatia pentru a asigura o refertilizare si regenerarea solului?
Se imparte spatiul disponibil in 4 parcele. Pe o parcela se cultiva lucerna trei ani consecutiv. Este recunoscut faptul ca in acest timp lucerna reface atat solul cat si potentialul lui fertil

Pe celelalte trei parcele se face rotatia dupa urmatoarele considerente.
Legumele se impart in trei categorii

Cat1. Legume cu nevoi nutritive mari
Rosii, Ardei, Varza, Dovlecei, Conopida

Cat2. Legume cu nevoi nutritive medii
Ceapa, Usturoi, Morcovi, Patrunjel, Sfecla roșie, Salata, Ridichii, Gulii

Cat3. Legume cu nevoi nutritive mici
Fasole verde, Mazare, Spanac, Marar, Cimbru, Busuioc, Porumb dulce
(aceste legume, mazarea in special, refac si deficitul de azot din sol)

Aceste categorii de legume se rotesc anual pe cele trei parcele ramase libere. Ca o regula, e bine ca grupa cu nevoile nutritive cele mai mari sa ajunga tot timpul acolo unde au fost anul trecut cele cu nevoi mici.

Cand s-a incheiat un ciclu de trei ani, se infiinteaza o noua parcela cu lucerna (care se mentune alti 3 ani), iar cea veche se introduce in circuitul legumicol.
 

victoria222

Active Member
Foarte interesant, Interval! Despre aceasta metoda nu am mai auzit pana acum. Mi se pare foarte buna. In orice caz, sunt foarte multe metode diferite de aplicare a rotatiei culturilor, si se face in functie de spatiu, optiuni pentru anumite legume si timp. Exista o posibilitate de a accelera refacerea solului prin semanarea anuala (in fiecare toamna, dupa curatarea gradinii de legume) de ingrasamant verde de iarna, care se incorporeaza in pamant in primavara.
 

interval

Active Member
victoria222 a spus:
Exista o posibilitate de a accelera refacerea solului prin semanarea anuala (in fiecare toamna, dupa curatarea gradinii de legume) de ingrasamant verde de iarna, care se incorporeaza in pamant in primavara.
Ia zi tu mai multe despre chestia asta, fata moshului. Eu am gugalit un pic dar n-am gasit informatii (in limba romana)
 

victoria222

Active Member
"Ingrasamantul verde" presupune cresterea de plante furajere sau de plante cu rol de imbogatire a solului (prin biomasa si/sau prin capacitatea de a fixa azotul in sol) care sunt incorporate in sol inaintea sau in timpul infloririi, inainte de a face seminte. Aceste plante (lucerna, trifoi, ovaz, mazariche, phacelia, etc..) pe langa faptul ca imbogatesc solul, il protejeaza prin acoperire si mentinerea substantelor hranitoare la suprafata, ajuta la inhibarea buruienilor, si la reducerea bolilor si a insectelor daunatoare.
Ingrasamantul verde de iarna este plantat toamna pentru a asigura acoperirea solului pe timpul iernii. Unele plate care nu rezista la inghet se vor descompune in timpul iernii. Plantele care nu rezista la inghet sunt semanate vara tarziu, pentru a produce suficienta biomasa pana la venirea inghetului. Iarna ele vor muri, iar primavara vor fi incorporate in sol. Cele care sunt rezistente peste iarna, pot fi semanate si in septembrie,octombrie, si incorporate in sol de verzi, primavara, la momentul potrivit.
Eu m-am gandit ca intr-o gradina obisnuita, ingrasamantul verde poate fi semanat si intre randurile de legume, direct in strat, la sfarsitul verii sau toamna, in timp ce legumele sunt lasate sa fructifice in continuare, pentru a castiga timp. Cand legumele vor fi lovite de prima bruma, vor fi curatate din gradina si ingrasamantul verde isi va coninua cresterea. Inca nu cunosc exact care specii se preteaza la noi in tara la o asemenea cultura, pentru ca m-am documentat din materiale straine, din tari cu alta clima. Cred ca orzul si lucerna rezista peste iarna. Poate ma mai completeaza cineva cu ceva cunostinte practice, ca la mine sunt numai teoretice :D deocamdata...

Apropo de ingrsamantul verde, eu am pregatit pentru fasia mea de gradina cu pomi fuctiferi (3m/30m) un amestec de seminte pentru imbogatirea si protejarea solului. Este compus din lucerna, trifoi, hrisca si orz si niste arbusti de amorpha fruticosa pe care ii voi planta intre pomi, si ii voi folosi ca sursa de "mulch" pentru baza pomilor.
 

victoria

Active Member
se poate insamanta lucerna sau trifoi si pe marginea gradinii,iar vara se poate cosi de cateva ori si adauga la compost.E mai simplu asa.Problema e de unde luam semintele?Trebuie sa ma documentez,ca la mine cresc cam multe buruieni pe margine.In felul asta le-as sufoca putin.
 

mymo

Active Member
Eu am pus trifoi pe locul de "livada" anul trecut tot de frica buruienilor.Am luat semintele de la taraba din piata.
 
Sus