Gradina cu salbaticiuni (Wildlife Garden)

gildi1

New Member
schlucky a spus:
aseara am dat adevarate "lupte" cu carabusii de mai :rofl:
apropo de carabusi.........astfel de lupte duceam si noi (cei drept organizate) in mai la bunica de la tara dar inarmati cu maturi.era ceva de vis cum toti copii din sat mic si mari spre inserate dadeam cu mare veselie spre armata zburatoare de carabusi..... suiereau atit carabusii cit si maturele........iar borcanele se umpleau,spre deliciul gainilor.....saracii si fericitele.dulci amintiri...............
 

schlucky

Member
zidurie casei mele mai ales, dar si gradina ... a devenit paradisul "urechelnitelor" nu stiu care le este denumirea latina, dar sunt acele animalute maroni cu niste "clesti" in fata

stie cineva sa imi spuna ce ii atrage asa la casa mea? si mai ales ce fac sa scap de ei?

vecinul meu direct nu are si prin vecini nu am auzit pe nimeni sa se planga

nu pot sa tai din flori sa le aduc in casa in vaza ca sunt pline de urechelnite, intre boabele de struguri stau inghesuiti la gramada, sub ghivecele de flori .... ce mai peste tot ...

am sanse sa scap de ei? caci ma duc la disperare ... mai rau e cand mai apare cate unul si in casa :evil:
 

mihai_c

Member
Si au am aceiasi "problema" cu urechelnitele...

Stiintific se cheama Forficula auricularia si are clestii in spate, nu in fatza... :mrgreen:

Sunt animale nocturne iar ziua se ascund prin tot felul de "cotloane" inclusiv intre struguri sau petalele florilor, moment in care devin suparatoare pentru unii. Oricum credinta populara cu urechelnita care patrunde in ureche pana in creier si mananca nushce pe acolo e o pura fantezie, urechelnita fiind in realitate inofensiva.

Daca ai asa multe urechelnite insemana ca gradina ta le ofera conditii bune de viata (hrana, adapost, locur pentru a-si depuna ouale etc.).

La mine sunt mai concentrate in zonele umede cu multa vegetatie, pe langa gramada de compost, langa zonele unde am depozitate lemne etc., locuri unde gasesc hrana din abundenta si adapost. In iarba sau intre flori pur si simplu am vazut foarte rar.

In gradina urechelnitele mai calca pe bec hranindu-se cu unele plante (mai ales din cele foarte tinere) dar sunt mult mai folositoare decat daunatoare...
 

Yanquapin

Member
Am si eu in curte urmatoarele dihanii:
Hyla arborea-buratec/brotacel
Bufo viridis- broasca de sare noaptea prin curte; mananca si limacsi
Pelobates fuscus- rara, cu pupila verticala, ca de pisica sau vipera
Lacerta agilis v. chersonensis- soparlele cu maro/verde
Sorex?- chitcan sp.- vorace, soriciform dar totusi diferit
Mus musculus :rofl: :rofl:
Mantis religiosa- calugarita

Disperatule, nu mai omora serpii! Nu au ce-ti face, nici chiar vipera- dar nu e cazul- a propos, pe unde stai? Cel mai probabil ai omorat serpi de casa, dar cam orice altceva de pe la camp este raritate si protejat!
Mi-as dori si eu sa am- am vazut un pui in zona, l-am prins si eliberat tocmai in mlastina la Branesti. Am mai auzit de unul imens, dar nu stiu cate zile o mai avea in acel loc- foarte expus. Nu as fi mutat puiul din zona lui, dar e chiar una fara sanse.
Nu pot sa afirm ca vipera "sfideaza"- Mihai o fi vazut multe prin munti- dar se deplaseaza mai lent decat alti serpi- e mai robusta si de obicei sunt mici. Mici si grase, deci :rofl: :rofl: ! M-a taxat una inainte de eclipsa de acum niste ani, dar nu-mi tinusem mainile acasa :) . Era femela!
 

mihai_c

Member
Poate ca "sfideaza" nu era cuvantul potrivit. In tot cazul se retrag incet, parca cu o anume siguranta in timp ce alti serpi fug mancand pamantul....

Yanquapin a spus:
Nu pot sa afirm ca vipera "sfideaza"- Mihai o fi vazut multe prin munti- dar se deplaseaza mai lent decat alti serpi- e mai robusta si de obicei sunt mici. Mici si grase, deci :rofl: :rofl: ! M-a taxat una inainte de eclipsa de acum niste ani, dar nu-mi tinusem mainile acasa :) . Era femela!
 

mihai_c

Member
Calugarite mai apar si pe la mine, sunt foarte frumoase. Odata nu stiam de ce latra cainele in disperare si cand m-am dus latra la o calugarita ridicata in 2 picioare in fata lui in pozitie de aparare.
Altadata a latrat tot asa la un gandac minuscul pe care eu de-abia l-am observat dar care scotea un tziuit ciudat... :tavalit:
 

calin123

Member
schlucky a spus:
zidurie casei mele mai ales, dar si gradina ... a devenit paradisul "urechelnitelor" ..... am sanse sa scap de ei? caci ma duc la disperare ... mai rau e cand mai apare cate unul si in casa :evil:
cica ar fii la fel de utile in combaterea puricilor de plante precum buburuzele .
 

CM

Member
serpi

pe la mine sunt serpi verzui

un muncitor a prins un pui si l-a omorat, nu are sens sa descriu cum

pisicuta mea (nu motanul) este o harnica, vaneaza orice inclusiv serpi.

Nu stiu ce sa fac cu broastele, sunt oribile si este plin de ele, de aceea nu vreau sa fac helesteu, imi imaginez ce scaldatoare ar fi pentru ele :D
 

crisili

Member
Vad ca va pricepeti la animalute. Poate imi dati si mie un sfat. Cum eu am curtea foarte mica nu am loc de tinut animalute acolo asa ca trebuie sa ma multumesc cu vizitatori doar.
Am reusit sa atrag o gloata de pasarele cu o casuta pentru mancare pusa pe unul din stalpii pentru sfoara de rufe. O puteti vedea aici:
http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... uDw_ph.jpg
Vin mai ales iarna. Daca pun seminte floarea soarelui vin pitigoii (foarte frumos colorati) iar daca pun grau vin vrabiutele (care ciripesc si ciripesc si ciripesc ....). Mai sunt si doua turturele care nu fac mofturi, vin indiferent de ce as pune :D . As vrea acum, mai ales pe timpul verii, sa pun pe celalalt stalp tot un fel de casuta dar pentru apa. Nu am vazut pe niciunde ceva frumos. Am gasit doar in piata adapatoare din acele pentru pui. Ma gandeam sa iau asa ceva si sa confectionez eu o casuta peste ca sa arate mai bine dar inca nu mi-a venit nici o idee din ce as putea confectiona casuta. Are cineva vreo idee?
 

Yanquapin

Member
In sfarsit, am si eu sarpe!
De cateva zile am observat prin iarba ceva diferit de fosnetul rapid, sacadat, al soparlelor, care-mi parea foarte cunoscut. Desi buruienile si iarba au ajuns mari in curtea mea, totusi eu mai umblu prin curte si as cam stresa serpii; nu am indraznit sa ma bucur, dar... era altceva cu siguranta.
Azi, aranjand ceva la pestii de afara, am speriat ceva cand m-am deplasat- acelasi sunet/miscare specifica serpilor. Am fost sigur din momentul ala ca am sarpe, dar cum sa-l vad?
Peste vreo ora, in aceeasi situatie, am reusit sa vad cine se retragea din nou, pe acelasi traseu, peste o cutie cu Sempervivum: un sarpe frumos, robust, de o nuanta nemaivazuta: gri-verzui-bej. Nu i-am vazut petele- semilune, dar nu putea fi altceva decat sarpe de casa.
O sun pe sotie sa-i spun si dupa ce inchid, ma deplasez spre N, prin fata zidului de V al casei :) .
Aceeasi miscare- individul speriat isi schimbase locatia, ajunsese langa ghivecele cu pui de Diospyros virginiana. A trecut printre ele cu deosebita dibacie si am lansat o palma spre el, prin vegetatie- usor. Am presat usor ierburile si crengutele si am asteptat.
Un fosnet la nici 50 cm imi arata ca cineva este retinut- altfel nu mai vedeam eu nici un fosnet, avea timp sa ajunga la 5 m de gard (scena e acum la gard). Am stiut ca e al meu de acum- daca nu a scapat pana acum, nici de acum incolo- si l-am localizat: ii blocasem ultimii 15 cm cu palma. L-am descalcit- el nu voia deloc asta- cu delicatete si l-am scos din "jungla". Cred ca era acelasi, culoarea, talia identica- de-or fi mai multi, cu atat mai bine!
L-am arestat vreo ora intr-un acvariu dezafectat, cu ceva apa si plante, sa-l vada si fii-mea; frica mare cand l-a vazut- desi imi spunea pe drum ca "daca nu e veninos, nu imi e frica, si aici oricum nu sunt veninosi"!
Am invatat-o sa umble cu el- cam de lemn, mi-era frica sa nu-l betegeasca :rofl: ... Robust, 80 cm, adult tanar, sanatos.
Am 2 pisici- o batrana castrata, dar mare vanatoare, si un motan tanar, bun vanator si el. Le doresc serpilor succes si sa conduca preventiv prin curtea mea :( - matele nu i-ar ierta... Sper ca vor sti sa se ascunda la timp- daca eu am reusit sa prind unul, pisicile, mici si rapide, cu atat mai mult.
 

Yanquapin

Member
pasarile sunt un meniu pt. serpi
... pentru asta de casa nu prea, asta e de broaste, pesti, soareci, soparle etc. Cred ca l-a atras apa din bazinele mele- ia sa numar eu pestii :eek: !

serpi in meniul matelor nu am auzit
:rofl: :rofl: ... dar de soparle si chitcani ai auzit? Cred ca ar fi fericite, sunt mai mari decat soparlele si au mai putine oase si piele. Si fara gheare!
 
Sus