Gradina - baby blues

baby_blues

Member
Am sa cer in continuare ajutorul forumistilor si forumistelor de aici pentru amenajarea unei gradinite micute fara pretentii dupa cum se vede, de care vreau sa ma iau in cateva saptamani. Asta ar insemna arbusti, flori, pavaj, lumini, etc.
Mentionez ca lampile de gradina sunt puse doar decorativ momentan deoarece nu acela este locul lor definitiv si nici nu sunt inca legate la curent. de asemenea mai am cinci lampi de perete din acelasi model cu cele care se vad in poze. As dori sfaturi vis-avis de plantele pe care urmeaza sa le plantez in gradinita de langa iaz, si in fasiile "lungi" de langa gard. Acolo unde se vede tarcul catelei as dori sa plantez trei trandafiri cataratori pe care i-am achizitionat deja din C...r. Pavajul as dori sa-l fac din piatra datorita costurilor redus si aspectului vizual rustic. Astept orice sfaturi vis -avis de orice, pozitionarea luminilor, pavaj, flori, arbusti, etc. Multumesc anticipat!
PS: Ideea este sa muncesc eu cat mai mult si sa coste cat mai onorabil. :D

 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
buna baby_blues, bun venit in sectiunea de gradini. Niste detalii tehnice legate de gradina ta ar fi bine venite, de exemplu expunerea la soare a gradinii tale. Cat soare si cata umbra ai in gradina si cand, dimineata, ma pranz, seara. ce calitate are pamantul, este unul bogat sau unul sarac? Cainele sau alte animale au acces in gradina?
 

baby_blues

Member
Am intelels :wink: Gradina este orientata catre vest , deci vestul se afla acolo unde in poza se vede cateaua in tarc, iar eu am facut prima poza de undeva de la sud-est. In marea majoritate a zilei , am umbra in curte, mai putin dupa ora 14.00 pana la ora 19.00, cand nu prea am curaj sa ies afara. Oricum zonele de umbra alterneaza cu cele de soare , datorita constructiilor vecinilor, care parca se vad putin in poza. Pamantul nu este rau, iar in fiecare primavara mai adaug cate 2-3 saci de 50 litri de la magazin.
Anul asta , la toamna o sa aduc niste pamant din padure , ca si anul tre4cut care a fost extraordinar. Daca este nevoie as da si cu ceva solutie prin pamant , dar asta numai la sfatul vostru.
Cateaua ce se vede in tarc , ar mai iesi si ea la o plimbarica dar numai sub supraveghere de acum incolo, deoarece stiu ca urina si excrementle dauneaza gradinii. Oricum stie ca n-are voie pe acolo. Motanul pe care il am, este foarte domnos si nu merge decat pe aleile din piatra pentru a pandi pestii din iaz.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
e bine ca e catelusa si nu catel, ca altfel si-ar marca toate colturile, deci aici ai un avantaj :)
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
ca prima sugestie: eu as renunta la cele patru exemplare de conifere. nu arata deloc grozav si oricum cresterea lor columnara nu se potriveste cu locul tau. adica nu le-as integra in noua propunere.
 

baby_blues

Member
ruxitzika a spus:
e bine ca e catelusa si nu catel, ca altfel si-ar marca toate colturile, deci aici ai un avantaj :)
Nici nu stii prin ce-m trecut cu ea - a fost dusmanul florilor cand a fost mica:

Cea mai tare poveste am avut-o cu-n trandafir japonez , plantat intr-un ghiveci. Cateaua mea avea vreo 6-7 luni si era pornita pe ros pe tot ce ajungea prin curte. Asa ca -a gandit ea sa roada si trandafirul japonez inalt de vreo 1.5 metri. Asa ca, nu numai l-a ros, ci la si scos din ghi veci complet , ramanand din frumusete de trandafir cu o coroana crescuta in ani de zile doar tulpina si o radacinuta. L-am planatat din nou si vreau sa va spun ca dupa 2-3 luni a crescut mai viguros si mai frumos , chiar cu o coroana mult mai frumoasa. Asta-i cateaua responsabila de ... frumusetea de trandafir. poza este facuta exact la varsta cand rodea tot.

 

baby_blues

Member
ruxitzika a spus:
ca prima sugestie: eu as renunta la cele patru exemplare de conifere. nu arata deloc grozav si oricum cresterea lor columnara nu se potriveste cu locul tau. adica nu le-as integra in noua propunere.
M-ai pus pe ganduri- eu vroiam sa le dau o forma geometrica si nu prea inalta. :|
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
sa-ti traiasca minunatia de catelusa, e o o dragalasa!
din tui cred ca nu ai ce sa tunzi, sunt cam golase. exemplarele care se tund bin in diverse orme trbuie sa fie mai bogate in lastari. am a ma gandesc la o propuner buna pentru gradinuta ta si sper sa o faca si altii. punem mintime la contributie si revenim.
 

baby_blues

Member
Oricum forma tuielor se putea face in timp, nu neaprat in primavara asta. Oricum de abia au fost plantate in vara anului treut. AStept propuneri.
 

aleynad

Active Member
Moderator
cred ca in zona iazului ar merge plante iubitoare de umezeala si semiumbra : astilbe, ferigi, irisi, aquilegia, rododendroni...si lista continua
pe langa perete poti alterna plantele pe 2 randuri: cel dinspre perete mai inalt, iar in fata lui unul mai scund
sau poti pune cataratoare (clematite, suzana cu ochi negri, zorele etc) ca vad ca ai un soi de "pergola" aici

 

aleynad

Active Member
Moderator
ideal ar fi sa stii ce vrei de la gradina ta, adica aspectul ei sa fie rustic, romantic... in felul asta iti putem sugera si ce plante s-ar potrivi ca sa nu iasa o varza acolo :!:
 

dana_rusu

Member
scoate thuile de langa lac ,nu au ce cauta acolo,planteaza irisi de apa ,cretisoara ,si alete plante de apa,iar ca sa maschezi peretele plantreaza braduti ,,thuii din aia columnari mai desi .o parere.
 

sicora fabian

Active Member
Da, le-am vazut abea cand am marit-o, scuze.
Ruxi are dreptate, macar cele din fata. Si nici pomul, dar mai tarziu pentru a tine umbra la iaz pana va creste altceva (eventual o salcie tortuoasa, ca babylonica creste prea mare pentru spatiul tau).
Imi place mini-iazul!
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
chia asa, ce copac este cel existent? mie imi place cum arata pus acolo, chiar as spune ca este un punct in plus.
O sa fac o precizare valabila nu doar in cazul tau ci in general. stilul gradinii pe care ni-l dorim nu este intotdeauna cel pe care trebuie sa-l adoptam, asta referitor la spusele danielei cu stilul gradinii. ca sa impui un amune stil iti trebuie de multe ori mai multa suprafata si locul trebuie sa indeplineasca anumite conditii: cum arata locuita, anexele, gardul, amplasarea geografica, etc. nu putem face oriunde o gradina rustica, romantica, salbatica, minimala, etc numai pentru asa ne dorim. si nu doar plantele sunt cele care imprima stilul gradinii. asta asa ca reguli generale.
si acum vorbind la concret eu as face asa:
-as muta tuile in suprafata dreptunghiulara si paralela cu zidul. din cate vad eu cam 50 cm sunt acolo, ceea ce ti_ar permite sa faci un fel de gard viu. dupa cum vad tuile ai putea in timp sa faci in ele gard viu, dar forme tunse in diferite forme cu sigurnta nu.
-copacul de langa iaz l-as pastra chiar daca tine umbra, sunt convinsa ca vara coroana lui da viata si miscare curtii care pare destul de mica
-vad multe anexe sau constructii in jur, de aceea as face zona din jurul iazului o oaza de verdeata. si cand spun verdeata ma refer la o combinatie de plante lemnoase (arbusti) si plante ierboase (flori, graminee, plante de apa)
-pentru ca locul e mic nu as pune foarte mute specii ca a nu iasa un ghiveci.
-cu siguranta as pune doua exemplare de Acer palmatum Dissectum unul cu frunze verzi si unul cu frunze bordo, pe colt, de-o parte si de alta a aleiutei pe car o vad acolo, formata din cateva dale de piatra. asa arata: http://s59.photobucket.com/albums/g284/ ... 006087.jpg fisa plantei o poti citi aici:
http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=6176
Am sa revin maine cu mintea mai proaspta cu sugestii pentru restul plantelor.
 

victoria222

Active Member
Eu as pune multe plante cataratoare, caci ai multe ziduri care pot fi impodobite.De exemplu in gradinita asta de langa perete http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... svy_ph.jpg
as planta in mijloc o iedera, care iubeste umbra de altfel, si as dirija-o pe parcursul cresterii sa creeze ramificatii frumoase ca un desen pe peretele alb. Aceasta va avea rol de fundal in timpul verii cand vedetele din acel strat pot fi alte plante cu flori iubitoare de semiumbra sau umbra( de ex hortensii), iar in timpul iernii, iedera ramane verde si va prelua rolul principal. De asemenea as planta in amandoua marginile stratului trandafiri cataratori care sa imbrace stalpii si bara de lemn de sus. Dar asta doar daca ai soare pentru trandafiri, macar minimum necesar. Culoarea trandafirilor poate fi asortata sau asemanatoare cu cea a florilor din interiorul stratului pentru a evita efectul de supraincarcat, dat fiind spatiul mic. In general, cred ca va trebui sa plantezi multe plante ca sa compensezi spatiul mare ocupat de beton dar sa pastrezi o unitate cromatica. Chiar si acest lucru il poti transforma intr-un avantaj, pentru ca avand atata beton poti amplasa o multime de plante in ghivece mari in diferite locuri, bine alese desigur,ghivece medii si mici pe care sa le poti muta dupa placul tau de-a lungul anotimpurilor in functie de sezonul de inflorire, dupa culori sau dupa alte criterii.
Despre iaz nu imi dau cu parerea, dar in locul tau nu as scoate nici un copac gata crescut, pentru ca, in primul rand, iubesc copacii si cred ca ei ofera gradinii cele mai valoroase solutii- structura, umbra, flori primvara, fructe vara sau foliaje minunate toamna, atrag pasari si pot acoperi cu coroanele lor vederi urate ale imprejurimilor. Bineinteles ca sunt tot felul de situatii in care sunt si copaci nepotriviti in locuri nepotrivite... Gandeste-te doar cati ani trebuie sa astepti ca sa ai un copac asa de mare. Nici tuia nu le-as scoate ci le-as mentine prin tunderi la dimensiuni mici si le-as mai indesi (tot prin tunderi regulate) ca sa serveasca ca fundal pentru florile de langa iaz. Niste irisi ar putea inconjura de ex o tuia din cele trei, si florile lor ar iesi in evidenta mai frumos pe fundalul verde al tuiei. Gardul tarcului in care sta catelul l-as imbraca neaparat cu o cataratoare pentru ca se vede cam urat cu grilajul rosu. Lonicera caprifolia creeaza un perete foarte compact, des si are un parfum minunat.
Cred ca imi ajunge cat am visat :D . Adevarul e ca ma mananca mainile sa mai fac ceva in propria gradina dar vremea asta nu-mi permite.....
 

baby_blues

Member
mymo a spus:
Io sugestii n-am, dar am intrat sa spun ca ai o catelusa M-I-N-U-N-A-T-A.
Multumesc! Cred ca o sa-i trimit complimentul :D
Victoria, cred ca sfaturile tale sunt foarte apropiate de ceea ce-mi doresc, asa ca o iau de la tine doua sfaturi foarte bune:
1. o sa tund tuia la dimensiuni mici.
2. o sa imbrac gardul catelusei cu cei trei trandafiri cataraori pe care i-am cumparat.

De la ruxitzika o sa -mi mentin parerea ca acel cais va ramane in mijlocul gradinitei. Din pacate nu pot sa mut tuia langa gard deoarece grosimea stratului de pamant este doar de vreo 50- 60 cm. :(
Multmesc lui Sicora fabian, pentru parerile vis-a vis de iaz :D
Mymo: Cateau mea deja te iubeste :rofl:
dana_rusu: dejma gandesc sa vad ce plante iubitoare de apa mai gasesc. Orium am ideea sa pun si prin iaz ceva plante. tuie n-o sa le scot, dar o sa le tund mereu nfoarte scurt. :(
aleynad:Deja ma gandesc la modul cum voi folosi asa zisa pergola pe care am facut-o singur. Probabil voi pune ghivece agatate ori voi pune ceva plante cataratoare. . de altfel iti spun sincer ca nu m-am gandit la o anumita tema 9romantica, rustica, etc) ci doar la ceva care sa-mi fie placut. Unde as putea pune luminile?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
iata ca pana la urma s-a bulucit lumea cu sfaturi si idei, catelusa cred ca e pricina, a cucerit audienta :)
 
Sus