Gloxinia, un punct de pornire ...

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

sini

Well-Known Member
si eu am patit la fel cu gloxiniile noi cumparate.cred ca e o problema de adaptare.eu m-am resemnat:le-am despartit(pentru ca erau mai multe la un loc)si voi astepta urmatoarea inflorire,cand vor fi deja adaptate la noul mediu :|
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Pleostirea tijelor florale sau a frunzelor implica:
- umiditate mare
- socuri de udare
- lumina scazuta

Cresterea alungita poate fi corectata cu inhibitori. Dar acestia nu se administreaza cand planta e deja matura ci cand e puiut.
 

Erwin

Member
Eu am din toamna trecuta, toate puse intr-un geam. Curios e ca unele deja au booci, iar vreo 3 din ele(de toate is vreo 13-14 plante in geam) se lungesc, iar altele tot in acelasi geam arata foarte bine... Am inteles ca din cauza luminii se intampla... dar cum naiba? Sunt toate in acelasi geam, deci lumina e la fel pentru toate...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Erwin conteaza cum recepteaza fiecare varietate acea cantitate de lumina. Eu am avut 20 de varietati si fiecare crestea in felul ei.
 

lili

Member
Erwin a spus:
Ok, in cazul acesta, pe cela care s-au lungit am sa le mut in alt geam sa vad cum se comporta.

Pentru cele care s-a lungit si banuiesc ca au tendinta de cadere...primul lucru care il vei face , este sa le sprijini cu bete de bambus sau de care ai. Incearca sa le gasesti un loc unde lumina are cadere de sus....daca nu gasesti, incearca sa rotesti plantele dupa preferintele lor ( felul cum se orienteaza dupa lumina) :wink:
 
D

dyayzh

Guest
Scrisese mai demult o forumista ca a taiat bulbul, fiind tot cam marisor si a pus fiecare bucatica in ghiveci separat. Oare iese planta?
 

marean

Active Member
Sigor nu are nimic bulbul daca e taiat,atata timp cat fiecare are o bucatica din suprafata vegetativa .
Stiu pt ca am primit 1/2 de bulb de gloxinica roz de la cineva anul tecut,si bulbul e bine-merci , taietura s-a cicatrizat si plantuta deja a rasarit din el.
Chestia e ca daca il taiati,sa il lasati ceva timp afara ca sa se inchida rana,apoi pamantul din ghiveci sa fie jilav,nu ud pt primele saptamani.
Mult succes!
 

sini

Well-Known Member
Eu am facut acest experiment:am taiat un bulb,care, mi se parea cam mare si am pus bucatile direct in pamant.Din cand in cand le puneam cate putina apa .Au iesit plantute.Am facut experimentul pe 5 ianuarie.Pun imediat si poze.
 

Erwin

Member
De regula bulbii se tare cand lastarii au 5-20 cm, se sectioneaza bulbul in atatea bucati cati lastari sunt, iar partea taiata se da cu praf de carbune pentru cicatrizare si dezinfectare.
Sttiu ca metoda functioneaza, dar eu unul prefer sa am bulbii mari. Din experienta proprie cu bulboasele pot sa va spun ca daca o planta are bulbul mai mare, infloreste mai mult, pentru ca "e mai in putere" ;-)
Si inca ceva. Un bulb mai mare are mai multe sanse sa ajunga in primavara decat un bulb mic. Ca peste tot, avantaje si dezavantaje.
 

marie_suc

New Member
buna!Am si eu o intrebare(de incepator).Am cumparat doi bulbi de gloxinia si i-am plantat conform instructiunilor in urma cu 1-2 luni..Din unul au rasarit plantute,din celalalt nu. Problema (de fapt sper sa nu fie o problema)este ca din acelasi bulb au iesit doua plantute distincte,foarte aproape una de celalalta.Ma intreb ce as putea face cu ele ..pot convietui sau trebuie despartite?si daca necesita despartire,in c stadiu al evolutiei lor sa o fac?
 

Erwin

Member
marie_suc a spus:
Problema (de fapt sper sa nu fie o problema)este ca din acelasi bulb au iesit doua plantute distincte,foarte aproape una de celalalta.Ma intreb ce as putea face cu ele ..pot convietui sau trebuie despartite?si daca necesita despartire,in c stadiu al evolutiei lor sa o fac?
Ai mai multe variante. Daca plantele sunt la ceva distanta una de alta atunci le poti lasa... Daca sunt f apropiate atunci tai un butas(cand butasul are macar 5-6cm) si il plantezi.
Si mai exista o metoda. Tai bulbul in doua, fiecare jumatate de bulb sa contina cate un butas. Pansezi partea taiata cu praf de carbune si ai grija la udare. Daca bulbul e mic nu il taia.
 

marie_suc

New Member
distanta dintre ele e de doar 1cm, iar bulbul nu e nici el foarte mare. Presupun ca voi astepta sa mai creasca, apoi voi taia un butas si-l voi planta, precum mi-ai sugerat. Inca ceva..bulbul nu l-am bagat foarte mult in pamant, adica e la suprafata partea superioara. E in regula sau sa-i m adaug pamant?
 

carla_ro_b

Member
Am si eu o curiozitate. A incercat cineva sa "altoiasca" un bulb? Daca ce intreb eu nu e o mare tampenie si chiar se poate face as vrea ceva informatii findca vreau sa "unesc pana moartea ii va desparti" doi bulbi de la gloxinii de culori diferite.
Stiu ca variatiile de culoare si hibrizii se obtin prin seminte polenizate din doua plante diferite, dar cum stiu ca tehnica e super laborioasa ( a descris-o cineva aici pe forum cu violetele) ma gandeam ca poate e ceva mai simplu :idea: :) :wink:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Carla tu vrei sa ajungi la o combinatie de culori prin unirea bulbilor? Nu merge, a mai incercat cineva. Merge prin hibridizare, dar e dificila din punct de vedere al pastrarii conditiilor de mediu si duratei.
 

shalymar

Member
Am gasit o informatie interesanta azi pe un site al iubitorilor de gloxinii. Se pot cultiva si la lumina artificiala la tub fluorescent la distanta de 10-12 inch(cine stie transformarea in cm sa ma anunte si pe mine :? ) si cate 12-14 ore pe zi pentru a pastra forma compacta a plantei.
 

Erwin

Member
shalymar a spus:
Am gasit o informatie interesanta azi pe un site al iubitorilor de gloxinii. Se pot cultiva si la lumina artificiala la tub fluorescent la distanta de 10-12 inch(cine stie transformarea in cm sa ma anunte si pe mine :? ) si cate 12-14 ore pe zi pentru a pastra forma compacta a plantei.
1 inch = 2,54 cm
 

paula

Member
este o firma din Ungaria, iar pe punga scrie FLORASOL

in seara aceasta am fost la florarie si am cerut un pamint penru gloxinii si fata mi-a recomandat acest pamint florasol
 

stitch

New Member
imi poate da indicatii cineva in legatura cu metoda de rupere a lastarilor?
eu am 3 lastari din acelasi bulb..unul este marishor..mai are unul langa el si altul la o distanta de 2 cm..pe asta o sa-l scot da nu stiu cum..k mi-e frica sa nu-i fac ceva bulbului :(..are cam 3 cm inaltime lastarul.

si ar mai fi ceva..am citit in posturile anterioare cum ca unele gloxinii sunt mai lenese..eu am cumparat toti bulbii odata..si am o luna de atunci daca nu mai mult..faza e ca doar unul a scos capul afara din pamant..restul stau ..si sunt in stare buna..nush ce au de nu vor sa iasa :|
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus