Glifosat de la Monsanto- erbicidul total este cancerigen

belisima

Well-Known Member
:roll: am mai vazutceva referitor la semintele monsanto, in timp ce Europa ii blameaza si ii exclude, Romania nu mai stie cum sa extinda culturile (profitabile dar nocive) din semintele lor....
 

cristinaf

Well-Known Member
Frectie la picior de lemn, parerea mea!
Ierbicidul total oricum nu se aplica pe recolta si e cel mai mic rau.
Fungicidele si insecticidele aplicate in cantitati mari si tratamente facute incontinuu pe recolta, datorita agentilor patogeni si daunatorilor care sunt din ce in ce mai agresivi si mai greu de controlat+ stimularea tomatelor (de ex) cand in loc de un proces natural de fecundare a florilor incepe, in urma stimularii chimice, un proces de diviziune celulara, asa cum se divid in organismul uman celulele canceroase + ethrel care se aplica pe gogonele pentru fortarea chimica, astea sunt adevaratele belele.
 

Claudiavis

Active Member
Toate pesticidele, insecticidele si fungicidele sint periculoase pentru om, animale si mediu. Ginditi-va ca sint concepute pentru a omori diverse forme de viata.

No, cel putin in gradina proprie putem alege daca sa le folosim sau nu.
 

LadyBug

Well-Known Member
Logica foarte buna, claudiavis, asa am crezut si eu si am crescut cateva capsune pt cel mic(acum are 1 an si 10 luni). Surpriza a venit in primavara, cand am vazut cum trandafirii si visinii dar si ierburile dintr-o parte a gradinii se usuca ori par virusati, asa am ajuns sa suspectez o vecina cu sotul ca au stropit cu ceva peste gard, iar acum o saptamana mi-au si confirmat ca ei stropesc in fiecare an, "ca au copil mic" si nu vor insecte!!! si la mine era o zona unde mai erau si ceva balarii, asa ca or fi stropit si cu erbicid, de mi-au uscat pana si pomii - visini, inca micuti. Va dati seama ca eu i-am dat copilului si naul trecut si acum capsuni pe care le-au stropit astia din spate nu stiu cu ce? De unde stiu cum il va afecta pe termen lung acest lucru? Ce sa fac eu acum cu vecinii astia nebuni?
 

Claudiavis

Active Member
POFTIM????? Doamne fereste, cit de timpiti sint unii oameni!!!! Nu-mi vine sa cred!!!

Trecind peste soc, cred ca singura ta sansa e sa vorbesti frumos cu ei, sa le explici ca si tu ai copil mic, si ca ar trebui sa te anunte cind dau cu chimicale in gradina ta, ca sa nu il mai lasi sa se joace in zona respectiva. Ar fi un pas inainte daca macar te-ar anunta, si din punctul ala, poate ai putea deschide un dialog normal cu ei... Of, Doamne....

Legat de efectele asupra copilului, eu as zice ca poti sta linistita. Daca erau probleme, s-ar fi vazut imediat.
 

LadyBug

Well-Known Member
Bine ca nu au fost foarte multe capsuni, dar am vazut ca multe din plantele mici de capsune pareau virusate, si vita si tot in zona si mi-a picat fisa cam tarziu.
Acum doua saptamani a venit un roi de albine la mine in curte, probabil cu tot cu regina, si s-au stabilit pe niste pelin si 3 cracute de maslin care erau inghesuite unele langa altele, ciudata alegere. L-am chemat pe tata si el fiind apicultor in trecut avea o ladita speciala in care se transporta albinele si le-a ademenit cu miere acolo. Le-am dus acasa la parinti cu masina si acum ramane sa vedem daca nu e stup bezmetic (daca are si matca), inca nu le-a mutat, trebuie sa luam niste rame.
Chestia e ca atunci s-a isterizat vecina si a spus ca ea stropeste in fiecare an ca sa nu vina insecte si uite asa m-am lamurit. Pacat ca are si ea un copilas mititel si daca da mereu cu toate otravurile nu stiu unde o sa ajunga.
Ea nu are nicio floare in curte, numai gazon si thuia, si mi-a aruncat mie sotul ei peste gard 2 thuia uscati si gazonul pe care il taie, si un bidon de domestos pt wc folosit si o pereche de papuci si alte chestii. Eu le-am spus alor mei sa punem garma ghimpata deasa la gardul din spate cu ea ca sa nu mai poata sa arunce nimic, dar inca nu i-am convins, e greu de montat.
Adevarul e ca am mai avut anul trecut ceva balarii spre sf verii pe care nu le-am mai taiat in zona cu ea si probabil ca o fi stropit cu de toate, oricum nu mai spun ca cineva a sarit gardul de curand si a facut un cah exact in spate intr-un colt, alta ciudatenie, ca daca voia sa faca ceva gasea loc destul in alte zone, nu trebuia sa se chinuie sa sara gardul, deci banuiesc ca a fost o chestie din rautate facuta.
Nu am gradina aranjata, mai am si cateva balarii si multe plante le am in ghivece in ideea ca vreau sa le mut in curand, nu am nici timp destul pt ele ca acum renovam o alta casuta si o sa mut multe plante acolo.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Atentie... ierbicidul total nu e cel mai mic rau, e unul din cele mai nasoale chestii tocmai pt ca e o otrava sistemica ..... atit datorita faptului ca au actiune remanenta cumplita cit si datorita faptului ca sint niste otravuri ingrozitoare. Aceste chestii nu trebuie folosite nici pe linga casa nici pe orice altceva viu, mai ales ceva ce devine mancarea noastra. Conceptul de buruiana e doar o reflectie a lipsei de intelegere a omului si nu altceva. Fiecare planta apare intr-o anumita zona dintr-un motiv anume si transmite un anumit mesaj sau semnalizeaza o anumita stare de fapt.... are un anumit rol si mai ales o anumita actiune benefica.



Frectie la picior de lemn, parerea mea!
Ierbicidul total oricum nu se aplica pe recolta si e cel mai mic rau.
Fungicidele si insecticidele aplicate in cantitati mari si tratamente facute incontinuu pe recolta, datorita agentilor patogeni si daunatorilor care sunt din ce in ce mai agresivi si mai greu de controlat+ stimularea tomatelor (de ex) cand in loc de un proces natural de fecundare a florilor incepe, in urma stimularii chimice, un proces de diviziune celulara, asa cum se divid in organismul uman celulele canceroase + ethrel care se aplica pe gogonele pentru fortarea chimica, astea sunt adevaratele belele.
 
Ultima editare:

LadyBug

Well-Known Member
Asta e cea mai adevarata:
Conceptul de buruiana e doar o reflectie a lipsei de intelegere a omului si nu altceva.
Cat despre otravuri, toti au impresia ca nu sunt daunatoare pt ca sunt in doze mici (la fel ca si micile radiatii de la telefonul mobil propriu) dar nimeni nu calculeaza cat se acumuleaza (si la tel ganditi-va ca mergeti cu microbuzul: sunteti foarte inghesuiti, fiecare om are cate 2 tel mobile, unii mai si vb la el, mai e si carcasa de metal a mmicrobuzului - cate radiatii ati acumulat in cateva minute??? Dar din toata mancarea noastra otravita fiecare cu cate putin cata otrava acumulam zilnic?
 

Claudiavis

Active Member
Acuma, teoretic, glifosatul se descompune natural in maxim 2 saptamini (daca mi-aduc bine aminte). la fel si restul chimicalelor folosite in agricultura. Problemele mari apar cind se culeg si se trimit la vinzare legumele si fructele, fara sa fi trecut aceasta perioada de descompunere. Atunci da, chimicalele vor fi in ele si noi le vom minca.

Din fericire, asta se intimpla rar si de obicei se intimpla cu produse venite din zone unde legislatia nu e asa stricta ca in UE. Din ce am observat, scandalurile legate de alimente contaminate se "nasc" in jurul loturilor de legume/fructe aduse din Turcia, China, Iordania...

Paradoxal, alimentele din supermarketuri sint controlate mai strict decit cele din piete, de pe tarabele taranilor... Chiar nu avem de unde sti ce face taranul in gospodaria lui, cum aplica ingrasamintele si pesticidele... OF!
 

cristinaf

Well-Known Member
Depinde din ce punct de vedere privim situatia. Daca privim din perspectiva unui gradinar de weekend, da, ierbicidul total nu e ceva de care sa aiba neaparata nevoie. Dar daca privim din perspectiva agriculturii intensive, nu poti produce legume, de ex ca la asta ma pricep, fara ierbicid total. Si daca punem in balanta ce ar insemna spre ex la mine, sa plivesc jumatate de ha ca sa pot planta apoi legumele, si faptul ca extermin buruienile, aleg a doua varianta.
Stiu ca e frumos cu eco- bio etc, dar nu e practic si nici nu stiu cine e dispus sa PLATEASCA un volum de munca MULT mai mare.
Ar insemna sa stau vreo 2 saptamani sa smulg la buruieni, si nici atunci n-as putea scapa de perenele care se inmultesc prin radacini: laptiuca, palamida, volbura...
Asa ca eu raman la parerea mea: ierbicidul total NICIODATA nu va ajunge pe recolta spre deosebire de ierbicidele postemergente, prin urmare e un rau mai mic.
 
Ultima editare:

LadyBug

Well-Known Member
Nu e un paradox, la fel gandesc si eu, e ceva mormal sa nu am incredere in taranii care la piata vin sa vanda oua "proaspete" care nu stii de fapt cand au fost produse, ori alimente la care iar n-ai nici o idee cu ce au fost stropite, stiu si eu rude indepartate la tara care spun ca ei cresc bio pomii, dar ii aud ca ii stropesc cu insecticid :rofl:
Ai dreptate, Cristina, pentru producator e imposibil sa se descurce fara substante, de aceea e bine sa cultivam cate putin.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Atentie Claudiavis si Cristinaf, sint o multitudine de materiale pe internet care arata ca glifosatul nu se comporta asa cum zice prospectul. Nu numai asta, dar efectul remanent este din cele mai cumplite la tot lantzul trofic.
Exista o problema si mai mare cu agricultura de tip industrial , datorita ca distruge vitalitatea solului in mod aprope ireversibil
Oamenii au facut agricultura de tip ne-industrial vreme de multe mii de ani, si de cind au ajuns sa faca agricultura de tip industrial se strica drastic atit fertilitatea solului cit si sanatatea plantelor.
Da, este o probleme cu plantele mai invazive.... dar aceasta problema e rezolvabila prin tehnici de cultura traditionale.... insa aceste tehnici de cultura sint dificil de aplicat pe soluri distruse de agricultura industriala.
 

cristinaf

Well-Known Member
Agricultura bio poate fi stimulata nu prin interzicerea unui ierbicid, ci prin cerere, asa cum e firesc. Cand oamenii vor fi dispusi sa plateasca munca in plus si productiile mai modeste specifice acestui tip de agricultura, atunci aceasta se va practica pe suprafete din ce in ce mai mari.
Cand am intrat eu pe forum, acum vreo 5-6 ani in urma, am urmarit cu interes, din umbra, incercarea unei d-ne care era si moderator pe atunci de a produce rosii bio. Intr-adevar a reusit sa produca, aratau f bine, a muncit f mult, le-a stropit cu ceaiuri, dar... totul s-a impotmolit la desfacere. Din pacate oamenii viseaza la rosii bio vandute cu 2 lei/kg, pretul celorlalte, iar asta poti face doar daca ai vocatie de voluntar si venituri din alta parte.

In ceea ce priveste pomii care erau stropiti cu insecticid desi oamenii se laudau ca produceau bio, aici e o mica discutie; sa produci fructe complet bio inseamna sa accepti sa mananci cirese, visine, prune, mere... cu viermi. Poate un an, doi, sa nu ai asa ceva, dar apoi sigur asa vor fi.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Exista solutie bio si importiva viermilor... ar trebui sa facem un topic specil pt asta , daca nu exista deja.. insecticide, pesticide si ierbicide naturale.

Insecticide naturale sint destule: frunze de pawpaw, frunze de crizanteme, frunze de urzici, ardei iute

Pesticide naturale: ardei iute, praf de bazalt, albastru de metil , permanganat de potasiu.

Ierbicide naturale: diverse plante crescute in balans natural....... sapa..;-)

Impotriva rozatoarelor: navastuica sau pisici, ceva plante.
 
Ultima editare:
Sus