Gladiole

Nu stiu daca se refac. Cred ca nu mai avanseaza boala.
Ideea e ca ele sunt tinute intr-o sera sau solar, nu stiu sigur, si doamna respectiva mi-a comunicat ca nu a fost prea bine aerisit si pamantul a fost mereu ud, deci a favorizat aparitia ascestei situatii neplacute.
 

Ioana Hotea

Active Member
Si mie mi-au iesit toate gladiolele. Le-am plantat tarziu, in ultimele zile din mai, in speranta ca vor inflori in toamna.
Le-am plantat destul de adanc, cam 20 cm, chiar si mai mult, cum mi-a facut sotul gaurile, ca nu am stat cu ruleta.. am amestecat nisip la fiecare cuib sa imbunatatec drenajul, ingrasamant.. Nu aveam mari sperante, ca bulbii mi se pareau mici si deshidratati (cei de crin aratau incomparabil mai bine si nu au iesit toti) dar au rasarit ca ciupercile dupa ploaie. Acum au frunze mari, sanatoase, nu cred ca am sanse de flori in toamna.. parca vad ca infloresc cand suntem noi in concediu..
Foarte vivace gladiolele :)
 
Daca au mult soare si bulbii de gladiole au fost de la Planteo (ma refer la marimea lor) cu siguranta vor inflori pe la sfarsitul lunii august sau inceput de septembrie! Bineinteles sa fie si udati :) Si crinii au sanse sa infloreasca anul acesta, chiar daca au fost pusi la sfarsitul lunii mai, cei drept sanse putin mai mici in comparatie cu crinii, dar bine ca exista sanse :)
 

Ioana Hotea

Active Member
Am avut bulbi si de la Planteo, cei de acolo aratau foarte bine, dar multi erau cumparati aiurea, de unde se nimerise, incepand cu martie, si erau mici si uscati, si cu toate acestea au rasarit toti. Par rezistente gladiolele astea :)
Sa ne traiasca!
 

adrianam

Well-Known Member
Nici ale mele, ramase peste iarna in pamant, nu au inca tije florale. Este posibil sa infloreasca si la mine cand sunt in concediu! :nu stiu:
 

adrianam

Well-Known Member
Atunci ce nu le-o fi convenit la mine, daca nu au tije florale?
Unele din ele par sa se fi inmultit!
 
380C53C3-2193-426F-88BA-0B52844FFEB2.jpeg Nu m-am putut abtine, asa ca acum 2 saptamani am pus cativa bulbi de gladiole in ghiveci. Am atasat o poza ca sa va arat cum arata astazi. Bineinteles, am si-o nelamurire. Cand va trece pericolul de inghet (spre sfarsitul lui martie, chiar aprilie), as vrea sa mut gladiolele in pamant. Intrebarea este: cat de adanc? Trebuie neaparat sa pastrez plantarea la acelasi nivel in care au stat in ghiveci sau le pot “pacali” putin mai adanc? Pentru ca ghiveciul in care sunt puse acum nu este f inalt, ma tem pentru stabilitatea lor.
Multumesc!
 

crysty

Active Member
Vezi atașament 8350 Nu m-am putut abtine, asa ca acum 2 saptamani am pus cativa bulbi de gladiole in ghiveci. Am atasat o poza ca sa va arat cum arata astazi. Bineinteles, am si-o nelamurire. Cand va trece pericolul de inghet (spre sfarsitul lui martie, chiar aprilie), as vrea sa mut gladiolele in pamant. Intrebarea este: cat de adanc? Trebuie neaparat sa pastrez plantarea la acelasi nivel in care au stat in ghiveci sau le pot “pacali” putin mai adanc? Pentru ca ghiveciul in care sunt puse acum nu este f inalt, ma tem pentru stabilitatea lor.
Multumesc!
Eu reuseam si pacaleam bulbii de zambile deja cu frunzele de vreo 5 cm aparute si chiar si fara fungicid, la risc si replantam mai adanc in ghiveci (chiar si la 15 cm) ca sa am tija mai lunga de flori si pe urma scoteam si replantam la suprafata ( https://egradini.ro/forum/threads/mi-se-destrama-bulbul-de-zambila.20784/#post-766740 ) sigur or sa mearga si de gladiole mai ales ca cel de gladiole nu este din foite ca cel de zambile,ceapa,etc.
Aici aveti un ghid pentru gladiole in engleza https://www.gardenia.net/guide/Learn-How-To-Plant-Care-and-Grow-Impressive-Gladiolus in care o sa spuna ca bulbii mari de gladiola se planteaza la 10-15 cm, cei medii la adancimea de 7-10 cm, iar cei mici la adancime de 5-7 cm.
Aici un ghid romanesc http://www.horticultorul.ro/flori-de-apartament-gradina/gladiola-gladiolus/ o sa va spuna ca adancimea de plantare este 6-8 cm.
Eu zic sa le plantati la 10 cm adancime in gradina (considerand ca bulbii sunt de marime medie). Luati bulbii din ghiveci cu cat mai mult pamant pe ei sau plantati tot balotul de pamant din ghiveci asa cum este ,incat bulbii sa fie la vreo 10 cm adancime, eventual faceti si un mic musuroi de pamant , nu conteaza daca trageti pamant peste muguri atat timp cat nu turnati apa multa direct pe frunza . E bine sa aveti si un fungicid si presarati un pic de praf in groapa la plantare daca credeti ca vremea sta inca umeda. Sau preparati o solutie si stropiti balotul de pamant de jur imprejur (se cheama tratament preventiv).
Daca cititi ghidul romanesc o sa vedeti ca spune ca bulbii inainte de plantare e bine sa fi fost inmuiati in solutie de Topsin.
Orice inginer horticol o sa va spuna ca pericolul ultimului inghet trece la 15 aprilie. Eu am semanat flori afara in jardiniere anul trecut si pe 1 aprilie si nu au patit nimc dar depinde si de zona unde locuiti, cat de dos este. Daca locuiti in depresiune/lunca sau aveti un fluviu sau marea in apropiere atunci de la 1 aprilie nu va faceti griji de inghet. Eu locuiesc la vreo 3km de Dunare :-D clima e mai blanda aici de multe ori.
Daca pana la plantarea afara, apare ca o bruma alba subtire pe pamant in ghiveci atunci stropiti cu Folpan sau Merpan sau Topsin sau Previcur (listat in ordinea pretului) si astfel fungii nu ataca coletul plantei (mana de sol care duce la caderea rasadurilor) . http://www.elliser.ro/pesticide/fungicide/?id_av[17][]=19
Eu azi mi-am cumparat Folpan (3lei) ca e de jale am pierdut 2 pui de lamai iesiti din samburi.
Dupa ceva timp cand vedeti ca mugurele mai creste un pic adica transplantarea bulbilor in gradina a reusit, le faceti prima ingrasare. (vezi ghidul romanesc)
 
Ultima editare:
Multumesc mult pentru raspuns!
Exact la 10 cm sunt pusi si bulbii mei (tot dupa ghidul englezesc), iar la baza mai am vreo 5 cm de pamant si inca 1-2 de pietris pentru drenaj.

Intr-un alt ghiveci (pus acum cateva zile) i-am pus la 6-7cm, din lipsa de vase adanci. Cum ziceam, nu m-am putut abtine.
Bulbii sunt, intr-adevar, micuti, ceva mai mici ca cei de zambila, de exemplu (chiar m-am mirat, ma asteptam la niste bulbi mai mari).
 
Ah! Inca ceva...
Citeam zilele trecute (tot pe un site englezesc de flori) ca bulbii de gladiole care sunt plantati la 20cm nu mai trebuie scosi din pamant peste iarna, si nici cei “ingropati” cu ghiveci cu tot, intrucat sunt protejati de inghet.
A incercat cineva sa-i lase in pamant? E ok?
 

crysty

Active Member
Sa nu credeti ca bulbul va face greva si nu mai iese daca nu e la fix 10 cm sau fix 7 cm. Sincer eu daca am de plantat si chiar cand am pus asta toamna vreo 22 de bulbi de lalea nu am luat ruleta cu mine ci am sapat groapa adanca din ochi cam cat un lat de palma adanc dar si palmea mea e mai lata un pic :D . Daca nu ingheata e bine , daca ingheata atunci invat o lectie ca trebuie strictete la adancime :D
Dar depinde si de zona ,una e sa plantezi la munte si una e sa plantezi la 2km de un fluviu.
Daca nu aveti vas adanc ca si asa e provizoriu atunci luati un vas de iaurt sau de margarina la kilogram ca alea au vreo 12 cm inaltime si plantati bulbul mai adanc chiar daca are putin spatiu de radacina in jos ca doar e provizoriu . Trebuie doar sa ii dati gauri la fund pentru scurgere apa.
Ah! Inca ceva...
Citeam zilele trecute (tot pe un site englezesc de flori) ca bulbii de gladiole care sunt plantati la 20cm nu mai trebuie scosi din pamant peste iarna, si nici cei “ingropati” cu ghiveci cu tot, intrucat sunt protejati de inghet).
A incercat cineva sa-i lase in pamant? E ok?
Am sa va raspund pe jumate, oarecum, poate altii au experimentat asta.
Am lucrat la amenajari interioare dar si gradini , faceam si arteziene dar montam si instalatii de irigat ingropate pentru gazon. Si orice constructor/instalator de tevi cu apa in pamant , macar teoretic, stie ca in fiecare oras exista o cota de inghet adica adancime minima la care trebuie montata teava . Cota de inghet a pamantului poate fi pe la 70 cm adancime adica adancimea santului de sapat si montat teava ca sa nu inghete apa pe traseu iarna (asta cand teava este expusa in pamant si nu e protejata de nimic.
Dar la flori nu e cazul sa ne luam dupa cota de inghet ca daca am planta un bulb la 1 metru adancime atunci ne luam adio de la el.:D
Totusi am vazut la cimitir sa apara in fiecare an in acelasi loc, bujorii si astia se incadreaza la bulbi de primavara. Bine, ca bujorul face si tulpina si creste sub forma de tufa, are sanse mai mari, deci cu bujorul am vazut sigur ca merge sa ramana peste iarna. De gladiole nu am auzit sa mearga.
In februarie-martie apare sezonul bulbilor de primavara in comert,, si gladiolele sunt cele mai ieftine cand se vand in piata bulbi din lada de catre tarani, asa ca incercati sa luati cativa ,ii plantati mai adanc si ii lasati acolo peste iarna 2019 si vedeti daca apar in 2020 . Eventual ca sa aiba mai multe sanse, trageti din toamna niste frunze peste locul ala sau puneti o carpa dar sa stropiti cu fungicid inainte. Trandafirii nu se musuroiesc pentru iarna ? Faceti musuroi si la astea daca nu sunt frunze si nici carpa la dispozitie. Asta ca sa zicem pana se adapteaza in primul an afara.
Musuroiul de pamant simuleaza plantatul la adancime. :-)
Incercati si vedeti, cat poate sa coste 3 bulbi de gladiola daca ii pierdeti. Aici era 1 leu bucata anul trecut in primavara in piata la tarani. Ma refer la bulbi 'la kilogram' nu ambalati la magazine unde ai garantata specia.
 
Ultima editare:
Sa nu credeti ca bulbul va face greva si nu mai iese daca nu e la fix 10 cm sau fix 7 cm. Sincer eu daca am de plantat si chiar cand am pus asta toamna vreo 22 de bulbi de lalea nu am luat ruleta cu mine ci am sapat groapa adanca din ochi cam cat un lat de palma adanc dar si palmea mea e mai lata un pic :D . Daca nu ingheata e bine , daca ingheata atunci invat o lectie ca trebuie strictete la adancime :D
Dar depinde si de zona ,una e sa plantezi la munte si una e sa plantezi la 2km de un fluviu.
Daca nu aveti vas adanc ca si asa e provizoriu atunci luati un vas de iaurt sau de margarina la kilogram ca alea au vreo 12 cm inaltime si plantati bulbul mai adanc chiar daca are putin spatiu de radacina in jos ca doar e provizoriu .

Am sa va raspund pe jumate, oarecum, poate altii au experimentat asta.
Am lucrat la amenajari interioare dar si gradini , faceam si arteziene dar montam si instalatii de irigat ingropate pentru gazon. Si orice constructor/instalator de tevi cu apa in pamant , macar teoretic, stie ca in fiecare oras exista o cota de inghet adica adancime minima la care trebuie montata teava . Cota de inghet a pamantului poate fi pe la 70 cm adancime adica adancimea santului de sapat si montat teava ca sa nu inghete apa pe traseu iarna (asta cand teava este expusa in pamant si nu e protejata de nimic.
Dar la flori nu e cazul sa ne luam dupa cota de inghet ca daca am planta un bulb la 1 metru adancime atunci ne luam adio de la el.:D
Totusi am vazut la cimitir sa apara in fiecare an in acelasi loc, bujorii si astia se incadreaza la bulbi de primavara. Bine, ca bujorul face si tulpina si creste sub forma de tufa, are sanse mai mari, deci cu bujorul am vazut sigur ca merge sa ramana peste iarna. De gladiole nu am auzit sa mearga.
In februarie-martie apare sezonul bulbilor de primavara in comert,, si gladiolele sunt cele mai ieftine cand se vand in piata bulbi din lada de catre tarani, asa ca incercati sa luati cativa ,ii plantati mai adanc si ii lasati acolo peste iarna 2019 si vedeti daca apar in 2020 . Eventual ca sa aiba mai multe sanse, trageti din toamna niste frunze peste locul ala sau puneti o carpa dar sa stropiti cu fungicid inainte. Trandafirii nu se musuroiesc pentru iarna ? Faceti musuroi si la astea daca nu sunt frunze si nici carpa la dispozitie. Asta ca sa zicem pana se adapteaza in primul an afara.
Musuroiul de pamant simuleaza plantatul la adancime. :-)
Incercati si vedeti, cat poate sa coste 3 bulbi de gladiola daca ii pierdeti. Aici era 1 leu bucata anul trecut in primavara in piata la tarani. Ma refer la bulbi 'la kilogram' nu ambalati la magazine unde ai garantata specia.
Nici aici nu sunt scumpi. Cu £5 (25 lei) am achiziționat 45 de bulbi ( pe cutie arată 3 culori diferite). Problema este ca pana acum nu găseam ( se poate ca stocul sa fi fost limitat sau poate ca eu ajungeam prea târziu); Imaginați-va cât de mult m-am bucurat când i-am văzut in magazin! Atât de mult încât (știu, o sa râdeți) eu chiar am plantat cu centimetrul in buzunar.
Aveți dreptate, mai bine sa risc câțiva dintre ei in pământ pentru la anul, măcar pentru experiment.
 

crysty

Active Member
Nu rad pentru ca si eu mai masor o adancime de plantat dar foarte rar , bine ca barbat ai ocazia sa mai tai o bucata de scandura mai ales daca am lucrat in amenajari unde ai ocazia macar odata in zi sa masori ceva , si acum masor adancimea la bulbi de la ochi. Ca ma pot insela si nu iese de 10 cm ci e doar de 7 sau 8, sau iese de 12 cm groapa de plantat ,asta e .:D
Ca sa aveti viteza de plantat bulbi cand mai plantati multi afara sau chiar in ghivece , va luati un creion si ii faceti semn cu markerul unde sunt 10 cm si aproximati din ochi linia de pe creion sa fie la nivelul solului. Sau daca nu vreti sa murdariti un creion de pamant atunci folositi o crenguta si faceti semn pe ea. Adica sa va faceti o masura etalon provizorie.
Ca daca mai folositi centimetrul o sa va intarzie mult mai ales daca e de ala de croitorie sau pliabil de tamplarie. Chiar si o linie de desen gradata pentru scolari va intarzie, cititul gradatiei poate sa intarzie productivitatea/ sporul la treaba. :-) Dar cu masura etalon terminati mai repede .
Viata e scurta, si un sfert din ea o dormim , acolo unde se poate timpul petrecut pentru activitati trebuie eficientizat la maxim.
Inca nu am fost la dedeman sau kaufland sa vad daca au adus bulbii de primavara la pachete dar cred ca este prea devreme ca ma intereseaza cateva frezii. Astea miros foarte frumos dar se gaseste foarte rar in comert si magazinele aduc foarte putin. Dar e prea devreme probabil prin martie sau sfarsitul lui februarie.
Asa, incercati un experiment si lasati peste iarna cateva gladiole in pamant afara. Eventual infigi un bat langa ele ca sa stii unde sunt puse si de unde urmeaza sa rasara in 2020 ca sa nu stati sa sapati de pomana sa ii cautati (sau sa ii gasiti mai usor) daca nu rasar.
Orasele sau tarile sau zonele pe glob au un anumit pattern de clima DAR un anotimp nu e intotdeauna identic cu cel de anul trecut (mai ales ca patternele de vreme se cam dau peste cap ) asa ca se poate ca bulbii sa prinda o iarna mai blanda sau una mai geroasa . Sau poate nu frigul sa ii omoare ci fungii din sol. Dar cine nu risca nu castiga . :hug:
 
Ultima editare:
Probabil ca in timp nu va mai trebui sa masor, dar fiind primul an in care pun bulbi, nepriceperea mea si-a spus cuvantul :).
Voiam sa mai apelez la dvs. cu o problema (pentru ca va pricepeti), dar nu reusesc sa atasez poza la mesaj privat. Exista aceasta optiune? Nu o vad eu?
 

crysty

Active Member
Probabil ca in timp nu va mai trebui sa masor, dar fiind primul an in care pun bulbi, nepriceperea mea si-a spus cuvantul :).
Voiam sa mai apelez la dvs. cu o problema (pentru ca va pricepeti), dar nu reusesc sa atasez poza la mesaj privat. Exista aceasta optiune? Nu o vad eu?
V-am raspuns la mesaj. Cat despre imagine pentru a putea fi postata in mesaj privat trebuie doar cu link adica poza sa fie postata pe un image hosting cum ar fi imgur.com si copiati linkul pozei fara tagurile [ img] si treceti linkul in meniul de postat imagine (URL imagine).
Pe https://imgur.com/ se poate urca o poza si fara sa creati cont dar reecomand creare de cont (e gratis) pentru ca va puteti crea si organiza albume pe categorii si nu are spamuri de reclama. Mai sunt si alte free image hosting dar multe au popupuri cu reclame pe ecran.

Lista cu vremea infloririi bulboaselor in cursul anului :
 
Ultima editare:
Sus