Ginkgo biloba

Floria

Active Member
Re: Ginko Biloba

Attila,
Iar e seara ta de senzatie. Pe unde deschid il gasesc pe Attila. Si nu oricum, cu tot felul de surprize.
Tine-o tot asa ca ne place!
 

Eu

Member
asa ceva nu am incercat ,dar am cumparat un puiet de un metru ,poate si mai mult .l-am cumparat si plantat anul trecut in toamna iar acum vad ca are muguri :)
 

Eu

Member
crede-ma ,nu i-am facut nimic deocamdata :) vad ca sta bine mersi .dar o sa va tin la curent cu dezvoltarea lui
 

lili

Member
Ginko biloba - arborele pagodelor - este o specie care creşte spontan în China. Ea se mai cultivă şi în alte ţări atât pentru aspectul său ornamental cât şi în scop terapeutic. Arborii au înălţimea de până la 30 de m, având coroana bogată. Sunt arbori dioici adică pe un exemplar se găsesc doar flori masculine sau feminine, deci arboii sunt fie masculini fie feminini. Frunzele sunt peţiolate, bilobate, având o nervaţiune dihotomica . Toamna frunzele se îngălbenesc şi cad (frunze caduce). Culoarea lor devine galbenă cu nuanţe extrem de atrăgătoare, fapt ce face ca în parcurile unde este cultivat arborele aceste frunze să fie folosite în scop ornamental, fiind presărate printre ornamentaţiile florale.

Arborele GINKGO BILOBA a fost descoperit în China în anul 1690 de către naturalistul E. KAEMPFER care a făcut prima descriere stiintifică a acestui arbore,el fiind si acela care a sugerat numele de GINKGO. In limba chineză cuvântul GINKYO înseamn㠓 piersică argintie “ ( GIN _ argint si KYO – piersică ). In anul 1771, LIUNE a introdus arborele în clasificarea stiintifică cu numele de GinKGO dat de KAEMPFER si a adăugat cuvântul BILOBA. In anul 1754 este introdus si în parcurile si în grădinite din Europa, adus fiind din China. In anul 1797 botanistul englez SMITH ,propune pentru arbore denumirea de SALISBURIA ADIANTHI- FOLIA în cinstea botanistului RICHARD A SALISBURY .
Pe plan international însă era acceptată deja denumirea de GINKGO BILOBA dată de VON LINNE si nu mai putea fi modificată, însă a rămas ca si sinonim.
Acest arbore este o “ fosilă vie “, o stafie vremurilor depărtate, cu milioane de ani în urmă, când aproape neschimbat, trăia sălbatic si pe întinsul Europei. Azi e restrâns în cresterea naturală numai în China si Japonia.
In cultură acesta specie este mentinută în toate grădinile botanice de pe glob, ca fiind ultimul reprezentant al ordinului pe cale de disparitie.
GINKGO este reprezentat prin copaci mari cu frunze căzătoare, cu ramificatie monopodială. Elementele secundare din structura tulpinii sunt bine dezvoltate, dar nu există vase lemnoase si nici tesut libriform. Frunzele au un limb lat, bilobat, format prin concresterea foliolelor dicotomice. Frunzele au o formă originală ce ne aminteste de evantaiele chinezesti. Fructele de culoare portocalie-gălbuie au dimensiunea unei prune si se coc în luna octombrie. Pulpa fructului contine substante iritante si alergice ce pot provoca iritatii cutanate
Sământa este mare , de culoare albă. Semintele de GINKGO sunt considerate a fi o mâncare delicioasă în Japonia,unde sunt gătite si servite în moduri variate. Consumate în exces aceste seminte pot fi otrăvitoare.
GINKGO mai este cunoscut si ca plantă medicinală,extractele obtinute din acest arbore sunt folosite în farmacie la prepararea unor medicamente si în cosmetică.
Călugării budisti venerează acest copac pe care îl consideră sfânt .Din acest motiv arborele a fost plantat în apropierea templelor ( PAGODELOR ) de unde si denumirea de ARBORELE PAGODELOR.

sursa:

Editorial - ŞCOALA DE SILVICULTURĂ ROMÂNEASCĂ
 

thea

Member
Ma intereseaza sa stiu cum se poate diferentia Gingko biloba arborele feminin, de cel masculin si care dintre ele este recomandat sa fie cultivat in gradina;am citit ca unul dintre acestea imprastie un miros neplacut.
Am achizitionat un puiet mic de cca. 30 cm.
 

calin123

Member
arboii fie masculini fie feminini nu emana nici un miros ,doar fuctele mai ales cind pica si se zdrobesc de sol au un miros neplacut .
In consecinta zic eu doar exemplarele cu flori feminine care produc fructe sunt toamna mai putin placute .
 

Yanquapin

Member
Sunt prea mici pentru a spune ca se "zdrobesc" de sol- daca nu te apuci sa le cureti cu mana goala nu e nici o problema :rofl: .
Si pana sa fructifice in curtile noastre, mai e ceva timp!
 

Roxana

Active Member
si eu am auzit de Ginko Biloba. frunzele se folosesc in tratarea afectiunilor respiratorii, tuberculozei, tensiunii arteriale, pierderii auzului si a memoriei, etc.

o sa creasca, nu-ti face griji. cum ati obtinut planta asta? prin seminte sau butasi?
 

johny

Member
Multumesc pentru urari! :) Ginkgo este din seminte, dar
am pus si butasi la inradacinat.

Daca are cineva detalii, inca nu am avut succes cu
inradacinarea butasilor de Ginkgo.

Multe succese tuturor!
 

calin123

Member
Roxana a spus:
si eu am auzit de Ginko Biloba. frunzele se folosesc in tratarea afectiunilor respiratorii, tuberculozei, tensiunii arteriale, pierderii auzului si a memoriei, etc.
cred ca se foloseste extractul din frunze , asa cum la aloe vera se foloseste extractul caci daca maninci frunzele .....incercati si traiti senzatii tari ( aceste experiment este destinat profesionistilor , nu incercati acasa )
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Inca ceva. Ginkgo are efect antibactrial, antiviral, insecticid si fungicid natural, unul destul de bun se pare.
Calugarii budhisti or fi stiind ei ce o fi stiind. Mai putine bolli la o casa cu plante cu principi active puternice.
 

faragaut

Member
La mine ,Ginkgo 13-30cm. -100 buc. en gros, 2euro/buc.
Mai am Magnolii ,Albitia,Liridendron, 1000 buc en gros,2euro/buc
 

faragaut

Member
Ginkgo se reproduce foarte usor din seminte ,semanate in loc umbrit ,la adancime 1,5-2,0 cm.Grosimea stratului de nisip sa fie minim 25 cm.
Asigurati umiditate in sol pana la rasarirea plantulelor.
Cand are prima frunza ,smulgeti cu grija plantulele si le repicati in recipiente de minim un litru.Compozitia solului din recipiente este 30%turba,30%nisip,20% pamant de padure si 20% mranita.
Necesita umbrire.Nu suporta insolatia.
In primavara anului urmator se repica in pepiniera.Peste alti 2-3-4 ani se pot scote si planta definitiv in parcuri si gradini.
Spor la lucru !!!!!!!!!!
 

mirela06

Active Member
Am citit despre ginko , dar nu a specificat cit de repede poate ceste. Eu am unul in curte, inalt de aproape 2 m (asa l-am primit cadou) si aflid ca este un arbore imens, acum ma sperie. Tot asa am citit ca sunt culturi si ca din 5 in 5 ani se taie pt ca sunt tinuti pt. tufe, aceasta fiind necesar colectarii frunzelor pt. tratament. Si apropo de tratamente, eu am facut extract di frunze de ginko , passilora si altele si este f. simplu. Toata aceasta munca se reduce la punerea in alcool si macerare, filtrare si apoi consum sub forma de picaturi in apa sau amestec in proportii egale de tinctura rezultata si miere de albina de unde se va lua o lingurita ( sau 2-3, depinzind de afectiune).
 
Sus