Ghivece mici vs. ghivece mari

cornelia

Fondator
Membru staff
Ce fel de ghiveci alegeti atunci cand aveti o planta care nu e nici prea mare dar nici prea mica?

Un ghiveci mic
- limiteaza cresterea radacinilor si energia existenta este directionata catre frunzis si producerea de flori
- insa, exista riscul ca daca nu se face transplantarea la timp radacinile sa se sufoce si planta sa moara

Un ghiveci mare
- directioneaza energia plantei in dezvoltarea sistemului radicular
- tulpinile sunt vlaguite si nici vorba de flori
- exista riscul ca apa administrata ca pentru un ghiveci mare dar nefolosita de catre planta sa se acumuleze la baza si sa duca la putrezirea radacinilor

Deci, ce dimensiune de ghiveci alegeti?
 

marean

Active Member
Eu aleg ghivecele mici,pt ca imi ofera un control mai bun asupra udarii plantei,nu-mi fac griji de acumularile de la bazza ghiveciului,si planta se dezvolta mai bine.
In plus,asa pot ingramadii mai multe plante pe la geamuri !
Desigur,ghiveciul fiind micut,trebuie mare atentie ca atunci cand planta ajunge la o marime maricica,sa fie schimbat cu unul mai mare,macar cu un numar,dar substratul nou pe care ori il adauga celui vechi , ori cu (,)care-l inlocuiesc pe acesta sa fie unul hranitor,cu o compozitie variata !
 
Ce parere aveti de ghivecele din ceramica emailata si fara scurgere? Ati incercat asa ceva? Eu am cumparat de plastic si tare mi-as dori ceramice... :?
 

Dora

Member
Pai acele ghivece cred ca sunt de decor,adica in ele se pun ghivecele normale care au scurgere.Orice ghiveci banuiesc ca trebuie sa aiba gauri de scurgere.
 

cataliny

Member
Dora a spus:
Pai acele ghivece cred ca sunt de decor,adica in ele se pun ghivecele normale care au scurgere.
Si care e problema ? se poate gaurii cu bormasina, asa am procedat eu ptr o Bouga... pe post de bonsai :)
 
D

dyayzh

Guest
Dar ai foarte mari sanse sa se crape ghiveciul pana sa faci prima gaura :roll:
 
Am cumparat din Baumax niste ghivece ceramice colorate, foarte frumoase si ieftine dar nu aveau gauri de scurgere. Am rugat pe cineva care a mai "gaurit" ceramica sa ma ajute si s-a rezolvat in juma' de ora cu o bormasina (la viteza mica) si un burghiu mai micut. Acum ma gandesc sa schimb toate ghivecele din plastic.
 

fixpix

Active Member
eu ce sa zic... prefer numai ghivece din ceramica nesmaltuita... si cat mai simple...fara decoratiuni etc...

dar cred ca am facut o mica gresala...

am un queen of the night epy. oxypetallum.... si al meu este intr-un ghiveci foarte mare...

unui amic i-am dat un ghiveci mult mai mic cu un pui mai mic de epy... si el acuma imi zice ca al lui ii da vreo 15 boboci de flori... iar al meu creste... si nici o floare...

o fi ca tot creste in sus si in jos... (frunze si radacini) si nu se gandeste sa mai si infloreasca...

e si partea cealalta... mi-a zis ca al lui e mai mult pe soare... iar al meu ia aproape deloc soare direct... fiind ghiveciul f mare... nu poate fi pus pe pervaz...etc

uneori ghivecele mici is mai comode mai utile si ... ieftine!

dar am cativa copacei care cresc in sus foarte mult...si in ghivece rezonabile... daca erau mici ele... de mult le dobora vantul si le spargea (sunt la tara, in curte)

eu asa zic... pentru fiecare planta exista un ghiveci de o marime potrivita...

normal ca copacii arbustii chiar daca de marime mica... formeaza o radacina mai mare, groasa, solida decat alte plante.

cred ca am cam facut ghiveci din reply-ul meu LOL
 

Roxana

Active Member
eu cumpar ghivece mici deoarece nici plantele nu sunt prea mari si nici spatiu nu am. vad ca astea sunt mai bune.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Fiindca nu imi plac plantele mici :oops: :oops: ce sa fac :roll: asta este.........,nu imi plac nici ghivecele mici .Le folosesc de nevoie cind plantez butasi inradacinati ca sa nu lucreze plantuta pentru radacini in defavoarea frunzelor si florilor.
Dar..........abia astept sa se faca marisoare ca sa le pot transplanta.Ador sa le vad in ghivecioaie :giggle:
Desi asta inseamna asa:pamint mult,perlit mai mult :),ingrasamint mai mult si ............ghivece mai mari si mai scumpe :rofl:
 

Fleur

Active Member
Sa-nteleg ca n-ai plante mici Gabiuta? Ca o violeta n-o s-o poti pune niciodata intr-un ghivecioi :wink:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:oops: nu am violete,nu am strepto,nu am gloxinii :oops: ..
Dar am ghivece mici :) cu lastari si butasi inradacinati care vor creste mari :) .Cactusii sunt categorie aparte :mrgreen: .
 

lelia

Well-Known Member
Suntem pe aceasi lungime de unda
:wink:
Nici eu nu prea am plante mici ,dar din experinta am dedus ca si plantele mari trebuie transplantate progresiv, nu direct in cel mai mare ghiveci :D
Am subscris aici in urma unei discutii contradictorie cu odoamna de la florarie care recomanda unei cliente ,un ghiveci de 10 l pt o dracena de 30cm in giveci cu diametru 12 cm .Aici parerile sunt impartite ,spcialisti de pe forum ne pot lamuri :?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nici vorba. Am facut aceeasi greseala la inceputurile mele in ale gradinaritului si aproape am omorat planta. Daca ghiveciul cu care ai cumparat planta este de 12 cm, atunci cel in care o transplantezi trebuie sa fie de 14-15. Ghiveciul mentionat de tine e simtitor mai mare si nu va face decat sa retina umezeala. 10 L ... adica diametru 20-24 cm? Mai mult? Nu-mi dau seama. De obicei ghiveciul se masoara in diametru si ... pachetul de pamant in L.
 

lelia

Well-Known Member
Si totusi experienta e cel mai bun profesor :D am cedat in fata doamnei findca a spus :"eu stiu mai bine am studiat botanica",astfel clienta a plecat cu 10 l de pamint si vasul cu diametrul de24,o sa astepte vro doi ani pina ce dracena va umpe vasul cu radacini si apoi sa creasca siea nitel :wink:
 

Sash

Active Member
Asta daca nu moare inainte sa umple vasul... Vasele mari mentin umezeala mai mult, dracena nu iubeste prea tare apa...
 

Cornel

Member
Eu sunt "sensibil" la marimea ghivecelor. E foarte importanta pentru o planta. Daca nu am ghiveciul potrivit ca marime, mai bine nu transplantez. Cat despre material, cel mai mult imi plac ghivecele de ceramica. Sunt cele mai naturale. Ghivecele de plastic imi plac daca au modele frumoase si sunt albe , maro sau negre. Trebuie sa se asorteze si cu planta.
Cat despre ghivecele fara gauri, nu folosesc decat rar si numai atunci cand planta are nevoie de foarte putina apa si numai cu pietris la fundul ghiveciului. In cazul acestor ghivece trebuie pastrat tot timpul controlul asupra umiditatii pamantului din ghiveci. Si asat nu-i usor.
 
D

dyayzh

Guest
Eu as folosi la toate plantele ghivece transparente pentru a le putea "urmari" mereu, iar respectivele, le-as pune in ghivece decorative :wink:
 

kriss

Member
eu folosesc si ghivece mici si ghivece mari, in functie de marimea plantei. imi plac toate la fel de mult si cu mici exceptii, nu pun plante mici in ghivece foarte mari.
imi plac cele maro de plastic, rotunde si patrate, nu conteaza, maro sa fie :rofl: . cele de ceramica sunt grele si exista riscul de a se sparge.
 

danya

Active Member
Eu prefer ghivecele mici pt ca ocupa mai putin spatiu si pot controla mai bine pamantul. Ghivecele mari nu imi plac, folosesc doar daca e nevoie, cand planta e mare. Imi plac ghivecele de ceramica(nesmaltuita)...mi se pare ca plantele o duc mai bine in ele decat in cele din plastic si in plus arata f bine :D
 
Sus