Germenii,plantute de mancat

thea

Member
Am luat o carte despre plante aromatice si acolo era un capitol despre "Germeni",adica despre plantute obtinute in 5 zile din germinarea unor seminte si care se mananca asa ca atare.

Am gasit la un SM seminte,m-am bucurat si am ramas cu bucuratul.
In instructiuni se spunea ca se pun in "recipientul adegvat atasat,atasat aiurea!
Am luat un pliculet,cam piparat la pret, dar acum nu stiu in ce recipient sa le pun, :cry: .
Am uitat sa va spun ca germinarea se face numai in apa "pe un gratar",nu stiu ce pot improviza,ma poate ajuta cineva?
 

mirela06

Active Member
Iata cum procedez si eu, dar am luat din revista de Tratamente naturiste, urmatoarele:

Ingrediente: 2-3 linguri seminte de lucerna

Mod de preparare: Semintele spalate le puneti intr-un borcan cu o cana de apa si lasati peste noapte la inmuiat. A doua zi scurgeti apa intr-o cana (apa o puteti bea in dimineata respectiva in loc de ceai… este foarte aromata) si turnati alta apa in borcan… clatiti si scurgeti. Clatirea semintelor trebuie repetata in fiecare dimineata si seara, pana in momentul servirii. Borcanul il tineti acoperit la racoare… pe balcon sau la temperatura camerei (sa nu fie langa calorifer). Il puteti tine la intuneric sau la lumina dar nu in soare direct. Pot fi consumati in orice moment, dar ii valorificati cel mai bine in perioada de cand le-a dat coltul de 2 mm (dupa 2-3 zile) pana cand le da primele frunze (8-10 zile). Nu vor germina toate semintele in acelasi ritm. Se vede si in imagine ca (dupa 6 zile de germinare) unele sunt mai mici.. altele mai mari. In primele zile au gustul si mirosul foarte puternic… parfumat.. care se pierde pe masura ce cresc. Astfel ca dupa 3-4 zile incep sa aibe un usor gust de fasole cruda. Eu fac in cantitati mici pt ca ar trebui congelati ca sa stagneze cresterea. Ii puteti adauga la orice mancare cruda sau gatita, doar ca pe foc isi pierd din nutrienti. Pe masura ce cresc se inmoaie o parte din coji (cele maro din imagine) si se desprind singure, dar nu patiti nimic daca le mancati. Puteti consuma din germeni cate putin in fiecare zi, pe parcurs ce cresc.

Daca nu ati mai mancat seminte incoltite va recomand sa incepti cu acestea. Se fac cel mai repede si dupa parerea mea au cel mai bun gust. Am gasit (si testat) mai multe variante de germinare, dar la mine cel mai bine a mers in borcan cu semi-intuneric la racoare. Avantajul este ca pot privi prin borcan in ce stadiu sunt semintele, fara a desface capacul. Veti gasi capacul (pe interior) si peretii borcanului transpirati… semn ca se intampla ceva acolo.
 

thea

Member
Multumesc mult Mirela!
Nu inteleg cata racoare,cam la cate grade?
Lucerna ce beneficii are?
Semintele de unde le-ai procurat sunt ca acelea pe care le-am luat eu de la Brico?Nu aveau de lucerna,eu am luat de ridichii.
Ti-am pus o groaza de intrebari dar sper ca raspunsurile tale sau ale altor consumatori sa ne fie folositoare la toti! :D
 

mirela06

Active Member
Scuze de intirziere :oops:
Racoarea, este la temperatura din camara sau dulapiorul din bucatarie.Eu asa-i spun pt. ca daca nu are soare, sta mai” la rece”.
Se pot pune si la lumina. Am inteles ca nu-i rau nici asa.
Iata ce am gasit despre germinare:

Semintele pastrate in conditii de umiditate ridicata, in decurs de citeva zile, se inmoaie si incep sa germineze, capatind un gust placut si dulceag.

Germinarea este considerata un proces biologic deosebit de complex, inca insuficient cunoscut. Astfel, atunci cind umiditatea unei seminte creste peste o valoare
limita un numar foarte mare de enzime hidrolizeaza macromoleculele, facindu-le utilizabile organismului uman. Proteinele prezente sub forme greu digerabile sint depliate, modificate si hidrolizate in peptide si hidroacizi usor asimilabile.

Principala glucida de rezerva a semintei, amidonul, este hidrolizat in zaharuri mai simple, ce sint mai usor de utilizat de organism
. Calciul, magneziul, zincul dar si alte macro si microelemente care in saminta ca atare nu pot fi valorificate datorita faptului ca sint legate in complexi neabsorbabili, devin prin germinare, disponibile in cantitati mari
.

Concomitent, se sintetizeaza si o cantitate impresionanta de vitamine. Astfel, vitamina C, dupa 2-3 zile de germinare, atinge un continut ce depateste concentratia din mere de exemplu, iar nivelul vitaminelor din grupa B, creste de doua pina la trei ori. Deasemenea se sintetizeaza o cantitate mare de bioantioxidanti cu rol deosebit
in procesele de oxido-reducere si de protectie a organismului.

Acest „tablou" simplificat al germinarii trebuie completat si cu sinteza hormonilor vegetali ce influenteaza evolutia viitoarei plante: auxinele ce sint hormoni cu rol terapeutic in tratarea si vindecarea multor boli, pentru ca, tot din vechime, oamenii au observat ca semintele germinate au impus „graul germinat", dar si „orzul verde" in strategia unei alimentatii corecte si profilactice. Pentru numarul viitor citeva retete cu griu germinat.

ing. Marilena POPA


Lucerna este minunata. Este o planta care ajuta in multe:

Lucerna (medicago sativa)

Planta medicinala din familia Leguminoase, raspandita in tara noastra, mai putin in zona de nord-vest. Lucerna nu agreaza excesul de umiditate sau solurile acide.

Lucerna are radacina de 1-2 metri. Florile au culoare albastru-violet. Fructul este o pastaie rasucita in spirala. In scop fitoterapeutic se utilizeaza intreaga planta, recoltata la inceputul infloririi. Planta infloreste din luna mai pana in luna octombrie.

Lucerna contine minerale, vitamine, amidon, glucide, proteine, pectine, tanin, saponine, amine, cumarine, triterpene, carotenoide, purine, steroli, pigmenti, izoflavone, cumestrol,

Planta are proprietati antihemoragice, antianemice, remineralizante.

Lucerna este atat planta medicinala, alimentara dar si furajera. (luat din ”Sfatul medicului”

Aerofagii

Anemie

Anorexie

Antibacterian

Antipiretic

Aparat digestiv

Aparat urinar

Apetit (crestere)

Balonare

Candidoza

Cistita

Deficit Ca, Mg (asim., fixare)

Diaree

Digestie buna


Febra

Gastrita

Hematemeza

Hemoragie digestiva

Hemoragie nazala

Infectii urinare

Laxativ

Litiaza renala

Malabsorbtie

Micoze ale pielii

Prostatita

Ulcer gastroduodenal


Vaginita
Lucerna (Medicago sativa), utilizata in mod obisnuit ca nutret, este folosita de multa vrerne si de medicina populara, pentru efectele sale terapeutice. Frunzele de lucerna contin cantitati mari de beta-caroten, vitaminele A, B, C, D, E, K si U si substante minerale: potasiu, fier, calciu si fosfor. Ultimele doua sunt necesare sistemului osos si danturii.

Datorita continutului crescut de clorofila, lucerna este un detoxifiant foarte bun. Denumirea engleza a lucernei este alfalfa. Acest cuvant de origine araba insearnna "mama tuturor plantelor" si a fost inspirat, probabil, de efectele sale terapeutice si fortifiante.

Se poate utiliza cu mare succes in tulburarile digestive acute si cronice. Se recomanda si in cazurile de balonare, ulcer, anorexie (lipsa poftei de mancare) deoarece contine mari cantitati de vitamina U (la fel ca si varza cruda sau zeama de varza). In ultima vreme se foloseste tot mai frecvent si in tratamentul ulcerului peptic (ulcerul peptic se formeaza la nivelul esofagului, stomacului sau intestinului subtire, ca o consecinta a scaderii rezistentei mucoasei fata de enzimele digestive).

Lucerna are actiune alcalinizanta, neutralizand acidul gastric si, deoarece potenteaza actiunea bacilului Acidophilus, are efect antimicotic. De altfel, lucerna este si un bun laxativ, diuretic si antipiretic (ajuta la scaderea febrei). Extractul de lucerna este foarte indicat si varstnicilor. Fortifica sistemul imunitar si incetineste procesele de imbatranire, creste puterea fizica, pofta de viatia si asigura un somn mai odihnitor. Lucerna este utilizata si in terapia cistitelor acute si cronice, precum si a prostatitelor.

Avand in vedere continutul crescut al lucernei in vitamine liposolubile si faptul ca acestea se acumuleaza in organism, utilizarea lucernei se recomanda doar timp de 2-3 luni, dupa care se va intrerupe. Aceasta recomandare se refera mai ales la persoanele cu afectiuni cronice.

Biologul Frank Boner a denumit lucerna "marele tamaduitor", deoarece, conform cercetarilor sale, a gasit in aceasta planta opt aminoacizi esentiali. In afara de aceste constatari, Boner a demonstrat ca fiecare gram de lucerna contine 8.000 UI de vitamina A si 20.000-80.000 UI de vitarnina K.

Vitamina K previne sangerarile, faciliteaza coagularea sangelui, scade pierderile sangvine excesive din timpul ciclului menstrual. Cei care prezinta frecvent epitaxis (sangerare nazala) isi pot asigura necesarul de vitamina K prin consumul de lucerna. Cateodata, o diaree poate indica carenta de vitamina K.

Atentie! Dupa un consum de 2-3 luni se recomanda o pauza de o luna. Cei care urmeaza un tratament cu anticoagulante pot consuma extract de lucerna sau alte produse cu vitamine K numai dupa sfatul medicului.


Luat din ”Terapii naturiste”

Semintele de lucerna le-am luat din Severin de la magazinul fitosnitar, dar aduc uneori si la cel veterinar.
 
Sus