Gazon uscat

west100

New Member
Buna ziua!

Gazonul meu este uscat cu toate ca il ud aproape in fiecare zi. Anul trecut cand l-am pus nu am avut probleme cu el. In aceasta primavara s-a uscat foarte tare cu toate ca nu a venit canicula, nici nu au fost temperaturi ridicate in zona. Am incercat cu fertilizator lichid cu efect de inverzire si am stropit in unele zone sa vad daca se indreapta situatia dar nu s-a schimbat nimic.

Am atasat si cateva poze. Ce as putea sa fac in situatia asta?

Multumesc!
 

Atașamente

Claudiavis

Active Member
Si eu cred ca e bolnavior gazonelul. Probabil ceva boli fungice, favorizate de vremea foarte umeda si de posibile carente nutritive ale solului. Am avut cam aceeasi problema si am rezolvat-o asa:

1. Am "scarmanat" gazonul zdravan, aproape i-au iesit fulgii. Pentru asta am folosit o grebla speciala de la Gardena. Am scos foarte multa masa uscata, in diverse stadii de putrezire (deci un mediu foarte bun pentru boli fungice). Inainte de scarmanare, lasa gazonul neudat vreo doua zile, ca sa se scoata mai usor resturile astea. Si chiar inainte de a face operatiunea, tunde-l la 2-3 cm.

2. Dupa scarmanare, l-am stropit cu un fungicid cu spectru larg. Nu am udat, pt ca se spala fungicidul de pe frunze si nu se mai absoarbe.

3. Dupa o zi-doua, am aplicat ingrasamint universal cu eliberare lenta (granule de la Everris), in cantitatea mentionata de producator pt mp. Personal mi se par mai eficiente ingrasamintele granule, pentru ca ramin in sol mai mult timp si au efect mai indelungat.

4. Imediat dupa aplicarea ingrasamintului, am udat zdravan, ca sa patrunda substantele nutritive in sol. Udat zdravan inseamna minim juma' de ora de mers aspersoarele, dar depinde de debitul lor. Eu am debit destul de mare de apa la ele.

5. Apoi am mai rarit udarile, ca prea multa umezeala nu face bine unui gazon care se respecta. E mai sigur sa il uzi o data - de doua ori pe saptamina zdravan, decit sa-l inunzi zilnic. Udatul zilnic "spala" si substantele nutritive din sol, deci favorizeaza carentele (pe linga bolile fungice).

No, dupa o saptamina de la aplicarea ingrasamintului, mi s-a inverzit si inzdravenit gazonul, de nu-l mai recunosteam. De atunci am mai aplicat o data ingrasamint, ca incepuse iar sa se ingalbeneasca, dar si-a revenit imediat. Eu am o problema cu solul, nu stiu de unde a fost adus in gradina, dar cred ca era secatuit complet de nutrienti. Nici balariile nu cresteau prea bine pe el.

Ce am invatat din toata povestea: scarificarea/scarmanarea anuala (primavara) si aplicarea de ingrasaminte sint ESENTIALE pentru un gazon frumos.

Alte recomandari, probabil le stii deja:
- pe timp de seceta e bine sa tunzi gazonul mai inalt, pentru ca retine mai bine umezeala la nivelul solului
- nu trebuie exagerat cu udatul
- tunderile trebuie facute periodic
- lama masinii de tuns trebuie sa fie foarte ascutita.

Succes cu gazonelul!
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
"Scarmanarea" aia se numeste scarificare :) si se face la finalul iernii, are rolul de a inlatura portiunile de gazon distruse si a aerisi radacinile. Intr-adevar, e recomandat sa faci asta.
Eu nu as tunde foarte scurt gazonul acum, unul din efectele neplacute ale tunderii foarte scurte in perioadele de canicula accentuata este uscarea ierbii.
 

belisima

Well-Known Member
din experienta mea personala, in poze arata ca si cum ar fi fost tuns cu o lama neascutita, care "rupe" frunza si apoi portiunile acelea se ingalbenesc...
 

Ciubotariu Alina

Active Member
Incearca fertilizator pe baza de azot in concentratie mai mare. Era unul la Dedeman la galeata de 3 kg, cred ca in jur de 25 de lei. Agrisol parca. Vreo 25 de lei. Azot e in cantitate de 35%. Nu mai imi amintesc exact. Scria "ingrasamant super concentrat" Era cel mai ieftin dar s - a dovedit a fi foarte bun. Problema este ca si la mine s-a uscat. Acum arata jalnic, probabil de la caldura, bil mai tavaleste si cainele si imi pare rau. Asta primavara toti vecinii voiau gazon ca al meu. In fine, il scarifici adica il scarmeni, il aerezi, adica ii faci gauri cu o scula cu cuie mari sau o chestie speciala, ii dai cu fertilizant si nu-l mai uda des. Iti cere el apa cand are nevoie. Se face verde inchis. Ai grija sa ai ascutit bine cutitul de la masina de tuns iarba, iar vara, sa il tunzi pe treapta cea mai inalta sa nu ii arda soarele radacina. In toamna, inainte de ger, tuns periuta si aplicat fertilizant pentru iarna. Nu mai stiu ce element din compozitie trebuie sa predomine. Stiu ca azotul e pentru vegetatie (flori decorative prin frunze). Caut denumirea ingrasamantului si revin.
 
Sus