1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosirii acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Gazania splendens - Gazania

Discuție în 'Fise de referinta' creată de simonag, 9 Dec 2006.

 1. simonag

  simonag Member

  Localizare:
  Bucuresti
  Denumire stiintifica:
  Gazania splendens

  Denumire populara:
  Gazania

  Imagine:
  http://images.google.ca/images?hl=en&q= ... a=N&tab=wi

  Tipul de planta:
  Perena dar nu rezista peste iarna in gradina.

  Inaltime:
  20 cm

  Intindere:
  10 cm

  Lumina ºi temperatura:
  Se planteaza la soare. Cu cat au mai mult soare cu atat le va merge mai bine.

  Flori, frunze, fructe:
  Flori galbene, portocalii, bronz, roz sau albe. Florile se deschid dimineata si se inchid seara sau pe vreme innorata. Infloresc de la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul toamnei, dar inflorirea maxima este la inceputul perioadei de inflorire.

  Solul:
  Trebuie sa fie bine drenat. Cresc aproape in orice fel de sol.

  Udarea:
  Suporta seceta. Udati doar cand pamantul este uscat.

  Aerul:
  Suporta atat aerul fierbinte si vantul.

  Ingrãºãminte:
  Se fertilizeaza la 2 saptamani, cu un fertilizator sarac in azot si fosfor.

  Inmulþire:
  Prin seminte: Insamantarea in minisera se face cu 11-12 saptamani inainte de transplantarea in gradina. Semintele se acopera cu un strat subtire de aproximativ de 3 mm de pamant care se mentine umed dar nu ud. Germineaza usor in 14-30 zile, la o temperatura de 18-25C. Cand rasadurile sunt suficient de mari pentru a putea fi manuite se transplanteaza si se cresc la o temperatura mai scazuta; se uda moderat. Inainte de a le transplanta in gradina se aclimatizeaza treptat pentru o perioada de 10-15 zile.
  Prin butasi luati in septembrie, sau prin divizare daca se planteaza in jardinière se tin iarna intr-un loc ferit de inghet (se uda rar in timpul iernii). Butasii se tin la o temperatura de 21-24C si se uda rar, pentru ca prea multa umezeala intarzie formarea radacinilor.

  Transplantare:
  Rasadurile se transplanteaza la o saptamana dupa data medie a ultimului inghet din primavara, lasand o distanta de 15-20 cm intre ele.

  Condiþii de iernare:
  Toleranta la inghet este moderata.

  Boli ºi dãunãtori:
  Pot fi atacate de afide, paianjeni sau musculite albe. Sunt susceptibile la putrezire.

  Îngrijire, particularitãþi:
  Arata frumos atunci cand sunt plantate sub forma unei borduri la marginea straturilor de flori, sau atunci cand sunt plantate in grupuri printre arbustii scunzi cu frunze persistente. Parteneri buni: craitele africane, Vinca, Alyssum sau petuniile.

  Pentru ca suporta bine locurile fierbinti si uscate sunt o alegere potrivita pentru jardinierele puse pe balcoanele cu vant orientate spre sud. Tolereaza conditiile din gradinile de pe malul marii.

  Toamna, cand temperatura noptii scade pana la 13C se pot muta in jardinière/ghivece si se pot tine in apartament unde vor continua inflorirea pe tot parcursul anului.

  Florile trecute se indeparteaza pentru a stimula reinflorirea. Pentru ca florile trecute seamana cu mugurii florali inca nedesfacuti dar arata ceva mai dezorganizat decat acestia, aveti grija cand indepartati florile trecute sa nu le confundati cu mugurii.

  Specii ºi varietãþi :
  ‘Daybreak Series’: flori portocaliu stralucitor, galben intens, bronz, sau amestec de mai multe culori. Sunt castigatoarele multor premii.
   

Distribuie pagina asta