Gardenia

oana_oana

Member
Cand pierde frunzele insemna ca nu mai are fier sau radacinile sunt sufocate de calcar. Asa ca eu zic sa pui putin ingrasamant de citrice in apa de udat. Eu am un ingrasamant de citrice de la Vitaflora si contine fier si mentine pamantul acid. Asa scrie pe eticheta. Nu-mi vine sa cred ce miraculor este pentru gardenie.
 

michaela

Active Member
Ale mele stau afara cu diferentele astea de temp......... le merge super!!
lastaresc, una chiar cred ca-i ies boboci..... :D
 

andreiacamelia

Active Member
Am urmat niste sfaturi de udare cu apa in care am lasat niste cuie ruginite pentru fier. A avut ca substat scoarta de copac. Momentat tot in asta e pusa. Ingrasamant nu i-am mai pus. Nu cred ca mai depinde de mine acum.
 

andreiacamelia

Active Member
A fost in balcon asezata. Apart e pe nor, dar in balcon are soare dimineata si seara, si nu f mult. Cred ca nu i-a placut la mine. Astfel nu pot sa imi explic de ce la unii e o frumusete si la altii nu rezista.
 

v.cristina

Active Member
daca balconul este inchis ...acesta este motivul pt care nu i-a placut la tine :)

aerul inabusit si incins nu este deloc pe placul ei
 

andreiacamelia

Active Member
Au fost geamurile deschise, dar probabil ca nu e totuna. Stropita pe frunze a fost, chiar cu apa de ploaie! Pentru mine e un mister cum supravietuiesc cele din florarii, inghesuite una in alta.(cep putin de unde am luat eu asa erau asezate!)
 

irinabv

Active Member
Moderator
Andreia, poate ca ar trebui sa o lasi in pace :) Si eu am o gardenie mica, la inceput nu i-a mers bine, s-a uscat o parte din ea, apoi a inceput s-o chinuie pisica, dar acum am pus-o pe o etajera si am lasat-o acolo. E in pamant de acidofile, o ud din cand in cand, mai des o pufai pe frunze. Vad ca a inceput sa lastareasca. O tin in livingul de la etaj, unde in timpul zilei se face destul de cald, dar vad ca n-o supara.
 

cory_helen

Active Member
hai ca mai fac o incercare cu gardenia... tocmai am primit de colege o gardenie superba plina de boboci...

ca sa nu o omor si pe asta - ca anul trecut... as vrea cateva sfaturi de udare, in primul rand...

am citit la fisa plantei... nu prea stiu unde sa o pun in casa... cred ca am sa o pun pe frigider in bucatarie, pentru inceput... acolo mai am plante si le merge ok?

am inteles ca vrea aer in jurul ei... ingrasamant nu o sa-i pun, ca am inteles ca nu vrea decat un anumit tip...

invatati-ma voi ce sa-i fac... :D
 

michaela

Active Member
Cory e bine sa stea la lumina. cat mai multa posibil si daca ai undeva un spatiu racoros. ar fi perfect! :wink:
 

irinabv

Active Member
Moderator
Pe frigider in bucatarie nu e prea cald? Eu nu am experienta cu gardeniile, dar am una mica pe care am crezut ca o pierd. S-a cam uscat dupa ce am adus-o acasa pt. ca o udam rar, ca asa retinusem eu. Pe urma am pus-o pe o etajera la geam dar nu bate soarele pe ea, o ud cam de doua ori pe saptamana, in rest o pufai pe frunze. Si o las in pace. A dat lastari noi si are doi boboci care cresc incet dar sigur. E acidofila, ii place ingrasamantul de citrice. Asta stiu eu despre ea. In rest, las specialistele. :D
 

aleynad

Active Member
Moderator
mai, fetelor, mai ca as mai incerca si eu inca o data cu o gardenie
am fost sfatuita sa reincep cu una mica, ca sa se adapteze mai usor, deci astept sa vad in florarii :D
 

michaela

Active Member
pai de-asta i-am zis lui Cory. undeva la rece... eu le-am bagat la regimul camelliilor; adica iarna rece, dar multa lumina si vad ca pana acum le merge de 10 :wink: :D chiar pregatesc boboci :D
 

cory_helen

Active Member
pot sa le las si in balcon inchis ca am soare - cand e soare... si sa vad la iarna sa nu scada temperatura sub 10 grade in balcon...

numai ca acum in octombrie au fost sapt trecuta si 5 grade in balcon...

am sa incerc si asa... ca in balcon are lumina la dispozitie si racoare cat vrea...
numai sa nu inghete la iarna, aia mi-e... :wink:
 

cory_helen

Active Member
mersi, sunteti dragute... vazand si facand... o pun in balcon ca acum e cald inca ziua... si spre iarna am sa vad... substratul am sa i-l pipai... :)
 

michaela

Active Member
In fond. e o planta asa de frumoasa si parfumata.. ca merita!!! Chiar daca au viata scurta in apartamente :)
 

Dea

Active Member
gardeniei mele ii merge inca foarte bine, are si noi boboci de floare ( in crestere ). Nu am exagerat cu atentia si ingrijirea. Atat, am schimbat substratul ( unul pentru acidofile, combinat cu cel universal ), ghiveciul este pe o farfurioara ceva mai mare in diametru, plina de pietricele, unde am grija sa fie mereu apa, dar sa nu ajunga la ghiveci. Si in final, o ud de fiecare data cu apa 'ruginita' ( am un vas in care tin cateva cuie ) ... apropo, idee preluata de aici de pe forum, de la voi :D
O pulverizez mai rar, mai ales acum, in aceasta perioada, dar si atunci, o pulverizare de la distanta si f putin!
 
Sus