Gardenia

v.cristina

Active Member
poate s-a lepadat de acel bobocel din motiv ca nu are inca forta sa duca inflorirea pana la capat

caderea bobocelului, momentan trebuie vazuta ca o jertfa pt evolutie.....am inceput sa o dau in craci rau de tot :wink: :wink: :wink:
 
D

dyayzh

Guest
Si eu tot spre gardenie inclin orientandu-ma dupa marimea frunzelor :wink:
 

ionascus

Active Member
Multumesc...tot peste gardenie am dat....Uffff....cica i se spune Printesa pretentioasa...si cam asa este...acum o tratez cu indiferenta inafara de udat moderat cu apa distilata,si ingrasamante la 2-3 sapt...stau in expectativa....nu-i lipseste nimic..... :eek:
 

michaela

Active Member
ionascus- daa.... gardenie este, iar bobocul cu pricina este pe butasul mai mare din stanga, nu? (care este clar de gardenie :wink: )
dar....... eu te felicit ca ai inmultit-o din butasel!!! :wink: :clap:
 

michaela

Active Member
.... vis-a-vis de " prajitul "la soare... cred ca vio avea dreptate, parca gardenia mea arata mai binisor...deci le prinde bine "plaja" gardeniilor -o sa revin cu o pozica... :)
 

instructor

Member
Buna seara.Am pus ingrasamint de citrice gardeniei mele bolnave si dupa doar doua udari cu ingrasamint deja arata mult mai bine .O sa fac miine poze sa imi spuneti si parerea voastra .Va multumesc ca existati.Sunteti niste dragute
 

ionascus

Active Member
Gardenia are cloroza...frunzele deschise la culoare cu nervuri mai inchise...Are nevoie de fier...O batranica m-a invata-am pus cuie ruginite intr-un borcan cu apa,si uzi planta odata pe sapt cu apa aceea ruginita...asta pun si la lamai....se poate folosi zeama de carne....dar nu-mi place ca se impute pamantul si face si viermisori...Dar este ft sanatos...
 

daisy111

Active Member
Am si eu cateva nedumeriri :oops: ,in ingrasamant de plante cu flori nu exista fier suficient?Unde il mai gasim? :?
Am cumparat si eu astazi una micuta,prima mea gardenie si ma bate gandul sa-i schimb ghiveciul pt ca i-a iesit radacinile afara din cel pe care il are,cu riscul sa o supar si sa-mi avorteze toti bobocii. :(
http://i452.photobucket.com/albums/qq25 ... C02876.jpg
Pamant pt acidofile nu am gasit sa cumpar si o sa-i pun pamant de flori Florimo si ace de brad.E bine ce fac?ii mai pun ceva?
Multumesc anticipat. :hug:
 

ionascus

Active Member
Da este ft bine...acele de brad sau pin...parca se maruntesc ft bine....
Gardeniilor nu le place sa fie mutate din mediul umed si cu temperatura controlata al unei sere in atmosfera uscata si calda din casele sau apartamentele obisnuite. Daca vreti sa cresteti o gardenie, va trebui sa ii creati un mediu asemanator celui in care creste in natura: ziua sa fie cald iar noaptea, racoare si umezeala.

Arbustul se planteaza in pamant bogat, acid (4,5 - 5,5 pH). O planta nou cumparata are cu siguranta acest tip de pamant. Compostul trebuie sa fie poros, astfel incat sa lase apa sa se scurga rapid si totusi sa mentina umezeala. Amestecuri preparate din pamant acid, speciale pentru gardenii, camelii si azalee se gasesc la orice centru comercial. Plantati arbustul intr-un ghiveci de plastic, care sa aiba neaparat gauri pentru scurgerea apei - acestea sunt perfecte pentru ca pastreaza umezeala continuu. Gardenia se transplanteaza in mod normal o data la 2-3 ani, dar se poate si mai devreme, daca radacinile au consumat tot spatiul din ghiveci.

Cand scoateti ghiveciul afara, alegeti o locatie aflata in semi-umbra, in care gardenia sa fie ferita de soarele puternic de dupa-amiaza. Important este sa fie protejata si de curentii de aer puternici. Adaugati peste pamant un strat de 5-7 cm de materie organica, pentru a se pastra umiditatea solului. De asemenea e bine sa transplantati gardenia intr-un ghiveci mai mare primavara, pentru a-i da posibilitatea sa se dezvolte.

Udarea
Este obligatoriu sa udati gardenia in anotimpurile uscate. De asemenea, pamantul trebuie sa fie mereu jilav. Udarea este foarte importanta pentru ca de ea depinde numarul de boboci pe care il va avea planta la maturitate. Daca gardenia dvs. are multi boboci dar este udata prea putin, majoritatea bobocilor vor cadea inainte de a se deschide. Prin urmare, cand planta imboboceste este bine ca pamantul sa fie mereu umed; suprafata sa trebuie sa fie mereu jilava la atingere. Udati planta de sus in jos, adica turnati apa pe pamant, nu in tavita ghiveciului.

Aveti grija insa ! Daca gardenia trebuie udata frecvent, asta nu inseamna sa ii lasati radacinile sa stea in pamant imbibat cu apa. Drenajul este foarte important. Frunzele si bobocii gardeniei cad atunci cand planta e udata prea abundent. Aceleasi efecte le are si udarea la intervale prea lungi de timp (cand pamantul din ghiveci e deja uscat), numai ca in acest caz procesul e mai lent - frunzele pot sa cada si la 1-2 saptamani dupa ce planta a fost udata din nou.

Uneori, in functie de sursa, apa de la robinet poate schimba pH-ul pamantului. Cu alte cuvinte, pamantul devine alkalin in loc sa ramana acidic, si in acest caz planta e afectata de boala numita cloroza. Frunzele capata o culoare palida, uneori chiar galbena, iar venele raman verzi. Daca se intampla acest lucru, problema se poate corecta prin adaugarea de sulfat de fier in pamantul din ghiveci, care se gaseste in magazinele specializate. Amestecul obisnuit care se utilizeaza este de 1,2 g de sulfat de fier la aproape 4 litri de apa. Gardenia se uda cu aceasta solutie o data sau de doua ori pe saptamana, timp de o luna, sau pana cand planta s-a insanatosit.

Temperatura
In timpul zilei gardenia prefera temperaturi de 21-22°C. Temperaturile din timpul noptii sunt foarte importante pentru procesul de inflorire; daca acestea cresc mai mult de 15-16°C, chiar si pentru cateva nopti la rand, nu vor mai aparea alti boboci. In plus, gardenia nu suporta schimbarile bruste de temperatura, si nici curenti de aer, fie ei calzi sau reci. In concluzie, orice schimbare in mediul in care sta planta va duce la caderea bobocilor.

Lumina
Ca toate plantele care infloresc, gardenia are nevoie de lumina puternica pentru a inflori, dar nu soare direct, mai ales pe timpul verii. Razele directe ale soarelui creaza caldura uscata, care nu e buna pentru plantele care iubesc umidtatea. Prin urmare, cel mai bun loc din casa este o fereastra orientata spre sud, dar protejata de o perdea. Dar nu este numai atat! Daca vremea noroasa dureaza mai mult de 3-4 zile, bobocii vor cadea sau planta nu va mai produce boboci deloc. Pentru a preveni acest lucru, plasati o sursa artificiala de lumina in preajma gardeniei.

Umiditatea
Gardenia nu tolereaza aerul uscat (nivelele joase de umiditate). Plasati langa ghiveciul cu gardenii o tavita cu apa. De asemenea, stropirea foliajului este o metoda buna, desi uneori nu e bine sa stropiti si bobocii. Umiditatea crescuta ajuta si la prevenirea infestarii cu paienjeni rosii.Cea mai buna este apa distilata

Fertilizarea
Gardenia trebuie tratata cu o substanta fertilizatoare o data pe luna, cand planta creste. Folositi o substanta solubila acida si cititi bine instructiunile de pe sticla inainte, pentru a respecta proportiile. Este insa foarte posibil ca fertilizatorul sa schimbe pH-ul pamantului. Daca frunzele capata o culoare palida, probabil ca nu primeste destul nitrogen - nu confindati acest simptom cu cloroza despre care am vorbit mai sus (la cloroza frunzele au vene verzi).

Daunatori
Sunt multe insecte care pot ataca gardenia daca nu sunt folosite masuri preventive sau de control.Cele mai daunatoare sunt puricii plantelor, afidele, paienjenii, fluturii albi si coleopterele.
 

instructor

Member
Nu am gasit sulfat de fier nicaieri la nici un magazin.eu i-am pus ingrasamint pentru citrice si am impresia ca frunzele incep sa arate un pic mai bine .erau mult mai galbene decit acum.Acele de pin sau de brad ,le amestec in pamint?
 

michaela

Active Member
ionascus- si a mea era tot cu frunze galbene, dar zau ca nu stiu de unde ar fi putut fi cloroza.... :? - eu ud plantele numai cu apa de ploaie si le :ingras in functie de nevoi(adica in cazul acidofilelor am pus ingrasamantul adecvat), insa ultimele luni (cam 2)am pus asa cum zicea vio ingrasamant de citrice alternand cu cel de acidofile, a inflorit in continuare si parca, parca frunzele inverzesc ;dar am si amplasat-o in plin soare, s-ar putea ca intr-adevar sa le trebuiasca un soare plin.... :gandit: -acum o tin in continuare sub observatie... poate chiar reusesc sa-i prind smecheria :wink:

- tot ce ai scris mai sus ... cred ca gasim in marea majoritate a cartilor de specialitate, fara suparare dar as prefera sa aflam detalii strict ca urmare a experientei tale in ceea ce priveste ingrijirea gardeniei- eu am facut ce zice acolo adica tinuta la semiumbra si IOC- are frunzele clorofizate........mici si urate.... :( insa am ascultat de sfaturi practice de aici adica adaugare de scoarta la substrat, soare direct si vad ca incep sa o recuperez, asa consider ca vom fi mai castigati cu totii.... :wink:
 

oana_oana

Member
Fier in cantitati mai mari gasiti in ingrasamantul pentru citrice si tot ingrasamantul pentru citrice ajuta si la aciditatea solului.
 

daisy111

Active Member
Eu acum i-am schimbat ghiveciul cu unul putin mai maricel.I-am pus pamamt obijnuit cu ace de brad (molid,nu stiu sigur daca brad e),si am pus-o langa azalee unde dimineata o atinge soarele putin pana pe la 10-11.Acum astept sa vad ce nu-i comvine,sau daca se simte bine. :D
 

karmenutza

Member
Eu de cand a venit caldura (prin aprilie de fapt) am scos-o afara, pe pervaz. Vine putin soare pe ea dimineata, cam intre 9 - 10. Vreo ora adica. Am cocolosit-o mai putin decat in casa, ca nu mai stau toata ziua cu ochii pe ea. In lunile astea de vara am constatat ca cel mai mult i-a placut perioada aceea cu ploi in fiecare zi, in iunie. A crescut foarte mult, a facut lastari chiar si boboci. Cand s-a incalzit vremea mai tarziu - a pierdut bobocii. Frunzele au crescut si ele parca, sunt mari. Si se supara daca nu e udata cam in fiecare zi. Pleosteste frunzele. Cand ii dau apa, isi revine imediat. Tinand-o tot acolo, sper mai in toamna sa si infloreasca. Cam asta e experienta mea cu gardenia in aceasta vara. Exact langa ea, pe acelasi pervaz si in aceleasi conditii de udare sta azaleea. Ea a facut si 2 floricele :D si boboci multi, care cred ca vor inflori prin septembrie sau octombrie. De aici deduc ca azaleea e mai cumsecade. Si nu pleostete frunzele asa, imediat. :)
 

Dea

Active Member
asta e decizia mea de a conferi umiditate gardeniei:
apa nu atinge ghiveciul, insa prin evaporare, sper sa dea o anumita umiditate plantei.
deocamdata ii merge bine, dar o am doar de vreo 3 saptamani.

ma voi inarma, insa, cu acele cuie ruginite, pentru ca nici eu nu am gasit sulfat de fier...
 
Sus