Gardenia

George

Member
IoanaM Trimis: Mar Ian 10, 2006 9:50 pm
Incearca sa o tii cu grija de tulpina, de partea groasa, si sa tragi incet-incet de ea, in timp ce cu cealata mana tii ghiveciul. Va iesi destul de usor. Poti sa iti dai seama daca are radacini sanatoase, sau sunt putrede - in mod normal radacinile ei sunt foarte fine, si albe.
Daca sunt maronii, incearca sa vezi daca sunt moi. Daca da, pot fi putrede... In cazul asta ud-o mult mai rar, dupa ce ai curata-o cu mare grija de parea care a putrezit.
Atentie, sa nu cumva sa ii speli radacinile de pamant!
Daca mai are radacini sanatoase, isi va reveni.
Sper totusi sa nu fie cazul...poate e vorba numai de un "moft".
Poate in locul in care o tii e un pic de curent... Nici asta nu ii place. Sau poate are ceva insecte...Paduchii linosi sunt principalii paraziti ai Gardeniei.
Bafta multa! Sa ne tii la curent!
 

George

Member
Andrada Trimis: Mie Ian 11, 2006 9:40 am
Gardenia mea, care am cumparat-o in noiembrie cred, avea aceeasi problema. Apareau pete maro inchis pe frunze care incet se extindeau si apoi cadeau frunzele. Acum s-au oprit aproape de tot din cazut. Si ca sa nu putrezeasca o udam rar, si de cateva ori am constatat ca daca o udam la 4 zile se usca pamantul atat de tare incat de doua ori s-au ofilit chiar frunzele. Saraca arata asa de bleaga. Atunci m-am hotarat sa vad ce are in ghiveci. Si cum erau atat de inghesuite radacinile, am despartit-o. Nu avea aproape deloc pamant si era plina cu sfere albe, pufoase.
De ce spui Ioana sa nu se spele radacinile? Caci eu asa am facut...
Eu o ud cu apa plata, pe care am cumparat-o special pentru ea.
 

George

Member
Aprilia Trimis: Lun Mar 06, 2006 2:43 pm
Gardenia mea e-ntr-o stare stationara: nu a in florit inca, dar nici nu i-a cazut vreo frunza.
am observat, totusi, ca la suprafata pamintului au aprut bilute spongioase si sfarimicioase (cred ca e calcar, nu?); probabil ca va trebui sa renunt la apa de robinet, chiar asa"turbata" cum e ea


PS eu nu am avut nici un saculet de pinza pentru a "prepara" apa de turba si atunci am pus pur si simplu turba in apa de udat; cred ca e ok (?)
 

George

Member
Aprilia,bilutele sunt posibil sa fie altceva...perlit...este

ovidiu Trimis: Lun Mar 06, 2006 3:46 pm
Aprilia,bilutele sunt posibil sa fie altceva...perlit...este des folosit in amestecurile de pamint.Calcarul face crusta sau se depune pe peretii vasului.Este o parere,sa auzim si pe altcineva.
 

George

Member
IoanaM Trimis: Lun Mar 06, 2006 3:51 pm
Ai dreptate, Ovidiu! Adica...si eu inclin sa cred ca e vorba de perlit, nu de calcar!
 

George

Member
IoanaM Trimis: Dum Mar 12, 2006 10:39 pm
Vesti bune la capitolul gardenia:
Se pare ca in sfarsit imi va inflori! Am descoperit "secretul" si am invins!
Deci: lumina multa, apa statuta, de 2 ori pe saptamana, ingrasamant o data pe luna, temperatura scazuta, cam 18 grade.
 

George

Member
Aprilia Trimis: Joi Mar 16, 2006 5:03 pm
Ma poate lamuri si pe mine cineva ?

Am o nedumerire in legatura cu gardenia:
florile sunt alb-galbui; cite zile tin ? si daca culoarea florilor se schimba odata cu trecerea zilelor?


Florile de la gardenia mea au virat spre un fel de galben, in vreo 2 zile de la inflorire; este normal ? apoi mi s-a parut ca s-au vestejit cam repede (s-au maronit pe marginile petalelor intai)
gardenia infloreste in continuare, nu cred sa aiba probleme, dar m-a surprins evolutia florilor dupa deschidere
 

George

Member
IoanaM Trimis: Joi Mar 16, 2006 5:29 pm
Da, Aprilia, florile Gardeniei sunt albe cand se deschid, si se ingalbenesc treptat.
 

George

Member
Bluecloud Trimis: Vin Mar 17, 2006 3:36 pm
Am si eu o gardenie din vara trecuta. A inflorit vara trecuta dar nu m-a sufocat cu florile. Oricum de pe la sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie nu a mai inflorit. Toata iarna am tinut-o in dormitor unde sunt in medie cam 23-24 de grade. O ud cu apa fiarta si racita in care adaug si Vitaflora cam o data pe saptamana cand observ ca i s-a uscat pamantul la suprafata . Nu a facut "figuri" pana acum, cu toate ca atunci cand am bagat-o prima data in casa au inceput sa i se maronesca frunzele si sa cada. Dar s-a oprit la timp cat sa nu chelesca de tot .
Nu-mi dau seama daca ii merge bine sau nu caci vad ca are in varful cregutelor niste mugurasi de frunze dar din toamna nu s-a intamplat nimic. Parca a "inghetat" in timp.
Astept sa vina primavara sa se faca din nou cald afara poate atunci o sa simt si eu ca gardenia mea traieste!
Cam asa arata gardenia mea. Poza a fost facuta inainte de Craciun. http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... ShG_ph.jpg
 

George

Member
mflorian Trimis: Vin Mar 17, 2006 4:47 pm
Din cite imi dau eu seama din poza, ai o problema cu acumularea de saruri. Cred ca este cazul sa-i schimbi pamintul.
 

George

Member
Bluecloud Trimis: Dum Mar 19, 2006 10:37 am
Cam toate plantele mele, cu unele exceptii, au pamantul la suprafata albicios. Si chiar daca acum le ud cu apa fiarta si racita, acumularea de saruri tot exista. . Voi incerca pe cat posibil sa le schimb pamantul.
Multumesc.
 

George

Member
Aprilia Trimis: Lun Mar 20, 2006 9:23 am
buna, Bluecloud !

poate ca stii deja, dar eu te mai avertizez: la gardenie sa folosesti pamint special, pt acidofile si, de asemenea, ingrasamint special tot pt acidofile
ambele se gasesc destul de greu; am vazut ca stai in Buc.; eu le-am gasit pe amindoua la Romstal Garden, ieri: punga de pamint pt acidofile era la 25 L (cam mare, s-ar putea sa mai aduca si mai mici), nu stiu pretul, iar ingrasamintul era de la Vilmorin 500 ml - cam 200.000 lei, se punea un capac de 20 ml. la 4L apa; si asta e cam mare ca si cantitate pt o singura planta acidofila si nici nu e f. ieftin, dar eu totusi iti recomand sa-l cumperi.

pe de alta parte, mie mi se pare ca o uzi cam rar la 1 saptamina; eu stiu ca pamintul trebuie sa fie in permanenta umed; eu o ud pe a mea la 2 zile: 1 zi da, 1 zi nu (sta la 19-20 grd, pe pervaz estic), cu apa de turba: pun o mina buna de turba in 2 L apa de la robinet, o las 3-4 zile (se face ca un ceai) si apoi o folosesc (nici nu o mai strecor); poti folosi pamintul cam de 3-4 ori (citeste si capitolul cu indicatii despre udarea plantelor, de aici de pe forum si, neaparat, subiectul cu Gardenia, fisa plantei etc.)
 

George

Member
Bluecloud Trimis: Mie Mar 22, 2006 3:58 pm
Multumesc pentru sfat, Aprilia, dar in ceea ce priveste pamantul vine un pic cam tarziu . Am cumparat pamant de la florarie la recomandarea vanzatoarei. I-am explicat cam ce probleme are gardenia mea. Nu ma pot pronunta inca daca a fost cea mai buna solutie sau nu, caci de abia ieri am mutat-o. Eu sper sa fi fost.
Eu imi ud deja plantele cu apa fiarta si racita. Voi incerca si variata cu turba lasata in apa. Gardenia o udam cam o data pe saptamana pe perioada iernii, dar acum ca s-a facut cald afara si ca florile nu mai stau in casa, le ud mai des.
Ceea ce m-a socat pe mine a fost ceea ce am gasit in vechiul pamant. Niste "bilute" albe usor nisipoase. Prima data am crezut ca sunt bucatele de "scartaitoare" dar am incercat sa le sfaram intre degete si s-au facut ca un nisip.
Nu stiu daca poate cineva sa ma lamureasca ce erau, oricum curand voi reveni si cu o fotografie a "intrusilor" si va voi tine la curent cu evolutia gardeniei mele
 

George

Member
Aprilia
Trimis: Joi Mar 23, 2006 3:44 pm
cristina baltaru a scris:
Aprilia, ai dat niste informatii asa de pertinente incat, parca, parca imi fac si eu curaj sa-mi iau o gardenie. Stau la bloc si am rezerve serioase. N-as vrea s-o vad ca sufera din cauza caldurii si uscaciunii aerului.


draga Cristina,
ma bucura f. mult cele ce mi-ai scris, da' sa stii ca sunt la prima gardenie si nu as fi reusit nimic daca nu as fi intilnit acest site si oamenii minunati de pe forum !
eu am mai avut 2 gardenii, dar pe vremea aia habar n-aveam ca se face altceva la o floare decit sa-i pui apa de la robinet ... asa ca n-am avut nici un succes cu ele, ba chiar din contra
sa stii ca eu am pus gardenia pe un pervaz estic (a fost intii la nord, dar cred ca stagna, nu i-ar fi mers asa de bine), am lasat caloriferul inchis sau cam pe la 3 (am repartitoare), iar planta am pus-o spre capatul celalalt al pervazului (distal fata de calorifer)
am udat-o doar cu apa de turba, cum am citit pe forum, la 2 zile (in conditiile in care am masurat temperatura in zona pervazului si e cam de 19-20 grd, deci nu prea cald; cu toate astea pamintul devenea reavan dupa 1 zi si cum stiu ca-i place umezeala tot a 2 a zi o udam, dar nu f. mult) si am pulverizat-o zilnic cu apa de la robinet - nu s-au patat/ingalbenit frunzele, dar cred ca nici nu era absolut necesara pulverizarea in perioada asta; totusi, am evitat sa pulverizez florile; nu am tinut-o in nici un fel de curent (nu am deschis geamul in camera respectiva si am facut aerisirea pe usa, prin hol); am fertilizat-o 1 data - o am de 1,5 luni - (dupa ce am gasit, cu greu, ingrasamint pt acidofile)
gardenia mea a fost cumparata cu 1 floare si plina de boboci, nu a cazut nici unul, dar se deschid pe rind (adica mi-ar fi placut sa fie mai multe flori deschise deodata); dar, sa nu supar pe D-zeu ! floarea mea este f. bine si asta-mi da sperante sa cred ca ma pot descurca si cu plantele care se ingrijesc mai greu !
Cristina, m-am lungit ... am vrut sa spun ca, daca esti atenta la informatiile postate deja pe forum (iar in cazul in care ai nelamuriri intrebi pe cei cu experienta in domeniu) ai sa reusesti !
asta cu conditia, desigur, sa ai (sau sa creezi) un ambient potrivit pentru gardenia ta!
mult succes !
PS nu-mi vine sa cred despre mine ca dau sfaturi !
 

George

Member
schlucky Trimis: Vin Apr 14, 2006 5:19 pm
generalitati-curiozitati despre gradenie:

- nu ii place sa stea in apropiere de aparate electrice, computere, boxe si nu suporta camere cu variatii de temperaturi
- este o planta energizanta, care isi transmite energia in "linii curbe" , ajuta dupa depresii, boli
-iubeste sa fie ingrijita de una si aceeasi persoana si sa nu prea fie plimbata din loc in loc
 
Sus