Galbenele

iudit

Well-Known Member
Moderator
Denumirea plantei: galbenele (Calendula officinalis)
Fam. Compositae

O planta cu tulpina inalta, ramificata si paroasa, cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbena. O putem intilni in intreaga tara pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a cailor ferate si pe linga garduri.
Este o planta anuala care infloreste din luna mai pina in septembrie.
Perioada de recoltare: Se recolteaza florile fara codite cind sint complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pina seara se usuca in straturi subtiri, la umbra.
Boli in care se utilizeaza:
Uz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
Uz extern: leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sinilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, asteoporoza.

Retete:
Infuzia: 2 lingurite cu virf de floare uscata la 300 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de 3 ori in decursul unei zile inainte cu o jumatate de ora de masa.O infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi; pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cite 30 picaturi de tinctura in putina apa.
Tinctura: se poate obtine din florile proaspat culese care se introduc intr-un recipient de sticla de circa 1 litru, peste care se toarna alcool pina se acopera florile. Vasul se aseaza in apropierea unei surse de caldura sau la soare unde trebuie sa stea timp de 2 saptamini.
Alifie: se infierbinta 100 g de untura de porc nesarata, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasa sa sfiriie la foc mic. Se amesteca incet timp de 10 minute apoi se da tigaia la o parte si se lasa sa stea asa pina a doua zi cind se incalzeste din nou amestecul si se filtreaza printr-un tifon, intr-un borcan, in care se stoarce si rezidul rezultat din prajirea plantei. Se aplica alifia, in straturi subtiri in zonele cu arsuri si degeraturi.
Baile de sezut: 30 g de flori proaspat culese se lasa sa stea in apa rece timp de 24 ore. Dupa acest timp se fierb timp de 10 minute in apa in care au stat si se adauga la apa de baie din cada la nivelul de 25-30 cm, atit cit sa ne acopere soldurile. Baile de sezut vor dura timp de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi timp de 12 zile.
Perna de flori: se realizeaza foarte simplu din flori culese si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc intr-un saculet pe care il aplicam pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe mijloc in cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.
 

mirela06

Active Member
Da , este o planta minunata. Eu o am in gradina. Saraca, este sapat pamintul in zona ei de zici ca nu o sa mai dea niciodata, iar ea, o luptatoare, se ambitioneaza sa rasara.
 

nutilepadat

Active Member
Nici nu se compara ceaiul de galbenele din farmacie cu cel cules din gradina.Este Unul din ceaiurile mele preferate
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Crema de galbenele este minunata.Asa ceva am facut si eu acum citiva ani.Cind o sa culeg voi repeta reteta fiindca mi-a fost tare d efolos.Tinuta in frigider are valabilitate mare.
Mirela cum faci tinctura?
 

mirela06

Active Member
In tuica, palinca sau alcool. Iau o sticla,(eu fac cantitate mare, pt. ca dau la toti ai casei), mare. pun plantele cu flori si frunze (eu pun tot feleul de plante), tocate marunt, daca sunt proaspete , sau, pulbere, daca sunt uscate. Le dau la blender. Pun mai mult de jumatate, daca sunt verzi, iar daca sunt uscate, pun mai multe plante , macinate si pina la jumatate. Adaug propolis cit 2 boabe de alune, sau chiar mai mult, tamaie, tot cam atit , aloe, o frunza, bine tocata, proaspata, scortisoara, o jumatate lingurita. Astea nu lipsesc din amalgam.Restul este la alegere. Eu pun toate plantele posibile, dar asta nu este obligatoriu. Pun sticla undeva , nu neaparat la intuneric si zilnic o agit. Eu am mai facut o incercare - am tinut amestecul, cu solutia, vara, la soare, vre-o 2 zile, iar iarna, o bag intr-un vas cu apa cada, nu fierbinte si o las pina se raceste aceasta. Scoate f. repede sol. din plante, fara a le deteriora. Durata maceratului este de 10 zile, dupa care strecor si le pun in sticle de sticla, sau chiar de plastic si le tin la intuneric.Cam atit si mii de scuze ca am scris atit. Daca sunt intrebari, cu multa placere, stau la dispozitie. :)
 

mirela06

Active Member
Daca la cineva au inflorit galbenelele, sau are aranjament de gradina cu aceste plante, ar fi minunat sa ni le posteze. Daruirea fata plantutele noastre este enorma si ideile pe care le aveti in aranjarea gradinii ne face pe toti sa fim mai activi si sa invatam si pe altii din experienta noastra :)
 

zamfira

Member
Galbenelele fac bine si rosiilor din gradina, le fereste de boli .Noi mereu avem gradina plina de galbenele . Anul asta inca sunt mici
 

mirela06

Active Member
Multumim Zamfira. Ale mele au inflorit si sunt mari deja. Bun sfatul. Daca mai ai sau doresti, ca doar suntem o familie, intra pe PRECIZARE, tot la PLANTE UTILITARE si mai spune-e despre galbenele - tratamente, retete naturiste,retepe prajituri, tot ce trebuie sa cunoastem. Este minunat :)
 

adiadi

Member
cand e mai bine sa semeni galbenele?
stiu ca se inmulteste usor si de aceea e destul de invaziva,
dar mie nu mi-au crescut niciodata pana la flori. :cry:
 

mirela06

Active Member
Adi, draga mea. Nu au timp special de semanat. Si-asa se inmultesc f. bine. Este indeajuns sa arunci seminte, unde vrei sa creasca , sa le acoperi putin si sa le dai apa. Iti garantez ca in citeva zile ai ce doresti. Eu le-am sapat, smuls, dar au dat inapoi. Acum le-am lasat ca , oricum, sunt minunate. Doar le tin sub control.Daca ai retete faine, mergi la PRECIZARE si expune-le acolo ca sa nu aglomeram aici. :)
 

mirela06

Active Member
Totul de la ele, in afara de radacina. Fac si suc din frunze si plante, bun pt pus pe rani, crapaturi. Planta tocata, tulpina, frunze, flori, la tincturi dar si la creme(aici pun mai multe flori decit restul). Cremele- prajesc in ulei de masline plantele si apoi adaug propolis si ceara de albina. Nu se strica nici daca le tin la caldura. Ceara stagneaza asa ceva si propolisul. Mai adaug, dupa cum vreau sa fie crema, aloe verra, argila sau menthol.
 

mirela06

Active Member
S-au inmultit florile de galbenele si tare ma bate gindul sa fac sirop din ele. Voi ati preparat ceva ?
 

mirela06

Active Member
Daaa. Ce frumoase :visator: Au nuante diferite . Portocaliu si galben intens, plus se mai diferentiaza si prin multitudinea petalelor, dar sunt galbenele :)
 
Sus