Galanthus nivalis (ghiocei)

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: Adica in Nord e primavara?
La noi inca e zapada mare in gradini............... :cry: .La noi adica la mine :)
 

attila

Member
Chiar asta ma mira si pe mine :?
Numai sa nu vina mai incolo frigul ce sa spun multe treburi daja si au scos capul
 

attila

Member
Si eu ma bucur ca te vad pe tine :wink:
Eream putin ocupat dar de acum incolo vin cu cat mai multe poze :D
 

Simina

Active Member
Odata cu venirea primaverii stiu ca ne vei "bombarda" cu noutati din gradina ta. :wink:
Vezi de ce astept eu sa treaca iarna? :)
 

mirelush

Member
:hipnotizat: wow !!! Chiar ca nu e prea departe primavara ! Dragalasi ghioceii tai.
Multumim pentru fotografii :wink:
 
Ghioceii sunt foarte frumosi, dar primavara este inca departe. Se pare ca incalzirea asta a dat peste cap si ceasul biologic al plantelor :cry: :cry:
 

lizyly_30

Member
Cat am cautat topicul :roll: Am sa va spun repede de ce v-am cautat... am cumparat ghiocei pe 30 decembrie 2008 si i-am pus in ghiveci la leandru pentru ca bulbii erau inghesuiti intr-un cosulet si cu putin muschi deasupra.....si vad ca le merge bine...ma gandeam ca se vor ofili dar nu ei se ridica usurel in sus frumos......si cautam mai multe informatii despre ei.Am gasit eu ceva pe net dar voi ce stiti despre ghioceii crescuti sau tinuti in ghiveci? :? :?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ar trebui pus in paranteza si denumirea lor cunoscuta de toata lumea stiutoare si nu prea in ale denumirilor stiintifice.Adica clasicii si frumosii vestitori ai primaverii GHIOCEII???

Ce parere aveti dragilor? Sau vreti sa va laudati la primavara ca v-au rasarit in gradina "galantusii"???Sa bagam in ceata toti cititorii ( si nu putini) ai forumului ??? :mrgreen:

Lizyly,imi pare sincer rau dar nu am gasit deocamdata nici o informatie in acest sens.Eu am in gradina. :D
 

lizyly_30

Member
Nu-i nimic am gasit ceva pe net si abia astept sa va arat si voua :D multumesc .Dar asta maine pentru ca acuma net-ul merge ca o cizma sparta :x
 

lizyly_30

Member
Iata ce am gasit si am reusit sa centralizez putin informatiile pe care le-am adunat de pe net.Sper sa va placa :D
 

lizyly_30

Member
Ghiocelul – Galanthus Nivalis
Pentru toti ghiocelul este vestitorul primaverii, dar stim atat de putine lucruri despre aceasta floricica minunata.Multi dintre noi nu stim nici denumirea stiintifica sau cum sa-l ingrijim.Asa ca am sa impart cu voi informatiile pe care le-am gasit despre aceasta floricica minunata ce are curajul sa infloreasca incepand cu luna lui Gerar si pana in luna lui Germanar.
Denumirea stiintifica a ghiocelului comun (cel care infloreste din Ianuarie pana in Martie in conditii favorabile) este Galanthus Nivalis.
Este o planta perena,cu bulb mic tunicat sau cu bulb voluminos tunicat (depinde de varietate) din familia amaryllidaceae.Are 2-3 frunze lungi subtiri de culoare verde inchis.Florile sunt albe,solitare,actinomorfe,bisexuate si au sase petale,cele trei exterioare fiind mai mari si mai convexe decat cele interioare si apar cate una la fiecare bulb foarte rar apar cate doua pe aceeasi tulpina.Fructul este o capsula.Uneori pot inflori si toamna tarziu daca vremea este favorabila.
Cel mai bine se dezvolta in conditii naturale,in zone putin umbrite.Poate fi gasit in padurile de foioase,poieni si pajisti de la campie,deal si in zona subalpina,mai frecvent in zona fagului,in gradini sau in ghivece.
Raspandirea se face fie prin bulbi,fie prin diviziunea lor atenta cand planta este matura sau prin mutare cand planta intra in hibernare,adica imediat dupa ce se ofilesc frunzele.De asemenea se mai poate raspandi si prin seminte. Bulbul se planteaza la 8-10 cm adancime ,toamna devreme, in pamant fertil intr-un loc insorit sau partial umbrit.Ca orice planta cu bulb are nevoie de un sol bine drenabil dar care sa nu fie lasat sa se usuce total vara. Ghioceii arata foarte bine in gradinile cu rocarie,ca plante de bordura sau plantati pe gazon.Ei pot fi lasati in acelasi loc multi ani, dar daca dorim sa ii mutam sau sa ii inmultim, trebuie scosi din pamant imediat ce s-au ofilit florile.Este recomandat sa divizati grupurile de ghioceii odata la trei ani,mai ales pentru unele varietati (pentru a se evita inghesuirea lor).
Ghioceii nu se prind bine daca sunt uscati,ca bulb uscat,adica fara frunze.In serele specializate se planteaza grupuri de ghiocei cu frunze si tot asa ar trebui sa fie comercializati.Atunci cand cumparam bulbi de ghiocei ar fi bine sa verificam eticheta pentru a sti de cat timp sunt in magazin bulbii in conditii uscate si fara umiditate si pentru a fi siguri ca nu s-au muiat sau ofilit intre timp.Pentru ca ghiocelul este o floricica care se dezvolta mai bine in conditii naturale este bine sa ii asiguram un sol care sa reproduca conditiile naturale ale padurii de aceea solul trebuie sa fie bogat in humus si sa retina relativ usor umezeala . Cand pregatiti locul in care urmeaza sa ii plantati, adaugati si multa materie organica pe post de ingrasamant..
Daca cultivati ghioceii in ghivece, transplantati-i in iulie sau august, cand plantele sunt in perioada de repaus si folositi compost proaspat. Nu folositi fertilizatoare puternice sau compost cu adaos de balegar - este de preferat un compost de frunze, ca in mediul natural in care cresc ghioceii.
Pentru a preveni bolile este bine sa-i transplantam la fiecare trei ani.
Patarea frunzelor - este o boala care apare atunci cand iernile blande si perioadele de inghet alterneaza cu cele ploioase,primavaratice.De asemenea aceasta boala mai poate fi transmisa si de uneltele de gradinarit. Simptomele se prezinta sub forma frunzeleor mici,acoperite de o pudra gri,asemanatoare mucegaiului,care in scurt timp se transforma in pete maronii.Daca observam la timp aceste simptome trebuie sa scoatem bulbul afectat si sa-l distrugem.Infectiile usoare pot fi tratate cu un fungicid usor.Pentru a preveni astfel de patanii este bine sa rarim grupurile de ghiocei si astfel aerul va circula mai bine printre ei.
Viermele de bulb – poate lasa oua in gaurile pe care le sapa in bulb iar larvele rezultate fac tunele in bulb distrugandu-l.Simptomele se manifesta sub forma frunzelor subtiri,galbene si distorsionate ce apar primavara,insa bulbii respectivi nu vor mai inflori.Aceasta infestare poate fi prevenita daca greblam pamantul imediat ce foliajul s-a uscat si adaugam un insecticid general.Cele mai afectate sunt plantele aflate in soare.
Molia – este un alt daunator care ataca bulbii ghioceilor.Moliile isi fac cuib sub pamant de unde ataca bulbul si depun pana la 700 de oua.Ele sunt atrase de zonele cu iarba, asa ca o cultivare regulata va preveni atacurile lor.Si bineinteles un insecticid general folosit pe pamant in jurul plantutei toamna va omora larva.
Pentru ochiul nespecialistilor, toti ghioceii arata la fel, totusi, exista mai mult de 100 de specii si varietati insa la o privire mai atenta, observam diferentele subtile.
Deosebirile apar la bordura verde de pe petalele din interior,la textura si culoarea frunzelor.
Varietati care infloresc din Ianuarie pana in Februarie:
Galanthus Nivalis – este ghiocelul obisnuit (stiut de toti) care infloreste din ianuarie pana in februarie si care in conditii favorabile continua sa infloreasca pana in martie.
Galanthus Nivalis „Flore Pleno” – este o varietate cu flori duble care se inmulteste foarte usor.Difera in principiu prin marime si floare si prin perioada de inflorire cu flori duble.
Varietati care infloresc din februarie pana in martie:
Galanthus „Magnet” – este o varietate viguroasa care face multe flori foarte mari si formeaza destul de repede grupuri mari de plante.
Grupul Galanthus Nivalis Scharlockii – este o varietate cu frunze gri-verde iar florile atarna greu si nu se deschid de tot.
Galanthus Nivalis „Pagoda” – petalele acestei varietati se rasucesc usor in afara.
Galanthus Plicatus – este o varietate originara din Rusia.Este o specie cu frunze crete.
Galanthus Nivalis „Virescens” – ce este deosebit la aceasta varietate sunt marcajele verzi de pe petale care apar atat la petalele din interior cat si la petalele din exterior.
Galanthus Caucasicus – este o varietate cu frunze late gri si flori mari si se afla printre ultimii ghiocei care infloresc.
Varietati neobisnuite :
Galanthus „S. Arnott” – florile acestei varietati au un parfum subtil si sunt aproape de doua ori mai mari decat florile ghioceilor obisnuiti;tulpinile ajungand pana la 25 de cm inaltime.
Galanthus Elwesii – este o varietate originara din Turcia cu flori foarte mari pe tulpini de 25 de cm si cu parfum dulceag.
Galanthus Ikariae – si aceasta varietate provine din Turcia.Are florile mari in forma de lanterna cu frunzele late de culoare verde deschis.Este o varietate potrivita pentru zonele usor uscate.
Galanthus Nivalis „Sandersii” – este o varietate ce se caracterizeaza prin margini galbene in loc de verde ca la majoritatea ghioceilor.Este mai greu de cultivat decat varietatile cu margini verzi si de aceea sunt destul de rare.
Galanthus Reginae-Olgae – este o varietate originara din zona mediteraneana ce infloreste toamna.Florile se deschid foarte mult,are putine frunze si trebuie palntat intr-un loc uscat partial umbrit.
Ghiocelul cu frunza indoita este o raritate pentru tara noastra si de aceea el trebuie ocrotit.
Ghiocelul era folosit si in medicina populara, sucul obtinut din presarea plantei se folosea in combaterea pistruilor.Dupa uscare partile aeriene ale plantei inflorite se puteau folosi sub forma de decoct (1 lingurita de plante maruntita la 500 ml de apa) in astenia mialgica.Ceaiul rezultat se administra in 2-3 portii pe parcursul zilei.
Si cateva linkuri cu fotografii minunate insa informatiile sunt in limba engleza :D
http://www.snowdropinfo.com/fuss.htm
http://www.snowdrop.org.uk/Gardens.htm
http://miniatures.about.com/od/livingmi ... g-Bulb.htm
http://www.broadleighbulbs.co.uk/misc/1 ... sorder.htm
 

ghia_don

Active Member
Tare-s gingasi :D ...eu in fiecare primavara imi propun sa-mi plantez mai multi bulbi , ca am doar citiva si nici nu vor sa se inmulteasca :( ...dar toamna , niciodata nu-mi amintesc de ei.
Ai mei inca n-au scos nici o frunza din pamint :( ..
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
La mine a inflorit a treia tura de ghiocei. Teoretic ar trebui sa mai fie si o a patra tura.





Scuze pt confuzia cu leucojum vernum... ar trebui sa mia fie de vre-o doua feluri prin gradina.
 
Sus