Găuri în gazon

kataliNNNN

New Member
Bună ziua.
Am și eu o nelămurire dacă mă puteți ajuta cu căteva sfaturi.
Am în curte 4m2 de iarbă într-o parte a curții iar in alta tot asa.

Sunt rulouri puse de 4-5 ani, iar in ultimii 2 ani am început să arunc semințe de iarbă (cumpărate dintr-un magazinde bricolaj) pentru ca mi-au apărut goluri în gazon, eu cred acele goluri sunt de la câine pentru că s-a obișnuit să facă pipi în iarba (este unul de talie mică, am inteles că urina de cățel arde iarba).

În concluzie, până rezolv ca cățelul să nu își mai facă nevoile in gazon, cum pot readuce la viață acele goluri? Am încercat și cu seminte, îngrășământ și degeaba. Țin să precizez că gazonul stă în bătaia soarelui până la ora 14:30 după care este umbră.

multumesc mult.
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna ziua, gazonul cand se suprainsamanteaza trebuie scormonit pamantul/locul ca sa aiba semintele un pic de pamant afanat .
Conteaza si semintele sa fie viabile sa nu fie expirate.
Cat despre locurile goale distruse de urina asta chiar nu stiu dar teoretic daca urina a imprimat un pH acid solului/locului respectiv atunci se poate repara (ridica) pH-ul inapoi cu niste var. Dar nu var lavabil ci var de gradina sau chiar de ala cu care se varuiesc copacii la baza , adica var simplu dar stins cu care varuiau batranii casele la tara inainte.
Putin var intr-o galeata cu apa, sa zicem 2 linguri la 10 litri de apa si udat locurile de 2 ori adica o data la 1 saptamana ar trebui sa repare pHul. Dar nu garantez rezultat pentru ca nu am facut asa ceva practic deci mai intrebati de asta ca sa fiti sigur inainte sa va luati dupa mine .
Nu e neaparat sa fie var stins , poate sa fie chiar si ingrasamant special cu var, astea se cheama Dolomita sau Doloflor si pe langa var (calciu sau calcar) au si magneziu in compozitie, aceste ingrasaminte speciale cu var fiind catalogate la ingrasaminte BIO.
Nu folositi ingrasaminte normale fara var ca astea nu va ajuta la nimic la repararea pH-ului din sol daca a survenit un dezechilibru .
In plus nici nu sunt sigur daca urina de animal ridica sau coboara phul. Daca este invers si il coboara atunci e mai simplu ca pHul se poate ridica cu niste bere diluata cu apa (metoda aplicata la baza coniferelor de tip tuia din gradina pentru a obtine un pH scazut) sau otet foarte diluat cu apa.
In acest website chiar se recomanda berea pentru reparare https://www.instructables.com/id/Easily-getting-rid-of-dead-spots-on-your-lawn-effo/
Alte siteuri specifica clar ca avem de-a face cu concentratie mare de amoniu si nitriti in urina si ca iarba/solul se poate repara cu niste bicarbonat de sodiu dizolvat in apa, sa zicem ca facem solutia mai slaba ca sa nu distrugem iarba, cam 1 lingura la 1 litru de apa pus o singura data sau repetat dupa o sapatamana.


mai intrebati si pe altii si vedeti ce va zic si ei. Deci aveti mai multe variante de a incerca, cu bere, cu bicarbonat de sodiu , astea direct pentru urina (trateaza efectul urinei in mod direct) , si daca aveti de reparat (coborat) pH folositi Doloflor care este calcar si cu magneziu. Solul poate avea o usoara tendinta de acidifiere cu timpul asa ca se poate folosi doloflor chiar daca nu este afectat pHul tare. Astfel de ingrasamant este ieftin si este bio, folosit la legume.

Nu uitati sa testati mai intai intr-un colt sau pe o portiune redusa si pe urma va apucati sa reparati mijlocul care este mai vizibil.
 
Ultima editare:
Sus