Crysty, multumesc mult, asa voi face! Mie imi era frica ca o udam prea des si incepusem sa o ud si mai rar :-o. am luat si turba pentru orhidee, o sa incerc sa ii pun macar putina. Ar trebui poate sa ii cumpar si un ghiveci mai mare (in momentul de fata este cu scoarta si ghiveciul cu care a fost cumparata)?
Cu placere. Frunza la orhidee trebuie sa fie tare, groasa, ferma nu subtiata si moale/zbarcita asa cum aveti acum la orhidee. Fara frica trebuie sa o udati mai des si o sa observati ca frunzele isi revin . Asa mi-a fost frica si mie la inceput dar mai mult gandul ca orhideea trebuie sa fie ceva foarte pretentios sa intretii si de asta nici nu am avut cumparat pana recent cu vreo 2 luni in urma. Si acum imi dau seama ca orhideea este de 100 de ori mai usor de intretinut decat un lamai. Citricele sunt dupa parerea mea cel mai greu de intretinut (depinde si de conditiile pe care le poti oferi) , lasa frunzele la orice mutare sau curent de aer mai rece sau daca sunt mutate in mediu cu aer care nu circula (colt de balcon, camera unde se aeriseste rar sau deloc iarna) si daca mai sunt si cumparate din comert atunci distractia e si mai mare impreuna cu riscul de a pierde copacelul pentru ca citricele au fost crescute fortat si la anumiti parametri (clima controlata in sera) si daca vreodata vreti un lamai mai degraba il cresteti din samanta sau cumparati de la cineva sau de pe olx pentru ca a fost deja adaptat la conditiile de interior cu anii.
Eu am luat o orhidee de la dedeman de la pret redus ca avea florile trecute si pe urma am mai luat una . Prima tot asa nu a fost udata la timp si radacinile aeriene erau uscate . Acum acea orhidee nu prea merge bine din cauza ca nu mai are radacini aeriene si probabil tre' sa ma pregatesc de o coliva
Dar a 2a, care este in pozele de mai sus, e mai sanatoasa si are radacini aeriene , nu multe dar mai mici dar cum vad ca continua sa creasca asta e bine.
La dumneavoastra vad ca are destule radacini ,mutatul intr-un vas mai mare nu e obligatoriu daca este hranita si udata cum trebuie mai mergea pana la anul, dar totusi e recomandat sa il schimbati mai ales ca vasul original e si cam gol si daca nu stropiti radacinile alea descoperite atunci se vor usca si veti avea probleme mari cu orhideea daca pierde din radacini.
Odata cu mutarea intr-un vas mai mare cand amestecati scoarta cu turba, puneti cam 1-2 maini de turba in scoarta si amestecati in lighean , cand transplantati orhideea puteti sa trageti amestec si pe radacinile descoperite sus ,ca nu se intampla nimic, dupa cum se vede la mine in pozele postate mai sus, radacinile sunt acoperite, doar partea de sus se vede pentru ca asa e crescuta de prea sus . Si chiar si asa da semne ca partea descoperita vrea sa se usuce de la caldura de afara. Acoperirea radacinilor este buna si daca plecati des de acasa si nu aveti timp sa ii tineti radacinile aeriene umede .
La iarna cand e mai frig atunci puteti sa scoateti amestecul de turba si alegeti/lasati mai multa scoarta .
Daca ar fi dupa mine eu as da o regula ca substratul de orhidee sa se imparta in 2 mari categorii, substrat de vara care sa contina si multa turba pe langa scoarta, si in substrat de iarna care sa contina doar foarte puntina turba ,poate 1 lingura la 1 litru de scoarta dar nu se poate asta pentru ca conditiile si temperatura din casa fiecaruia difera si vara si iarna.
Cei care nu au aer conditionat si tin plantele la geamul deschis atunci neaparat ar trebui niste turba in amestec ca sa ii scape de stat cu stropitoarea in mana toata ziua pe timpul verii. Dar cei care au aer conditionat atunci turba trebuie mai putina deoarece e mai rece in casa si scoarta de pin din substrat s-ar usca mai greu. Dar si aici depinde de frecventa udarii.
E vara , e prea cald, se usuca repede scoarta goala , m-am uitat la prognoza si inca vor mai fi temperaturi de 30 sau peste ceea ce creeaza un disconfort si la plante si de asta trebuie tinuta scoarta uda si asta se poate face doar cu 1-2 maini de turba mai ales daca plecati mult de acasa sau nu aveti timp de ea. Eu am pus ceva mai multa turba, dupa cum se vede din poze, este cam jumate-jumate.
Exista in comert fel si fel de scoarta pentru orhidee, la unele marci scoarta este tocata mai marunt, la altele scoarta este tocata prea putin si are bucatile prea mari , la dumneavostra sunt bucatile destul de mari, astea sunt bune la iarna.
Cu cata scoarta aveti deja in vas si daca amestecati cu turba ,cred ca noul vas se va umple si nu mai trebuie sa cumparati scoarta in plus.
Eu inca votez cu mitul ca vasul trebuie sa fie transparent asa ca alt vas mai mare decat cel originar si care sa il pot strica adica sa ii dau gauri, am gasit doar la inghetata ( nu stiu marca dar stiu ca mai sunt inghetate la kilogram in vas transparent) sau cum este cel din poza de la mine, un vas cu/de la macrou/peste marinat (se gaseste la kaufland) ,asta daca nu tineti la aspectul vasului.
Iar ca hrana pentru orhidee, sa stiti ca planta nu are ce sa asimileze din coaja aia de pin tocata ,asa ca va recomand asta
https://www.emag.ro/ingrasamant-sub-forma-de-tablete-pentru-orhidee-4-grame-x-20-bucati-uni-51423/pd/D2R4ZVBBM/ in fitofarmacie/magazin de seminte din orasul dumneavoastra o sa il gasiti mai ieftin, cam 11-12 lei un tub. Nu e obligatoriu marca asta , dar lucrand cu ingrasaminte observ ca asta are fosfor in proportie mai mare NPK:5-12-6 + micronutrienti si fosforul este bun pentru stimulare de inflorire. In fond puneti orice ingrasamant dar de preferat sa aiba fosfor destul, mai mult decat restul elementelor ca procent. Ca frecventa de ingrasare nu stiu, conteaza daca nu mai tineti planta uscata, as zice sa ii puneti ingrasamant odata la 10-14 zile . Vedeti ca tre' sa scrie si pe prospecte. Iarna plantele isi reduc activitatea sau intra in repaus asa ca ingrasatul iarna nu se recomanda sau sa fie maxim o data pe luna.
Nu e obligatoriu partea cu gauritul peretelui vasului, asta o recomand la cei care tin ghiveciul orhideei in masca de ghiveci , ceea ce nu este indicat sa tii ghivecele cu plante in masti, pentru ca scoarta nu mai are aerisire, nu se mai usuca la timp si apare mucegaiul si mirosul urat in scoarta si omoara planta. Eu am dat gauri doar ca sa stau linistit cu aerisirea pentru ca plec uneori des si daca am udat prea tare substratul sa nu mucegaiasca.
Puteti sa cautati un vas mai mare pentru orhidee, ma abtin in a spune ca obligatoriu sa fie transparent, dar hai sa respectam regula ca radacinile aeriene ar avea si ele nevoie de lumina deoarece la lumina se inverzesc, ca doar in mediul ei natural (in jungla) orhideea creste si se intinde pe copaci nu pe pamant.
Nu tineti ghiveciul in masca (eu vad masca de ghiveci doar un mijloc de a face bani din vanzarea lui si ca e frumos doar o perioada ) pentru ca mastile nu asigura aerisire la substrat , mai rau il sufoca/putrezesc, si distrug plantele repede daca planta nu sta afara la aer care sa circule (
ventilatie).
De udat va recomand sa udati prin imersie adica scufundati ghiveciul intr-un castron mai adanc si il lasati sa isi traga apa, mai completati cu apa in castron daca trebuie pana se umezeste sus substratul pe urma il lasati la scurs pe marginea chiuvetei pana nu mai curge apa din vas si pe urma il mutati la locul lui de cinste .
Daca ati facut apa cu ingrasamant si ramane (ca doar un vas de orhidee nu inghite 3 litri), puneti la alte flori sau puteti sa o pastrati intr-un bidon pana la urmatoarea udare sa se consume si pe urma mai faceti o pauza la ingrasat si udati cu apa normala. Ingrasamantul nu expira . Sa insemnati bidonul cu eticheta si sa nu lasati la indemana copiilor.
Orhideea este foarte usor de intretinut de fapt nici nu ai ce face la ea, nu trebuie tunsa, nu trebuie tinuta la intuneric si racoare o perioada (simularea anotimpului rece) sa scoata flori ca la kalanchoe,poinsettia,schlumbergera (plante care infloresc natural in anotimpul rece) , nu se supara daca nu sta la temperatura constanta ca lamaiul, nu trebuie copilita ca rosiile, doar apa la timp, si niste ingrasaminte ca din scoarta aia goala nu are cu ce sa se hranesca tot asa cum omul nu poate creste doar cu pufuleti. Singura problema e cu scoarta ca se usuca foarte-foarte repede vara si de asta apelam la turba sa ii intarziem uscarea.
Orhideea se poate ingrasa si doar foliar daca nu vreti cu ingrasamant chimic la sol. Eu la orhidee + celelalte plante le mai stropesc cateodata cu stimulent, ba ii mai dau ingrasamant la pastila Plantella, ba le mai dau de asta
https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-flori-de-balcon-kristalon-granule-0-2-kg/p/7027650 ca e bogat in mult potasiu sau mai folosesc de asta
http://www.indoorgardens.ro/houseplant-focus-6172-6263-d si ca foliar. Mai folosesc cateodata si cate o picatura din asta
http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/nutrienti-minerali-pamant/hesi/hesi-super-vit-50ml-d . Dumneavoastra daca aveti doar o orhidee atunci puteti sa va rezumati doar la un ingrasamant de exemplu doar pastilele plantella.
Am bagat ceva bani (cred ca vreo 500 ron pana acum) in fel si fel de ingrasaminte dar eu am mai multe plante (in general pui de plante) si mai vand cateuna cateodata.