Frunze arse maslin

Gabrielaflorea

New Member
Buna ziua!
Am ceva probleme cu afidele in gradina, incepand de la un pom si am stropit cu solutie de bicarbonat. Cred ca am facut-o prea concentrata, ca au inceput sa se inegreasca frunzele. Problema este ca si maslinul da semne ca nu i-a placut. Intrebarea mea este daca isi vor reveni frunzele de masiln sau daca pot face ceva pentru el, imi e tare drag si nu vreau sa-l pierd. Multumesc!
 

crysty

Active Member
Buna ziua.
Nu stiu ce fel de specialist ati intrebat dar cele mai eficiente tratamente sunt cele cu insecticide chimice.
Nu solutii babesti de bicarbonat de sodiu cu apa sau otet cu apa sau sapun cu apa sau alcool cu apa sau cine stie ce amestecuri inventate pentru ca acestea in cel mai bun caz doar ii pun pe fuga dar daunatorii tot apar pentru ca au mai multe generatii pe an si ei se inmultesc prin oua . Chiar daca daunatorii ar fi omorati de amestecuri babesti, apare generatie noua din ouale care sunt depuse sub frunze sau in trunchi/scoarta, in crengi sau in pamant.
Afidele sau paduchii de plante se pot distruge cu mai multe feluri de insecticid , aveti aici niste informatii utile http://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/afide-“paduchi-de-plante”/ dar si o lista cu insecticidele care dau randament pe afide.
Din acea lista am folosit cu success Calypso si Movento si nu numai pe paduchii verzi dar si pe paduchii testosi sau paduchii lanosi.
De aceea va recomand sa faceti urmatorul tratament complet pentru afide care dureaza 1 luna de zile si anume :
-inainte de tratament, stropiti cu o zi inainte, cu o solutie de biostimulent antistress pentru a pregati planta de tratament chimic . Nu este obligatoriu dar e recomandat. Biostimulentele pentru antistress sunt cele care contin extract de alge.
Trat. 1
1 fiola mica de Calypso + 1 plic de Nissorun la 5 litri apa si va puneti manusi si pensulati cu o pensula (ca si cum ati vopsi) crengile si frunzele la planta afectata, cu solutie pana se scurge solutia si dati si cu o pompa (poate sa fie de stropit geamurile) peste toata planta chiar daca ati pensulat . Daca va ramane solutie preparata in bidon atunci puteti sa o pastrati pentru tratamentul nr.2 , nu se strica in 7 zile ,sa nu stea depozitata in soare.
Asteptati maxim 7 zile (pauza) .
Trat. 2.
A 7a zi dupa trat.1 , la fel cu aceleasi substante in aceeasi cantitate de apa. Daca v-a ramas solutie in bidon de la trat.1 atunci o folositi pe asta nu mai cumparati altele. Daca nu este de ajuns de la primul tratament atunci mai cumparati iarasi o doza.
Asteptati maxim 7 zile (pauza).
Trat. 3
A 7a zi dupa trat. 2 , va cumparati 1 fiola de Movento de 7,5 ml + 1 fiola de adjuvant (Siltim sau Silwet Gold sau orice alt adjuvant ) si le amestecati in 5 litri de apa . Adjuvantul are rol de "spargere a duritatii peliculare" a apei si face ca solutia sa se intinda pe frunze mai bine tot asa cum face uleiul cand picurati un strop pe asfalt si el se intinde .
Aceasta proprietate a adjuvantului face ca insecticidul sa penetreze puful de la paduchele lanos si sa ajunga la insecta si sa intre si in scoarta arbustilor si sa se intinda pe frunze mai bine.
Tot asa cu manusi pensulati planta bine si pe tulpini si pe sub frunze pana curge solutie si la urma veniti cuo pulverizare ca sa fiti sigura ca nu a scapat niciun centimetru de planta nestropit.
Chiar daca va intra solutie prin manusa si ajunge la piele nu se intampla nimic, doar sa va spalati bine pe maini dupa ce ati terminat treaba.
Substantele recomandate pentru doar 5 litri de apa reprezinta o concentratie destul de mare care da rezultate bune chiar si la invazie mare de paduchi si nu afecteaza planta.
Substantele si dozajul si tratamentul recomandat au fost folosite de mine cu success pe leandri plini de paduchi testosi + lanosi si pe trandafiri cu paduchele verde (doar cu movento+adjuvant a fost de ajuns).
Paduchele testos si in special cel lanos este foarte greu de combatut si chiar dupa al 3lea tratament am observat ca a mai aparut un pic de puf alb de la paduchele lanos pe o frunza , am preferat sa rup frunza si sa o arunc, DAR in cazul in care vedeti ca apare paduchele iarasi atunci faceti si al 4lea tratament identic cu al 3lea la 7 zile , adica cu Movento + adjuvant.
Cand stropiti planta puteti pulveriza si pe suprafata solului dimprejurul plantei dar si pe ghiveci pe exterior in caz ca planta se afla in ghiveci plantata, indiferent de marimea ghiveciului.
Nu diluati concentratia prea tare pentru ca daunatorii pot dezvolta o oarecare imunitate , daca va e frica sa folositi substantele la 5 litri de apa atunci le folositi la maxim 7 litri.
Aceste denumiri ale substantelor sunt valabile in Romania dar nu stiu daca sunt aceleasi si in Olanda , dar macar va notati substanta activa din fiecare insecticid si asa intrebati de ea la fitofarmacia de unde locuiti sau cereti o recomandare de substanta in ce priveste afidele, sa le combata si sa fie chimica nu bio , ca ceaiurile bio sau zeama/uleiurile bio nu am incredere in ele ca sunt eficiente si ca ar distruge daunatorii.
Nissorunul este un acaricid bun si ieftin si nu este obligatoriu sa fie inclus in trat. 1 +2 dar vara paianjenii microscopici sunt peste tot pe plante si le ciupesc intr-o veselie asa ca cu aceasta ocazie faceti si o curatenie prin acarienii de pe frunze.
Va dau mai jos linkurile de la insecticide ca sa le puteti vedea substanta activa :
Calypso = https://www.bayercropscience.ro/produse.php?action=produse&prod=67&subcatIDg=9
Movento = https://www.bayercropscience.ro/produse.php?action=produse&prod=233&subcatIDg=9
Silwet gold = https://pesticide-az.ro/produs/silwet-gold-10-ml/
Siltim = https://www.ferma-gradina.ro/siltim-adjuvant-tratamente-fitosanitare-2-ml.html
Nissorun 10 wp = https://www.ferma-gradina.ro/acaricid-nissorun-10-wp.html

In cazul in care aveti un copac mare in apropiere care poate e plin de paduche lanos (cum ar fi artar sau frasin, etc) Atunci va sugerez sa nu tineti plante in ghiveci in preajma lui . E foarte greu de combatut paduchele mai ales cel lanos pentru ca acel copac va fi o sursa permanenta de daunatori avand in vedere ca paduchii se retrag peste iarna in scoarta lui si in pamant. Daca e singurul pom si aveti nevoie de lemn de foc pentru la iarna atunci acum e momentul sa il doborati daca e pe terenul dumneavoastra si mai ales se merita asta daca e singurul copac din zona pentru ca ar fi singurul purtator de daunatori. Daca totusi nu vreti sa il taiati sau nu aveti voie dar totusi are niste crengi lasate in jos si ajungeti cu stropitul atunci ati putea sa incercati sa il stropiti cu solutie din trat. nr 3 (movento) pe frunzele de jos si avand in vedere ca Movento este sistemic , el va intra in frunze si circula prin tot copacul si va face copacul otravitor pentru paduchii care il ciupesc, DAR va trebui sa folositi mult mai multa solutie si va trebui sa stropiti des pentru ca un bidon de 5 litri de solutie nu este de ajuns sa faca un copac toxic pentru paduchi.
Partea buna este ca Movento are o remanenta de 21 de zile ,atat persista pana si ultimul miligram de solutie in planta, in seva plantei. Cu ocazia asta va spun ca daca stropiti cu Movento si pe plante de la care consumati ceva, asteptati pana sa culegeti de la ele , maxim 30 de zile.

Cat despre maslinul afectat, frunzele distruse nu se mai repara , asa raman si or sa se usuce. Daca varful ramurilor este ars de la solutia pe care ati facut-o atunci va sugerez sa le taiati cu un foarfec si astfel ar trebui sa lastereasca atat timp cat este cald afara. Va recomand sa il stropiti cu o solutie de biostimulent care are si rol de antistress cum ar fi (aici in Romania) Amalgerolul sau AlgasanBa care contin extract de alge. Sau orice altceva care sa aiba rol si de antistres la plante (frig, canicula, transplantare, taiere, seceta) care sa aiba si extract de alge cum ar fi Wuxal Ascofol https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-wuxal-ascofol.html .
Pentru Amalgerol - folositi o concentratie slabuta de 2ml la 1 litru de apa , faceti 1-2 litri de solutie in functie de cat de mare este maslinul si pulverizati cu solutie de antistress , o data pe zi sau o data la 2 zile ,dimineata sau seara pana se termina solutia. Puteti un pahar sau 2 de solutie si pe pamant la maslin. La sfarsitul solutiei (dupa vreo 2 saptamani) e posibil sa vedeti semne ca da noi muguri .
Am folosit amalgerol inainte de tratament si inainte de taiere de formare coroana la leandri si dupa tratamentul chimic pentru paduchele lanos, si acum leandrii sunt plini de muguri.
Pentru Algasanba - folositi o concentratie slabuta de 20 ml la 5 litri de apa si stropiti maslinul si plantele cu astfel de solutie diluata o data la fiecare 2 zile. Stropiti abundent pana se scurge solutia si puteti stropi si pe sol. Din cauza ca solutia de algasanba este foarte diluata , mai faceti inca 5 litri si incepeti iarasi stropitul dar dupa 1 saptamana pauza de la aceasta solutie.
Amalgerolul contine extract de alge si extracte din 40 de plante unele chiar din muntii Alpi iar Algasanba contine bacterii vii benefice si alge si acest produs se recomanda sa fie pastrat la temperatura mai rece.
In Olanda nu stiu daca exista amalgerol dar la farmacia fitosanitara (magazin de seminte plante) cereti ceva antistres pentru plante care sa contina extract de alge. Daca nu gasiti nimic de acest fel atunci cereti un biostimulent de revigorare care sa se aplice foliar adica pe frunze. Daca nici de asta nu gasiti atunci incercati sa stimulati bacteriile solului maslinului cu extract de acid humic sau acid fulvic.
Ciuperci de micoriza nu are rost sa ii dati acum pentru ca dureaza pana se formeaza coloniile , in schimb stimulentele foliare sau acizii/extractii pentru sol au efect imediat.
Pentru a face dozajul de ordinul mililitrilor va cumparati o pipeta gradata de la farmacie sau cumparati o seringa de 1ml pentru insulina si ii scoateti si predati acul la farmacie spuneti ca nu va trebuie acul . E bine sa aveti ceva de dozat 3 ml si ceva de dozat 1 ml.
Eu am cumparat cateva pipete de plastic gradate de 3 ml de pe siteul indoorgardens.ro si de la farmacie am cumparat cateva seringi gradate de 1 ml pentru insulina la care am scos acele si le-am predat pe loc la farmacie sa le arunce ei la deseurile lor periculoase , am spus ca nu imi trebuie acele si sa nu se intepe cineva in ele la container daca le arunc eu la gunoi chiar daca erau sterile si cu capac.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Aici mai este o discutie despre maslin https://egradini.ro/forum/threads/formare-maslin.9683/ si va recomand sa vedeti acest clip
este vorba de ingrijirea maslinului in ghiveci in Suedia.
Cat este canicula afara nu tundeti nimic nici macar un tufis, pentru ca odata tunse le frige soarele mai tare si le usuca tulpina lemnoasa si nu o sa mai aiba putere de lastarire , am patit asta cu lavanda mai ales ca planta asta are radacini superficiale mai la suprafata. Odata tunsa planta nu isi mai face umbra destula si soarele ii usuca repede tulpinile, mai exact ii distruge mai usor si mai rapid viitorii muguri de la baza frunzelor sau de la nodurile de pe tulpina.
Copacii si arbustii se tund primavara inainte sa dea frunzele adica de la sfarsitul iernii pana cand ii vine vremea infloririi. Atunci au puterea de inmugurire cea mai mare cand ei pornesc in vegetatie abundent, dupa iarna. Daca ii tundeti in timpul verii caniculare riscati sa ramaneti cu ei asa si sa nu mai scoata lastari noi in acel an decat la primavara. Iar daca face lastari noi pana la toamna , vor fi prea subtiri si mici si la iarna vor degera primii. Deci eu zic sa tineti cont de anotimpuri si sa ganditi in perspectiva ce se va intampla daca il tund prea tarziu ,oare mai are timp sa isi faca lastari ?

Aici aveti un ghid in engleza cu informatii utile despre ingrijirea maslinului :

Ati plantat maslinul in gradina dar in olanda nu este iarna ? Nu va supravietui afara peste iarna mai ales ca are crengile subtiri (cu cat sunt mai subtiri crengile unui arbust cu atat degera mai repede) dar poate daca il veti inveli cu folie speciala cu gaurele sau un fel de plasa speciala pentru invelit arbustii sa nu inghete atunci probabil ar avea sanse sa scape de iarna. La noi in tara vad ca lumea protejeaza smochinul plantat in gradina cu folie speciala ca sa reziste la ger...Cand vine frigul ori il mutati in ghiveci si il tineti intr-un garaj si dupa iarna il plantati la loc ,ori il inveliti cu folie protectoare.
Aici gasiti niste info despre folie : https://www.bursadelegume.ro/cum-protejam-pomii-fructiferi-de-inghet/
La noi exista si o solutie lichida bio, se cheama "Solutie Antiinghet tip MIF" pe baza de glicerina , pentru pomi https://www.ferma-gradina.ro/aditiv-anti-inghet-stropirea-pomilor.html si cu ea se pensuleaza pomul ca sa il faca mai rezistent la ger , in special la cruste de gheata care se formeaza pe crengi.
Cat despre tunderea lui , cand vine vremea , personal i-as scurta lastarii aia lungi de sus (cei vertticali care urca drept in sus) cu vreo 50 cm , iar cei in dreptul mijlocului plantei cu vreo 30 cm iar lastarii de la baza (cei care pleaca orizontal) cu vreo 20-25 cm.

Aveti si aici un ghid despre tunderea maslinului cu niste ponturi utile de formare a coroanei :
 
Ultima editare:
Sus