Frumusetea florilor , Simbolistica si efectele lor subtile

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Dincolo de pasiunea noastra pt flori exista ceva mult mai profund si vibrant ce face oamenii sa ramina fascinati vazind o planta sau o floare.
Va rog sa va dati cu parerea in acest topic , ce simtiti voi cind va uitati la o floare, ce mesaj credeti ca transmit si ce efecte directe sau subtile credeti ca au asupra noastra. Fascinatia nosatra pt flori vine de dincolo de nivelul constient...si fiecare poate completa sau aduce o perceptie, concluzie sau intelegere care e dincolo de limitele uzuale.

Am sa incep cu citeva mesaje ale unor maestrii care fac referire la cele descrise mai sus, dar va rog sa va spuneti impresiile personale mai degraba decit citate. Exista o sectiune cu maxime despre plante si flori..

Frumusetea trezeste sufletul la viatza

Floare nu stie cit de pretioasa e frumusetea ei

Cind ating o floare, nu ating atit floare..cit ating infinitatea. Acea mica floare a existat cu mult inainte de ca oamenii sa apara pe pamint si va continua sa exista pt mii sau milioane de ani. George Washington Carver


Miracolele naturii nu par miracole pt ca sint atit de comune, dar daca cineva nu ar fi vazut vre-o floare niciodata, atunci si o papadie ar parea cel mai fascinant eveniment din lume.
 

elenafles

Active Member
"Florile nu sunt altceva decat modul in care natura ne zambeste" AD.HUT

"Natura picteaza pentru noi,zi dupa zi ,imagini de o infinita frumusete".John Ruskin
 

elenafles

Active Member
''Frumusetea trandafirului si gingasia crinului nu umbresc farmecul simplu al narcisei sau parfumul violetei. Daca fiecare floare ar fi fost un trandafir, de exemplu, primavara si-ar fi pierdut farmecul.'' Therese of Lisieux
 

grumpy

Member
Ar fi interesant sa vedem perceptia noastra de anonimi, mai putin citate.

Cred ca florile sunt ca oamenii: rare sau invazive, solitare sau de grup, sofisticate sau banale, mari si mici, rezistente sau sensibile, cu culori stridente ce ies in evidenta sau discrete, placut mirositoare sau nu, cu tepi sau fara, "buruieni" sau "de recolta", care lasa in urma lor un fruct pentru noi sau care nu ne lasa nimic...
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Da, asta ar fi ideea principala.. ..citatele din postul initial sint mai mult orientative...

grumpy a spus:
Ar fi interesant sa vedem perceptia noastra de anonimi, mai putin citate.

Dar iata citeva idei:

Forma si culoarea fiecarei flori transmit un mesaj, o armonie, o proportie si/sau o potrivire. ..ceea ce am observat este ca mesajele sint variate... de la foarte profunde la nivel spiritual pina la simpla bucurie, veselie sau delicatetze...undeva florile dincolo de manifestarea estetica cred ca sint conectate cu psihicul uman.
Pina la urma majoritatea transmit un mesaj extrem de benefic si mai ales transmit ceva din calitatile lor intrinseci... Pina si doar rasfoirea unui album cu poze reale de flori poate aduce o sumendenie de trairi/impresii pozitive si calmante...
Practic sint un fel foarte special de a inviora spiritul si a atinge coarde nebanuite din fiintza noastra...
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
elenafles a spus:
''Frumusetea trandafirului si gingasia crinului nu umbresc farmecul simplu al narcisei sau parfumul violetei. Daca fiecare floare ar fi fost un trandafir, de exemplu, primavara si-ar fi pierdut farmecul.'' Therese of Lisieux

Intre timp au aparut narcise care sint atita de complexe si aspectuoase, incit se compara de la egal la egal cu trandafirii sau crinii..
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Când vine vorba de frumuseţea şi de impactul pe care îl au plantele / florile asupra noastră cred că nu e loc pentru prejudecăţi şi ierarhizări. Gustul şi sentimentele implică o mare doză de subiectivism.

Felul în care ne raportăm la plante depinde de dispoziţia şi disponibilitatea noastră afectivă în moment respectiv. Altfel cum ne-am putea justifica faptul de a fi trecut poate de sute de ori pe lângă o floare / un peisaj fără a fi conştineţi de frumuseţea sa până în acel moment unic care va rămâne întipărit în memorie...
 

Edelweiss

Active Member
O floare este un univers in miniatura.

Trecutul, prezentul si viitorul salasluiesc in ea. In afara de asta, e trecatoare, ceea ce ii sporeste farmecul si misterul. O floare are ceva aparte...din moment ce ai vazut-o inseamna ca ai un suflet sensibil si o inima pe masura. Nimic nu este mai pretios decat sa iti dai seama de asta...acel prim sentiment cand vezi o floare daruindu-si mireasma in diminetile senine de primavara si polenul unei fapturi mici care cauta cu frenezie ambrozia cereasca :indragostit: :visator:
Pur si simplu simti viata cum pulseaza si tu faci parte din ea...numai tu, in acel moment ai acest sentiment...inaltator si misterios deopotriva.

Un lucru mic, banal pentru unii, pentru tine poate insemna tare mult si asta e tot ce conteaza :wink: :oops:
 

Blitz

Active Member
Edelweiss, ai multa dreptate! Si pozele sunt SUPERBE!

Florile ne invata sa ne bucuram de miracolul vietii- e o bucurie imensa sa le vezi cum rasar, cresc si infloresc!
 

mama4you

Member
cand termin munca si ma asez intre flori cu cafeaua in mana... gata, sunt ca in Rai. Nu cred ca exista nimic mai frumos in lume decat sa stai la umbra si sa privesti natura in toata frumusetea ei necuprinsa.

bunica mea spunea...dupa ce a plecat de la tara la bloc..in oras!

Daca te desprinzi din pamantul tau cald, al locului in care te-ai nascut, parca te bate vantul si te usuci. Atunci trebuie sa ai mereu langa tine macar crampeie din natura.
 

anyny

Member
pot sa spun ca intotdeauna mi-au placut florile, m-au atras, mi-au dat emotii, m-au intristat...
dupa o zi lunga si obositoare, merg acasa si ma uit la florile mele si parca dintr-o data mi se sterge stresul adunat de peste zi, ma simt mai relaxata, plina de energie pozitiva...mai fericita :)
ma bucur pt fiecare frunza aparuta, pt fiecare boboc, si cred ca florile au asupra mea o influenta pozitiva deoarece ma fac sa VREAU sa fiu o persoana mai buna
 

akhalteke

Member
Pe mine florile ma transpun intr-o alta dimensiune, prin curcubeul de sentimente pozitive pe care mi le trezezc: in primul rand bucurie, apoi calm, fascinatie fata de arhitectura si coloristica lor, extazul oferit de mirosul imbatator al unora. Chiar ma gandeam zilele acestea ca, legat de flori, primul lucru care imi vine in minte este ca ele dau culoare si viata acestei lumi.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Edelesti atit de sensibil ,ai o..........dumnezeire in suflet :oops: si o exprimare pe masura.
Incintatoarea prezentarea. :clap:
 
Sus