Fructe si seminte de arbori si arbusti ornamentali

LadyBug

Well-Known Member
Perfect! Puteti vb de pe acum sa facem rezervare, ca sa nu ne pomenim ca nu mai gasim nimic disponibil din ce ne intereseaza la primavara? Dar platim atunci, in martie sau cand e vremea buna de trimis?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Pai sa vedem daca sint dispusi sa trimta spre Ro...

Iata ce zice google translate:

Înnobilat: foarte delicios, rezistent la frig. Înălțimea plantelor 160-180 cm - containere de 10 litri. Moșmon japonez (Eriobotrya japonica) aparține familiei Rosaceae și este o rudă apropiată a merilor. Datorită gustul racoritor de fruct exotic, frunze veșnic verzi și port frumos, moșmonul japonez se bucură de un interes puternic din partea producătorilor de fructe din Bulgaria și iubitori care doresc să aibă în grădină curte copacii de tip ornamental. Este cunoscut sub numele de prun maltez. Provine din Asia de Sud, Himalaya, estul Chinei și nordul Indiei, și Japonia este cultivat din timpuri străvechi.

Fructele de moșmon japonez se coc în mai, iunie și iulie, care este un avantaj serios pentru piata in aceste luni, când fructele proaspete sunt putine. Ele sunt foarte suculente, cântăresc in medie de 30 până la 80 g, pielea lor are o culoare galben-portocaliu frumos și este subtire ca la prune. Carnea este aromatica, dulce, se topeste in gura, cu un gust specific, care seamănă cu ceva între un măr și caise.

Acesta conține 82 - 96% apă, 10-14% zahăr, de la 0.2 până la 7% acid malic și alții. Se preteaza la a fi transformate în jeleuri, gemuri, sucuri. Semintele sunt folosite pentru prepararea de lichior cu aroma de migdale, frunzele sunt folosite în medicina populară tuse. Moșmon japonez este un copac vesnic verde ajunge la o înălțime de 6-8 m sau arbust cu forma rotunda si coroana compacta. Frunzele sunt frumoase, ovale alungite, cu o lungime de 25 cm și 5 cm. In partea de sus sunt lucioase jos verde și gri, în care acestea sunt acoperite cu mușchi gros.

Florile sunt albe, in smocuri, bisexuate și prezente pe lăstari tineri. Acestea emit o aromă plăcută și miere. Planta este autofertila, dar polenizare incruisata permite o fructificare mai buna. În funcție de varietate , infloreste în perioada octombrie-decembrie, iar infloarirea dureaza aproximativ o lună și jumătate. Fructele sunt ovoidale cam de marimea unei nuci pina la dimensiunea unui ou de găină.

Ar trebui sa deschidem un subiect separat pt asta...

Cumva ar trebui sa dam si de crescatorul din ungaria sa avem de doua tipuri.
 
Ultima editare:

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Daca ai masina mare, cred ca s-ar gasi doritori sa participe la comanda..
 

LadyBug

Well-Known Member
:rofl: nu e destul de mare, din pacate nu e masina de carat, nici de teren, e de oras cu obraz destul de subtire, dar saraca o cam chinui off-road si sufera...
Bulgarii vad ca au asa de multe plante interesante incat nu merita sa dau banii pe curier, dar cand reusesc sa ajung pe la ei dau de stire. Dar nu asa curand, ca pana la sf anului nu mai am buget pt plante, dupa Anul Nou, prin februarie, dupa ce se voteaza bugetul ;-) mai degraba, sau chiar martie, sa nu inghete plantele in portbagaj.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Asta pare pom la 1.80.. deci e greu de luat cu masina mica...
 

LadyBug

Well-Known Member
Oare e problema daca mai taiem sau il indoim cumva, trebuie sa incapa, sau cerem unul mai mic! Dar ce mi se pare ciudat la site e ca multe plante nu au denumire:gandit:

Am gasit la un moment dat un alt site din Bulgaria cu plante exotice cu preturi mai mici la unele, mai mari la altele, o gradina botanica, dar nu sunt acum pe calculatorul respectiv sa ma uit in istoric.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
M-as inghesui si eu la un pecan de la ei :-D Si cred ca si un Paw paw, unul dintre ai mei e tare micut, il calareste o tufa mare de trandafiri
 

coca

New Member
Buna,au trecut ceva ani de la ultima postare,referitor la loquat,l-am vazut in Franta,il are nepoata mea in gradina,are cam 3m,era plin de fructe prin iunie,dar,nu coapte.Am incercat sa-l cultiv aici(am primit cateva plantute cu radacina)le-am pus in ghiveci,dar,nu s-au dezvoltat,au murit.Care-ar fi cauza? Ati rezolvat cu comanda din Bulgaria,sau Ungaria?Dati un semn,va rog.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Buna Coca:

Trebuie un loquat care e foarte rezistent la frig...... probabil aia din Franta nu au sanse la noi... si probabil trebuie unul care e pitic. De unde ai primit plantutele ? Cred ca nu le place in ghiveci...

Ma inscri si eu la o comanda de loquat din ungaria sau bulgaria daca se face..... am citiva furnizori care par sa aiba loquat foarte rezistent.
 

coca

New Member
Buna,anul trecut am fost la nepoata mea care locuieste intr-un oras in apropierea Lyonului,are casa,curte foarte mare si foarte multe plante,unele exotice.Mi-a atras atentia atentia acest arbore,cu frunze vesnic verzi,dar,in iunie cand am fost,fructele erau mici,ca o nuca,mai avea si cateva inflorescente,interesante si parfumate.Ei,francezii ii spun neflier,eronat,fructul era ovoid ,cu perisori,dulce-acrisor ,la maturitate.Verisoara mea,merge destul de des in Franta si anul acesta mi-a adus cateva plantute ,cu radacina,nu le-am plantat in gradina,desi,era perioada optima,septembrie,Le-am pus in ghiveci,urmand sa le plantez in primavara,dar,toate s-au uscat,nu stiu de ce.Sincer,acolo e temperatura mai ridicata ,decat aici,in tara.Si acum,verisoara mea e in Lyon,am rugat-o sa mai caute puieti,dar,terenul e cam inghetat si nu garantez ca-mi aduce.Daca da,cu mare drag iti trimit.Dar,unde,in Totonto,sau Caransebes,e o mica mare diferenta.O seara frumoasa!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
In Caransebes..... in Toronto nu vor avea nici o shansa ...;-) E o idee buna sa se incerce in primavara pt catipul respectiv de pom are nevoie de timp ca sa prinda putere pina la iarna urmatoare. Uite aici un furnizor din bulgaria care a facut selectia de Loquat deja.. cred ca de acolo trebuie luat..... dar nu e de ignorat nici sursa din Franta.

http://exoticplantsbg.com/gb/product/49/loquat-nagasakiwase.html

Din franta se mai merita aduse si incercate citeva chestii....dar preferabil din partea mai nordica a Frantei.....
 

coca

New Member
S-ar putea sa-l aclimatizezi mai usor in Caras,decat eu la Targoviste,am teren in zona de deal a judetului,unde-i mai rece.Oricum,citeam si pe site-ul bulgaresc,rezista si la -17 grade.Cei din Bulgaria nu-l au disponibil,poate vrei din State(wilson bros gardens)desi nici acolo nu-l au pe stoc.Cred ca sunt doua soiuri,pom ce ajunge la 6-8m si arbust cu forma compacta,2-3 m ,cum e cel din Franta.Si astazi am vb cu rudele de acolo,spre primavara apar plantutele,oricum,de sarbatorile Pascale,merge iar in Franta si-mi aduce atunci.Mai are in gradina,un gen de boule de neige(viburnum carcephalum) pom,2,5-3m,cu niste buchete superbe si parfumate,parca,e diferit de specia nostra de boule de neige.Ce te-ar interesa din Franta ?verisoara mea merge de4-5 ori pe an sa-si vada nepotii,fiica ei a studiat in Fr si s-a casatorit acolo.
Spune-mi,te rog,acum 3-4 ani,am plantat la tara,un nuc pecan(am tinut in apa ,nuca,pana a incoltit,apoi in ghiveci si ulterior in gradina.Are cam 80-90 cm,nu-l prea protejez in cursul iernii,a rezistat deocamdata,nu a facut fructe,trebuie oare,altoit,asa citeam pe site.Daca ai informatii,trimite,te rog.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Daca ai rabdare ... nu trebuie altoit..... daca nu ai rabdare.... si vrei fructe cit mai curind e de altoit. Eu peronal nu l-as altoi.
Sint multe chestii de adus din Frantza.... este in frantza un dafin cu frunza ingusta care ar rezista la iernile noastre cu putina protectie sau cu microclimat...... o sa ma mau uit si la alte selectii. Oricum... Loquat sigur....;-) Trebuie insa citit cum e cu transplantarea.... ca acolo pare problema. Daca e intr-o zona in care ingheatza pamintul cu atait mai bine...
 

coca

New Member
Cand ai postat,tocmai vb in Franta.Semintele de la loquat,au cazut si din ele au aparut plantutele.Si pe site-ul american Wilson Bros Gardens,acelasi lucru spuneau-ca rezista pana la -17 grade,deci sunt sanse de aclimatizare,mai mult in Banat ,decat aici,am avut temperaturi si de -25 grade.
 

coca

New Member
pe ce adresa iti pot da un forward al unui mail din Franta,cu arborele respectiv ,mi l-a trimis nepoata mea, a avut dreptate,in franceza e neflier japonais,in traducere -loquat.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Se pare ca Lyon e pe undeva la paralela 45, la fel e si Caransebesul..... deci daca se poate, te rog frumos citiva puieti.... sa vedem cum s-or descurca.... dar puietii undvea in martie aprilie.
 

coca

New Member
Am spus,cu draga inima,dar,deocamdata ,nu cred ca-mi aduce,poate dupa Paste,cand va reveni,daca vor fi puieti.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am citit tot ce s-a scris aici.Eu am unul scos de mine din seminte acum 6 ani din fructe aduse din Israel.S-a dezvoltat frumos si in 6 ani arata ca in poza atasata.L-am mai si tuns fiindca se dezvoltase mult in diametru.Nu este altoit dar in gradina l-am mutat cand avea apoape 2 ani si a rezistat fara protectie la toate iernile care au trecut de atunci.Nu stiu daca va face fructe (eu vreau sa il dau) dar as fi curioasa cam dupa cat timp de la altoire poate face mosmoanele care au gust deosebit.Sunt dulci ,asemanatoare caiselor ...deci nu stiu ce soi sunt dar sunt bune.
 

Atașamente

Sus