Fructe de padure

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Alatur mai jos detalii despre importanta lor.

AFINE

Cu fructul lor ca niste margele negre, brumate, afinele inglobeaza in ele toata energia solara captata pe platourile muntoase pe care cresc. Sunt fructe specifice marilor inaltimi, facute special, parca, pentru a completa hrana destul de saraca a oamenilor de munte. O portie de afine valoreaza cat 3-4 casete cu vitamine, cu specificatia ca vitaminele A, E, F, PP si B (B1 si B2) continute de afine sunt mult mai usor de asimilat, deoarece sunt in formula naturala. Cat despre actiunile terapeutice, lista impresioneaza nu atat prin marime, cat prin efectul neobisnuit al acestor alimente-medicament sau, mai bine zis, medicamente-aliment care sunt afinele. Fructul proaspat de afin, dar mai ales cel uscat, ajuta la regenerarea vaselor de sange, la normalizarea glicemiei si la regenerarea purpurei retinei, creste sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizeaza infectiile din intestin, dilata usor vasele coronare, protejeaza organismul contra radioactivitatii. Mirtilina, o substanta continuta de fructe si frunze, penetreaza celula bacteriei si ii slabeste vitalitatea, iar administrata intern, scade glicemia. Pigmentii care dau nuanta albastruie fructului protejeaza corpul impotriva radioactivitatii si regleaza anumite procese imunitare. Din lista de afectiuni in care se folosesc cu succes fructele de afin am selectat cateva: Ateroscleroza cerebrala, tulburari de circulatie encefalica - se consuma in fiecare zi 200-300 g de fructe proaspete, inainte de fiecare masa. In afara sezonului se consuma o lingurita de pulbere de afine uscate de trei ori pe zi. Diaree, enterocolita de fermentatie - pulberea de afine uscate este un leac care actioneaza fara gres in aceste afectiuni. In cazurile acute se ia o lingurita rasa din doua in doua ore. Suplimentar, se poate bea un ceai cald din fructe si frunze pentru rehidratare.
Enterocolite de putrefactie - se face o cura de afine proaspete - 300-500 g zilnic - repartizate in trei portii egale. Prima portie se ia dimineata pe stomacul gol, iar restul inainte de mesele principale. Oxiuroza - se face un macerat dintr-o lingura de fructe zdrobite la 400 ml apa rece; in afara sezonului, se pune pulbere de fructe in apa si se lasa la temperatura camerei, vreme de 8 ore; se bea in trei reprize, in decursul unei zile.
Diabet, maladii vasculare ale diabeticilor - se pun la inmuiat de seara pana dimineata doua linguri de frunze maruntite in jumatate de litru de apa. Dimineata se strecoara, se pune licoarea obtinuta deoparte, iar frunzele se oparesc cu o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca 20 de minute. Se combina cele doua extracte si se bea acest amestec, pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Tratamentul se tine 40 de zile, apoi se face pauza 14 zile, dupa care se repeta. Infectii urinare - se folosesc fructele uscate si macinate, se ia cate un varf de cutit din doua in doua ore. Se poate face si o tinctura dintr-o cana de afine zdrobite si frunze de afin taiate marunt, peste care se toarna patru cani de alcool diluat (50?) sau rachiu. Se lasa la macerat 10-14 zile, timp in care sticla se scutura de doua-trei ori pe zi. Se strecoara in sticle inchise la culoare. Se consuma circa doua-trei linguri pe zi.
Arterite ale membrelor inferioare, sechele dupa infarct, coronarite - se bea macerat de fructe uscate (o lingurita de pulbere la un pahar de apa) in cure de sase luni, doua-trei pahare pe zi.
Tulburari specifice varstei a treia - o serie intreaga de probleme, cum ar fi tulburarile vasculare, tulburarile de vedere (presbitia) si senilitatea se atenueaza daca se bea zilnic jumatate de litru din preparatul obtinut prin combinarea unei cani de macerat la rece de afine cu o cana de decoct de afine. Maceratul se obtine la fel ca in reteta anterioara, in timp ce decoctul se obtine astfel: o lingura de fructe zdrobite se fierb 2-3 minute intr-o cana de apa, se lasa la racit, dupa care se combina cu maceratul.
Candidoza bucala si digestiva - jumatate de kilogram de afine proaspete consumate zilnic, vreme de o saptamana, elimina aceasta afectiune, care de altfel este destul de refractara la tratamentele clasice.
Tulburari produse de folosirea antibioticelor - sechelele abuzului de antibiotice (tulburari de imunitate, infectii cu ciuperci parazite, tulburari digestive, hormonale s.a.) sunt atenuate si, gradat, eliminate, daca se consuma doua saptamani la rand cate 300 g de afine crude. Pe timpul iernii se fac cure indelungate cu afine, de-a lungul carora se beau una-doua cani de macerat de afine uscate zilnic.
Faringite, stomatite, afte - se face o infuzie din doua lingurite de afine uscate zdrobite, peste care se toarna 200 ml apa clocotita; se infuzeaza 20-30 minute. Se face gargara de mai multe ori pe zi, din care una inainte de culcare. Micoze, eczeme, rani sangerande - se fierbe o lingurita de fructe uscate intr-un pahar de apa, vreme de 5 minute, la foc domol; se filtreaza, dupa care cu solutia obtinuta se fac lotionari cu un tampon de vata; fructele ramase dupa filtrare se aplica pe locul afectat sub forma de cataplasme, folosindu-se un pansament steril.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
MURE

Forma fructelor si a frunzelor, micii spini de pe tulpina recomanda murele ca fiind un fel de verisor primar, ceva mai salbatic, al zmeurei. De altfel, murele au in linii mari aceleasi proprietati terapeutice ca si zmeura. Cele mai importante virtuti tamaduitoare le au frunzele de mur, care sunt dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonale si antihemoragice redutabile. Fructele sunt depurative, racoritoare, usor astringente, laxative in stare proaspata si antidiareice in stare uscata; in medicina populara, fructele erau frecvent folosite pentru a trata raguseala si bolile de gat, in general. Iata un mic indrumar terapeutic pentru mure:
Constipatie - cu 15 minute inainte de fiecare masa se mananca 3-4 pumni de mure proaspete, dupa care se iau 1-2 lingurite de miere.
Dureri de gat, raguseala - jumatate de pahar de mure proaspete se combina cu un pahar si jumatate de miere lichida si se amesteca bine, dupa care se lasa sa se intrepatrunda intr-un borcan inchis, vreme de 40 de zile. Se consuma ca atare sau filtrat, patru-sase lingurite pe zi.
Ciclu menstrual prelungit ori cu sangerari abundente - se ia o lingurita de fructe uscate si una de frunze, se oparesc cu o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat vreme de 20 de minute. Se bea acest ceai ceva mai fierbinte, indulcit cu miere, trei-patru cani pe zi.
Infectii urinare - o lingura de frunze de mur, una de frunze de afin si o lingurita de fructe de afin se
pun la inmuiat de seara pana dimineata in jumatate de litru de apa. Dimineata se strecoara, iar plantele care raman se oparesc cu jumatate de litru de apa fierbinte, dupa care se asteapta sa se raceasca. La sfarsit, se combina cele doua licori, obtinandu-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea cate o jumatate de cana din ora in ora. Diaree - se ia din doua in doua ore o jumatate de lingurita de frunze uscate si, eventual, un varf de cutit de mure uscate.
Leucoree - o lingura de frunze de mur se oparesc cu jumatate de cana de apa, dupa care se lasa la racit. Se fac spalaturi cu irigatorul, de doua ori pe zi, vreme de o saptamana, dupa care se face o pauza de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamatia, in ceai se adauga si jumatate de lingurita de flori de musetel. Hemoroizi, fisuri anale - cinci linguri de frunze se oparesc cu doi litri de apa clocotita, se lasa la racit, dupa care se filtreaza. Se face o baie de sezut cu acest extract vreme de 10 minute, dupa care se strecoara printr-un tifon, frunzele ramase folosindu-se pentru o cataplasma ce se tine o ora .
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
COACAZELE NEGRE

Mai cernite si mai uratele in comparatie cu fragii si zmeura, lipsite de aroma si straluciri rubinii, coacazele negre sunt o veritabila Cenusareasa a naturii. Abia la sfarsitul povestii, cand printul le asaza in picior pantofiorul, arata ce comori se ascund sub infatisarea lor reculeasa. Putine alte alcatuiri ale firii au atata forta de-a vindeca. Coacazele negre
contin un numar impresionant de minerale si vitamine, ntre care vitamina C intr-o forma care se dovedeste a fi cea mai stabila dintre toate fructele, rezistand la caldura si oxidare. In plus, este singurul fruct de padurecare contine ulei volatil intr-o proportie destul de mare, un ulei cu miros mai putin placut, dar cu efecte cu totul deosebite. Coacazele negre, folosite mai ales ca pulbere, revitalizeaza rapid organismul, ajuta lareechilibrarea metabolismului, normalizeaza activitatea nervoasa, maresc acuitatea
vizuala, elimina anemia, favorizeaza procesele de crestere si refacere, maresc imunitatea naturala a organismului. Dintre cele peste 50 de boli si
tulburari tratate cu ajutorul lor mentionam:
Anemie - sucul, la fel ca si pulberea de
coacaze negre uscate, stimuleaza formarea hematiilor si compenseaza deficitul de fier. Se bea zilnic o cana de suc pe stomacul gol sau se ia o lingurita de pulbere de trei ori pe zi. O cura dureaza 2-3 saptamani.
Oboseala vizuala, miopie progresiva - coacazele negre, fructele si frunzele, cresc acuitatea vizuala (inclusiv cea nocturna), favorizeaza
corectarea anumitor deficiente ale vederii. Se fac cure indelungate (3-6 luni) cu pulbere sau cu macerat de coacaze negre.
Cresterea la copii - coacazele negre crude, la fel ca si sucul, stimuleaza formarea tesuturilor, a oaselor mai ales. Se consuma zilnic 100-200 g de
coacaze negre sau se bea un pahar de suc. In afara sezonului, se iinainte de fiecare masa jumatate de lingurita de pulbere de coacaze negre.
Sensibilitate la infectii (respiratorii, intestinale, renale) - se consuma zilnic 100 g de fragi si 100 g de coacaze negre. In afara sezonului se ia o jumatate de lingurita de pulbere de coacaze negre si o jumatate de lingurita de pulbere de macese pe zi.
Articulatii umflate, dureroase - sucul si ceaiul de coacaze negre (obtinut cu apa calduta din fructe si frunze) are efecte antiinflamatoare si
depurative ideale, fiind in mod deosebit indicat in cure de 21 de zile pentru reumatici.
Reumatism cronic degenerativ - se recomanda cura cu suc (500-750 ml pe zi) sau, in afara sezonului, un pahar de macerat dimineata si doua cani de ceai fierbinte (obtinut din fructe si frunze) spre seara.
Ateroscleroza, arterita, trombagenita obliteranta, hipertensiune - in toate aceste cazuri se recomanda o cura de fructe - 500 g pe zi, vreme de doua saptamani.
Litiaza renala (cu urati) - in fiecare zi se bea de dimineata o cana de suc proaspat, iar seara o cana de ceai fierbinte de fructe si frunze. In a zecea
zi de cura se bea un litru din ceaiul obtinut dintr-o lingura de frunze de mesteacan, o lingura de boabe de ienupar si o lingura de frunze de coacaz negru, la un litru de apa clocotita.
Alcoolism - doua linguri de fructe uscate si o lingurita de seminte de patrunjel se fierb la foc domol in trei sferturi de litru de apa, vreme de 15
minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Se bea tot acest preparat o data, pe stomacul gol; cura dureaza 6 luni. Pot aparea reactii puternice de voma, diaree, ca semn al dezintoxicarii organismului. Daca cura nu este intrerupta cateva saptamani si nu este consumat alcool, dependenta dispare relativ repede si apare chiar o anumita intoleranta la alcool.
Tulburari specifice debutului menopauzei - pulberea de fructe uscate, la fel ca si ceaiul fierbinte, are efecte usor sedative, opreste hemoragiile, normalizeaza activitatea endocrina. Se beau una-doua cani de ceai pe zi sau se iau trei lingurite de pulbere pe stomacul gol.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
COACAZELE ROSII (RUZINCILE, RIBIZLI)
(Ribes rubrum)


Daca fragii si zmeura au un caracter cvasiuniversal, fiind adecvate tuturor constitutiilor si unei game impresionante de boli, boabele rosii translucide de coacaze sunt un remediu care actioneaza mult mai "tintit". Mai igluma, mai in serios, poate fi numit fructul antilene ideal, cu gustul sau acru
puternic, cu efectul sau de stimulent digestiv si drenor extrem de activ. Este o adevarata arma secreta a dietoterapiei in obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele, rebele la alte forme de tratament.
Accesibile ca pret, extrem de intense ca purificator, coacazele rosii sunt niste medicamente pe care merita sa le cunoastem mai in detaliu.
Cura cu coacaze rosii
Se face diferentiat, in functie de scopul in care sunt folosite:
- pentru persoanele lipsite de pofta de mancare, cu digestie lentA
astenice,vor fi consumate 50-100 g inainte de masa si aceeasi cantitate la
sfarsitul mesei (la fel ca si portocalele, coacazele rosii consumate dupa masa nu incurca, ci din contra, stimuleaza digestia).
- pentru persoanele cu foame puternica, cu tendinta spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrita, se recomanda consumul unor cantitati mai mari (300-500 g) inainte de fiecare masa, deoarece in
cantitati mari coacazele rosii au efectul paradoxal de a inhiba secretia gastrica si de a taia foamea.
Sucul de coacaze rosii
Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de stoarcere prin tifon. Se prepara intotdeauna cu cateva minute inainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior. Se bea cate un pahar, cu un sfert de ora inainte de masa, fiind folosit mai ales ca tonic digestiv si decongestiv hepatic; este eficient si in dischinezia biliara si in migrenele asociate
acesteia.
Cateva recomandari terapeutice
- Digestie lenta, indigestii frecvente, tranzit intestinal incetinit
convalescenta, inapetenta - se face cura cu coacaze rosii in varianta
in care se consuma cantitati mici, maximum 100 g, inainte si dupa masa.
- Ingrasare, obezitate, gastrita - se consuma cantitati mari de coacaze rosii (peste 300 g) inainte de fiecare masa. De asemenea, sunt alimente excelente daca vrem sa mancam ceva in timp ce ne uitam la televizor, discutam si simtim nevoia sa "rontaim" ceva.
- Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburarile asociate - se bea un pahar de suc inainte de fiecare masa. Este bine sa se adopte si o dieta vegetariana cu multe salate si multe fructe.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
ZMEURA (Rubus idaeus)

Fructele sale sunt o adevarata colectie de minerale: calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, toate in forme usor asimilabile, si vitaminele A, B1, B2, D si P, in timp ce frunzele sale sunt bogate in vitamina C. Numai din aceasta enumerare ne putem da seama ca zmeura este un adevarat izvor de sanatate, fiecare fruct al sau fiind o varianta
naturala extrem de reusita a suplimentelor de vitamine si minerale care se gasesc in farmacii. Zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator, in timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic si un reglator hormonal redutabil (mai ales la femei). Inainte insa de a vedea la ce folosim zmeura, sa cunoastem cate ceva despre modul in care ea se poate prepara.
Siropul de zmeura
Fructele de zmeura se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita, se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, obtinandu-se un suc limpede.
Peste acest suc se adauga miere - 3 pahare de miere la un pahar de suc - si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita, pentru tratarea diferitelor afectiuni sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare.
Cura cu zmeura
Se consuma inainte de fiecare masa 200-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand. Spre deosebire de cura cu fragi, este indicata si
persoanelor cu sensibilitate alergica si digestiva. Dupa consumarea zmeurii nu se mananca nimic minimum 4 ore, deoarece incetineste pe moment procesele digestive si chiar reduce considerabil foamea (de unde
si utilizarea sa in tratamentul obezitatii). Asocierea cu zahar anuleaza efectul binefacator al zmeurii in diabet si in ulcer.
Ceaiul de zmeura
Se culeg varfurile tufelor de zmeura - fructe cu cateva frunzulite -, facandu-se din ele mici buchetele care se pun in locuri foarte bine ventilate si aerisite. Dupa uscare, se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai aromat si cu proprietati vindecatoare exceptionale: 1-2 lingurite de planta maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita si se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasa 15 minute sa se raceasca si se filtreaza. Se consuma 2-4 cani pe zi.
Cateva recomandari terapeutice
- Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se face cura cu zmeura vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fara zahar sau miere. In perioada de toamna si primavara, se va bea regulat ceaiul de zemura - minimum 2 cani pe zi -, frunzele sale avand efecte cicatrizante si antiacide foarte bune.
- Diabet - se fac cure indelungate cu fructe de zmeura. Acestea stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca se renunta la consumul de carne si se mananca preponderent legume si fructe.
- Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta - ceaiul de frunze si fructe de zmeura face adevarate minuni. Personal, am vazut
cazuri in care tulburari grave de ciclu menstrual, care nu au raspuns la nici o alta forma de tratament, au fost stabilizate in cateva saptamani, cu 3-4 cani de ceai consumat zilnic. Femeile care sufera de constipatie nu vor consuma ceaiul, ci pulberea maruntita cu rasnita de cafea - 4 lingurite zilnic. Tratamentul este valabil in toate hemoragiile
abundente, ca adjuvant. - Afectiuni pulmonare, sensibilitate la
raceli, raguseala - se consuma sirop de zmeura, 4-6 inguri zilnic. Acest sirop, precum si ceaiul indulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care isi solicita foarte mult coardele vocale (cantaretii, conferentiarii etc.). La copiii cu bronsita cronica, cu amigdaliterecidivante, o cura la munte in care consuma zilnic zmeura are efecte benefice uimitoare.
- Obezitate, ingrasare - cura cu zmeura, facuta o perioada cat mai lunga de timp, are efecte uimitor de puternice asupra greutatii. Secretul consta
in faptul ca in cantitati mai mari (peste 200 g o data) zmeura taie pofta de mancare, reducand chiar secretiile gastrice si "anesteziind" foamea, inclusiv dorinta de dulce.
- Cistita, pielonefrita, prostatita - cura de zmeura catalizeaza vindecarea acestor boli, avand rol de adjuvant atat pentru tratamentul alopat, prin
chimioterapie, cat si pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie.
Cura cu zmeura este un excelent mijloc de intretinere si de tratament in boli cardiace, in tulburari de tranzit intestinal, in afectiuni oculare
(vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea), in astenie, boli de piele, in afectiunile insotite de febra.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
FRAGUTELE (Fragaria vesca)

Virtutile lor de medicament sunt cunoscute inca din Antichitate, cand erau recomandate de medicii romani ca reintineritoare si purificatoare. Felcerii din Evul Mediu i-au folosit la randul lor pentru despovararea organismului de toxine, pentru impiedicarea formarii si pentru eliminarea pietrelor la bila si la rinichi, precum si contra reumatismului si gutei. O binemeritata faima au castigat-o atunci cand marele botanist si savant LinnŽ (cel care a introdus pentru prima data denumirile latine ale plantelor) s-a vindecat de o guta rebela, printr-o simpla cura de fragi. In zilele noastre, fragii au ajuns in Europa o raritate in flora spontana, din cauza uniformizarii
padurilor, care le-a stricat mediul de viata, precum si din cauza folosirii irationale a substantelor chimice. Din fericire, in tara noastra marginile de
padure si poienile sunt pline de fragi. Destul de greu de cules, ceea ce-i face si mai pretiosi, cu un gust si o aroma care intrec cel mai elaborat produs de cofetarie, ei constituie un adevarat remediu in tratamentele naturiste.
Cura cu fragi
Se consuma 150-300 g de fragi pe stomacul gol, la 4 ore distanta de mesele de peste zi (combinate cu alte alimente, stationeaza si fermenteaza in intestin). Cea mai mare cantitate este bine sa fie ingerata dimineata, ca mic dejun, cand efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Cura cu fragi dureaza 7-10 zile, timp in care consumul de
carne, prajeli si alimente cu aditivi sintetici va fi redus la maximum,pentru ca efectul lor tamaduitor sa nu fie perturbat. De obicei, se consuma simpli, fara nici un fel de adaos. In mod exceptional, vor fi asociati cu putina miere de albine, pentru a le mari efectul laxativ, in tratamentul constipatiei si a bolilor asociate acesteia. Prin adaugarea de zahar, frisca etc. se anuleaza efectul de regulator metabolic al fragilor.
Sucul de fragi
Se prepara foarte simplu: se spala foarte bine fructele si se zdrobesc cu o furculita, pana devin ca o pasta, care se pune intr-un tifon curat si se stoarce cu mana. Se va obtine un suc rosiatic si foarte parfumat, cu efecte terapeutice exceptionale; restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata, prajituri ori inghetata. Sucul de fragi se administreaza intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol - un pahar la adulti si jumatate de pahar la copii. Extern, acest suc se
foloseste in scopuri cosmetice, asa cum vom vedea putin mai tarziu.
Ceaiul de fragi
Se culeg fragii cu tot cu frunze si se pun la uscat, foarte rasfirati, intr-un loc calduros si cu foarte multa lumina (altfel fructele se strica). Se pot usca si separat, fructele la soare si frunzele la umbra, dupa care se combina in proportii egale. Ceaiul se obtine prin oparirea, vreme de 20 de minute, a unei lingurite de fructe si frunze cu o cana de apa clocotita, urmata de filtrare. Se administreaza 2-3 cani pe zi.
Cateva recomandari terapeutice
- Pentru marirea rezistentei la caldura si reducerea tensiunii arteriale - o cura de 7 zile cu fragi este excelenta pentru adaptarea organismului la
conditiile de vara. Are efect racoritor, scade tensiunea arteriala, tonifica sistemul nervos, combatand moleseala si astenia, cu care multe persoane se confrunta in perioadele caniculare.
- In bolile de ficat (hepatita, hepatita cronica, ciroza) - se bea suc de fragi, 3 pahare pe zi, pe stomacul gol. Sucul de fragi stimuleaza
activitatea ficatului si il dreneaza, favorizeaza regenerarea celulehepatice.
- Diabetul, guta, valorile crescute ale colesterolului, ateroscleroza - sunt prevenite si considerabil ameliorate de curele indelungate de fragi - minimun 12 zile. Asociate si cu un regim alimentar preponderent crudivor, efectul curei este remarcabil in aceste afectiuni.
- Reumatismul - se face o cura de fragi de 12 zile, perioada in care pe cat posibil se vor face si bai solare, expunand zonele afectate, vreme de o ora pe zi, la actiunea binefacatoare a soarelui. In reumatismul cronic si reumatismul degenerativ, cura cu fragi are efecte foarte puternice, catalizand si efectul vindecator al altor remedii (cura interna cu
plante depurative, aplicarea externa de plante antireumatice si de argila etc.).
- Bolile de piele - in masura in care nu aveti reactie alergica la acest fruct, cura cu el se dovedeste un leac exceptional in acnee, dermatoze
infectioase si alergice si chiar psoriazis, unde declanseaza si catalizeaza procesele de vindecare. Secretul tratamentului este efectul detoxifiant
puternic - cura cu fragi mobilizeaza toxinele din tesuturi si ajuta la eliminarea lor pe cele trei cai: diureza, transpiratie si fecale.
- Tulburarile de tranzit intestinal - se consuma cate 150-200 g de fragi inainte de fiecare masa. Contra constipatiei cronice se asociaza fragii
cu miere de salcam si, chiar inainte de a trece la masa propriu-zisa, la jumatate de ora de la consumarea fragilor, se va bea un pahar cu apa de izvor sau apa plata.
- Oxiurile - se consuma 500 g de fragi dimineata la ora 7:00, dupa care nu se mananca nimic pana la ora 12:00. Se repeta tratamentul vreme de 10 zile.
Atentie la reactia alergica - fragii sunt foarte puternici ca remediu, la granita dintre aliment si planta medicinala, dar la persoanele sensibile pot
da reactii alergice puternice. De vina sunt acele mici punctisoare galbui de pe fruct, care nu sunt altceva decat semintele plantei si care au un mare potential terapeutic, dar sunt si alergeni foarte mari. Consumati, asadar, intai cantitati reduse de fragi - cateva lingurite in prima zi - si continuati doar daca vedeti ca nu apar probleme digestive,dermatologice,
respiratorii etc.
Frumusete
- Pentru prevenirea aparitiei ridurilor si combaterea lor, pentru a da stralucire si prospetime tenului - din fragii zdrobiti se alcatuieste o masca,
care se intinde pe fata seara si se lasa minimum doua ore. Este un adevarat elixir care previne formarea ridurilor, da prospetime si stralucire tenului. Face adevarate minuni chiar si in cazul persoanelor care nativ au un ten mai lipsit de stralucire, cu aspect batranicios.
- Lotiune de curatare a tenului din suc de fragi - se amesteca 3 linguri de suc de fragi obtinut prin stoarcere prin tifon, 2 albusuri de ou batute
spuma, 10 linguri de tinctura de smirna, 20 picaturi de apa de trandafir Se aplica pe fata cu un tampon de vata. Se spala peste o ora cu apa in care s-a dizolvat bicarbonat (2 lingurite la litru de apa).
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Se pregatesc porumbele,coarnele,fructele de paducel,macesele ,catina si altele.
 

Claudiavis

Active Member
Aoleu, te rog frumos, nu mai povesti de toate fructele astea, ca lesin de pofta pe-aici :rofl: Eu inca nu am prin gradina decit putina zmeura, si aia pui, deci va trebui sa astept mult si bine pina 1. sa fac rost de pui din celelalte plante si 2. pina cresc si rodesc.
 

pupu

Member
Ba sa mai povesteasca, si mie imi ploua in gura, dar asa imi deschide apetitul de a consuma fructe de padure. Multumesc Mnina ca ne indrepti ochii spre natura si spre roadele ei.

De ce nu se gasesc fragute si in Regat, doar in Ardeal am gasit fragute, e vorba de clima/temperatura sau doar ca noi pe aici nu prea mai avem paduri ?
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Putem lua fragutze din padure si adapta la noi in gradina.Am vazut in gradina unui doctor din Sebis/Arad o improvizatie teribila.7 cauciucuri de masina,umplute cu pamant,pe alocuri decupate,cam ttrei decupeuri /cauciuc,dar in asa fel ca la cauciucul urmator decupeul era in alta parte decat la cel precedent.Din decupeu ieseau frgutze asa de multe ca nu se mai vedea cauciucurile,ci doar un cilindru de fragutze.Mi-am propus si eu sa-i urmez exemplul.
 
si fragutele pot fi selectionate sa fie mai marisoare !! , eu vreau sa le plantez pe langa gardul gradinii copilului , bineinteles ca le iau de peste drum !!! :)
 

mirela06

Active Member
Mnina, tu chiar ma faci sa :salivat: :salivat: cu atitea expuse. Am inceput sa fac rost de la culegatori de ja de afine, mur... restul,mai astept :)
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Am gasit in comert trei soiuri de fragi:
-fragaria Ostara;
-fragaria Vesca;
-fragaria ananassa Senga Sengana.
 

Claudiavis

Active Member
Mnina, ai vazut de curind soiurile astea de capsuni? Unde? Ca am citit pe forum ca sint soiuri foarte foarte gustoase.
 

mirela06

Active Member
Si asta inseamna si trei feluri de arome. Pt. ca siguur, au o mica diferenta. Poate prea putin sesizabila, dar este. Felicitari Mnina. Si sa stii ca-mi plac pantofiorii. Sunt de vinzare, sau donare :rofl: :*
 

victoria

Active Member
Si eu sunt lesinata dupa fructele de padure.Anul trecut,in primavara,mi-am cumparat un coacaz negru si o catina.Pentru ca le-am plantat la umbra langa gard,in toamna a trebuit sa le mut.Acum,va trebui sa le mut din nou,din alte motive.Deci pana acum nici un fruct,in afara unei singure boabe de coacaza,pe care am tot admirat-o....... pana a cazut.
Acum urmeaza sa imi cumpar si altele pe care insa,le voi planta in locul definitiv.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
SCORUSUL - SORBUS ACUPARIA

Fructele se recolteaza din septembrie pana-n noiembrie,in ciorchine.
Daca nu se consuma imediat se usuca astfel:in cuptor la 35-40 grade timp de 3-4 ore,apoi se creste temperatura la 60 de grade.
Hippocrate il recomanda in deranjamentele stomacale.
Cercetarile recente constata prezenta zaharurilor,taninului,carotenoide,uleiuri eterice,multa vitamina C.
Folosire :infuzie,decoct,tinctura.
spicuiri din Asul verde/noiembrie
 

dracsor

New Member
am si eu o intrebare. mama mea a pus in gradina afine. acum sunt ditamai tufa, dar rod deloc. au facut flori, dar fructe nu. au nevoie de un tratament special?
 

victoria

Active Member
"Suporta semiumbra. Fructifica abundent in locuri bine luminate, pe versantii cu expozitie sudica. Sensibil la vant. Creste pe soluri acide, suficient de profunde, bine structurate, cu un continut ridicat de humus, avand pH-ul cuprins intre 4,2 - 4,8 si un drenaj bun."

Depinde, cred ,de conditiile create si locul de plantare.Ca alti factori nu am gasit.
 
Sus