Freza bouga

lelia

Well-Known Member
Constat ca, deja sunt mai multe persoane ,care se indragostesc de micuti.Cum ma numar printre ei, pot sa va intreb si eu ceva?
Aceasta bouga,poate tinde spre perfectiune :?

Dca este posibil sa devina bonsai ,ce ar trebui sa fac ?
 

vali

Active Member
Moderator
lelia a spus:
Constat ca, deja sunt mai multe persoane ,care se indragostesc de micuti.
Asta ar fi un lucru bun :D .

Lelia, orice lemn - vorba DM-ului, poate deveni un bonsai.
In majoritatea covarsitoare a cazurilor, totul se bazeaza pe reducerea unei plante mai mari. Reducerea nu numai dimensional vorbind, ci si structural.
Un bonsai e - daca vreti - (sau ar trebui sa fie) "caricatura unui copac real". Caricatura in sensul bun al cuvantului, adica o replica a acelui copac real, care sa accentueze anumite trasaturi, sa estompeze altele, astfel incat imaginea generala sa-i dezvaluie caracterul definitoriu.

Cand avem o planta (dintr-o pepiniera, florarie, etc.) si vrem sa o transformam intr-un bonsai, primul pas (foarte dureros pentru unii :) ) ce trebuie facut, este renuntarea la mai mult de 50-70% din ea. Asta inseamna eliminarea a tot ceea ce constituie surplus si pastrarea strict a structurii de baza a viitorului copacel, adica trunchi + 1-2 sau 3 ramuri principale. Aceasta este "fundatia"... Cu cat este mai simpla, cu atat ochiul o percepe si o intelege mai usor. Cu cat ne e mai greu sa renuntam la unele ramuri, cu atat va fi structura mai complicata si mai greu de perceput de catre cei care vor privi copacelul.
In lumea bonsai se vehiculeaza un dicton "Mai putin, inseamna mai mult", care se refera (in principal) exact la ceea ce scriu eu aici. Cu cat iti pastrezi o structura mai simpla si mai clara a viitorului copacel, cu atat vei avea o libertate mai mare de exprimare in urmatoarele etapele de formare.

Referitor la bouga ta, priveste-o din toate unghiurile si incearca sa vizualizezi, sa descoperi, aceasta structura de baza. Apoi, ia un Extraveral si incepi si taie restul :) .

Un exemplu (care sper sa te ajute sa intelegi la ce ma refer): unul dintre merii mei a trecut deja printr-o serie de lucrari de primavara.
De la asta s-a ajuns la asta in care cu rosu este viitorul trunchi, iar cu verde 2 ramuri principale.
Hartia ascunde o ramura la care nu am renuntat deocamdata. A fost marcotata, urmand sa fie eliminata ulterior.

Cam asta ar fi in imagini, ceea ce am scris mai sus.
 

lelia

Well-Known Member
Multumesc pt prezentare ,voi incerca sa tin seama de tot ce ai spus ,o sa folosesc foarfeca ,sper sa fiu inspirata si sa tai ce trebuie ,voi reveni cu pozi si cu intrebari :D
 

bandi87

Member
as mai adauga un micut lucru lelia....

in legatura cu foarfeca si taiatul, ai grija ca foarfeca sa fie destul de puternica incat sa poti taia creanga dorita dintr-o miscare. Daca fortezi poti sa creezi rani care o sa se vindece foarte greu sau deloc. In cazul in care vrei ca in timp sa dispara urmele de taiaturi si sa ai un trunchi frumos ar trebui sa faci niste taieturi care sa aiba forma concava pe baza trunchiului. astfel scoarta cu timpul o sa acopere rana. Sau poti sa creezi din ramasitele crengilor lemn mort(jin), care o sa ofere copacului un aspect batran.
 

lelia

Well-Known Member
Partea cu taiatul am inteles-o ,ceva mai stiam(tund via ,pomi din livada,trandafirii si tot ce mai poate fi taiat)n-am inteles partea cu lemnul mort :? va rog sa nu radeti ,dar eu chiar sunt straina de acest domeniu ,insa imi doresc foarte mult sa invat si sa inteleg cum sta treaba.As dori sa cumpar ceva manuale ,ce-mi recomandati pt inceput,fiindca nu vreau sa va plictisesc cu necunoasterea mea.Va multumesc pt sfaturi :D
 

vali

Active Member
Moderator
Nu radem :D .
Bandi se referea la faptul ca pot fi lasate cioturi din crengile eliminate, cioturi cu ajutorul carora sa se inglobeze in ansamblu portiuni de lemn mort (jin, shari).
Ceva de genul:
http://www.how-to-grow-bonsai-trees.com ... ri_126.jpg
http://www.bonsai4me.com/Images/ATJunip ... posite.jpg
Totusi, cred ca nu-i momentul sa te complici...

In privinta manualelor, din pacate, la noi e cam slaba oferta...
Inafara de ”Bonsai pentru interioare” - Wolfgang Kawollek, ”Bonsai pentru gradini si terase” - Wolfgang Kohlhepp si ”101 Informatii Esentiale” - Harry Tomlinson, nu prea mai gasesti mare lucru.
http://www.cartiagricole.ro/carte/Flori/e
http://www.devadata.ro/product_info.php ... id=1530004

Dar poti incepe prin a frunzari site-urile urmatoare
http://www.bonsaiprimer.com/main.html
http://www.bonsai4me.com/
http://www.bonsai-bci.com/index2.html
http://www.evergreengardenworks.com/
Sunt perfecte pentru initiere.
 

bandi87

Member
eu am mai gasit si aceasta carte de Harry Tomlinson, The Complete Book of Bonsai. Este in engleza dar e destul de buna.

http://www.dol.ro/webapp/wcs/stores/ser ... 1545-67146

Eu mai am o carte de la H.T care defapt este o verziune mai scurta a acesteia. Am vazut-o pe asta mare in ungaria cu ani in urma si mi sa parut foarte buna. Si acum imi pare rau ca nu am luat-o....am comandato cu vreo 3 saptamani in urma pe net...dar inca nici un semn....sper totusi sa vina :)
 

vali

Active Member
Moderator
E FOARTE special :rofl: . E mar paduret :)
Deci, mai salbatec (si mai nespecial) de-atat, nu cred ca se poate. :D
 

vali

Active Member
Moderator
Se gaseste si in comert din cand in cand, dar poti incerca si in padure.
Ai mei sunt din comert, i-am luat din Mr Bricolage, si sunt Malus evereste. Dar varietatea exacta nu e batuta in cuie. Am mai luat unul ca fiind tot evereste, iar in timp (la noul proprietar) s-a dovedit a fi altceva, cel mai probabil un Golden :).

Insa, si varietatea salbatica este la fel de decorativa (daca nu cumva si mai) :D
 

vali

Active Member
Moderator
Lorisl, paduretul are fructe mici ”de la mama lui”... Bashca faptul ca nu exista tehnici de micsorare a florilor/fructelor... De-aia si este folosit in bonsai. Pentru ca daca ai lua un ”ionatan” sau un ”bot de iepure” sa faci bonsai din el, probabil ca ar arata ca ”Pasarica Uf-Uf” :)

Referitor la frunze, nu sunt chiar atat de mici si nici nu pot fi micsorate nemaipomenit de mult. Nu stiu la care frunze te referi cand spui ”asa mici”... probabil imaginile inseala.
 

lelia

Well-Known Member
noua freza
Nu stiu daca e corect ce am facut dar imi place mai mult decat inainte.
Mi-am dat seama ca am nevoie de o multime de unelte si de mai multa indemanare, fiindca mi-am facut o rana urata la deget ,cand am efectuat taierea .Va multumesc tuturor pentru ajutorul pe care il oferiti prin tot ce ace postati in aceasta sectiune.Chiar daca nu voi fi niciodata o profesionista sunt multumita ,ca datorita voua, am descoperit frumusetea acestor plante.E o munca titanica ,e nevoie de indemanare ,rabdare si multa pasiune .Va felicit inca o data pe toti si va urmaresc cu interes.
 

vali

Active Member
Moderator
Lelia,
in primul rand e laudabil ca ai avut curajul sa te apuci de treaba. Nu se pune problema sa discutam despre corectitudine, in conditiile in care este abia o prima tentativa, facuta fara scule adecvate si fara a stii exact ceea ce urmaresti :D.
Imi pare rau ca ai aflat la modul dur ca se pot intampla si accidente :(. Grija mare pe viitor!
In principiu, felul in care ai redus planta (data fiind si ”incalceala” de crengi care era) este OK. Si indiferent de ce variante (eventual mai bune) ai fi avut, e tardiv sa mai discutam despre ele. E bine sa ne concentram strict pe ce a ramas.

Mie mi se par un pic cam prea lungi ramurile pe care le-ai pastrat, asta in primul rand. Planta va tinde sa se dezvolte in special prin ramificatiile sau mugurii de la varf. Deci, eu le-as scurta mai mult, pentru a aduce energia plantei mai aproape de trunchi. Ceva in genul imaginii
In al doilea rand, odata scurtate, as schimba si unghiul la care este plantat copacelul, astfel incat sa dam impresia unui trunchi cu o anumita continuitate. Cam ca in imagine Liniile continue verzi, indica o directie imaginara a trunchiului, cele intrerupte indica primele ramuri principale, una (in dreapta) pe care o ai deja, alta (in stanga mai sus) pe care va trebui s-o dezvolti ulterior dintr-un mugure ce va aparea in zona taieturii. Ce e cu albastru, este varful care va putea fi format mai tarziu.

Este doar o varianta... daca ”iti face cu ochiul”, nu-i nici o problema ca bouga e plantata asa cum e... Poti inclina vasul, astfel incat sa apropii planta cat mai mult de pozitia din imagine si s-o lasi sa creasca asa, iar adevarata replantare, la unghiul corect, s-o faci anul viitor.
Daca varianta nu te atrage, asteapta sa se dezvolte noi ramuri din ce ai pastrat si vezi ce idei iti mai vin pentru a continua :)

Felicitari si bine ai venit in lumea noastra! :rofl:
 

lelia

Well-Known Member
Multumesc si bine v-am gasit :D

Am citit,privit si meditat,iata ce am inteles:un bonsai care sa-si merite numele trebuie sa fie cat mai mic de statura dar trunchiul si ramurile sa aiba aspectul unei plante batrane,sa aiba forma conica si cat mai putine ramuri.
Vali ,multumesc pentru rabdarea de care dai dovada,lumea voastra e minunata :visator:
Revenind la planta mea ,creanga din stanga am lasat-o intentionat :wink: ,ca sa obtin sfaturile tale,pe cea din dreapta intentionez s-o tai dupa ce se vindeca ranile pe care le-am facut deja.Din cauza inclinatiei trunhiului ,voiam sa obtin o planta curgatoare,cu varianta propusa de tine dar in jos .Deocamdata uit de ea si intre timp poate fac rost de niste unelte specifice ,ceara, sarma si cat mai multe sfaturi.Microbul isi face efectul :rofl: am inceput sa vad in copaceii din gradina,viitori bonsai ,e de bine ,e de rau :?
 

vali

Active Member
Moderator
lelia a spus:
pe cea din dreapta intentionez s-o tai dupa ce se vindeca ranile pe care le-am facut deja.
Apropo de rani, cred ca cea mare, ar trebui ceva mai mult scobita, pentru a nu-ti ramane o umflatura inestetica acolo.
In alta ordine de idei, daca vor aparea muguri in jurul acelei rani (in jurul taieturii), lasa-i sa devina ramuri. Vor ajuta la vindecare, iar calusul se va dezvolta mai repede. Dupa aceea poti sa renunti la ele.

PS: faptul ca vezi bonsai in orice copac din gradina (sau nu numai) e OK. E un exercitiu necesar pentru ochi :wink:
 
Sus