Formarea coroanei la pomii fructiferi

victoria222

Active Member
Iata cum am pregatit in aceasta toamna pomii mei fructiferi pentru taierea din primavara.
Toamna trecuta, adica acum un an cand i-am plantat, unii erau deja ramificati, iar unii erau doar vergi ( un singur lastar ca un bat). Aveam 15 pomi plntati, din care au ajuns pana toamna doar 12. Primavara i-am lasat in pace pe cei ramificati (nu stiam nimic despre taierea pomilor si am ratat momentul taierii), iar pe cei "varga" i-am taiat la 1m deasupra solului.
In aceasta toamna, cand a inceput caderea frunzelor, am examinat crengile de la fiecare pom in parte, si am ales cate 3-4 de la fiecare pom (cele mai sanatoase, dispuse radial fata de tulpina, care creaza impreuna o forma de vaza) Acestea vor deveni ramurile principale ale coroanei. Aceste ramuri le-am legat cu sfoara de iuta, dupa cum se vede in poze, pentru a le apleca spre orizontala, ele tinzand sa creasca prea vertical cu un unghi ingust intre ele. Acest unghi fiind mic creaza riscul ruperii crengii in viitor in cazul unei fructificari abundente. De asemenea conducerea ramurilor spre orizontala sporeste fructificarea. La primavara, inainte de inmugurire, voi taia toti ceilalti lastari lasandu-i doar pe cei alesi pentru formarea coroanei. Pe acestia ii voi scurta cu o treime.

Rog specialistii sa imi spuna daca am inteles corect principiile de formare a coroanei in forma de vaza, si cand este momentul potrivit ca sa dezleg ramurile. Va multumesc anticipat.

 

haplea82

Member
valeu,dezleaga neintirziat respectivele crengute,nu stiu de ce ti s-a pus pata pe ele :)
acum, prunul,in principiu ,formeaza coroana in forma de vas in mod natural.ca atare 2-3 ani de zile nu prea este necesar sa intervii decit pt a rari usor centrul vasului.cu alte cuvinte trebuie sa tai ramificatiile mari ce cresc in si spre centrul copacului,dar nu exagera.
la piersic si nectarin problema este mai complicata
adica trebuie sa formezi vasul in timp,adica trebuie ca cele 3-4 ramificatii alese sa nu se insereze pe trunchi in acelasi punct,adica fie distribuite radial dar distantate pe trunchi cam 10 cm prima de cea care o urmeaza si tot asa.asta pt ca daca toate pornesc din acelasi pct lemnul ramificatiilor nu se va suda ,nu va creste uniform,va aparea cleiul si in timp bolile vor patrunde putrezindu-l ,asta daca nu se va rupe inainte din cauza fructelor si/sau vintului.formarea coroanei in timp implica 1-2-sau chiar 3 ani ,timp in care-ti alegi ramificatiile optime
gasesti in librarii carti aparute la editura mast care-ti explica cum si in ce fel se taie copacii atit pt rod cit si pt a forma coroana
nu cota mult si desi nu-ti da mura-n gura totusi poti sa-ti formezi o idee
 

sicora fabian

Active Member
Pentru forma de vas, axul trebuie eliminat obligatoriu! Un trunchi de 60 cm este deajuns, lasa distanta mai mare intre lastari (i-ai inclinat prea mult) pe tulpina.
 

victoria222

Active Member
I-am legat asa de orizontal gandindu-ma ca la primavara, cand ii voi dezlega, ei vor reveni usor catre pozitia lor intiala, astfel unghiul se va mai micsora ( aceasta legare este temporara, doar in timpul iernii, nu este ca in cazul pomilor antrenati pe spaliere). Desigur ca axul va fi eliminat. Toate ramurile in afara de cele pe care le-am ales si le-am legat vor fi eliminate.

Deocamdata ii las in pace pana in martie cand voi taia pomii mari si mici. Voi vedea atunci daca crengutele vor ramane la inclinatia din timpul iernii sau daca isi vor reveni putin la pozitia initiala. Am citit ca unghiul dintre axul imaginar al pomului si ramura principala poate fi intre 40 si 90 de grade.Cat despre distanta dintre locul de pornire a ramurilor pe tulpina, intr-adevar nu am respectat-o la toti pomii, desi am citit despre ea, pentru ca pur si simplu mi-a scapat. O sa revizuiesc la primavara acest aspect.


P.S. Haplea,multumesc de recomandare. Sa stii ca am o carte care se numeste "pomicultura de succes pentru amatori" de unde nu am inteles aproape nimic, si nu atat din cauza nepriceperii mele, cat din cauza exprimarii aberante a autorului, lipsei de detalii si de explicatii grafice. O sa caut cartea pe care mi-o recomanzi dar eu am gasit deja mult material in limba engleza despre tairea si ingrijirea pomilor. Cel mai util insa mi s-a parut materialul video gasit pe internet( tot in limba engleza), in care ti se arata pur si simplu ce si cum sa faci.
 

sicora fabian

Active Member
Le dezlegi la primavara, dupa ce pornesc mugurii (lemnul incepe sa se ingroase) si nu-si vor mai reveni.
La prun sa lasi lastarul de jos din stanga, pe cel din dreapta(deja alesi) si pe cel oblic din varf.
Unghiul ideal este undeva la 50-60 de grade.
 

haplea82

Member
de legat, acum nu este necesar.trebuie sa-i legi in timpul cresterii,adica primavara -vara.nu faci noduri strinse pt ca lemnul creste rapid si se va strangula ci vei folosi un fel de lat .nu se leaga orizontal ci in functie de dimensiunea finala a respectivei ramuri vei incepe la un unghi aproape de verticala cind ramura este mica si subtire (in aceasta pozitie cresterea este rapida)si vei veni pina la un unghi de 40-60 grade cind ramura va fi suficient de groasa si crescuta in lungime si nu mai sint sanse sa revina la pozitia initiala,tinind cont ca sub greutatea fructelor unghiul acesta acesta va mai creste in timp.atentie un unghi prea mare va duce la o scadere puternica a cresterilor lemnului si o fructificare f puternica dar de f slaba calitate ,deci nu exagera si tine cont ca unghiul se va mari anual sub greutatea fructelor.deci vei urmari tot timpul cresterea corectind putin cite putin pt rezultate optime.poti agata de respectiva ramura si peturi umplute partial cu apa ,in functie de pozitia pe care o doresti umplind sau golind apa astfel incit sa ai rezultatul dorit.nu exista ideal ci doar simtul tau astfel incit sa fi multumita de cum arata intreg ansamblul
ai dreptate ,in limba engleza gasesti f mult material de f buna calitate asa ca spor la studiu
 

haplea82

Member
:rofl: cred ca te-am zapacit.am tot modificat mesajul si-a iesit o chestie semiinteligibila
dar ,da,ai inteles bine ,iARNA NU SE LEAGA,ci doar in crestere
 
Sus