Formare maslin

crysty

Active Member
Va multumesc pentru sfaturi, am sa le urmez (vor mai fi plante din comert). Unul singur nu imi este clar : temperatura! Rece sau cald?
Cu placere. Apa din elementul vital se transforma in cel mai mare dusman iarna daca este prea multa. Probabil caderea frunzelor s-a declansat dupa ce ati mutat planta si i-ati turnat apa multa ca sa se aseze pamantul si daca nu apuca sa se evapore atunci duce la putrezirea radacinilor mai ales daca ati pus si apa rece de la canal . Bineinteles ca asta nu inseamna sa lasam pamantul sa se usuce iarna dar nici sa musteasca de apa , trebuie gasit un echilibru intre viteza de evaporare si temperatura din camera. Pamantul sa fie umed ca cel din sac din comert poate o idee mai umed daca in camera este destul de cald (sa zic peste 24 grade) .
Daca pamantul musteste de apa adica daca strangeti in pumn niste pamant din vas si se simte apa atunci nu il duceti la racoare pentru ca apa nu se mai evapora si putrezire scrie pe el.
S-ar putea ca planta sa nu mai aiba sanse de recuperare nici daca ii spuneti Tatal Nostru ,daca a inceput putrezirea radacinilor. Principalul e ca pamantul sa nu fie foarte ud si sa apuce sa evapore apa destul de repede. Maslinul este o planta mediteraneana si acolo exista iarna chiar daca e mai blanda dar plantele sunt invate sa intre in repaus de crestere . Daca pamantul este doar umed atunci planta se putea muta la racoare adica la undeva cu maxim 18 grade dar daca pamantul este foarte ud atunci trebuie sa tineti planta la caldura ca sa se zvinte pamantul . Deci nu pot sa spun ca la caldura sau frig ca totul depinde de cat de ud este pamantul.
Daca unui pom (ca e leandru, ca e lamai,etc) ii merge bine in casa atunci personal si teoretic nu vad obligatorie mutarea sa la racoare pentru inducerea repausului , DAR (totusi) un pom care a fost tinut la racoare si a avut stare de repaus el va inflori mai abundent primavara si va lastari mai repede adica isi va incepe un maraton in forta de inviorare. Parerea mea e sa mai tineti copacelul la caldura sa vedeti daca da semne (muguri) de viata si intre timp sa se mai zvinte pamantul.
Mutarea lui la racoare si cu pamantul fleasca si fara frunze este ca si cum ati arunca un caine bolnav afara in frig si ploaie.
Daca pe suprafata pamantului apare si ca o paclita/pelicula alba fina atunci trebuie sa stropiti pamantul cu antifungic.
In videoul de mai jos aveti explicatii detaliate (presupunand ca stiti engleza sau aveti pe cineva ) cat de rar trebuie udat maslinul plus alte ponturi. Nu e neaparat sa il cresteti doar in vermiculit sau in perlit (roca vulcanica) dar e bine sa contina amestecul de pamant si una din aceste 2.
Vermiculitul retine mai bine apa e mai dur dar perlitul e mai "pufos" si e bun pentru aerarea pamantului.
La ditamai copacul persoana a spus ca l-a udat doar de 2 ori in perioada decembrie-februarie cat a fost la interior in conservatory probabil un fel de camera luminata dar mai racoroasa fata de temperatura din casa.
 
Ultima editare:

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Ca idee.... puteti sa mutati pomisorul cu grija intr-un ghiveci mai mare si mai adinc..... si stratul inferior de pamint sa fie relativ uscat in asa fel incit sa absoarba apa din stratul superior daca e prea multa.
Eu spun sa va orientati pe un maslin mai mare daca asta nu rezista.
 

ovidiu.

Member
Merg pe varianta: 1. Cald (22-23 C , incisiv pt. ghiveci !) , 2. Am să-i administrez stimulator de creștere , 3. Udat, după verificarea umidității din sol și 4. Lumină din belșug.
Mi-e teamă de replantare, să nu stresez din nou.
Pământul se drenează bine și are o gaură mare la fundul ghiveciului, pentru eliminarea surplusul de apă.

PS Într-adevăr, cum este prezentat în materialul de mai sus, la achiziționare, solul a fost ,,lutos" , iar dacă nu reușesc cu el, va urma altul.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Eu spun ca nu e bine la cald...... pomul se stabilizeaza mai bine la racoare 15-17 grade.
 

crysty

Active Member
daca au inceput sa ii putrezeasca radacinile atunci planta e pe duca. Dar ca sa vada daca planta inca e sanatoasa poate sa zgarie un pic coaja si ar trebui sa fie oarecum moale si sa se vada putin verde. Eu asa am testat la leandru mai batran care ii cadeau frunzele dar s-a putut recupera ca era mare.
 

ovidiu.

Member
A pierdut aproape toate frunzele, dar intr-un ritm mai lent , de cand e la cald. Sub coaja avem verde, nu e mort (deocamdata). Pâcla seamana cu un puf de mucegai , dar nu e pe toata suprafata. Doar luni am sa ii aplic un antifungic. Inca nu renunt...il las tot la cald.
 

ovidiu.

Member
Am udat cu fertilizator si alte plante si am obseevat aceea pâcla a aparut si la ele. Se poate sa fie de la solutie?
 

crysty

Active Member
ma bucur ca e verde sub coaja. Asa, tine-ne updatati ca suntem curiosi de progres. Eu inca sunt nou pe acest forum dar am observat ca aproximativ 95% din persoane care apar si plang dupa o planta, posteaza intrebarea, noi ne consumam timp sa le scriem ceva dar ei dispar. Ei nu mai dau pe aici sa spuna ca a murit planta sau ca s-a recuperat/vindecat ,nu mai spun nimic. Pai ce sa invete comunitatea daca ei dispar si nu mai fac un update ? :-D

Pacla fina care apare pe sol nu este de la ingrasaminte ci este de la o slaba aerisire in camera. Nu e chiar anormal la noi la romani avand in vedere ca,,,, caldura ne costa mult si daca mai deschidem si geamurile des iarna atunci e ca si cum aruncam banii pe geam. Si la mine apare pe sol la ghivece si am vazut asta chiar inainte sa stropesc cu cropmax si solar-bor.
Ingrasatul plantelor iarna cand ele sunt in repaus este inutil dar cand e vorba de o planta bolnava ,dupa tratament e bun un picut de ingrasamant ca sa o tina macar in coma si sa nu moara de tot .
Nu lasa sa se formeze prea mult acea pacla, sapa un pic suprafata pamantului ,astfel ii spargi tendinta de a sufoca solul pentru ca solul nu mai respira/evapora excesul de apa cand apare treaba asta. Nu tre' sa stai cu bunghiul pe ghivece pentru pacla ca pe butelie ,doar sa nu lasi sa se propage prea mult pe sol. Chiar daca cureti pamantul de deasupra si il arunci tot o sa apara in timp. Pana ii dai cu un antifungic ,sapi suprafata solului un pic . Daca nu vrei sa folosesti antifungic chimic cu spectru larg (daca de exemplu ai plante aromatice pentru consum precum rozmarinul) atunci presari niste praf de scortisoara macinata pe pamant (se gaseste la supermarket la plic la raionul de prafuri pentru prajituri sau condimente) . Nu ii va face rau plantei nici daca pui in exces ,este ca si zatul de cafea, inofensiva. Apropo de zat, sa nu pui iarna asa ceva pentru a ingrasa pamantul ca sigur vei gasi mucegai din belsug. Eu sunt adeptul fungicidului chimic daca nu am nevoie de varianta bio, pentru ca ce e chimic isi face efectul garantat si ocheste la tinta fungii respectivi.
Pacla ti-a aparut pentru ca suprafata solului la ingrasare a fost mai udata decat de obicei. Inca nu stiu exact ca un anume element azot sau fosfor sau potasiu sa fie boost pentru fungi , dar toata lumea stie ca mucegaiurile apar la umezeala si lipsa de ventilatie.
Primavara se apropie si in curand vei putea deschide geamul mai des. Din cate stiu pragul critic de temperatura pentru florile de apartament este +5 grade ,daca e mai putin atunci plantele se pot distruge irecuperabil. Eu asa fac, atunci cand noaptea nu mai scade sub +5 , le scot definitiv afara sau la geamul deschis si asta inseamna pe la 15 aprilie sau chiar un pic mai devreme. Am vazut prognoza pe martie-aprilie 2019 pe accuweather pentru orasul meu si se pare ca nu va mai fi ca in anii anteriori ci se incalzeste definitiv si nu mai avem surprize neplacute de geruri sau zapezi mari prin martie si o sa pot sa scot ghivecele cu ce a supravietuit iernii, afara. Dar prognoza e intotdeauna probabila.
Inca putina rabdare si maslinul o sa se bucure de aer cald de primavara si o sa vezi ca o sa fie plin de muguri , pana atunci sa tii lemnul tulpinii verde. Cand o sa fie plin de muguri pe crengi, ii ciupesti varful la cateva crengi ca sa trezesti mugurii sa creasca sa dea crengi noi.
Deja am facut asta la un trandafir pitic de ghiveci care a stat afara toata iarna . Crengile subtiri cat o pasta de pix (!!) nu au inghetat la -15 grade . Acum e plin de muguri :dans:. Mai rau se chinuia daca statea inauntru si putea sa putrezeasca fara frunze. Trandafirii astia mici de ghiveci sunt foarte predispusi la fainare. Frigul de afara si aerul curat a tinut departe orice fungi si bacterie sa il invadeze cat a stat in repaus . Pamantul a fost udat doar o singura data toata iarna destul de bine dar nu prea mult ca sa nu formeze bloc de gheata in ghiveci.
 
Ultima editare:

ovidiu.

Member
Mai avem cateva frunzulite dar se vad mugurii minusculi. Nu pot decat sa astept si sa nu modific nimic. 20190217_104230.jpg 20190217_104234.jpg 20190217_104213.jpg 20190217_104224.jpg 20190217_104226.jpg
 

crysty

Active Member
Mai avem cateva frunzulite dar se vad mugurii minusculi. Nu pot decat sa astept si sa nu modific nimic. Vezi atașament 8446 Vezi atașament 8447 Vezi atașament 8448 Vezi atașament 8449 Vezi atașament 8450
de ce nu ai spus ca are si puf alb din loc in loc pe frunze sau pe crengi ? Aia e invazie de paduchele lanos. Sper sa mi se para mie dar ganganiile astea sug din seva si nu il lasa sa creasca. Eu ma confrunt acum cu invazie de paduche lanos la 2 leandri dar nu sunt ai mei si nu pot sa le fac tratament (Nisorun + Calypso) pentru ca ei sunt in local public si trebuie sa prind o zi cand nu e lume.
Sa nu imi spui ca frunzele au si pete mici de lichid si sunt lipicioase?
Paduchele lanos il iau plantele de interior cand sunt scoase afara vara chiar si doar pe balcon si se afla langa un copac . Toamna dispare si nu este vizibil pentru ca sta in pamantul de la ghiveci sau in coaja arbustului de interior dar reapare iarna cand este cald in casa. Un singur tratament nu este deajuns chiar daca este facut pana la imbaiere pentru ca ei stau si in pamant si in coaja dar depun oua si ouale dau nastere la alta generatie de asta se face tratament de 3 ori adica fiecare la interval de 6 zile. Daca ganganiile tot reapar atunci ca sa nu dezvolte imunitate la Calypso se poate inlocui cu altceva dupa ce s-a facut o mica pauza de la tratamente , pentru binele arbustului.
Daca ala e paduche lanos din poza atunci trebuie sa bagi plantele in tratament imediat ,ca probabil de la ele a luat daca spui ca maslinul este de la supermarket . Ori acolo au planta bolnava si angajatii nu stiu. Nu ar fi mare mirare pentru ca am vazut de 2 ori menta la ghiveci la kaufland si era plina de paduchi verzi .
 
Ultima editare:

ovidiu.

Member
Intradevar dupa fiecare frunza cazuta, ramanea ceva alb in locul unde se prindea codita de trunchi! Nici prin cap nu mi-a trecut ca ar fi ceva vietati pe acolo...
 

crysty

Active Member
Intradevar dupa fiecare frunza cazuta, ramanea ceva alb in locul unde se prindea codita de trunchi! Nici prin cap nu mi-a trecut ca ar fi ceva vietati pe acolo...
Paduchele lanos nu se instaleaza doar la codita unei frunze ci si pe trunchiul arbusului/plantei dar la codita frunzei sau pe sub frunza au o preferinta deorece acolo este seva de supt la greu. Odata ce invazia capata amploare ei stau si pe ghiveci si pe unde umbla lasa o secretie lipicioasa . Sa te speli pe maini dupa ce umbli cu plantele .
Ca sa te convingi ca e paduchele lanos ,iei o frunzulita cazuta care are pe ea puf (sub puf este vietatea) si o arati la o vanzatoare la fitofarmacie/magazin de seminte . Ea o sa iti spuna ce are si ce tratament trebuie. Deasemeni dai cautare pe google la paduchele lanos si o sa poti compara poze.
Faci proportia de solutie cam de 1-2 litri depinde cat iti trebuie si incepi sa dai cu pensula pe frunze, pe tulpini si pe ghiveci si chiar pe pervaz . Iei un bidon cu pompa de curatat geamurile si pui solutie de asta si stropesti si suprafata solului. Dupa 6 zile se reia tratamentul .
Eu ti-am zis in mare sfaturi , dar decizia ce faci iti apartine.
 

ovidiu.

Member
Iti multumesc pentru sfaturi si pentru ca ai rupt din timpul tau sa ajuri Va tin la curent cum evolueaza planta.
 

crysty

Active Member
Vezi atașament 8481 Vezi atașament 8482 Se pare ca nu vrea sa revina. S-e usuca si trunchiul ☹ , am sa ii dau putina apa sa vedem ...
incercati sa il scoateti afara la aer de maine, vreo 3 zile la rand cat o sa fie frumos saptamana asta pana duminica inclusiv, in fiecare zi de la ora 12 dupa amiaza si pana la ora 18. Nu lasati peste noapte afara ca inca e prea rece noaptea in nordul tarii .

Edit : in apa de udat daca ati pune niste micorize ajuta, dar asta este scump https://www.dedeman.ro/ciuperci-micorizante-rootgrow-granule-150-g/p/7048689 . Un varf de cutit de praf cu spori de micorize ar fi de-ajuns. Pe amazon e mai ieftin un pic sau daca aveti rude in strainatate sa va trimita asa ceva e mai bine ,dar sa intrebe daca sunt acceptate la vama ca nu am habar.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
am fost azi la dedeman de mi-am cumparat un plic de micorize sa am toata vara si am vazut maslini de cumparat exact ca cel din poza , la 45,60 lei , in ghiveci cu un amestec de argila+nisip+turba din care cred ca argila era cam 80% ,aveau pamantul uscat dar erau cam mici nu se justifica pretul . Plus ca daca ii tine pe uscat nu ma mir ca omul cumpara copacelul deja in suferinta .
Am ridicat un ghiveci sa ma uit la el si la acel maslin ii cadea o frunza, avea o pata de ea de rugina sau de antracnoza.
Nu stiu daca se inmulteste asa de greu maslinul dar oricum nu face banii astia ,este prea mic .
E foarte probabil sa ii puna la reducere daca angajatii nu ii uda deloc si nimeni nu cumpara , dupa ce o sa lepede juma de frunze o sa se trezeasca sa reduca pretul la jumate.
Mai degraba cumparati dafin la ghiveci care este 23 lei si incercati norocul cu el. Dar cu asta sa aveti grija sa nu puneti la mancare frunzele verzi ci lasati sa se usuce ca din cate stiu cele verzi contin o toxina.
Si cand mai luati o planta lasati-o un pic mai mult in ghiveciul original, sa se acomodeze cu apa, temperatura, lumina (ambientul) casei.
 

ovidiu.

Member
Intadevar, asemenea cu cei vazuti la dedeman. Nu am stiut de micorize. Am sa incerc. Doua zile a stat afara (cat timp a foat soare). Nu am abandonat lupta.
 

crysty

Active Member
anul asta e prima oara cand incerc cu micoriza sa vad cum o sa se descurce plantele . Micorizele ajuta la formarea de radacini in plus sau/si mai lungi in vas deci nu are actiune directa asupra masei verde dar se stie ca o planta cu radacini puternice este mai viguroasa si mai sanatoasa si mai rezistenta la boli ceea ce trebuie sa reduca consumul de ingrasaminte sau stimulenti. Probabil e cam tarziu sa mai incercati cu micorize daca planta este pe moarte.
Vreau sa aduc o completare la comentariul meu de sus unde am spus ca sa se puna in apa de udat ca asa nu o se obtina cultura de fungi asa de repede si unde trebuie adica cat mai aproape de radacina plantei si vreau sa spun ca mai bine se fac cateva gauri in pamant cu un pix si sa se presare acolo putin praf de micorize. Dar ca sa nu distrugeti radacinile plantei pe moarte cu pixul pana la urma se pune in apa de udat caz in care udarea e bine sa se faca de jos in sus adica se toarna apa in farfurria ghiveciului plantei pentru ca micorizele sa ajunga cat mai aproape de radacina plantei si sa se ataseze de ea sa poata incepe simbioza.

Micorizele astea din comert de la dedeman nu ajuta cu nimic plantele care necesita sol acru (cu ph scazut) cum ar fi afine, rododendron, conifere si nici plantele brasicacee .
 
Ultima editare:

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
In general e cu cantec treaba cu plantele in ghiveci din supermarketuri.... de multe ori nu sant sanatoase, au fost crescute in sera si au si paraziti...... arata bine doar o vreme relativ scurta si apoi incep sa se vada problemele.... pt ca nu mai primesc tratament pe baza de chimicale. Cam toate sint crescute chimicalizat...
 
Sus