Formare maslin

gabib77

Member
Cand am timp cand nu am, asta e motivul ca am inceput sa postez peste tot tot mai rar (poate unii isi mai aduc aminte demine in perioada 2007-2008 ;-)

Acum am mai avut ceva timp sa ma ocup de un alt bonsai in devenire, sper sa am timp curand sa fac si niste poze - e vorba de un maslin

Stiu ca nu-si pierde frunzele niciodata, dar as vrea sa-i execut o defoliere totala sa-l fa sa se ramifice mai bine si mai mult

Intrebarea mea este: suporta maslinul o fedoliere totala sau nu? Pot sa i-o fac in perioada asta? Daca nu am rabdare totusi pana la primavara, pot sa-l iau din balcon si sa-l tin un pic la caldurica pana ii apara frunzele noi?

Ma poate ajuta cineva, la Vali nu mai apelez, poate altcineva ;-)

Merci
 

sicora fabian

Active Member
Are frunzele atât de disproporţionate? Sfatul meu este să laşi câte un sfert din fiecare frunză. Măslinul are o dominanţă monopodială, pentru îndesire trebuie ciupit des. Vali citeşte, dacă va considera oportun, va intra!
 

gabib77

Member
Sash a spus:
Nu ma pricep la maslini, dar de ce nu mai apelezi la Vali....?
Nu mai apelez ca sa nu-l deranjez cu lucruri marunte ;-) - nu din alta cauza ;-)

sicora fabian a spus:
Are frunzele atât de disproporþionate? Sfatul meu este sã laºi câte un sfert din fiecare frunzã. Mãslinul are o dominanþã monopodialã, pentru îndesire trebuie ciupit des. Vali citeºte, dacã va considera oportun, va intra!
Pai daca-i las cate un sfert din fiecare frunza nu e acelasi lucru ca si cand as taia-o de tot?

Chestia cu ciupitul nu prea merge la maslin, daca-l cipesc se ramifica in 2 de acolo, dar in rest nu mai apare nicio ramificatie... de asta mi-a trecut prin cap o defoliere totala... dar o fi bine in perioada asta, avand in vedere ca-l tin in balcon, sau sa astept pana la primavara sau sa-l pun 1-2 luni in casa? Sincer nu vreau defoleiere si in felul asta sa ramana total golas si sa apara frunze doar de la ciupituri in sus?

LE: am facut 2 poze la repezeala sa vedeti marimea frunzelor:
[img=http://img689.imageshack.us/img689/3016/maslin02noiembrie2009.th.jpg]

[img=http://img256.imageshack.us/img256/8962/maslin03noiembrie2009.th.jpg]
 

sicora fabian

Active Member
Lasă defolierea, ai mult de lucru la coroană prin tăieri şi conduceri ale coroanei plus îngroşarea trunchiului. Ţine-l in casă pentru vegetaţie continuă.
 

gabib77

Member
pai vegetatie continua are si in balcon, maslinul nu-si pierde frunzele... AU trecut 2 ierni peste el in balcon si nu si-a pierdut frunzele... cum sa-i fac coroana cand el o ia numai in sus, nu se ramifica deloc?
 

bandi87

Member
maslinul e cumparat in romania sau adus din strainatate?

intreb fiidnca eu am adus doi maslini la doi ani la rand din coratia si amandoi au murit dupa cateva saptamani....desi, am adus si alte plante si un rodiu...fiecare e bine mersi...
 

vali

Active Member
Moderator
gabib77 a spus:
Nu mai apelez ca sa nu-l deranjez cu lucruri marunte ;-) - nu din alta cauza ;-)
Nu este vorba ca ma deranjezi cu lucruri marunte...
Dar observatia lui Fabian este de bun simt, pentru ca nu de defoliere are nevoie maslinul tau acum (chiar si fara sa luam in calcul ca-i aproape decembrie), este mult prea tinerel.
Tu ai nevoie intai de un trunchi! Abia apoi iti poti bate capul cu ramificarea.
Nici eu nu ma pricep la maslini, dar asta nu-i o problema specifica speciei, ci tuturor plantelor pe care incercam sa le grabim.

Nu vreau sa para ca te gonesc, dar stiu sigur ca pe ro-bonsai e un baiat care stie ce spune, mai ales in materie de maslini.
 

gabib77

Member
ok, multumesc tuturor pentru raspunsuri, stilul o sa fie maturica, o sa mai am rabdare cu el ca si el are cu mine ;-)
 

gabib77

Member
si ar fi vreo problema ca e prea larg? e suficient de adanc, zic eu, asta conteaza ca planta sa se dezvolte... dar nu stiu daca ar fi o idee buna sa-l bag in casa, balconul oricum e inchis in policarbonat, temperatura nu scade sub 3-5 grade iarna
 

sicora fabian

Active Member
Pentru a nu avea probleme cu transplantarea intr-un vas pentru bonsai, ghivecele in care sunt crescute plantele ar trebui sa nu aiba un diametru mai mare de 16 cm.
 

sicora fabian

Active Member
Concomitent cu formarea părţii aeriene, trebuie să-i lucrezi şi rădăcina! Eu umblu la rădăcină măcar o dată pe an, in primii 4 ani după ce-i iau în lucru!
 

ovidiu.

Member
Am si eu un maslin pe patul de moarte.
Achizitionat de 2 saptamani din Auchan.
Am schimbat ghiveciul si solul.
Acun ii cade frunzele.
Am oprit udatul si va cer ajutorul. Se mainpoate face ceva sa nu moara?
Atasez cateva poze20190212_182525.jpg 20190212_182644.jpg 20190212_182448.jpg 20190212_182649.jpg 20190212_182608.jpg 20190212_182525.jpg 20190212_182644.jpg 20190212_182525.jpg
Va multumesc!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Pai in primul rand nu trebuie tinut in conditii de caldura, in al doile rand vasul e foarte scund.
Ii trebuie sa fie la racoare si lumina.... si sa fie udat destul de putin peste iarna..... neaparat lumina naturala si neaparat o camera unde nu sint variatii mari de temperatura. Nu sint sigur ca ai cumparat o planta vitala..... arata mai degraba crescuta in sera.
In general nu se pun ghivece asa mici si scunde la asemenea pomisori.
 

crysty

Active Member
arata mai degraba crescuta in sera.
Nu lucrez in domeniu in vreo sera sau in distributie dar cred ca 100% din plantele care ajung in supermaketuri provin din sere ,indifent ca vorbim de sera in tara sau in strainatate. Plantele acolo sunt invatate cu climat controlat si odata aduse in casa oamenilor probabilitatea ca planta sa moara este foarte mare. Nicio sera nu sta sa faca aclimatizare si nici nu risca sa opreasca hranirea plantelor cu stimulenti doar ca sa le caleasca deoarece inseamna pierdere financiara cand plantele incep sa sufere.
Cea mai buna si calita planta este cea cumparata de la vanzatorii de ocazie din piete , chiar daca exista risc de planta bolnava sau contaminata cu daunatori, daca i se face tratament atunci nu e problema. Dar acum inca nu este sezonul sa iasa precupetii in piete cu plante. Pamantul trebuie schimbat la plantele de ocazie ca de regula ei nu vand cu substrat din comert.

@ovidiu. asa cum a spus si popgeo, vasul e foarte scund , vasul ala este bun pentru bonsai in varsta care sug apa repede . Probabil vasul nici nu are gaura de scurgere sau are vreuna in mijloc si aia este infundata si duce la stagnarea apei pe fund si la putrezirea radacinilor.
In primul rand ,si asa fac eu, daca cumpar o planta nu ma grabesc sa o pun in alt vas. Daca e anotimp friguros atunci las planta in vasul original chiar si 2 luni sau pana trece iarna . Astfel planta nu va avea parte de un stres in plus si anume la mutare. Daca totusi credeti ca trebuie mutata in vas mai mare atunci eu as recomanda un vas la fel ca cele in care sunt plantele in comert sau ghivece mari de rasad chiar daca nu sunt estetice . Dar au gauri de scurgere foarte multe si mari.
Cel mai probabil planta a avut parte si de putin frig cat a iesit din magazin pana la masina si pana acasa si avand in vedere ca i-au cazut frunzele destul de repede adica nu a avut timp sa se imbolnaveasca atunci caderea frunzelor este de la expunere la frig si/sau apa in exces . Nu uitati ca pamantul ud la o planta de interior este mai rece iarna chiar daca in casa este acceptabila temperatura pentru om. Mai ales daca vasul sta jos sau se afla in apropierea unui geam care se deschide.
Sapati un pic suprafata fara sa ajungeti la radacini, ca sa dati voie la pamant sa se zvinte mai repede sa ajunga la umiditatea care o are pamantul din sac la magazin poate o idee mai umed. E foarte posibil sa dea muguri iarasi dupa ce pierde toate frunzele asta daca sub coaja de la tulpina se vede inca verde cand zgariati un pic .
Daca incepe sa dea muguri si sa porneasca frunzulite atunci mergeti la o fitofarmacie si cereti sfatul daca i-ar prii un stimulent de crestere, de exemplu cropmax care este bio, costa 15-20 lei borcanelul de 100 ml solutie.
Ori il bagati in stare de repaus cum a spus popgeo ori asteptati sa inmugureasca si ii dati un stimulator de crestere (amalgerol sau cropmax, revital, atonik, nicasol, conform listei asteia sau asteia sau mai cautati pe internet). Aveti noroc ca iarna e pe duca si ar trebui sa aiba mai multe sanse sa isi revina .
Probabil planta are sanse foarte mici sa isi mai revina si/sau daca nu va permiteti sa cheltuiti in plus sa fortati planta sa creasca cand va inmuguri,,,, atunci o bagati in repaus ca sa nu ramaneti cu ingrasamantul cumparat de pomana daca nu mai aveti plante in casa.
Udati cu apa la temeperatura camerei .
 
Ultima editare:

ovidiu.

Member
Va multumesc pentru sfaturi, am sa le urmez (vor mai fi plante din comert). Unul singur nu imi este clar : temperatura! Rece sau cald?
 
Sus