Flori uscate hortensie

BeezyBee

New Member
Buna ziua,
Am o hortensie in ghiveci ale carei frunze s-au uscat, dar nu in totalitate. Am descoperit ulterior ca hortensia are nevoie de apa zilnic si asa m-am ales cu pleostirea plantei, care nu este micuta, are vreo 70 cm. Norocul meu este ca frunzele s-au ridicat si sunt bine, chiar are si cateva crengute tinere, dar florile nu si-au mai revenit. Ce este de facut? Am tot citit ca taierea florilor nu prea se face daca nu le folosesti la decor, decat tarziu toamna daca nu cumva cad singure. As vrea sa stiu daca pot face altceva sa o ajut sa aiba flori sanatoase din nou.
Multumesc.
 

crysty

Active Member
Buna ziua,
Am o hortensie in ghiveci ale carei frunze s-au uscat, dar nu in totalitate. Am descoperit ulterior ca hortensia are nevoie de apa zilnic si asa m-am ales cu pleostirea plantei, care nu este micuta, are vreo 70 cm. Norocul meu este ca frunzele s-au ridicat si sunt bine, chiar are si cateva crengute tinere, dar florile nu si-au mai revenit. Ce este de facut? Am tot citit ca taierea florilor nu prea se face daca nu le folosesti la decor, decat tarziu toamna daca nu cumva cad singure. As vrea sa stiu daca pot face altceva sa o ajut sa aiba flori sanatoase din nou.
Multumesc.
Buna ziua, hortensia este una din plantele cel mai usor de intretinut , daca nu de fapt nici nu trebuie sa ii dai atentie ci doar sa o tunzi cand este nevoie.
Daca aveti gradina va sugerez sa o plantati afara dar undeva in gradina unde este soare vreo 3 ore maxim sau chiar la umbra unde nu bate soarele deloc. Prin umbra a se intelege de exemplu dosul unei cladiri , nu sub un copac pentru ca sub copaci mai rau chinuiti plantele acolo nu creste nici iarba daca umbra este prea puternica si copacul voluminos.
Hortensia este o planta care se simte foarte bine la umbra si chiar face tufa mai bogata si mai sanatoasa cu mai multe tije. Hortensia este o planta LACOMA , pentru a isi face o tufa mare plina de flori are nevoie de multa apa si ingrasamant. Daca sta in soare , soarele ii scoate repede apa din planta/frunze si mai rau o streseaza ,planta chinuindu-se sa supravietuiasca nicidecum sa prospere.
Ca ingrasamant din cauza ca e o planta lacoma si tufisul creste destul de voluminos, ii trebuie cateodata ingrasamant cu microelemente, sa aiba inclus Magneziu si Fier. Hortensia va face frunzele deschise la culoare si doar nervurile sunt de verde inchis atunci cand are carenta de magneziu si/sau fier.
Dar asta cu ingrasatul se aplica afara in gradina chiar si in primul an . Daca planta e la ghiveci atunci ingrasamant se poate aplica dupa 1 an ,pentru ca din comert substratul ei este destul de ingrasat.
Sau daca locuiti la casa dar nu doriti sa o plantati in gradina atunci puteti cumpara un ghiveci mai mare , de fapt 2 daca mai luati o hortensie sa puneti de o parte si de alta a usii de la intrare in casa.
Daca nu aveti unde sa o scoateti afara , permanent , (hortensia rezista si la -17 grade iarna) ci o tineti doar in apartament atunci nu e nimic rau doar ca va recomand sa o tineti langa un geam deschis daca e singura planta.
Hortensia are sezonul ei cand infloreste , ca mai toate plantele, acum ea este in plin inflorit si florile dureaza mult , cred ca pana prin august nu mai stiu exact.. Ca sa infloreasca o ramura trebuie sa treaca 2 ani ( conform http://www.dltcusa.com/blog/2017/6/30/why-didnt-my-hydrangeas-bloom ) daca nu e fortata cu stimulente de inflorire care sunt foarte scumpe dar nici asa nu am incercat ca sa vad . Eu am grija de vreo 20 de tufe de hortensii la o cafenea pe terasa , acum 2 ani a trebuit sa le tund mai din scurt deoarece erau tufele destul de mari si aveau si tufe de lavanda si ajungeau sa se sufoce una pe alta iar din cauza tunsului mai sever de acum 2 ani, anul trecut nu au inflorit abundent decat cate o floare pe ici pe colo , in schimb anul trecut si nici in primavara nu le-am tuns deloc si acum sunt pline de flori. Ca lumea ma intreaba ce le-am facut de sunt pline de flori :D . Nici nu le-am udat cu ingrasamant in primavara ci doar cu stimulent de crestere Atonik si antistress Amalgerol dar doar 1-2 ori , atat, tunsul a facut toata treaba .
Deci acel articol in engleza este adevarat ca ii trebuie 2 ani pentru o tija ca sa scoata flori.
Cat despre stimulatorii de inflorire, pe siteul asta vad nutrienti si stimulatori chiar unii profesionali http://www.indoorgardens.ro/ , mai exact aici http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/aditivi/pentru-inflorire dar sunt foarte scumpi , nu se merita sa cheltuiti 100 ron doar pentru o planta si sa folositi cateva picaturi , mai ales ca probabil au si termen de garantie plus ca stocurile pentru sticlute cu cantitati mici sunt varza adica sunt epuizate destule tipuri.
Eu cred ca odata ce ati pierdut florile atunci abia de la anul va face iarasi, totusi daca ati avea niste Amalgerol sa stropiti planta sa isi revina si sa incercati sa ii dati un ingrasamant cu mai mult potasiu si fosfor (ptr. plante cu flori) atunci poate daca are lastari mai mici gata de inflorit or mai creste si sa mai scoata o floare pana la toamna. Dar nu cred . Desi la lavanda daca o tunzi imediat dupa ce au trecut florile, ii mai creste cate o tija cu flori si deci mai apare o serie de flori pana in toamna tarziu, dar doar cate o floare pe ici pe colo si probabil depinde si de varietate.
La toamna scoateti ghiveciul pe balcon sau afara dupa ce a lepadat frunzele si o tundeti daca vreti o tufa mai bogata cu riscul de a nu avea flori multe in anul urmator dar in al 2lea an de dupa tuns ar trebui sa fie plina de flori (cam jumatate din tulpinile tufei sa contina fiecare cate o floare). Exact cum am patit eu cu cele vreo 20 de tufe de hortensie plantate afara.
Cat despe udat, va recomand sa luati un castron mai adanc in care sa incapa ghiveciul, turnati apa in el si lasati ghiveciul sa isi traga apa pana dispare apa din castron. E posibil sa repetati de inca 2-3 ori cu apa in castron si fiecare data sa dureze 1-3 ore dar asa pamantul va fi sigur plin de apa acum vara. Cand apa nu mai scade din castron atunci scoateti ghiveciul si il puneti pe farfurie la locul lui de cinste.
Daca plantati afara hortensia , dupa cativa ani cand tufa se face mai mare, o sa puteti sa o inmultiti prin separare de tufa dar va fi cam greu deoarece face radacini multe si lemnoase si adanci iar sansele sunt cam 50-50 sa se prinda daca ati smuls tulpina cu radacini pe ea si nu s-au rupt prea tare radacinile. Merge inmultita si prin metoda butasilor pusi in borcan cu apa dar sa le puneti un pic de stimulent de inradacinare iar sansele tot asa sunt cam mici, trebuie sa aveti mai multi butasi pusi in apa , ca de exemplu din 10 macar 5 sa scoata radacini daca le schimbati apa la timp adica la fiecare vreo 3-5 zile.

Daca va permiteti financiar o mica suma si vreti totusi sa incercati sa administrati ingrasamant bogat in fosfor si potasiu si nu stimulente scumpe , asta este foarte bogat in potasiu si magneziu https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-plante-de-camera-kristalon-granule-0-25-kg/p/7027648 (care este versiune si la pliculete in cutie) dar e mai sarac in fosfor si atunci daca vreti sa dati si fosfor aici e o sugestie de un ingrasamant de orhidee https://www.pestre.ro/ingrasamant-pentru-orhidee-unichem-plantella-uni-51423_53304/ care are NPK 5-12-6. Sau puteti da ceva echiliibrat cum ar fi NPK 15-15-15 dar sa fie bogat in microelemente.
 
Ultima editare:

Ciubotariu Alina

Active Member
Buna ziua!
Am si eu o intrebare despre hortensii si nu stiu unde sa postez.

Tocmai am cumparat 2 hortensii din Lidl si nu stiu cand le pot planta in gradina. Sunt apropape inflorite.
Momentan le.am dus in dormitor. Dar sunt 20 de grade iar afara tot ploua de vreo 3 zile. Pamantul este suprasaturat de apa.
Multumesc anticipat!
 

crysty

Active Member
Buna ziua!
Am si eu o intrebare despre hortensii si nu stiu unde sa postez.

Tocmai am cumparat 2 hortensii din Lidl si nu stiu cand le pot planta in gradina. Sunt apropape inflorite.
Momentan le.am dus in dormitor. Dar sunt 20 de grade iar afara tot ploua de vreo 3 zile. Pamantul este suprasaturat de apa.
Multumesc anticipat!
Buna dimineata, plantele din comert, in general, nu prea au ocazia sa faca cunostinta cu mediul exterior pentru ca ele sunt crescute prin sere.
Asa ca va sugerez sa le lasati afara dar in ghiveci, nu le plantati inca, sa se acomodeze un pic cu mediul. Cateva zile, de exemplu pana luni sau marti.
Daca locuiti in zona de nord a tarii si sunt temperaturi negative noaptea atunci le bagati inauntru noaptea...avand in vedere ca sunt plante micute si sensibile crescute in sera.
Eu nu mi-as face griji in privinta umezelii din sol pentru ca oricum se zvanta, apa se trage in adancime din cauza gravitatiei plus ca vantul contribuie si el la zvantare. O sa fie nevoie oricum la transplantare sa mai puneti niste apa ca sa se aseze pamantul cat de cat si sa nu ramana cu goluri de aer la radacini dar pana la transplantare luni/marti se mai zvanta cat de cat solul. As recomanda sa sapati de pe acum, cat se poate de repede, locul unde urmeaza sa plantati ca sa grabiti zvantarea pana la plantare.
Nu va faceti griji in privinta faptului ca sunt inflorite si ca ar trebui plantate urgent afara pentru ca oricum sezonul natural de inflorire al lor inca nu a venit si acum aveti flori fortate sa apara, de pe urma hormonilor de crestere administrati.
Planta de hortensie fiind mica e posibil ca sa nu mai infloreasca anul asta si din cate stiu abia din anul 2 lastarii scot flori.
Principalul e sa se prinda plantele afara la transplantat, ca va veti bucura de florile lor multi ani la rand atat timp cat nu sta in plin soare de la amiaza (un loc semi-umbrit este foarte bun)
Daca se prind atunci puteti sa puneti cam pe la jumatea lunii Mai , niste ingrasamant pentru plante cu flori adica sa fie mai bogat in microelemente cum ar fi magneziu si fier de exemplu asta https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-flori-de-balcon-kristalon-granule-0-2-kg/p/7027650?k=agro cs&apn=86&pn=3&idc=3644&pip=0&osa=1&upf=1 .
Mai gasiti si aici niste informatii utile https://www.bricodepot.ro/idei-si-inspiratie/gradina-si-balcon/totul-despre-hortensie/ de exemplu despre relatia culorii florilor si pH-ul solului.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Cu placere, @Ciubotariu Alina , am uitat sa va mai las un link , de fapt 2, si anume pentru prognoze meteo pe care le folosesc si eu https://www.vremea.net/ si https://www.accuweather.com/ si cu ambele imi dau seama cu o precizie chiar mai mare decat ce se anunta la televizor, despre ce vreme urmeaza sa fie local, chiar si pe ore. Astfel o sa aflati daca noaptea mai sunt temperaturi negative sau daca urmeaza sa ploua unde locuiti.
Cat despre loc semi-umbrit m-am referit la faptul ca sa nu stea in soarele arzator de vara de la amiaza si ca ideal e sa aiba parte de soarele diminetii din plin.
 

Ciubotariu Alina

Active Member
Cu placere, @Ciubotariu Alina , am uitat sa va mai las un link , de fapt 2, si anume pentru prognoze meteo pe care le folosesc si eu https://www.vremea.net/ si https://www.accuweather.com/ si cu ambele imi dau seama cu o precizie chiar mai mare decat ce se anunta la televizor, despre ce vreme urmeaza sa fie local, chiar si pe ore. Astfel o sa aflati daca noaptea mai sunt temperaturi negative sau daca urmeaza sa ploua unde locuiti.
Cat despre loc semi-umbrit m-am referit la faptul ca sa nu stea in soarele arzator de vara de la amiaza si ca ideal e sa aiba parte de soarele diminetii din plin.

Buna seara, pai singura locatie ar fi cu orientare nord- vest.
Multumesc pentru linkuri, tot accuweather folosesc si se anunta din nou ploi.
Sunt din Constanta. A fost o iarna relativ blanda, dar uscata si cu vanturi puternice.
Maine astept rafale de 40 km/ h.
Totusi am plantat hortensiile ca nu o duceau prea bine in ghiveci.
Acum nu stiu daca pamantul cu care le.am plantat a fost bun.
Am plantat.o pe cea roz in pamant de muscate de la Agro Cs. Ph 5 parca scria pe sac, iar pe cea albastra in ph de 4,5. Pamant pentru rhododendroni.
 

crysty

Active Member
Buna seara, pana la urma va folositi de care locatie aveti, principalul e sa se prinda si abia dupa vreo 2-3 ani o sa puteti sa va dati seama daca le prieste acolo sau nu. Vremea de la Constanta e mai blanda din cauza marii din apropriere , decat aici la Galati si primavara vine mai repede aici in zona asta (noastra) a tarii pe cand in nord poate sa intarzie chiar si cu 2 saptamani. Bine ca le-ati plantat, era necesar asta daca nu le mai merge bine in ghivece.
Daca sunt prea amarate la plantare ati putea sa incercati sa le stropiti cu Amalgerol de la fitofarmacie care costa cam 22 de lei pentru 200 ml (concentrat) daca va permiteti financiar sa incercati. Dar sa stiti ca nu intotdeauna poate sa faca minuni solutia asta. Eventual cereti parerea si de la fitofarmacie inainte sa cumparati produsul, vanzatoarea/rele trebuie sa aiba niste cunostinte minime despre intretinerea plantelor.
Nu stiu exact care este pH-ul recomandat pentru hortensii si nu cred ca este ceva strict pentru ca asa cum v-am spus mai spus si cum se specifica in articolul de pe bricodepot https://www.bricodepot.ro/idei-si-inspiratie/gradina-si-balcon/totul-despre-hortensie/ ,,,, ele au culoarea florilor oarecum si in functie de pH-ul solului deci ar putea sa suporte un sol mai acid.
Totusi daca doriti sa cresteti pHul la mai spre neutru atunci aciditatea o puteti diminua cu niste var de gradina (nu lavabil) care se gaseste pe la dedeman la cutie de 1 kg si presarati cam o lingura pe langa baza plantei
 

Ciubotariu Alina

Active Member
Multumesc de raspuns.
Nu stiu ce sa zic in legatura cu hortensiile. Locuiesc in sat Tuzla, jud Constanta. Daca va inchipuiti, aici nu exista fitofarmacie. In tot satul, unde aproape toti locuiesc la case, cu gradini.
Am in schimb Cropmax prin casa. Oare ajuta?
Si intre timp, domnii de la Android au updatat Androidul la versiunea 10 si nici Accuweather nu mai merge bine.
Azi ce sa mai zic, am avut dimineata iarna, a nins, si pe la ora 15 era vreme de primavara.
Nici noi nu mai pricepem ce anotimp e, daeamite plantele.
Cu Dumnezeu inainte!

Offtopic
Am zis ca am facut o afacere cu impatiens noua guinee de erau amarate prin Dedeman , sambata, cu 60% reducere. Erau 5.29,la ghiveci de 18cm diametru,reduse de la 13 lei dar si ele s.au pleostit. Acum sunt trista ca nu stiu pe unde sa le tot mut. Cand pe nord in dormitor, cand pe sud in sufragerie, dar e prea cald cand bate soarele, desi sunt la 6m de geam.
Am pus rasaduri de sporul casei, dar walleriana. Nu au iesit decat vreo 10 plantute din peste 100. Fabuloasele seminte Agrosel, dar cred ca erau vechi, desi pe plic scria ca sunt din 2020.
Vad ca semintele de muscate zonale Agrosel+Verve au iesit. Cam 25 din 28.

Va rog sa ma scuzati ca am scris asa mult. Dar e tare greu sa cresti ceva din samanta si sa vezi ca nu depinde de tine 100%. Le dai apa, le dai caldura, dar restul depinde de samanta.
Dar voiam muscate multe. Am vreo 8
jardiniere de umplut, plus vreo 6 ghivece suspendate si la cate 3muscate /jardiniera, plys vreo 2 la fiecare ghiveci de 25-30de cm *20-25 de lei/buc, mai faceam odata nunta.
Plus ca din sporul case, visam sa impanzesc curtea de turnulete.
Am incercat cu hortensiile pentru partea din fata casei pe nord, sub geamul de la bucatarie, ca poarta e chiar pe nord si era dezolant peisajul. Gazonul e total aiurea. Desi ma rup cu scarificatul si aeratul si fug prin ploaie sa il fertilizez , ca poate apa din furtun e prea dura.
Si uite asa, fac gradina botanica in fiecare iarna in sufragerie si na, unele merg si altele nu vor, ca nu vor.
Gata, nu va mai plictisesc. O seara buna si multumesc mult de sfaturi.
 

LoredanaB

New Member
Buna ziua,

Am si eu o intrebare legata de plantarea hortensiilor in gradina.
Am luat si eu de la Lidl, le-am plantat in gradina - o parte spre Nords si o parte spre Est. Locurile in care le-am plantat au irigatie prin picurare. Intrebarea e de cata apa ar avea nevoie - inca nu stiu cate minute sa las irigatia pt udare. Momentan merge de 2 ori pe zi 5 minute. Drenajul e bun, mai trage apa si din irigatia de la gazon. Se pare ca cele la umbra merg bine, dar cele cu soare de dimineata au unele frunze mai lasate.

Multumesc!

@crysty
 

crysty

Active Member
Buna seara @LoredanaB ,frunzele lasate sunt ori din cauza apei insuficiente ori din cauza ca nu se prind la transplantare. Infigeti un deget in pamant langa hortensiile lasate si vedeti daca intra usor inseamna ca pamantul este udat bine. Acum picurare de 2 ori pe zi timp de 5 minute fiecare este de ajuns dar incet-incet vine caldura si va trebui picurarea sa mearga mai des. Hortensiile care se prind si le merg bine de ani de zile vor face radacini adanci si puternice pentru ca eu odata am vrut sa smulg vreo 2-3 butasi de la o tufa si nu am putut. Se rupe din pamant dar nu poate fi smulsa cu mana asa, de tare cresc radacinile la o hortensie bine stabilizata de ani de zile.
E posibil sa le fi plantat recent dar nu ati pus apa destula in groapa de plantare cam in felul mocirlirii care se face la pomii fructiferi si mai in adancime solul sa fie prea uscat pentru a se prinde caz in care as sugera sa turnati o galeata de apa la fiecare tufa care nu s-a prins. Daca pamantul e deja destul de ud si mai in adancime atunci nu mai are rost sa mai turnati o galetusa de apa. Nu cunosc cat de tare a plouat in ultima vreme acolo unde locuiti.

Daca hortensiile isi inmoaie frunzele doar cand este soare pe ele si pe urma isi revin frunzele cat de cat atunci inseamna ca nu este apa destula in sol. Caz in care va recomand sa turnati cate o galetusa de apa la fiecare tufa si pe urma vedeti daca se mai lasa.
Daca este apa destula in sol dar frunzele de la hortensiile proaspat transplanate se lasa la soare , atunci puneti peste plante un cearsaf mai rau sau plasa de umbrire de la Dedeman, o perioada, cand bate soarele pe ele ca e posibil sa fie prea sensibile inca la soare si nu sunt stabilizate/obisnuite cu soarele si locul. Dupa amiaza cand nu mai e soarele puternic trageti plasa de pe ele. Nu stiu cat timp sa va chinuiti asa poate intr-o luna se va vedea daca se acomodeaza ori daca nu vor sa se prinda ca nu toate plantele se prind mai au si ele incapatanarea lor.

Totusi parca ceva imi spune ca o picurare la furtun pornita de 2 ori pe zi cate 5 minute nu este de ajuns, in 5 minute cat sa picure ? 20 de stropi ? pana pana la a 2a serie deja se evapora ce a picurat prima oara. In perioada asta bat vanturile de primavara si intotdeauna vantul accelereaza uscarea solului chiar si iarna. Nu stiu cat sa ajunga apa de la irigat gazonul si la hortensii dar incercati asa, puneti cate o galeata de apa si vedeti daca se mai lasa la soare frunzele.
Am trecut prin asta am vazut cum se lasau frunzele la hortensii ca nu aveau apa destula si aveam de ingrijit nu una ci mai multe tufe la o terasa de bar dar aveau probleme cu conectarea la apa pentru gradina pentru ca apa depindea de un alt vecin patron. Caram cate un bidon de 5 litri de apa uneori pe zi alteori la doua zile pe fiecare tufa vara si tot nu era de ajuns. Hortensiile au frunza mare si lata si implicit au suprafata de evaporare mai mare si deci consuma mai multa apa.
 
Ultima editare:

Ciubotariu Alina

Active Member
Buna seara @LoredanaB ,frunzele lasate sunt ori din cauza apei insuficiente ori din cauza ca nu se prind la transplantare. Infigeti un deget in pamant langa hortensiile lasate si vedeti daca intra usor inseamna ca pamantul este udat bine. Acum picurare de 2 ori pe zi timp de 5 minute fiecare este de ajuns dar incet-incet vine caldura si va trebui picurarea sa mearga mai des. Hortensiile care se prind si le merg bine de ani de zile vor face radacini adanci si puternice pentru ca eu odata am vrut sa smulg vreo 2-3 butasi de la o tufa si nu am putut. Se rupe din pamant dar nu poate fi smulsa cu mana asa, de tare cresc radacinile la o hortensie bine stabilizata de ani de zile.
E posibil sa le fi plantat recent dar nu ati pus apa destula in groapa de plantare cam in felul mocirlirii care se face la pomii fructiferi si mai in adancime solul sa fie prea uscat pentru a se prinde caz in care as sugera sa turnati o galeata de apa la fiecare tufa care nu s-a prins. Daca pamantul e deja destul de ud si mai in adancime atunci nu mai are rost sa mai turnati o galetusa de apa. Nu cunosc cat de tare a plouat in ultima vreme acolo unde locuiti.

Daca hortensiile isi inmoaie frunzele doar cand este soare pe ele si pe urma isi revin frunzele cat de cat atunci inseamna ca nu este apa destula in sol. Caz in care va recomand sa turnati cate o galetusa de apa la fiecare tufa si pe urma vedeti daca se mai lasa.
Daca este apa destula in sol dar frunzele de la hortensiile proaspat transplanate se lasa la soare , atunci puneti peste plante un cearsaf mai rau sau plasa de umbrire de la Dedeman, o perioada, cand bate soarele pe ele ca e posibil sa fie prea sensibile inca la soare si nu sunt stabilizate/obisnuite cu soarele si locul. Dupa amiaza cand nu mai e soarele puternic trageti plasa de pe ele. Nu stiu cat timp sa va chinuiti asa poate intr-o luna se va vedea daca se acomodeaza ori daca nu vor sa se prinda ca nu toate plantele se prind mai au si ele incapatanarea lor.

Totusi parca ceva imi spune ca o picurare la furtun pornita de 2 ori pe zi cate 5 minute nu este de ajuns, in 5 minute cat sa picure ? 20 de stropi ? pana pana la a 2a serie deja se evapora ce a picurat prima oara. In perioada asta bat vanturile de primavara si intotdeauna vantul accelereaza uscarea solului chiar si iarna. Nu stiu cat sa ajunga apa de la irigat gazonul si la hortensii dar incercati asa, puneti cate o galeata de apa si vedeti daca se mai lasa la soare frunzele.
Am trecut prin asta am vazut cum se lasau frunzele la hortensii ca nu aveau apa destula si aveam de ingrijit nu una ci mai multe tufe la o terasa de bar dar aveau probleme cu conectarea la apa pentru gradina pentru ca apa depindea de un alt vecin patron. Caram cate un bidon de 5 litri de apa uneori pe zi alteori la doua zile pe fiecare tufa vara si tot nu era de ajuns. Hortensiile au frunza mare si lata si implicit au suprafata de evaporare mai mare si deci consuma mai multa apa.
Buna seara! Ne puteti spune cate ceva si de protectia pe timpul iernii? Ma refer mai ales la cele plantate recent.
Multumesc!
 

Ciubotariu Alina

Active Member
Multumesc tare mult @crysty!
Raspund aici ca din mai nu.mi deschide pagina din mail.
In leg cu protectia hortensiilor pe timpul ierni.
Pai teoretic nu, e listata la -20gr pe forumurile din Uk, dar practic pe multe site.uri apare ca ar trebui protejata. Pe unele site.uri spun ca ar treb. dezgropata si pusa in ghivece ferite de inghet( am facut lucrul asta si din 3, 2 au murit acum cand le.am plantat).
Deci chiar nu stiu. Si daca da, cum? Musuroire cu pamant, cu paie, cu folie textila, cu folie de plastic?
Eu una stau in jud Cta, teoretic iarna e blanda, dar la noi nu ninge si bate crivatul iarna de usuca tot.Deci e ger uscat.
 

crysty

Active Member
Buna seara! Ne puteti spune cate ceva si de protectia pe timpul iernii? Ma refer mai ales la cele plantate recent.
Multumesc!
Musuroirea sau imbracarea cu panza sunt cele mai indicate in caz ca se anunta iarna grea sau plantele sunt recent transplantate. Tras niste pamant la baza si atat. Asta se recomanda si la trandafiri si la butasii de vita de vie.
Infofolirea cu folie de plastic este una din cele mai periculoase metode, pe care unii o aplica la smochinii din fata blocului/casei dar problema e ca apare condens, nu circula aerul si favorizeaza mediul pentru bacterii/fungi/mucegaiuri, de aia daca nu se poate allta metoda, e bine ca celofanul sa fie ciupit din loc in loc.
O alta metoda mai buna este plasa de iuta care se gaseste la magazinele de bricolaj si gradinarit https://www.dedeman.ro/plase-intretinere-plante/c/516 care e sub forma de banda lata cu care se infasoara trunchiul arborilor sau imbraca o tufa. Plasa de iuta permite aerului sa intre si nu ajuta la formarea mucegailui. Deci in nici un caz nu folositi folie de plastic. Scopul imbracarii unei tufe sau plante nu e sa cream caldura, ci sa reducem acele cateva grade cu minus si asta o poate face si o plasa de iuta.
O sa spuna unii, bine dar perdeaua nu este buna ? Perdelele se fac din fibre din plastic si odata ce romanul infasoara mai multe straturi atunci ar putea sa se ajunga la acelasi rezultat negativ cu cel de la folia de plastic.

Un copil infofolit cu prea multe haine iarna chiar va deveni sensibil si va fi mai predispus la imbolnavire. Un copil indopat cu prea multe vitamine si suplimente este predispus la obezitate. Si exemplele pot continua. Tot asa si la flori, prea multa afectiune le omoara. Prin prea multa afectiune se subintelege prea multa apa, prea multe ingrasaminte. Speciile de fiinte vii, inclusiv plantele, devin mai calite prin insasi expunerea la factorii externi provocatori.
Mi-ati luat vorba din gura ca odata cu transplantarea se aduce un stres plantei pe care nu intotdeauna il poate suporta cu usurinta si nici mama Amalgerolului nu o poate salva asa ca musuroiti sau daca chiar se anunta iarna geroasa atunci imbracati cu iuta sau alt material textil mai rar la tesatura.

Odata ce hortensiile devin mai mature afara si au trecut cu bine de, sa zicem, 2-3 ierni, atunci nici musuroirea nu este neaparata decat daca se anunta ger mare. Imbracarea cu panza e mai degraba recomandata la smochinii tineri in Romania sau la vreo spcie de arbust adusa din afara care inca nu este adaptata.
Daca vreti o sugestie de tufe de plante care rezista bine la frig, va recomand lavanda. Lavanda comuna rezista si la friguri mari dar exista specii de lavanda care rezista si la -33 de grade Celsius.
 
Ultima editare:

Ciubotariu Alina

Active Member
Musuroirea sau imbracarea cu panza sunt cele mai indicate in caz ca se anunta iarna grea sau plantele sunt recent transplantate. Tras niste pamant la baza si atat. Asta se recomanda si la trandafiri si la butasii de vita de vie.
Infofolirea cu folie de plastic este una din cele mai periculoase metode, pe care unii o aplica la smochinii din fata blocului/casei dar problema e ca apare condens, nu circula aerul si favorizeaza mediul pentru bacterii/fungi/mucegaiuri, de aia daca nu se poate allta metoda, e bine ca celofanul sa fie ciupit din loc in loc.
O alta metoda mai buna este plasa de iuta care se gaseste la magazinele de bricolaj si gradinarit https://www.dedeman.ro/plase-intretinere-plante/c/516 care e sub forma de banda lata cu care se infasoara trunchiul arborilor sau imbraca o tufa. Plasa de iuta permite aerului sa intre si nu ajuta la formarea mucegailui. Deci in nici un caz nu folositi folie de plastic. Scopul imbracarii unei tufe sau plante nu e sa cream caldura, ci sa reducem acele cateva grade cu minus si asta o poate face si o plasa de iuta.
O sa spuna unii, bine dar perdeaua nu este buna ? Perdelele se fac din fibre din plastic si odata ce romanul infasoara mai multe straturi atunci ar putea sa se ajunga la acelasi rezultat negativ cu cel de la folia de plastic.

Un copil infofolit cu prea multe haine iarna chiar va deveni sensibil si va fi mai predispus la imbolnavire. Un copil indopat cu prea multe vitamine si suplimente este predispus la obezitate. Si exemplele pot continua. Tot asa si la flori, prea multa afectiune le omoara. Prin prea multa afectiune se subintelege prea multa apa, prea multe ingrasaminte. Speciile de fiinte vii, inclusiv plantele, devin mai calite prin insasi expunerea la factorii externi provocatori.
Mi-ati luat vorba din gura ca odata cu transplantarea se aduce un stres plantei pe care nu intotdeauna il poate suporta cu usurinta si nici mama Amalgerolului nu o poate salva asa ca musuroiti sau daca chiar se anunta iarna geroasa atunci imbracati cu iuta sau alt material textil mai rar la tesatura.

Odata ce hortensiile devin mai mature afara si au trecut cu bine de, sa zicem, 2-3 ierni, atunci nici musuroirea nu este neaparata decat daca se anunta ger mare. Imbracarea cu panza e mai degraba recomandata la smochinii tineri in Romania sau la vreo spcie de arbust adusa din afara care inca nu este adaptata.
Daca vreti o sugestie de tufe de plante care rezista bine la frig, va recomand lavanda. Lavanda comuna rezista si la friguri mari dar exista specii de lavanda care rezista si la -33 de grade Celsius.
Multumesc tare mult!
 
Sus