Flori - fructe - seminte

gino

Member
- Florile Stapeliadelor apar in general pe lastarii noi. De aici si faptul ca majoritatea speciilor infloresc spre toamna.
Dar inflorirea este legata si de zonele de unde provin plantele.
Majoritatea provin din Africa si au tendinta sa isi pastreze ritmul biologic de acolo. Cand la noi este toamna si plantele noastre incep sa infloreasca, in Africa vine primavara.
Coloniile mai mari de Stapelia variegata sau Huernia rubra si keniensis, pot sa produca flori incepand chiar de pe la sfarsitul lui mai si continua sa infloreasca pana toamna tarziu.
In schimb Stapelia flavirostris, indiferent cat de mare ar fi colonia, infloreste numai la apropierea toamnei pana spre iarna.
Florile nu au mereu aceeasi marime si colorit.
Aceste caracteristici variaza in functie de vigoarea plantelor, vigoare data de calitatea solului, udare si mod de expunere, implicit temperatura ambientala.
In schimb, mirosul caracteristic se pastreaza nealterat, se pare, indiferent de conditii.
Mai trebuie stiut ca nu toate florile Stapeliadelor au miros .
Florile unor Huernii nu au miros, sau cel putin nu poate fi sesizat de organul nostru olfactiv... :D
Florile Stapeliadelor se intrec in forme si culori tocmai pentru atragerea polenizatorilor, care se lasa pacaliti de forma, culoare si mai ales de ...miros !
- Fructele care arata asa :
Forma incipienta http://gino.sunphoto.ro/Fructe_de_cactu ... JUSKFSAKZG
In general fructele ( bace ) apar primavara odata cu intrarea plantei in vegetatie . Apar exact din locul unde anterior a fost floarea, cu conditia ca aceasta sa fi fost polenizata.
Aproape de maturitate fructul arata asa :
http://gino.sunphoto.ro/Fructe_de_cactu ... KAXVHKEDJR
In functie de specie, bacele mature pot sa ajunga la 10 - 15 centimetrii inainte de expulzarea semintelor.
Bacele imita oarecum coloritul lastarilor, facandu-le sa se confunde usor cu acestia. Acest lucru facand parte din arsenalul plantei.
Camuflaj imptriva eventualilor daunatori de origine animala.
- Semintele devin vizibile in momentul in care bacele sunt coapte si incep sa se crape longitudinal.
http://gino.sunphoto.ro/Fructe_de_cactu ... VFMBCBTCCF
Sunt plate, rosu - maroniu la culoare si au atasate adevarate "parasute" de puf alb stralucitor.
Foarte usoare, semintele, gratie pufului, pot fi purtate cu usurinta de cea mai mica adiere de vant, realizandu-se astfel o insamantare naturala pe spatii vaste.
In colectii, daca se urmareste obtinerea de seminte, este de preferat ca bacele sa fie invelite in saculeti de tifon inainte de coacere.
 

andre

Member
Anul trecut am avut si eu fructe pe Huernia rubra si Stapelia variegata, la inceput nu stiam ce sunt, am crezut ca sunt butasi, dar care aveau alta forma decat cea normala. Apoi m-ai lamurit ca sunt fructe! :D
http://shaman.sunphoto.ro/FRUCTE_de_cac ... te/pagina2
S-au deschis abia in primavara, m-a distrat cand s-au spart si au inceput sa zboare semintele prin aer, si tot din distractie le-am si semanat. Spun asta, pentru ca se inmultesc usor din butasi si nu ar fi fost nevoie de semanat, dar am vrut sa vad daca si cum vor iesi plantutele.
In schim anul asta, am fructe pe o Huernia pendula, careia ii voi acorda mai multa atentie pentru ca are butasi mai putini si e mai rara. Asa arata fructele:
http://shaman.sunphoto.ro/FRUCTE_de_cac ... VDXFPSAJZK
Mai am fructe si pe Ceropegia woodii la care sunt curioasa cum vor fi semintele si cat de mari vor fi pana la sfarsit fructele.
http://shaman.sunphoto.ro/FRUCTE_de_cac ... UYEUQFWPVB
 

gino

Member
Scriam ceva mai sus despre forma interesanta a fructelor de Stapeliade.
Aceasta forma reprezinta probabil o adaptare la mediu a plantelor, obligate sa-si mascheze fructele in fata eventualilor pradatori de origine animala.
Si daca marea lor majoritate au reusit cu brio acest lucru, ei bine altele se pare ca au ramas usor in urma...
Larryleachia si Pseudolithos, probabil din cauza conditiilor foarte grele de mediu ( ariditate si insolatie puternica ), au fost fortate in decursul timpului sa-si ingroase foarte mult tulpinile pentru a avea un volum mai mare de depozitare a substantelor nutritive.
Au reusit acest lucru, numai ca...fructele au ramas in urma !
Au aceasi forma ca la toate Stapeliadele.In situatia asta, arata ca niste plante de-a dreptul...extraterestre !
Doua exemple :
http://www.cactus-succulents.com/tricho ... avatum.jpg
http://www.koehres-kaktus.de/galerie/su ... 03.jpg.jpg
 

andre

Member
Buna ziua

Chiar daca este iarna, putem sa mai spunem cate ceva si despre Asclepiade, asta in asteptarea sezonului in care o sa bucuram sa vedem cum incep sa creasca.
Promisesem ca atunci cand o sa am seminte de Ceropegia woodii, o sa vi le arat. Vreo doua fructe au profitat de caldura care a fost in toamna si s-au deschis. Celelalte sunt inca pe planta in asteptarea primaverii.
Bacele uscate:
http://shaman.sunphoto.ro/FRUCTE_de_cac ... MWJVXLJTQO
Si semintele:
http://shaman.sunphoto.ro/FRUCTE_de_cac ... GDFBHRFTDR
O sa astept si celelalte fructe sa se coaca, ca apoi sa le plantez, sa vedem ce iese si cum arata plantele juvenile.
 

gino

Member
Pentru mine este o premiera. Chiar daca am de multi ani Ceropegia linearis spp. woodii, la mine a inflorit masiv in fiecare an, dar nu a fructificat niciodata.
Bacele seamana foarte mult cu cele ale stapeliadelor, dar, parca sunt mai mici, nu ?.
La seminte am ceva de comentat, ca stii, sunt carcotas. :D
Nu cumva le-ai indepartat puful ?
Cele de stapeliade asa au. Ma gandeam ca asa ar fi trebuit sa aiba si astea, mai ales ca in bace se vede ceva, ceva...ei ? :D
 

andre

Member
Puful s-a dus imediat dupa ele. Se vede ca au avut, in imaginea cu bacele.
Daca la Stapelii si la Huernia keniensis, singurele de la care avut deocamdata seminte, puful s-a indepartat mai greu ( primele semanandu-le cu totul si n-a iesit nimic ) , la Ceropegia s-au scuturat imediat, inainte sa le pot face poza cu totul.
Cred ca planta a facut fructe din cauza ca am tinut-o la soare, chiar daca nu din primavara. De doi ani de zile am tot tinut-o la umbra, a facut flori, dar nu si fructe. Si nici nu cred ca este din cauza varstei, pentru ca am mai creat un ghiveci din butasi, pe care l-am pus de la inceput la soare ca sa vad daca sunt schimbari in modul de crestere si ambele ghivece au fructificat.
 

gino

Member
Deci au avut puf...ar fi fost ciudat sa nu aiba...
Faptul ca a fructificat la tine, se poate datora faptului ca ai plante din baze diferite si astfel s-a creat polenizarea.
Inca nu stiu cum sta treaba cu fructificarea la genul Ceropegia...
Omul cat trtaieste invata... promit sa ma documentez :D
 

andre

Member
Mise mai pregatesc niste fructe!
Pacat ca obtin fructe la plantele comune, mi-ar fi placut sa am asa ceva de la Stapelia flavopurpurea, ca am numai un butas si la cate flori a facut, putea sa faca si niste fructe...
 

gino

Member
Este adevarat ca niste fructe pe S. flavopurpurea ar fi fost ceva deosebit, este adevarat, dar de undse stii ca viitoarele seminte nu sunt purtatoarele unor hibrizi cu flori deosebite ?...mai ales ca nu stii cu cine sa...sarutat... :rofl:
In domeniul Stapeliadelor pot aparea surprize foarte placute din seminte hibridizate, trebuie avut rabdare, asta-i tot :D
 

andre

Member
Atunci va trebui sa duc la maturitate toate plantele care au iesit din semintele de Stapelia variegata, ca sa vad ce flori vor avea??? Unde o sa am atata spatiu ca sa le cresc si pe ele si toate plantele care vor veni?
In primul rand o sa ma lamuresc de la ce planta provin exact si apoi voi vedea ce fac cu ei. Si ca ma gandesc ca le-am pus dintr-o joaca... :ros_unghii:
 

gino

Member
Asa si trebuie sa fie : o joaca ! :D
Facem lucrurile astea pentru ca ne place sa le facem, dar si pentru ca suntem curiosi sa vedem de ce este in stare natura...pe care noi doar o ajutam un pic, e drept, tot pentru placerea noastra... :D
 

andre

Member
Daca ar fi sa ajutam natura si sa obtinem si placerea maxima, cred ca ar trebui polenizat controlat si atunci am putea chiar sa le dam si nume. Din alea cu X!...
Asa, trebuie multa rabdare sa vedem cum si-a facut natura ( sau musca ) de cap!
 

gino

Member
Ai perfecta dreptate. Dar pentru o polenizare controlata trebuiesc anumite conditii, ori noi nu le avem, din pacate...
Si poate ca asa este mai interesant, la urma urmelor.
Mustele isi fac de cap, iar noi trebuie sa avem rabdare si sa vedem ce ...biletele de dragoste au transportat ...si de la cine, la cine, nu ? :D
 

gino

Member
Pastaile sau bace apar de regula in locul unde in anul anterior au fost florile, daca sa realizat polenizarea
Au o dezvoltare lenta si vor ajunge sa se coaca abia prin iunie cred...
Vor crapa longitudinal, lasand sa apara semintele.
 

valentyna

Member
si la stapeliadele mele (vreo 8 ghivece)au aparut pastai.nu-mi placeau cum arata si le-am rupt.eu vrau sa faca flori... :)
 

gino

Member
Valentyna, daca ai fi stut mai in amanunt mecanismele polenizarii la Asclepiade, cat de dificil este acest proces si ce hibrizi interesanti ar fi putut sa apara din semintele rezultate daca ai fi lasat bacele sa se coaca, probabil ca nu ai fi procedat asa.... :(
In alta ordine de idei, amputand acele bace, nu vei obtine flori mai devreme sau mai multe. Ai intrerupt brutal un proces in care plantele erau angrenate si in care isi canalizau eforturile.
Florile vor veni tot atunci cand va fi timpul lor, ca sa nu mai spun ca pe o planta matura pot sa fie in acelasi timp fructe dar si boboci florali....
 

andre

Member
Mi s-au mai spart niste bace cu seminte, de Carraluma eremiastrum. Zilele astea a tot plouat, asa ca am luat unele dupa pamant, iar cealalta baca ( pastaie ) am rupt-o pentru ca am considerat ca daca una s-a desfacut, si semintele din cealalata sunt coapte.
Si am facut niste poze, reusite dupa parerea me,in care puteti vedea in sectiune cum stau semintele. Astept sa rasara ca sa vad ce flori vor avea.
http://shaman2010.sunphoto.ro/fructe_si ... e/16545409
http://shaman2010.sunphoto.ro/fructe_si ... e/16545458
http://shaman2010.sunphoto.ro/fructe_si ... e/16545503
 
Sus