flori de prun,par,visin atacate de ?

Cosstel

Member
<img src="http://lh3.ggpht.com/_hQgIdKlSYWQ/SeXPWR8oN3I/AAAAAAAABWw/tSRE3iKGPA8/s144/IM030206a.jpg">
http://picasaweb.google.com/lh/photo/e5 ... directlink

Cine imi poate face cunostinta cu gingania din imagine ?
Ma aduce la disperare :cry: Anul trecut am vazut-o pe florile de trandafir, praf le-a facut, insa mi-am zis asta e. Acum cind ma plimbam printre pomi si tot ma delectam cu parfumul florilor de prun ( o noutate pentru mine ) mi-am regasit vechea cunostiinta. M-am inarmat cu un PET si ceva rabdare si am adunat peste 100 de indivizi.
Ce ma fac fiindca astia-s multi iar eu unul singur :cry: ce pot sa le fac ?

Se am gasesc citeva poze si aici :
http://picasaweb.google.com/Cosstel/PomiFructiferi#
 

ACHIMENES

Member
Se pare ca ai o mare problema cu indivizii aceia, iar faptul ca deja ai adunat 100 de insecte ( nu ai specificat de pe cati pomi), este deja o fff mare problema.
Insecta cu pricina se numeste GARGARITA MUGURILOR si este un daunator polifag, care ataca speciile de pomi fructiferi, arbustii fructiferi, vita de vie si trandafirii.
Pagubele cele mai mari sunt cauzate de adulti, care rod mugurii vegetativi, frunzele, florile si uneori si scoarta ramurilor anuale.
Atacuri mari au loc in anii cu primaveri calduroase si secetoaseProdusele recomandate sunt cele organoclorurate THIONEX 35 CE, THIODAN 35 EC, organofosforice SINORATOX sau PALLAS 50 EC, FYFANON 50 EC.
 

Cosstel

Member
Multumesc pentru raspuns. Dupa cele spuse de tine am cautat cu googu si am dat peste:
http://www.nhmus.hu/%7Epodlussany/k%E9p ... honlap.jpg

seaman doar ca la mine sint de un negru intens si cu picatele pronuntate

De pe un pom adun aproximativ 10 indivizi, pomul este insa mic. Astazi am reluat operatia si am adunat un numar ceva mai mic dar poate si din cauza ca o parte din florile de prun au inceput sa se scuture. Acum sint la cautare florile de par :cry:

Cind se aplica tratamentele ? si inca ceva sursa acestora poate sa fie o gramada mare de pamint de mranita ? (de fapt cuibar) fiindca la ciresii din fata casei n-am dat peste ei
 

ACHIMENES

Member
La cate ganganii ai adunat, nu puteai sa le faci si lor o poza....ca doar ele erau vedetele si o poza a locului unde le-ai gasit pe floare.......n-au stat degeaba prin pom, ele deja si-au depus oul in floare :( :(
 

Cosstel

Member
ACHIMENES a spus:
nu puteai sa le faci si lor o poza....
pai le-am facut :? daca apesi pe link o sa vezi poza mai bine.
Din pacate aparatul nu prea ma ajuta dar daca se doreste totusi o poza cu impricinatul, il aduc in casa si ii fac la poze pina-l orbesc cu blitul :)
Si cind sa-i dau cu chimicale ? l-am intrebat pe googu dar da raspunsuri evazive
 

Cosstel

Member
Ai dreptate, este Tropinota hirta (gândacul păros al florilor) si ataca doar florile pomilor. Si cred ca sursa lor o reprezinta o gramada mare de balegar in amestec cu pamint pe care o am de vreo 4 ani.
Legat de insecticid , dupa ce se vor scutura florile voi incepe tratementul impotriva lor, parca in acest moment nu-mi vine, fiindca printre victime pot fi si albinele si oricum in acest an nu am pretentii de a avea recolte serioase de fructe
Multumesc pentru informatie si astazi va fi runda a IV-a la adunat de Tropinota hirta :cry:
 

Cosstel

Member
La insistentele sotii am stropit totusi, insa doar pomii infloriti. Am folosit o fiola de decis la 10 l de apa. Acum nu stiu ce sa zic, ori florile erau trecute, ori insecticidul si-a facut datoria fiindca am adunat pina-n 15 indivizi. Iar de cind s-a racit vremea chiar nu-i mai vad.
Dupa ce se mai potoleste vintul, de miine sper, voi stropi cu un fungicid si un insecticid. Voi reveni cu date despre urmarile atacului de Tropinota hirta
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
costele costele am si eu din astia dar dupa un fito recomandat de nenea "flori-vete-rinarul" :rofl: cu calypso si topsin cu putin Pur se pare ca au disparut si au facut loc la albine
Recolta mea in jur de 200 (stransi manual de pe oriunde erau)
Nu recomand deloc Decis pentru ca probabil mai vrei sa mananci si fructe si daca dai cu decis omori si albinele , pentru mine Decis e ultima varianta in care de ciuda vreau sa omor si planta si tot ce traieste pe ea :twisted: .Alege orice vrei dar sa fie sistemic si nu de contact , ai nevoie sa distrugi si generatiile viitoare nu doar pe cei care ii atingi cu solutia.Totusi vad ca vor sau aleg doar plantele cu parfum , la cele din gradina fara miros (baladai papadie si cateva panselute )
Topsin e pus de preventie , eu asa fac solutia cu rost de antifainare si alte cele.

Info general : Este un gandac de aprilie care roade interiorul florilor apoi imediat se inmulteste si depune larve in pamant care traiesc din radacini moarte

succes sau hai sa avem noroc :evil:
 

dan_6393

Member
stropitul post- floral se aplica atunci cind 15 - 20% dintre flori si-au scuturat deja petalele.
Se presupune ca in aceasta faza albinele au trecut deja pe acolo pt ca florile nu mai emana acelasi parfum. Daca se mai rataceste vreuna e din cauza culorilor si nu a parfumului.
Asa ca puteti stropi linistit cu orice, inclusiv cu Decis.
Si apropo- Decis e de Ingestie si contact
 
Sus