Floarea tatalui meu

Lipcan Tatiana

New Member
Buna ziua, tatal meu iubea foarte mult florile, Un an in urma tatal meu a decedat si eu am ramas sa am grija e flori care sunt foarte importante pentru mine si de o luna 2 din plante au inceput sa se usuce, le cade enorm de mult frunzele si sunt foarte ingrijorata sa nu le pierd. Leam udat precum tineam minte ca o facea tata , cu infraseminte o data la 2 saptamini insa nu vad nici un rezultat . Daca poate cineva sa ma ajute, nu am specificat ce planta este deoarece nu sunt sigura , voi atasa niste poze!
Va multumesc mult !
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna dimineata, Craciun Fericit, si tatal meu cand traia iubea florile si cand a murit mi-a lasat in grija cateva plante si am ajuns si la un liceu agroindustrial sa studiez un pic. Ce aveti acolo este un ficus benjamina . Plantele leapada frunze masiv in situatii de stres si anume in caz de Ș
- udare excesiva
- expunerea plantei si a pamantului ei la temperatura rece sau curenti de aer prea reci mai mult timp sau de repetate ori.
- nearisirea naturala a pamantului din cauza mastilor de ghiveci .
- expunere la solutie prea concentrata de pesticide, ingrasamante, intr-un cuvant chimicale.
Tocmai de aia eu nu sunt adeptul mastilor de ghivece pentru ca chiar daca sunt mai estetice , fac mai mult rau decat bine radacinilor si pamantului mai ales iarna pentru ca nu se poate aerisi si zvanta pamantul in mod natural si destul de repede incat ud fiind sa nu tina prea multa umezeala si frig la radacini. De aceea va recomand sa nu mai tineti ghiveciul in masca pe durata iernii si mai ales jos . La podea este mai rece . Daca puteti urca ghiveciul pe un scaunel sau pe o masuta ar fi mai bine, pana se recupereaza planta si nu mai leapada frunze. De asemenea nu udati in exces , pamantul nu trebuie sa fie ud ci doar un pic umed deasupra si cand se zvanta sus atunci mai puneti un pic de apa .
Daca e prea ud pamantul deja, atunci faceti cateva gauri in pamant cu un pix sau un bat si/sau porniti un ventilator mic cateva minute sa bata spre ghiveci in fiecare zi, deci cateva minute pe zi pana se zvanta pamantul deasupra. Daca temperatura in casa este in jur de 21-22 grade este de ajuns dar daca umezeala este ridicata adica nu aerisiti asa des asa cum se intampla sa facem iarna ca sa nu pierdem caldura atunci va recomand sa va cumparati un dezumidificator care o sa previna si aparitia mucegaiului in casa . Eu mi-am cumparat asa ceva de o saptamana si pot sa spun ca nu mai apare mucegai in colt la perete. Astfel de aparat nu este obligatoriu in privinta plantelor dar o umezeala scazuta adica in limitele apropiate de normal o sa ajute sa se zvinte si pamantul la flori mai repede.
Si la mine a inceput a cade un pic frunzele la o schefflera pentru ca am tinut-o pe hol , jos , mai mult timp , cam 2 saptamani si este si mai intuneric acolo si a stat cam umed pamantul , dupa care am mutat-o la geam la lumina dar am uitat de ea sa vad daca are apa si m-am trezit ca ii cadeau frunzele intr-o veselie si am constatat ca pamantul era uscat la proba cu degetul.
Deci probati pamantul cu degetul, bagati adanc in ghiveci si daca este pamantul uscat atunci ii puneti apa si daca este inca ud atunci mai asteptati cu udatul.
Udatul plantelor este ca soferia cand trebuie in permanenta tinut mana pe volan sa nu o ia masina razna de pe sosea deci sa nu stea planta nici in uscaciune nici in prea multa apa in pamant. Vara se poate uda mult ca se usuca repede pamantul dar iarna e problema ca nu se zvanta pamantul destul de repede .
 
Ultima editare:

Lipcan Tatiana

New Member
Buna ziua, multumesc mult, asemenea si dvs felicitari cu sarbatorile .
Multumesc mult pentru sfaturi, din ce am citit cred ca e problema din cauza udarii excesive, deoarece cind am vazut ca a inceput putin sa cada frunzele am inceput sa o ud mai mult cu gindul ca o ajut.
In cazut ca am udato prea mult e posibil sa putrezit radacinele si sa nu o mai pot ajuta cu nimic? Sau ar trebui sa o duc la un specialist si sai schimbe solul?
 

crysty

Active Member
Multumesc pentru urari . Daca cititi aici o postare de a mea din urma https://egradini.ro/forum/threads/planta-necunoscuta.21172/#post-767748 o sa aflati ca prea multa afectiune omoara plantele si anume necunoscatorul nu stie ce sa ii faca din afectiune cand vede ca planta sufera si atunci ii toarna apa berechet. E un gest automat dar foarte periculos pentru ca isi distruge planta asa .
Plantelor de apartament nu le place sa stea in pamant imbacsit cu apa pentru ca nu sunt plante de balta . Ele au nevoie de pamant umed , de aer curat si lumina destula . Au nevoie de aer curat mai mult decat credeti si de lumina multa la fel.
O planta care este pusa jos pe hol sau in camera si nu mai are aer curat pentru ca nu se mai deschid geamurile ca vara, va fi condamnata la pieire mai ales daca nu are nici lumina suficienta .
In 2014 am creat un cont pe olx ca sa vand niste pui de plante si am ca am avut success am luat in serios cresterea plantelor in apartament pentru ca ce e mai minunat cand din pasiune si din hobby mai ies si bani. De atunci nu am vandut multe plante in tara sau local dar pot sa spun ca am pierdut multe plante , e greu la apartament sa mentii si o caldura in casa iarna dar sa trebuiasca sa le asiguri la plante ce le trebuie.
Principalele cauze, in ordinea prioritatii, au fost umezeala in exces, frigul si lumina insuficienta. Si asa ajung iarna sa nu am multe plante pentru ca e greu sa asigur un echilibru , fiecare casa si fiecare locatar are conditii diferite si eu nu ma incadrez la cele de lux , nici macar izolatie pe exterior la bloc nu este.
Dar am invatat ca o planta mai bine se recupereaza, si are sanse mai mari , daca a suferit din cauza lipsei de apa decat din cauza excesului apei. Si cand specific exces de apa ma refer la timpul iernii pentru ca vara e altceva se usuca pamantul repede.
Ce ii place unei plante de interior ? In primul rand ii place sa se zvinte pamantul repede si sa aiba pusa apa putina si la timp, ii place sa aiba multa lumina, cu cat mai multa cu atat mai bine, lumina in exces nu o sa dauneze ,si ii mai place sa aiba aer curat sau macar o usoara ventilatie in preajma.
1. Zvantatul pamantului : proba cea mai usoara de facut este cu degetul aratator in pamantul ghiveciului si anume daca este bagat pana la prima incheietura de jos si pamantul este uscat atunci se poate uda cu masura dar si aici depinde de mai multe lucruri si anume ventilatie ambientala , temperatura ambientala si cel mai important lucru daca ghiveciul are multe gauri de scurgere si daca nu se afla in masca de ghiveci. Ati vazut ca plantele din comert vin in ghivece cu multe gauri si chiar gauri mari , acelea sunt ghivece de rasaduri si in astfel de ghivece cu multe gauri trebuiesc crescute plantele . Chiar daca exista risc sa mai lase pamant dar pentru asta exista farfurii de ghivece . Nu mai puneti ghivecele in masti chiar daca ele dau aspect frumos pentru ca pamantul din ghiveciul cu masca nu se mai zvanta la timp si nu are aerisire la baza ceea ce duce practic la imputirea pamantului si a radacinilor adica sufocare. Planta are nevoie si de un pic de aer la radacina . Eram solocitat la un restaurant ca sa asigur tratamentul unor plante si leandri si o doamna contabila vine si imi spune ca are vreo 6 orhidee acasa care incep sa sufere si ca le pune apa destula si la timp, ca sa flu ca tine ghivecele in masti . I-am recomandat de urgenta sa cumpere amestec de scoarta pentru ele si sa inceapa sa schimbe si sa nu mai puna in masti. Dupa cateva zile mi-a spus ca a inceput la prima sa schimbe si ca scoarta din ghiveci cand a rasturnat-o mirosea urat si ca avea si mucegai in amestecul din ghiveci. Daca nu incepea de urgenta sa schimbe sau sa imi fi spus ca sa afle atunci garantat in maxim 2 luni nu ar mai fi avut orhidee acasa decat daca cumpara altele dar e posibil ca cineva sa renunte la o specie anume de planta si sa creada ca nu ii merge bine in acea casa cand defapt nu stie sa respecte cateva reguli de baza. Mai sunt si plante care se incapataneaza sa nu supravietuiasca cum sunt cele imediat cumparate din comert dar aici tine de adaptare pentru ca ele au crescut in sera in alte conditii si de asta recomand plantele luate de ocazie de la precupeti sau tarani sau pensionari care vand vara cate un ghiveci la taraba. Alea sunt plante adaptate la conditiile din romania si mai ales local. Sau sa se semene cum e cazul citricelor. Lamaiul este si mai pretentios si la curenti de aer rece si ala leapada frunzele intr-o veselie toamna dar are putere mare de refacere/inmugurire ca si trandafirul chinezesc. Eu merg mai mult pe practic si logic decat pe estetic, la mine o sa vedeti ghivece de rasaduri cu gauri mari la baza si pe farfurioare de plastic sau chiar ghivece de inghetata transparente si cu peretii gaurite pe alocuri cum e cazul celor 2 orhidee pe care le am. Daca la dumneavoastra vin musafiri si vreti ceva estetic atunci nu mai folositi mastile de ghivece ci dati mai multe gauri la baza ghiveciului.
2. Multa lumina : Iarna nu se poate asigura lumina mai multa din cauza ca e ziua scurta . Avantajul e ca din 22 decembrie ziua incepe sa se mareasca cam cu 4 minute. Dar totusi lipsa luminii se poate suplini cu o veioza pusa in preajma plantei sa bata pe ea daca este planta mare care nu incape pervazul geamului.
3. Aer curat : Ca sa nu pierdem caldura din casa iarna pentru ca ea costa bani noi nu mai deschidem geamurile asa des iarna , unii poate chiar cu saptamanile mai ales daca nu este geam cu rabatare si se creeaza un aer statut in casa care duce la caderea frunzelor si nezvantarea pamantului la timp. Lipsa aerului proaspat si circulat poate sa duca si la aparitia mucegaiului pe solul din ghiveci mai ales daca nu sunt resturile adunate de la frunzele cazute. Mucegaiul de pe suprafata solului se prezinta ca o pelicula subtire , foarte subtire usor albicioasa , transparenta si posibil usor pufoasa si greu de observat . Pelicula asta opreste pamantul se zvinte si sa mai respire. Se recomanda ca planta sa se tina in celalat capat al pervazului daca geamul se mai deschide putin iarna sau sa se puna ghiveciul intr-un loc circulat si anume in bucatarie sau langa o usa unde trece lumea si prin trecerea persoanelor se creeaza ventilatie naturala. Sau se pune ghiveciul pe o masa si se porneste periodic un ventilator micut macar cateva minute pe zi. Sau daca planta e micuta sa stea pe biroul de lucru sub veioza si lucrul la birou cu hartiile va crea ventilatie.

Sa va raspund la intrebare ce de facut in cazul dumneavoastra :
In primul rand iarna nu se fac transplantari din cauza ca planta nu are conditii maxime sa se prinda imediat, sau din cauza ca planta poate fi in repaus sau cu cresterea incetinita si atunci cand se transplanteaza o planta se pune apa destula fapt care duce la putrezire foarte usor.
Totusi va recomand sa nu mai umblati cu planta prin frig ca de acum vine si frigul ziua si sa deschideti o musama pe jos , si scoateti planta din ghiveci cu tot cu pamant pe musama. Sa aveti cumparat de la un magazin de bricolaj, as recomanda dedemanul pentru sigur gasiti saci de amestec de turba si care din cauza ca nu se vand repede ei se zvanta si o cumparati aproape uscata . Un sac cum ar fi asta https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-5-l/p/7027578 , e foarte posibil sa fie aproape uscat si consider ca 5 litri sunt de ajuns . Ca sa fie si mai uscat atunci il insirati pe ceva la uscat cu 2-3 zile inainte sa va apucati de lucru. Si dupa ce ati scos planta din ghiveci , spalati ghiveciul golit de pamant si ii mai dati niste gauri la fund cu o surubelnita inrosita pe aragaz. Daca mai largitiun pic gaurile existe e si mai bine , nu strica niciodata prea multe gauri , dimpotriva cu cat mai multe sau mai mari cu atat mai bine. Cand cumparati amestecul de turba sa va luati si o farfurie de ghiveci de la dedeman. Ca sa stiti ce masura sa luati, masurati cu o ruleta diametrul ghiveciului sus si o sa vedeti ca are cam 12 cm sau 14 cm sau 17 cm sau cat o fi. Farfuriile pentru ghivece se vand exact pentru dimensiunea asta adica daca ghiveciul are 17 cm in diametru atunci cautati farfurie care scrie pe ticheta 17 cm. E bine sa luati una si cu un numar mai mare ca sa vedeti acasa care e mai buna dar sa nu fie cu un numar mai mica. Farfuriile astea sunt ieftine vreo 1-2 lei bucata. Cu cat mai adanca farfuria cu atat mai bine ca veti putea pune apa acolo cate putin cand vreti sa udati. Eu folosesc farfurii de acest fel , diverse marimi https://www.dedeman.ro/galati/farfurie-ghiveci-laura-plastic-rotund-turcoaz-d-17-6-cm/p/7033653 . Si scapati de masca de ghiveci , aruncati-o, o dati de pomana sau o folositi la vara daca tineti la ea.
Bun ,deci dupa ce ati dat mai multe gauri la fundul ghiveciului , vedeti cat pamant se poate indeparta pana sa dati de radacini , chiar si doar 2 cm de jur imprejur si tot e ceva si la fundul radacinilor la fel, tot cam 2 cm sa indepartati . Luati ghiveciul gol si puneti pe fundul lui cam 3 cm (grosimea indepartata + 1 cm pentru ca turba se taseaza in timp) de turba uscata din sac si bagati planta cu balotul ei de pamant in ghiveci. De jur imprejur in golul aparut pana la pereti ,turnati turba uscata din sac . Deasupra la fel, luati din pamantul ala ud ,cam 1 cm si presarati turba uscata.
Lasati planta asa si nu o mai udati deloc. Turba uscata va suge excesul de apa din balutul de pamant ramas pe radacini . Daca dupa o saptamana sau 5 zile este umeda pe margine sau cand bagati degetul se simte umeda , atunci mai asteptati cu udatul. Intre timp pana la udat , daca va permiteti 12 lei mergeti la o fitofarmacie si cumparati o sticla de 100 ml de amalgerol si punteti cam 5 ml de amalgerol in 1 litru de apa si pulverizati planta si pe sol cu un pulverizator de geamuri. Amalgerolul contine un ulei mineral natural care se dizolva mai greu in apa rece de la canal asa ca puteti incalzi un pic apa cand prepartati solutia. Si puteti stropi planta cu solutie de amalgerol odata la vreo 7 zile cat e iarna de lunga ca nu ii face rau , este un stimulent antistres special creat ca sa elimine stresul de frig, transplantare, seceta, tratamente chimice si sa ajute planta.
Deci planta poate fi salvata dar ca sa fiti sigura ca aveti sanse , inainte sa va plimbati pe drumuri sa cumparati ce trebuie, faceti un test si anume zgariati cu unghia tulpina si vedeti daca mai este verde si umeda atunci stiti ca planta mai este vie.
Deci v-am spus ce sa faceti si fara sa chemati specialist sa mai dati bani si mai ales ca nu se stie daca planta se reface nici cu mama specialistului adica sa nu il acuzati de pomana.
Ca sa stati linistita puteti intreba un specialist sau la fitofarmacie, daca e bine ce v-am recomandat si daca e bine sa fie stropita planta cu amalgerol, si in functie si de ce va spun ei luati deciziile .
Decizii care in final va apartin , eu doar v-am recomandat ceva . Daca planta e pe duca atunci nici mama specialistului si nici mama amalgerolului nu o poate salva si ca sa nu umblati pe drumuri degeaba , cand faceti testul cu unghia pe coaja, scoateti si planta din ghiveci si scobiti pamantul pana dati de o radacina. Daca radacina e moale si se topeste la strivit atunci a inceput putrezirea ei. Deci vedeti ca radacinile sa fie inca tari si sanatoase . Daca da atunci puneti planta inapoi in ghiveci si mergeti sa cumparati ce trebuie adica niste turba si farfurie si amalgerol.
Daca atunci cand ati scos planta din ghiveci ,pamantul miroase urat a imputit atunci cand mergeti la fitofaramacie cereti si un antifungic cu sprectru larg sa stropiti pe un pamant si atunci ar putea sa va dea unul de contact sau sistemic nu conteaza . Daca e sistemic atunci patrunde si in radacini prin seva lor. Si cu acel antifungic stropiti balotul de pamant de la planta cand o puneti in ghiveci la loc.
 
Ultima editare:

Lipcan Tatiana

New Member
Multumesc pentru urari . Daca cititi aici o postare de a mea din urma https://egradini.ro/forum/threads/planta-necunoscuta.21172/#post-767748 o sa aflati ca prea multa afectiune omoara plantele si anume necunoscatorul nu stie ce sa ii faca din afectiune cand vede ca planta sufera si atunci ii toarna apa berechet. E un gest automat dar foarte periculos pentru ca isi distruge planta asa .
Plantelor de apartament nu le place sa stea in pamant imbacsit cu apa pentru ca nu sunt plante de balta . Ele au nevoie de pamant umed , de aer curat si lumina destula . Au nevoie de aer curat mai mult decat credeti si de lumina multa la fel.
O planta care este pusa jos pe hol sau in camera si nu mai are aer curat pentru ca nu se mai deschid geamurile ca vara, va fi condamnata la pieire mai ales daca nu are nici lumina suficienta .
In 2014 am creat un cont pe olx ca sa vand niste pui de plante si am ca am avut success am luat in serios cresterea plantelor in apartament pentru ca ce e mai minunat cand din pasiune si din hobby mai ies si bani. De atunci nu am vandut multe plante in tara sau local dar pot sa spun ca am pierdut multe plante , e greu la apartament sa mentii si o caldura in casa iarna dar sa trebuiasca sa le asiguri la plante ce le trebuie.
Principalele cauze, in ordinea prioritatii, au fost umezeala in exces, frigul si lumina insuficienta. Si asa ajung iarna sa nu am multe plante pentru ca e greu sa asigur un echilibru , fiecare casa si fiecare locatar are conditii diferite si eu nu ma incadrez la cele de lux , nici macar izolatie pe exterior la bloc nu este.
Dar am invatat ca o planta mai bine se recupereaza, si are sanse mai mari , daca a suferit din cauza lipsei de apa decat din cauza excesului apei. Si cand specific exces de apa ma refer la timpul iernii pentru ca vara e altceva se usuca pamantul repede.
Ce ii place unei plante de interior ? In primul rand ii place sa se zvinte pamantul repede si sa aiba pusa apa putina si la timp, ii place sa aiba multa lumina, cu cat mai multa cu atat mai bine, lumina in exces nu o sa dauneze ,si ii mai place sa aiba aer curat sau macar o usoara ventilatie in preajma.
1. Zvantatul pamantului : proba cea mai usoara de facut este cu degetul aratator in pamantul ghiveciului si anume daca este bagat pana la prima incheietura de jos si pamantul este uscat atunci se poate uda cu masura dar si aici depinde de mai multe lucruri si anume ventilatie ambientala , temperatura ambientala si cel mai important lucru daca ghiveciul are multe gauri de scurgere si daca nu se afla in masca de ghiveci. Ati vazut ca plantele din comert vin in ghivece cu multe gauri si chiar gauri mari , acelea sunt ghivece de rasaduri si in astfel de ghivece cu multe gauri trebuiesc crescute plantele . Chiar daca exista risc sa mai lase pamant dar pentru asta exista farfurii de ghivece . Nu mai puneti ghivecele in masti chiar daca ele dau aspect frumos pentru ca pamantul din ghiveciul cu masca nu se mai zvanta la timp si nu are aerisire la baza ceea ce duce practic la imputirea pamantului si a radacinilor adica sufocare. Planta are nevoie si de un pic de aer la radacina . Eram solocitat la un restaurant ca sa asigur tratamentul unor plante si leandri si o doamna contabila vine si imi spune ca are vreo 6 orhidee acasa care incep sa sufere si ca le pune apa destula si la timp, ca sa flu ca tine ghivecele in masti . I-am recomandat de urgenta sa cumpere amestec de scoarta pentru ele si sa inceapa sa schimbe si sa nu mai puna in masti. Dupa cateva zile mi-a spus ca a inceput la prima sa schimbe si ca scoarta din ghiveci cand a rasturnat-o mirosea urat si ca avea si mucegai in amestecul din ghiveci. Daca nu incepea de urgenta sa schimbe sau sa imi fi spus ca sa afle atunci garantat in maxim 2 luni nu ar mai fi avut orhidee acasa decat daca cumpara altele dar e posibil ca cineva sa renunte la o specie anume de planta si sa creada ca nu ii merge bine in acea casa cand defapt nu stie sa respecte cateva reguli de baza. Mai sunt si plante care se incapataneaza sa nu supravietuiasca cum sunt cele imediat cumparate din comert dar aici tine de adaptare pentru ca ele au crescut in sera in alte conditii si de asta recomand plantele luate de ocazie de la precupeti sau tarani sau pensionari care vand vara cate un ghiveci la taraba. Alea sunt plante adaptate la conditiile din romania si mai ales local. Sau sa se semene cum e cazul citricelor. Lamaiul este si mai pretentios si la curenti de aer rece si ala leapada frunzele intr-o veselie toamna dar are putere mare de refacere/inmugurire ca si trandafirul chinezesc. Eu merg mai mult pe practic si logic decat pe estetic, la mine o sa vedeti ghivece de rasaduri cu gauri mari la baza si pe farfurioare de plastic sau chiar ghivece de inghetata transparente si cu peretii gaurite pe alocuri cum e cazul celor 2 orhidee pe care le am. Daca la dumneavoastra vin musafiri si vreti ceva estetic atunci nu mai folositi mastile de ghivece ci dati mai multe gauri la baza ghiveciului.
2. Multa lumina : Iarna nu se poate asigura lumina mai multa din cauza ca e ziua scurta . Avantajul e ca din 22 decembrie ziua incepe sa se mareasca cam cu 4 minute. Dar totusi lipsa luminii se poate suplini cu o veioza pusa in preajma plantei sa bata pe ea daca este planta mare care nu incape pervazul geamului.
3. Aer curat : Ca sa nu pierdem caldura din casa iarna pentru ca ea costa bani noi nu mai deschidem geamurile asa des iarna , unii poate chiar cu saptamanile mai ales daca nu este geam cu rabatare si se creeaza un aer statut in casa care duce la caderea frunzelor si nezvantarea pamantului la timp. Lipsa aerului proaspat si circulat poate sa duca si la aparitia mucegaiului pe solul din ghiveci mai ales daca nu sunt resturile adunate de la frunzele cazute. Mucegaiul de pe suprafata solului se prezinta ca o pelicula subtire , foarte subtire usor albicioasa , transparenta si posibil usor pufoasa si greu de observat . Pelicula asta opreste pamantul se zvinte si sa mai respire. Se recomanda ca planta sa se tina in celalat capat al pervazului daca geamul se mai deschide putin iarna sau sa se puna ghiveciul intr-un loc circulat si anume in bucatarie sau langa o usa unde trece lumea si prin trecerea persoanelor se creeaza ventilatie naturala. Sau se pune ghiveciul pe o masa si se porneste periodic un ventilator micut macar cateva minute pe zi. Sau daca planta e micuta sa stea pe biroul de lucru sub veioza si lucrul la birou cu hartiile va crea ventilatie.

Sa va raspund la intrebare ce de facut in cazul dumneavoastra :
In primul rand iarna nu se fac transplantari din cauza ca planta nu are conditii maxime sa se prinda imediat, sau din cauza ca planta poate fi in repaus sau cu cresterea incetinita si atunci cand se transplanteaza o planta se pune apa destula fapt care duce la putrezire foarte usor.
Totusi va recomand sa nu mai umblati cu planta prin frig ca de acum vine si frigul ziua si sa deschideti o musama pe jos , si scoateti planta din ghiveci cu tot cu pamant pe musama. Sa aveti cumparat de la un magazin de bricolaj, as recomanda dedemanul pentru sigur gasiti saci de amestec de turba si care din cauza ca nu se vand repede ei se zvanta si o cumparati aproape uscata . Un sac cum ar fi asta https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-5-l/p/7027578 , e foarte posibil sa fie aproape uscat si consider ca 5 litri sunt de ajuns . Ca sa fie si mai uscat atunci il insirati pe ceva la uscat cu 2-3 zile inainte sa va apucati de lucru. Si dupa ce ati scos planta din ghiveci , spalati ghiveciul golit de pamant si ii mai dati niste gauri la fund cu o surubelnita inrosita pe aragaz. Daca mai largitiun pic gaurile existe e si mai bine , nu strica niciodata prea multe gauri , dimpotriva cu cat mai multe sau mai mari cu atat mai bine. Cand cumparati amestecul de turba sa va luati si o farfurie de ghiveci de la dedeman. Ca sa stiti ce masura sa luati, masurati cu o ruleta diametrul ghiveciului sus si o sa vedeti ca are cam 12 cm sau 14 cm sau 17 cm sau cat o fi. Farfuriile pentru ghivece se vand exact pentru dimensiunea asta adica daca ghiveciul are 17 cm in diametru atunci cautati farfurie care scrie pe ticheta 17 cm. E bine sa luati una si cu un numar mai mare ca sa vedeti acasa care e mai buna dar sa nu fie cu un numar mai mica. Farfuriile astea sunt ieftine vreo 1-2 lei bucata. Cu cat mai adanca farfuria cu atat mai bine ca veti putea pune apa acolo cate putin cand vreti sa udati. Eu folosesc farfurii de acest fel , diverse marimi https://www.dedeman.ro/galati/farfurie-ghiveci-laura-plastic-rotund-turcoaz-d-17-6-cm/p/7033653 . Si scapati de masca de ghiveci , aruncati-o, o dati de pomana sau o folositi la vara daca tineti la ea.
Bun ,deci dupa ce ati dat mai multe gauri la fundul ghiveciului , vedeti cat pamant se poate indeparta pana sa dati de radacini , chiar si doar 2 cm de jur imprejur si tot e ceva si la fundul radacinilor la fel, tot cam 2 cm sa indepartati . Luati ghiveciul gol si puneti pe fundul lui cam 3 cm (grosimea indepartata + 1 cm pentru ca turba se taseaza in timp) de turba uscata din sac si bagati planta cu balotul ei de pamant in ghiveci. De jur imprejur in golul aparut pana la pereti ,turnati turba uscata din sac . Deasupra la fel, luati din pamantul ala ud ,cam 1 cm si presarati turba uscata.
Lasati planta asa si nu o mai udati deloc. Turba uscata va suge excesul de apa din balutul de pamant ramas pe radacini . Daca dupa o saptamana sau 5 zile este umeda pe margine sau cand bagati degetul se simte umeda , atunci mai asteptati cu udatul. Intre timp pana la udat , daca va permiteti 12 lei mergeti la o fitofarmacie si cumparati o sticla de 100 ml de amalgerol si punteti cam 5 ml de amalgerol in 1 litru de apa si pulverizati planta si pe sol cu un pulverizator de geamuri. Amalgerolul contine un ulei mineral natural care se dizolva mai greu in apa rece de la canal asa ca puteti incalzi un pic apa cand prepartati solutia. Si puteti stropi planta cu solutie de amalgerol odata la vreo 7 zile cat e iarna de lunga ca nu ii face rau , este un stimulent antistres special creat ca sa elimine stresul de frig, transplantare, seceta, tratamente chimice si sa ajute planta.
Deci planta poate fi salvata dar ca sa fiti sigura ca aveti sanse , inainte sa va plimbati pe drumuri sa cumparati ce trebuie, faceti un test si anume zgariati cu unghia tulpina si vedeti daca mai este verde si umeda atunci stiti ca planta mai este vie.
Deci v-am spus ce sa faceti si fara sa chemati specialist sa mai dati bani si mai ales ca nu se stie daca planta se reface nici cu mama specialistului adica sa nu il acuzati de pomana.
Ca sa stati linistita puteti intreba un specialist sau la fitofarmacie, daca e bine ce v-am recomandat si daca e bine sa fie stropita planta cu amalgerol, si in functie si de ce va spun ei luati deciziile .
Decizii care in final va apartin , eu doar v-am recomandat ceva . Daca planta e pe duca atunci nici mama specialistului si nici mama amalgerolului nu o poate salva si ca sa nu umblati pe drumuri degeaba , cand faceti testul cu unghia pe coaja, scoateti si planta din ghiveci si scobiti pamantul pana dati de o radacina. Daca radacina e moale si se topeste la strivit atunci a inceput putrezirea ei. Deci vedeti ca radacinile sa fie inca tari si sanatoase . Daca da atunci puneti planta inapoi in ghiveci si mergeti sa cumparati ce trebuie adica niste turba si farfurie si amalgerol.
Daca atunci cand ati scos planta din ghiveci ,pamantul miroase urat a imputit atunci cand mergeti la fitofaramacie cereti si un antifungic cu sprectru larg sa stropiti pe un pamant si atunci ar putea sa va dea unul de contact sau sistemic nu conteaza . Daca e sistemic atunci patrunde si in radacini prin seva lor. Si cu acel antifungic stropiti balotul de pamant de la planta cand o puneti in ghiveci la loc.
Multumesc mult pentru toate sfaturile! Sper ca o sa pot sa o readuc la viata!
 
Sus