Floarea de colt

cornelia

Fondator
Membru staff
Desi a mai fost un topic despre floarea de colt, l-am sters ca sa incepem pe curat. Va rog sa postati aici experienta voastra, cat mai detaliat cu putinta. Cand gasiti o informatie, pe net sau in carti, analizati va rog autoritatea in materie a celui care o face publica. Aici se vor aduna pareri. Adevarul se afla abia dupa mai multe incercari si greseli. Deci va rog, fara scantei.
 

Fleur

Active Member
Eu floarea de colt am cumparat-o abia in primavara, deci abia anul viitor pe vremea asta voi putea sa notez observatile mele,dar fiindca s-a discutat in contradictoriu pe tema asta as avea o intrebare.
Nu credeti ca este o diferenta intre plantele de pe crestele muntilor si cele pe care le cumpara noi din magazine?
Eu mereu am crezut ca da, ca altfel nici n-o cumparam, fiindca n-o sa-i pot oferi niciodata clima de pe varful muntilor. Eu cred ca cele cumparate sunt mai usor de adaptat la conditiile noastre.
 

Fleur

Active Member
Nu pot spune ca ma pricep in ceea ce-o priveste, dar cand cresti plante de multi ani incepi sa le "simti" si sa intuiesti ce i-ar place. Eu am despartit-o ca umpluse ghivecelul si i-am pus pamant de padure amestecat cu cel din gradina mea, gandindu-ma sa se obisnuiasca cu solul gradinii mele. Nu stiu daca e cea mai buna combinatie, dar cred ca s-a adaptat ca a trecut ceva timp de la separare si toate 3 ghivecele sunt ok.
La primavara o s-o pun in gradina fiindca in toamna asta n-am reusit sa pregatesc locul.
 

Edelweiss

Active Member
Bine v-am regasit :D
Inainte de a dezbate iar acest subiect as avea o propunere: informatiile din carti sa fie puse deoparte, caci acolo sunt chestii generale, prezentare a plantei si alte maruntisuri de acest gen. Cine are astfel de flori acasa sa spuna dificultatile prin care a trecut de cand o are, cum a reusit sa le rezolve si altele de genul acesta.

De ce in felul acesta? Fiecare din noi are "gradina" in alta parte si ar fi bine sa se traga niste concluzii generale despre cresterea acestei flori. Conditiile in Bucuresti sau Constanta nu sunt la fel cu cel de la Valenii de Munte, Campina si alte zone montane, cu atat mai putin la fel cu cel de pe crestele muntilor unde creste floarea. Dupa ce se aduna pareri destule, se poate trage o concluzie in general valabila.

Apoi cineva desemnat de Dvs, va face un articol special destinat florii de colt in care sa fie prezentate conditiile naturale de crestere (cu bunavointa Dvs, as scrie eu acest lucru). Articolul sa aiba trei parti (in afara de prezentarea florii) :
1)conditii naturale...2)conditii "artificiale"...3)sfaturi generale rezultate din discutiile purtate in acest topic. La sfarsit, ceva observatii, caci sigur vor fi diferente intre florile din gradina noastra si cele de pe munte, mai ales survenite in timp. Ma refer la dezvoltarea plantei si capacitatea ei de adaptare.


Exista 6 soiuri, raspandite in lume. In Europa sunt numai 2, Leontopodium alpinum Cass.f. laxiflorum (Roch) si Leontopodium alpinum Cass. integraldense (Borza), care creste numai in rezervatia Integralde.
 

Edelweiss

Active Member
O sa urmeze un post mai lung (sau doua), dar as prefera sa spun tot, asa ca va rog sa ma scuzati inca de pe acum :D

1) Introducere
Cand placile tectonice au inceput sa se loveasca intre ele, s-au format muntii. Odata cu ei, s-a ridicat si un strat de pamant, care pe varfuri, dateaza inca din perioada aceea, nesuferind schimbari de compozitie prea mari. Ce s-a schimbat, a fost aparitia unor minerale datorata stancilor ridicate spre cer. Odata ridicate, flora a fost supusa unor schimbari de adaptare la acele conditii. Aceste conditii de la peste 1800 de m altitudine, sunt similare cu cele din tundra nordului indepartat, iar la noi poarta denumirea de tundra alpina. Conditiile atmosferice fac viata extrem de grea pentru plante: caldura mare in timpul verii (la suprafata) si frig puternic iarna. In afara de asta, vantul sufla puternic iar radiatiile solare sunt extrem de puternice (stim cu totii ca bronzul de munte dureaza). Plantele au fost obligate sa isi modifice biologia, sa se adapteze. Astfel, in tundra alpina a aparut un anume fel de plante: ierboase, mici, uneori taratoare. La sol ele isi absorb caldura necesara vietii de vara (3 luni/an) si sunt ferite de vantul puternic. Unele plante sunt acoperite de ceara (saxifraga) sau de peri (floarea de colt), cu scopul de a le apara de intemperii. In majoritatea cazurilor, plantele stau grupate, formand mici insulite de specii, ca un mozaic mare pe tot muntele.

2) Solul
Solul la aceste inaltimi, este similar nordului indepartat, circumpolar, format din soluri brune eu-mezobazice. Cele de la poalele muntilor au devenit soluri luvice si brun-roscate datorita minereurilor de tot felul, in special fier. Solul de la aceste inaltimi a devenit sarac in elemente nutritive, caci nu avea de unde sa primeasca inapoi aceste nutrimente. Nu chiar sarac, dar incomparabil mai prost decat cele de la campie.

3) Despre floarea de colt
O sa trec peste prezentarea de ansamblu si o sa trec direct la subiect. Ea este planta din stepa mongoleza (citeste [/i]tundra alpina) si s-a raspandit in zonele similare, muntii din Europa, Asia si America de Nord. Mai jos de 800 m altitudine, nu o gasim, in parte din cauza padurilor care o ascundeau de lumina, in parte ca mai nou, lumea o poarta la piept sau o pune in tablou...
Ea crescand pe crestele muntilor, uneori pe pajistile alpine, este supusa tuturor intemperiilor. De multe ori o gasim in crapaturile stancilor, pe o bucatica de pamant care nu atinge marimea unui pahar obisnuit. Solul este afanat si pietros, uneori amestecat din cauza ca stanca se crapa datorita diferentelor mari de temperatura dintre zi si noapte, o alta cauza ar fi apa care se prelinge in aceste crapaturi si iarna ingheata (isi mareste volumul) si face stanca friabila. Rezulta un amestec de pamant ciudat, afanat, plin de roca si minerale. Pe aceasta bucatica de pamant, creste floarea de colt. Alta sursa de apa nu are decat ploaia, zapada si roua.

Ce este acum deosebit de interesant, este ca planta s-a obisnuit sa nu consume decat foarte putini nutrienti, dar traieste in zone unde orice alta planta ar muri datorita mineralelor asimilate de pamant. Ea nu creste decat pe soluri calcaroase si nici acolo peste tot. Daca nu are calciu, ea creste pipernicita si firava. Calciul din stanca (calcarul) este dizolvat de ploaia care are un PH acid si intra in pamant. Asta nu e tot. Vorbeam de stanci, in afara de calcar (carbonat de calciu CaCo3) ploaia dizolva si piatra, siliciul adica. Bucatica aceea de pamant cat o palma, devine un amestec letal de calcar si acid silicilic. Pe romaneste, in compozitia solului trebuie sa existe neaparat cremene crapata. Floarea de colt traieste in sol calcaros si unde exista acest acid silicilic (nu acid salicilic, aspirina, sa nu cititi gresit)...nu in alta parte.

Afland aceste date, am primit seminte de la un amic si m-am pus pe treaba. Acum vine principalul: semintele sunt extrem de mici, intra cam 6-7 intr-o samanta de mac. Foarte usoare, plutesc. Vantul le duce usor, de aceea gasim planta la acele inaltimi in fisuri, pe verticala, locuri extrem de greu de ajuns daca tii la viata ta... Finndca plutesc, ele nu se pot ingropa in sol ci raman la suprafata. Am pus si eu seminte ingropate si nu au incoltit. Exista anumite seminte (ca si la plantele carnivore) care germineaza numai in prezenta luminii. Floarea de colt face parte din acea grupa de plante ale caror seminte germineaza la lumina.

Plantele incoltite sunt extrem de firave, mai subtiri decat un fir de par. Acum pe crestele muntilor are loc un fenomen ciudat, primavara nu ploua decat rareori, dar muntele este acoperit de nori si ceata. Norii si ceata dau apa necesara plantei incoltite pana la varsta de 1 luna, fiind atat de firava, o simpla ploaie o rupe sau o lipeste de sol si ea nu se mai poate ridica...de fapt pamantul acopera frunzulitele si fotosinteza, ioc. Un "nou nascut" moare. O simpla ploaie poate omora o generatie de plante. Mai rau, daca nu este ceata sau nor, plantuta se usuca de seceta, ea trebuie sa aiba apa in permanenta pana la varsta de 1 luna.
 

Edelweiss

Active Member
Trecuta de varsta asta, grijile dispar. Planta creste (0,5 cm / luna) iar pe la 3 luni incepe formarea paslei, chiar in perioada secetei de vara. Rolul paslei este de a o feri de razele de soare (ultraviolete), si de a capta apa, ceata, norii, in perioada de seceta cand pamantul se usuca tare. Firul de pasla este gros de 18 microni si este gol pe dinauntru, arata ca o teava de sticla. Parul ursului polar este la fel. Functioneaza ca o sera, razele intra in firul ca o teava si caldura este transmisa plantei, lasand totusi sa treaca destula lumina necesara fotosintezei. Alt rol, pasla nu da voie sa se evapore apa captata, ea mai creaza si un climat de sera plantei.

Vine toamna si planta se pregateste de hibernare. Frunzele dispar si pasla apare pe rizom. Dupa odihna, ea apare iar primavara pe creste (in mai) si abia in al doilea an infloreste (iulie-august). Atat s-a obisnuit cu acest regim de viata, incat daca nu ii acordam odihna, somnul de iarna, ea infloreste, isi consuma energia si moare. Toamna faca alte seminte care stau sub zapada si primavara se astern pe sol, la lumina. Si ciclul continua.

Cum am reusit eu:
-Semintele puse presarate pe pamant si cutia asezata la umbra, dar nu intuneric. Au incoltit dupa 6 zile, pentru ca am stat pe capul lor sa le fac atmosfera umeda in aer...
-Am scos rasadnita la soare plin
-Am mesterit un "facator de ceata" ca plantele sa aiba conditiile necesare pana la 1 luna. Pe cele udate altfel, le-am pierdut.
-Solul: 50 % pamant brun la culoare, 20 % calcar (creta scolara, praf de gips, BCA pisat, scoici, coji de oua uscate la cuptor, marmura pisata, piatra de calcar naturala). Fireste nu toate amestecate ci numai cateva ce gaseam atunci, in combinatii diferite. Restul de30% cremene sparta cat un bob de mazare si nisip grosier. Am amestecat pamantul pana la omogenizare.
-La 45 de zile am facut transplantarea, cu grija sa iau tot balotul de pamant, de aceea puneam putine seminte intr-o rasadnita ca sa am loc de bagat lingurita si sa iau tot "ansamblul" pamant-planta, fara sa deranjez radacinile. In ghiveci, am facut o gaura in pamant in care puneam asa cu totul planta, fara sa presez pamantul. Multe le-am pierdut, caci am presat pamantul si s-a sufocat planta, apoi n-am mai presat pamantul decat prin udare.

Sper ca nu v-am plictisit, dar vroiam sa spun tot... :D
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Eu am cumparat in vara,de la Hornbach,poate sa confirme si Gabiutza ca i-am oferit si ei din ea.Am plantat-o pe un fel de stancarie,cu pamant de care-i trebuia,amestecat si cu nisip.Insa soarele Baraganului nu i-a priit si pace,acum e dusa pe sunetul muzicii acolo unde-i place mai mult.
Si era asa de frumoasa.
Cred ca mai incerc,ca si cu hortensiile am avut esecuri multe.
Edelweiss stiai ca inseamna chiar floare de colt?
Iar Waltraut este cristalul pe care creste edelweiss-ul?
 

sicora fabian

Active Member
Edel, iti respect euforia privitoare la reusitele tale(nu doar in ceea ce priveste floarea de colt), insa din postarile tale mi-am notat o pagina A4 cu erori(nu le spun greseli, pentru ca nu esti specialist).
Aceste erori au aparut tocmai din cauza reticentei tale privitoare la informatia prezentata in carti! Recunosc ca sunt si aparitii editoriale foarte slabe calitativ, ca informatie, insa este vorba, in general, de traduceri, asa cum tu ai tradus "soiuri", desi era vorba de "subspecii" si "forme".
Sa stii ca pe forum sunt multi care au rezultate extraordinare cu unele specii, au colectii impresionante, si ei se mandresc cu plantele si cunostintele lor, dar fara atata exhibitionism.
Ca specialist, te rog sa te limitezi la postarea experientelor si observatiillor tale, caci in materie de specialitate ai mari lacune.
 

Edelweiss

Active Member
Nici o problema :D
Te rog sa imi trimiti pe privat acea pagina de A4 cu erori, sa ma corectez unde gresesc.
Cat despre lacune, as avea mari indoieli. Dar fiecare cu parerea sa :D
 

sicora fabian

Active Member
Da, Edel, ti le voi trimite tip telegrama si le detaliem punctual.
Insa propunerea mea este sa le discutam pe sectiunea "Legile naturii", sa-si aduca si ceilalti contributia. Ce spui?
 

gino

Member
Edelweiss, mie imi place cum scrii. Acesta este un forum pentru iubitorii de plante si orice idee, experienta si metoda, conteaza.
Lacune avem cu siguranta noi, amatorii, d'aia suntem aici, ca sa invatam ! :D
 

Maranta

Member
Buna seara ,

Edelweiss ,excelente articolele , la obiect si pe "romaneste" asa sa le inteleaga toata lumea sau majoritatea celor de aici care nu suntem specialisti..sau poate suntem :?: dar nu stim :rofl: :rofl: :rofl: .
Stiind de ceva vreme :wink: ce experienta ai in flora si fauna montana poate ne mai delectezi cu ceva articole si despre alte plante minunate care traiesc pe inaltimi !
 

diana999

Active Member
si placile tectonice de unde au aparut ?
eram si eu curioasa de floarea de coltz.in balcon se poate creste?
 
Sus