Floare intarziata...

vali

Active Member
Moderator
Salutare tuturor.

Cunoasteti deja dracila mea „intrata la apa” :) din topicul de-aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=3585
Atunci eram foarte ofuscat din cauza saraciei de culori si a intervalului scurt de timp in care m-am putut bucura de ele, chiar si-asa sarace. Dar cum fiecare primavara e un nou inceput, odata cu sosirea ei am uitat de „toamna zgarcita” si m-am concentrat pe lucrarile specifice: replantari, tunderi si alte bibileli...
„Coana mare” (ma refer la Berberis ottawensis, cea de-aici http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... d_2008.jpg ) nu s-a invrednicit sa ma cadoriseasca cu oarece flori, anul acesta... E o tipa sobra care, in ciuda aspectului feminin, nu se emotioneaza usor. Ea sta in raftul ei, isi vede de treaba... In general, e bine s-o lasi in pace.

Zgatia aia mica (Berberis julianae), in ciuda faptului ca n-are mai mult de 12 cm., mi-a facut o surpriza :D prin aprilie. Am vazut-o io ca s-a inrosit la fata de cat s-a fortat... cert e ca intr-una din zile mi-a daruit 3 flori (deh, dupa posibilitati). Sincer, la cat e de mica si la cate tunderi a suferit in primavara, nu ma asteptam sa infloreasca, pentru ca banuiam ca am eliminat toate zonele cu muguri florali. Se pare ca am ratat un loc, iata: http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... CF1036.jpg
Dupa ce i-am multumit frumos pentru atentie, dupa ce am lasat florile sa se treaca de la sine, am taiat tija florala, pentru ca - mi-am zis – n-are rost s-o las sa se chinuie sa faca si fructe, la cat e de mica... A muncit destul pentru o primavara...

Cred ca a-nteles asta, pentru ca – in semn de multumire c-am scapat-o de corvoada fructelor – ieri mi-a mai daruit un boboc (la baza tijei florale taiate) :rofl:
Iata-l:
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... _tunsa.jpg
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... rziata.jpg

Sau poate, pur si simplu, mai avea unul „pe teava”... :)

Indiferent ce ar fi, am zis ca-i un episod pe care trebuie sa-l impart cu voi :D
 

silviu

New Member
Salutare !
Foarte frumosa naratiunea :D si la cat mai multe episoade de acest gen.
Am o intrebare :oops: de ce trebuie inlaturati mugurii florali? Avand in vedere ca a trecut prin multe, daca o lasai in continuare sa faca flori, i-ar fi daunat?
 

angela draganoiu

Active Member
Vali cu umorul lui inascut ne-a facut sa privim cu alti ochi plantele.
plantuta e intr-adevar foarte frumoasa si, pe cit e de mica pe atit e de voinica. la mai mare.
 

vali

Active Member
Moderator
Nu, Silviu.
Dimpotriva, mi-ar fi placut si mie s-o vad plina de flori. Mugurii florali nu trebuie inlaturati... Dar avand in vedere ca dracila este o specie care si-i formeaza in jumatatea superioara sau primele doua treimi ale lastarilor din anul in curs, incercarea de a pastra conturul coroanei duce inevitabil la eliminarea acestora. Faptul ca eu "am ratat" unul, a fost o intamplare fericita :D .

Dezvoltarea florilor nu este atat de stresanta pentru planta, avand loc in perioada de maxima dezvoltare a acesteia. Aparitia si (mai ales) maturizarea fructelor sau semintelor insa, este destul de "obositoare". De aceea am taiat florile dupa ce s-au ofilit.

Cu toate acestea, stiu sigur ca exista o chichita pentru a face ca lastarii purtatori de muguri florali sa ramana mici, astfel incat sa nu iasa din coroana si sa te poti bucura de flori. Mai ramane sa si descopar cum :) . Din incercarile de pana acum, tind sa cred ca e vorba de mentinerea unui anume echilibru prin directionarea de energie in unii lastari (de sacrificiu), putini la numar, dar de o asemenea maniera incat sa nu stopeze aparitia lastarilor floriferi in restul coroanei, ci doar sa le incetineasca extinderea.
Acum, nu-i mai putin adevarat ca la exemplare mai mari este mult mai usor; dar la o dracila de numai 12 cm... si care abia a intrat in al treilea an de formare...

Insa, mai incercam...


Angela, pai treaba e asta?!? Eu ma chinui s-o tin mica si tu-mi urezi "la mai mare"? :rofl: :p
 
D

dyayzh

Guest
Mici si ciudati :D Urarea asta merge? Sau mici si-nfloriti :D Sau micci si cocosati :D Oricum sunt niste plate gingase si deosebite si toata admiratia celor care au pasiunea aceasta!
Vali.....spun si eu precum Eminescu..Scrie Vali..scrie..ca o faci tare bine :wink:
 

vali

Active Member
Moderator
Merge orice sintagma care nu contine cuvantul "mare" :) .

Cat despre:
dyayzh a spus:
Scrie Vali..scrie..
Scriu, n-am incotro! Daca am intrat in hora, trebuie sa joc, nu? :)
 
D

dyayzh

Guest
off topic...greu sa spui ca si femeie..sa-ti creasca mici...Sa gasim alta urare :rofl: Scuze admin...imi fac autocritica dar nu m-am putut abtine :oops:
 

vali

Active Member
Moderator
La fel de off topic: De ce atatea probleme? Doar voi ati lansat ideea ca nu marimea conteaza...

PS: Acum, crucificati-ne pe-amandoi. :p
 

silviu

New Member
Vali...intentionez sa te intreb de mult. Am observat ca mult copacei de-ai tai au unele ramuri prinse cu sarma de ceva din pamant. Si sunt prinse intr-un mod foarte discret ceea ce face si mai greu sa-mi dau seama cum faci legarea. Te rog spune-mi cum :)
 

BlackMagic

New Member
As putea zice ca va tineti de prostii dar imi scrantesc creierul incercand sa gasesc o urare potrivita pentru bonsaisti si nu-mi iese. :p Asa ca de data asta ... merge! Poanta adica. :rofl: Poate si bonsaiul.
Iote! "Sa va mearga bonsaii!" (Unde frate? o sa ma intrebati. In concediu!)
 

vali

Active Member
Moderator
silviu a spus:
Vali...intentionez sa te intreb de mult. Am observat ca mult copacei de-ai tai au unele ramuri prinse cu sarma de ceva din pamant. Si sunt prinse intr-un mod foarte discret ceea ce face si mai greu sa-mi dau seama cum faci legarea. Te rog spune-mi cum :)
Silviu, acele sarme sunt agatate de alte sarme de sub nivelul substratului. E vorba de cele care ancoreaza copacelul in vas si care sunt petrecute peste bolul radicular, de-o parte si de alta a trunchiului.
Unii mai agata si direct de ramificatiile mai groase ale radacinii, dar nu recomand asta... exista riscul pierderii acelor ramificatii, daca sunt "gatuite" de sarma.
Mai poti ancora si direct de fundul vasului, prin gaurile pe care acesta le are. Dar e mai greu de explicat aici; adu-mi aminte sa-ti arat cum se face, cu proxima ocazie :D .

@BlackMagic: Multumim pentru intelegere Atotputernicului :rugaciune:
"Sa va mearga bonsaii!"... nu musai "in concediu"... Poate, sa ne mearga la suflet :D

Daca nu, ramane valabila urarea de Ferentari: Sa va traieste bonsaii, mo! Si sa le moare toti dusmanii. :rofl:
 

silviu

New Member
a....am uitat de sarmele de ancorare (nu prea le pun :oops: ). Eu a trebuit sa trag niste sarme peste vas, ca sa pot prinde ramurile unui ulm...si nu e prea estetic si d'aia intrebam.
Multumesc
 

angela draganoiu

Active Member
asa e Vali e o bucurie care incununeaza munca ta si a noastra cu plantele. ce alta bucurie mai mare putem avea decit o floricica.
 
Sus