Ficus

libertate

New Member
Buna in urma cu 3 saptamini am cumparat acest Ficus Ginseng toate bune si frumoase pina azi dimineata cind intimplator m_am atins de el si am vazut ca ii cad frunzele. Mentionez ca am udat pamintul doar stropindul. Cum pot sa il salvez? Imi este foarte drag. Multumesc anticipat.20200630_095223.jpg
 

crysty

Active Member
Buna ziua, in general plantele din comert nu se pot adapta in casa omului pentru ca ele au fost crescute de mici in anumite conditii de sera si hranite cu stimulenti ca sa ajunga la o varsta si maturitate cu aspect comercial. Aici totul se rezuma la afaceri. Omul acasa nu are cum sa ii asigure climatul cu care a fost invatata . Singurele lucruri pe care le poate imita omul acasa e sa ofere plantei cat mai multa si aer curat proaspat. Am pierdut si eu fel si fel de plante asa din cauza ca nu se adapteaza , unele au murit mai repede in cateva luni altele au harait-o vreo 2 ani . Si asa prefer sa cresc mai mult plante care sunt eventual cumparate din piata sau de pe olx de la amatori pentru ca ele sunt deja acomodate . De exemplu ficusul normal cu frunza mare nu alte specii, trandafirul chinezesc, sansevieria, syngonium, sempervivum fara perisori fini pe frunze, sedum, aloe, dieffenbachia, schlumbergera , tradescantia cu frunzele mov sau varietatea zebra-planta telegraf , menta indiana (satureja douglasii care se poate si consuma la ceai sau condimentat sosuri) crinii de camera amaryllis, clorophytum, kalanchoe si chiar orhideele Phalaenopsis si feriga si coleusul care este anual sunt plante care se adapteaza mult mai usor si daca sunt si cumparate de la amatori rata lor de mortalitate este foarte mica .
Bonsaii sunt plante care au stat ani de zile in conditii speciale de crestere si cu cat perioada lor de sedere acolo este mai mare cu atat mai rau sau mai greu se vor adapta sau mai bine zis deloc. Exista posibilitatea ca o planta meditareana cum ar fi maslinul, dafinul sa fie invatata cu climatul din sera (in unele cazuri cu temperaturi mai scazute decat cele de vara) si ele sa nu se poata adapta deloc la conditiile din Romania unde vara este foarte intensa iar iarna e prea frig . Am cumparat dafin la ghiveci de la dedeman si m-am chinuit cu el cateva luni bune dar pana la urma tot a murit .
Mai pot exista si unele cazuri cand un anumit mediu dintr-o casa sa nu ii priasca plantei de niciun fel , exemplu am cumparat o crassula coral si tot asa nu am putut sa o tin in viata si vorba aia am stropit-o cu stimulenti cum ar fi Atonik inclusiv cu antistres pentru plante Amalgerol .
Incercati solul si daca este in continuare ud de multa vreme atunci nu e bine pentru ca solul trebuie sa apuce sa se zvinte din cand in cand si in cazul asta nu mai tineti planta la interior , scoati-o afara de exemplu la umbra casei sau pe pervazul geamului daca stati la bloc si ar trebui sa vedeti ca frunzele nu or sa mai cada. Cand o udati stropiti si pe frunze si tulpina cat e vara astfel se imita ploaia, nu are ce sa ii faca rau si sa aiba parte de lumina cat de multa doar sa nu stea in plin soare toata ziua ca o sa o firba soarele.
Daca v-as spune sa o stropiti cu Amalgerol ar insemna sa cheltuiti vreo 12 lei dar tot nu cred sa o ajute.
Si va recomand pe viitor sa cumparati plante pe care le-am enumerat mai sus ca sa va bucurati mai mult de ele.
Daca vreti totusi un fel de bonsai si care este deja adaptat conditiilor din romania, cumparati un buxus mai mic la ghiveci , nu ii schimbati pamantul vreo 2 ani dar in apa de udare ii puneti cate un pic de ingrasamant cand si cand. Buxul este vesnic verde si rezista afara si peste iarna la -15 grade asa ca il puteti scoate afara daca credeti ca iarna nu are destula lumina la interior.
Si ienuparul (Juniperus chinensis) este bun de bonsai la ghiveci, el este un conifer cu acele mici vesnic verde si poate face o coroana frumoasa in ghiveci daca lastarii sunt un pic tunsi respectiv dirijati cu sarma sa cum se arata pe youtube.
Nimic nu se compara cu bonsailul dumneavostra, poate trandafirul desertului, dar trebuie sa fie si ceva care se adapteaza usor si aici repet nu neaparat in clima din romania ci doar pe mediul din fiecare casa care poate fi unic la fiecare acasa.
Stiu ca plantele din comert arata bine si costa si o groaza de bani dar le consider mai degraba o capcana pentru buzunar ,si aici ma refer la bonsai si altele care nu se pot adapta cu usurinta. Oricum ar fi, data viitoare veti sti sa nu mai cumparati specia respectiva pentru ca nu ii merge bine dar aveti alte optiuni de alte plante. Nu renuntati la plante mai ales din lista enumerata mai sus ,astfel veti afla care se simt bine acolo la dumneavoastra.
Chiar si lamaiul din seminte semanate acasa in pahar (nu cumparat din comert cu fructe ) rezista bine chiar daca ii mai cad frunzele, el da muguri are putere mare de inmugurire si recupereaza.
As fi enumerat in lista si cactusii dar ei sunt prea sensibili la umezeala in exces si lumea tinde sa le puna apa multa iarna si primavara se plang ca le moare dar cum dumneavostra udati cu atentie asa cum ati spus, puteti lua in considerare si un cactus frumusel rotund de tip minge , si epiphyllum cu frunza lunga si ingusta , sunt specii comune care sunt atat de intalnite in Romania la crescatorii de plante incat incep sa cred ca adaptararea genetica la mediu din tara s-a facut deja.
 
Ultima editare:
Sus