Ficus Benjamina - bonsai

cipikkus

Member
Am capatat azi un ficus de la un un hypermarket. Dupa denumire scria ficus, dupa cel care ingrijea raionul e ceva de genul benjamina. E un pui si mi l-a dat cu tot cu radacina....(moka)....am ajuns acasa, am facut un amestec 50% turba, 50% nisip (granulatie 2mm) si l-am pus in ghiveci. L-am udat bine de tot....si astept sa vad daca se prinde. Acum ambitia mea e sa il fac bonsai....desigur ca va dura mult dar rabdarea e cheia succesului. Pana atunci il ud il tund...etc ma bucur de el asa cum creste.
Deci pana acum am procedat bine?
am sa incerc sa pun poze
 

sicora fabian

Active Member
Da, este un Ficus benjamina.
Ma chinui cu ei de 6 ani. Sunt destul de pretentiosi pentru ca dau foarte greu lastari noi de pe zonele degarnisite si foarte greu li se micsoreaza frunzele, iar la o defoliere inoportuna apar frunze mari. Se modeleaza usor si-si pastreaza forma dupa scoaterea sarmei, dar lasa urme greu de corectat daca este scoasa tarziu. Eu folosesc un substrat destul de greu, din pamant de telina, mranita si nisip grosier in proportia de 2:1:1, udat la nevoie. Nu ingras niciodata fazial pamantul din ghiveci.
, este o poza de anul trecut, un benjamina de 5 ani langa unul de 3 ani, crescut liber.
 

sicora fabian

Active Member
Ce înălţime are şi câţi ani? M-am ferit de formele variegate pentru ca nu par "naturale".
Ce intelegi prin "crescut bine"? Am un exemplar de 5 ani care a fost legat in primul an si am uitat de el. I s-a incastrat sarma si nici acum, dupa 4 ani nu i-a disparut semnul! Bine, cine nu cunoaste il ia usor drept o cicatrice oarecare, dar se observa clar ca este urma de sarma pentru ca este oblica. Probabil tu conduci ficusi de mai mult timp, dar eu nu cred pana nu vad (chiar daca peste ani iti voi da dreptate) :rofl: La F. microcarpa se acopera in timp pentru ca are ritidomul mai gros si, in general, crestere mai puternica, dar benjamina este sensibil si mofturos, imediat se supara!
 

cipikkus

Member
deci sa inteleg ca e pretentios tare....defoliere grea, frunze mari...cel putin se modeleaza usor. Dar cu temperatura?...ca banuiesc ca e de interior ficusul.
 

sicora fabian

Active Member
Ca toţi ceilalţi ficuşi, fără excese şi soare direct căci marchează imediat pe frunze! Se butăşeşte uşor, după ce creşte îl vei putea înmulţi fără probleme!
 

tivaa

New Member
Fabian, raspund putin cam tarziu, dar nu trebuie sa ma crezi deloc, poti veni linistit la targu mures, ca se poate verifica tot ceea ce am zis. Totodata un maestru a zis candva, ca mai bine lasa sarma putin mai mult, numai sa-si pastreze forma dorita, chiar daca intra sarma putin in scoarta, ca dupa aia oricum se corecteaza pana ajunge planta un bonsai adevarat.
Poate ca la tine ficusul nu are o crestere corespunzatoare pt ca dupa cinci ani are o ramificatie foarte slaba si trunchiul este destul de subtire...
 
Sus