Ferma BONSAI

ovidiu1964

Member
Ma bate gandul sa incep amenajarea unei ferme de bonsai, ma intreb oare care ar fi sansele de a fi si o afacere, avand in vedere ca din cate stiu eu la noi in tara nu mai sunt asemenea "spatii" dedicate bonsailor, scolarizarii incepatorilor si poate chiar si pentru unele intalniri pe domeniu
Ce parere aveti?
 

pork

Member
Nu vreau sa te dezamagesc, dar slabe sanse.

Intalniri si cursuri de formare ale bonsailor se fac deja, de catre dl. Lucian Radu Rusu, care a pornit si o asocitie, Ro-Bonsai.
Dar stiu ca si pentru el e destul de greu.

Pe partea de vanzari...iarasi greu. Abia se vand astia de prin florarii, la preturi modice (bine ca si fara prea mare valoare), insa omul care n-are de-aface cu domeniul asta nu il intereseaza decat sa nu fie prea scump. Iar munca ta este...dupa cum bine stii, foarte mare.
 

ovidiu1964

Member
problema desfacerii nici nu o pun pentru cel putin 2 ani de cand as da drumu si asta ar insemna in primul rand amenajarea parcelei respective, deci inca un an, iar daca s-ar face ateliere cu nume mari in domeniu eu cred ca ar fi interesati si la noi in tara, vorbesc aici de conoscatori in ale bonsailor care nu au cum sa mearga cine stie pe unde sa vada cu ochii lor un "monstru" in domeniu, oricum nu ma gandeam la un profit cine stie ce, da unde pui sa iesi dimineata sa-ti bei cafeaua si in fata ta sa stei sa te astepte in soarele care rasare o mica padurice
 

ovidiu1964

Member
pe perioada de vara se pot face un fel de tabere unde cei interesati de bonsai pot sta si plata se face prin munca depusa
 

vali

Active Member
Moderator
Nu vad de ce o asemenea amenajare ar fi un lucru rau. Sau, ma rog, timp pierdut...
Chiar si daca ai face-o numai pentru uzul personal, tot ai fi castigat.
Adica, nu stiu cine nu si-ar dori sa aiba un petec de pamant in care sa-si "infiga" materialul cules din natura sau plante din centre de gradinarit pentru primii ani de formare. Ai avea un avantaj colosal! Nimic nu se compara cu plantatul direct in pamant, in primii ani de formare ai unui copacel.
Dar nu e vorba numai de yamadori sau plante achizitionate. Nu vad de ce n-ai putea avea si 5 "razoare" :) de material saditor creat de tine (samanta, butasi, treaba ta). Iar alaturi, 2 randuri de vase cu copaceii care au ajuns deja sa merite sa stea intr-unul.
Repet, chiar daca e numai pentru tine personal, tot merita!
Ca va putea deveni candva si o afacere, asta numai timpul o poate spune. Nu cred ca e cineva in masura sa-ti spuna acum daca va fi alba sau neagra.

Referitor la activitatile adiacente, de gen tabere, ateliere, porti deschise, etc., nu ma pot pronunta. Evident ca ar fi placut sa existe si astea... Insa e (cel putin) jenant sa inviti un om de-afara sa vina sa-ti tina un atelier pentru 15 pasionati, dintre care 8 afla cu o zi inainte ca nu mai pot participa :).
Cred ca deocamdata, e prematur.
Poate incet-incet se vor mai aseza lucrurile si in acest sens, se vor mai stinge din patimile existente si se vor putea face si asemenea lucruri.
Pana atunci, insa...
Timpul m-a invatat sa ma rezum la balconul meu.

Deci, una peste alta, eu in locul tau as da drumul la treaba si n-as mai intreba pe altii. :D
 

sicora fabian

Active Member
Sunt destui care ar cumpara bonsai!
Cand spun "bonsai", nu ma gandesc la plantele care se vand in supermarketuri sub aceasta denumire ci bonsai credibili, trecuti de prima faza a formarii, cand incep sa capete aspectul de "arbore batran crescut intr-un vas special"! Cu preturi pe masura anilor si priceperii!
Insa iti trebuie rabdare si sustinere financiara pentru cel putin 6 - 10 ani . . .
Este o idee laudabila, iar daca o si pui in practica, ar fi si mai laudabil! :clap:
 
Sus