Feriga de gradina ! ?

edgji

Member
Pana acum 4-5 ani, aveam sase ferigi ''gigant'' in gradina , aprox 100-120 cm inaltime si 80-100 cm diametru. Le-am cumparat din piata centrala Ploiesti acum ceva ani cand aparusera multi ''mexicani'' cu aceste ferigi, procurate de nu stiu unde. Le-am pierdut impreuna cu multe alte plante cand am demolat casa veche si muncitorii au distrus tot ce nu am putut muta. Ca aspect aratau ca cele de padure(munte), numai ca erau mult mai ''carnoase" si mai mari....si nu aveau nici o treaba cu iernile dure.
Stie cineva de unde pot face rost la un pret rezonabil de asa ceva ?
 

Roxana Peled

Active Member
E hai ca m-ai omorat! Cand afli te rog sa ne spui si noua!
Cum de nu le-ai scos totusi fiind ceva atat de special?
Eu am scot tot ceea ce m-a interesat din zona pe care a cazut amprenta casei, inclusiv un liliac destul de mare in forma de pom. Din pacate nu toate au supravietuit :( am pierdut un rozmarin de 10 ani si o levantica de 5 ani.
Am avut si o keria ingropata toata iarna sub 30 cm de beton pe care am scos-o in bucati iar anul asta infloreste :)
 

dumitza

Member
Sincer si eu sunt moarta dupa ferigi de gradina....Am incercat cu cele de munte dar ori nu le-a priit locul...ori nu au mai vrut la mine...ca in iarna au putrezit toate....nu mai am nici una....am tot scurmat dupa o inima ceva si degeaba.... :( .
As fi cumparat si din cele sofisticate(argintii si mai stiu eu cum) dar mie teama ca dau banii pe ele degeaba...nu ar fi prima oara...
 

Roxana Peled

Active Member
Nici eu nu am avut tupeu sa-mi iau din alea sofisticate. Feriga nu e chiar o planta lipsita de pretentii. Daca ai noroc si nimeresti s-o plantezi in conditiile care ii priesc ei nu mai are nevoie de nimic. Dar daca nu ai nimerit la revedere, nu te intelegi cu ea :D
Eu am vreo doua aduse de la munte anul trecut si vad ca le-au iesit niste moatze acum in primavara. Sa vedem ce fac pe mai departe. Desigur nu sunt uriase cum erau ale lui edgji ...
 

edgji

Member
Au fost la 10 m distanta de frontul de lucru....au avut protectii din plasa de Buzau, cu toate astea, muncitorilor le-a reusit sa le ''scape'' de cateva ori la rand apa cu var sau cu ciment...si PA...la fel si cu fritilaria. Singurii care nemutati au scapat, doi smochini si o magnolie.
 

Floria

Active Member
Am comandat eu spori de Feriga Strut, daca am noroc sa-mi germineze voi avea ferigi de 5 feet peste doi ani. procedeul germinarii este foarte greu dupa cum imi explica furnizorul, dar cine stie.....
 

Roxana Peled

Active Member
edgji a spus:
Au fost la 10 m distanta de frontul de lucru....au avut protectii din plasa de Buzau, cu toate astea, muncitorilor le-a reusit sa le ''scape'' de cateva ori la rand apa cu var sau cu ciment...si PA...la fel si cu fritilaria. Singurii care nemutati au scapat, doi smochini si o magnolie.
Te inteleg perfect :D
Sotul meu a stat non-stop pe santier, de cele mai multe ori impreuna cu mine si tot nu faceam fata. De fiecare data cand nu zbieram in legatura cu tampeniile pe care le faceau in constructie zbieram in legatura cu plantele :eek:f:
Pentru muncitorul in constructie orice planta este o buruiana care ii sta in cale iar pomii in orice stadiu s-ar afla, inclusiv infloriti, sunt cuiere si suporti pentru galeata, furtun sau orice altceva :x
 

oanaiulia

Member
Buna!!

Si mie îmi plac mult ferigile!!
In primăvara mi am adus niște rădăcini din pădure, dare au dat frunze foarte frumos. Tot de acolo mi am adus acum o săptămana verigi gata infrunzite, mari si frumoase, pe care le am plantat in grădina, la umbra, lângă cele vechi... Insa vântul le a frant frunzele... Care sunt tare fragile de altfel..
Credeți ca mai am șanse sa dea alte frunze anul acesta? Veriga de camera ini dădea frunze noi pe tot parcursul anului, insa nu știu daca e la fel si cu cea de grădina.... :nu stiu:
 
Poți să-mi spui, te rog, ce fel de substrat folosești? Cel pentru orhidee, cu scoarță de copac, sau merge și cel din comerț, din sac, făcut din turbă? Încă nu am văzut toate pozele din albumul tău:magnolia::(
 

Camik

Active Member
Feriga respectiva a iesit la mine dintr-o samanta, cred.Eu folosesc scoarta de pin din padure de la noi si probabil ca samanta respectiva a fost pe ea.
Nu stiu cum a scapat la prepararea scoartei,ea fiind fiarta cam 30min.
Este in ghiveci cu o miltonie si se pare ca se inteleg destul de bine.
Am avut pe vremuri ferigi de padure plantate in pamantul lor(de padure),prin casa.Nu sunt pretentioase.
 
Aici este o imagine cu ea:
După vreo două ore:eek: am reuşit să văd albumul tău de flori. Trebuie să recunosc că nimic nu mă atrage mai mult decât pozele în care apare feriga:h:. Celelalte or fi ele frumoase, dar pentru mine sunt desene animate! Scuze! Am dat like (sau am încercat) tuturor pozelor în care apărea feriga. Se pare că în zona unde stau eu sunt destul de pretenţioase. Sau or fi intrat în hibernare... Te admir că ai atâtea flori şi spaţiu!
 
Sus