Fenicul

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Cine a cultivat pina acum asa ceva?De radacina sau de frunza?
Cel de frunza rezista peste iernile noastre geroase.Iata o mostra din ultimii doi ani.S-a inmultit la un moment dat atit de mult incit imi invadase un spatiu din gradina.L-am rarit dar el nu si nu:

este cel cu frunza ca mararul.Nu este singurul ramas din anii trecuti.Cui ii place gustul....sa puna in gradina ca o parfumeaza si alunga mustele :D
 

belisima

Well-Known Member
:D eu as fi pus de bulb,dar nu m-am preocupat sa gasesc seminte :oops: am citit ca la inflorire prin polenizare se incruciseaza cu mararul si rezulta ceva cu miros neplacut...asa ca m-am abtinut :mrgreen: mie imi place mararul
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Si eu am marar in curte.Nu atit cit as dori ca si eu il iubesc al naibii de mult.Dar ...fiecare a ramas cu mirosul lui si caracteristicile lui .Nu il lasi sa faca flori si gata.Un fir in salata este arhisuficient.Sau daca e radacina,una singura :D
 

veretregn

Active Member
Eu cultiv fenicul pentru bulb. Este una dintre legumnele pe care le culeg toamna târziu. Feniculul pentru "bulb" rezistă la înghețurile foarte ușoare.

Dacă este prins peste noapte de îngheț mai puternic va trebui recoltat imediat și consumat.

Are nevoie de sol bogat, apă multă și soare. Sădirea se face după solstițiu de vară deoarece plante sunt sensibile la fotoperiodicitate și căldură în loc să facă bulbul se vor concetra pe producerea florilor și vor arunca tija florală dacă sunt sădite prea devreme.

Feniculul crește de la temperaturile verii înspre toamnă. Tija va fi mai ușor aruncată dacă este sădit primăvara din cauza temperaturii și lungimii zilelor crescânde.

Frunzele se pot folosi la fel ca și cele ale feniculului pentru frunze. Uscarea lor nu are sens pentru că se pierde aroma. La fel ca și mărarul, cel mai bine este să fie înghețate în cuburi de gheață.

Germinarea poate fi lentă. De asemenea, fenicului nu suportă translantarea bine, de aceea este indicat să fie sădit direct la locul de cultură, sau, în vase sau tăvi alevolare. O transplantare defectuoasă va duce la "pleoștirea plantei". Udați copios după transplantare.


Există hibrizi care se pot sădi mai devreme.



Solaris F1 - jumătatea lui iulie.
Fino - pentru sădire începând cu iulie, este varianta standard care probabil se găsește cel mai des.
Orion F1 - începând cu mai, foarte puțin sensibil la fotoperiodicitate și căldură.
 
Sus