Fasole pentru boabe

floridoro

Member
Sotul meu a mostenit o casa cu gradina la tara si acum am spatiu suficient unde sa cultiv plante pe care nu le puteam inghesui in gradina de 50 mp pe care o am linga casa. Va rog daca ati cultivat fasole pentru boabe sa-mi recomandati citeva soiuri si sa-mi dati citeva sfaturi despre aceasta cultura.
 

victoria

Active Member
Soiuri nu stiu ce sa iti recomand,dar pot sa iti spun ca este foarte usor de intretinut o cultura de fasole pentru boabe.In principal pentru ca din cate stiu,toate soiurile sunt pitice.Daca ma insel poate ne spun cei care stiu mai bine.
ce stiu insa , este ca bunica mea semana fasolea pentru boabe imediat ce rasarea porumbul, in rand cu el,pentru a fi umbrit de accesta.porumbul mai este bun si impotriva manei.Niciodata nu dadea gres.
Sapa de buruieni de 4-5 ori,si avea si porumb si fasole. :D
 

veretregn

Active Member
Fasolea este o intercultură tradițională pentru cereale din cauza simbiozei cu azoto bacteriile (Rhizobia) care fixează azotul în sol (și rămâne la dispoziție pentru 3 luni), iar cerealele au nevoie de azot. Vechi azteci combinau fasolea urcătoare cu porumbul și dovlecii. Fasolea oferea azot celor două, porumbul oferea suport pentru fasole, iar dovlecii cu frunzele lor mari țineau solul umed și răcoros.

Fasolea are nevoie de apă pentru o producție bună, cam 2,5 litri de apă / mp / zi. La peste 4l apă / zi planta suferă. Temeperatura ideală este de 24 de grade. La 10 grade își încetează vegetația, la peste 30 suferă.

Fasolea pitică care mi-a plăcut în mod deosebit este Borlotto (Lingua di fuoco). Are un bobul mai rotunjit, de culoare albă cu pete și puncte de culoare grena spălăcit, iar gustul este foarte bun.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
uuups asta e de rau , mie imi plac ca si pastai si nu ca boabe , chiar acum am servit o portie de pastai cu usturoi si mi au placut ... de obicei caut acest aspect pe plicul producatorului , sa fie predominant fara ate :D
 

maresmarian

Member
fasole boabe eu am una mostenita de pe la batrani, una cu boabe potrivite, galbuie, o punem in porumb.
la mine sunt net diferentiate.
ceva tufa fara suport -> de mancat intregi. (pastai).
pentru boabe, doar pe araci. cea de mancat mai engro in porumb (galbuie si alba) mai decorativa (neagra cu picatele sau gri) pe 2 randuri in gradina.

pentru pastai tufe, folosesc minidor ca si fasole galbena, cea verde inca nu am gasit un soi care sa imi placa la gust asa cum imi place minidorul. pentru boabe, nu am nici o denumire. seminte de prin sat, pastrate de mult.
si da, trebuie udata. anul trecut cea din porumb aproape nu s-a facut deloc, cea din gradina am udat-o aproape in fiecare seara.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
si la noi pt boabe se pune intre porumb [ pe post de araci] soi fara nume ,vechi .
si da cand e seceta nu prea se face :(
 

floridoro

Member
Va multumesc tuturor pentru sfaturi. O sa caut la cei care vind seminte inclusiv in piata la tarani si o sa experimentez in acest an aceasta cultura. :*
 
Sus