Factori de stres asupra plantelor.

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Haideti sa incercam sa gasim o lista cit de cit rezonabila a chestiilor care fac plantele sa sufere, facute de mina omului sau naturale.

Fabian, cred ca putem incepe cu parerile...
 

sicora fabian

Active Member
AP

Mai intai, cred ca fiecare ar trebui sa spuna ce intelege prin stress asupra plantelor.
Nu sunt psiholog, dar cred ca notiunea de stress la plante nu este similara cu cea de stress la oameni, pentru ca la noi intervine gandirea, iar la probleme repetate si greu de rezolvat apare o inhibitie psihica care se acumuleaza si se sfarseste prin a claca.
Din punctul meu de vedere, stressul la plante apare doar atunci cand intervine o perturbare a conditiilor originare de desfasurare a ciclului vegetal. Luand ca exemplu tot narcisa, venirea caldurilor din vara si intrarea in repaosul vegetal nu este un factor de stress pentru ca este normal din punctul lor de vedere genetic. Dimpotriva, continuarea temperaturilor scazute si umiditate ridicata ar fi un factor de stress, deoarece ii impiedica desfasurarea normala a ciclului lor anual de viata.
 

ACHIMENES

Member
Plantele sunt stresate de :
- seceta
- umiditate excesiva
- grindina
- temperaturi scazute
- atacul bolilor sau daunatorilor etc
mai sunt stresate de faptul ca uneori prinsi in valtoarea vietii de zi cu zi uitam sa le mai vorbim sau consideram ca e o povara prea mare ingrijirea lor ( am intalnit si astfel de pesoane ) :eek:
 

mirela06

Active Member
Asa este . S-a demonstrat ca nu sunt doar atit. Au si ele un simt si o sensibilitate, dar nu vrem sa intelegem, multi dintre noi. :(
 

sicora fabian

Active Member
AP

Si in mediul lor natural, plantele sunt supuse unor perioade de lipsa ori exces de apa, temperaturi prea mari ori prea mici, boli si daunatori obisnuiti, insa poluarea si daunatorii ori bolile noi care apar cred ca sunt cauzatoare de stress, pentru ca nu sunt obisnuite cu asa ceva. Cu celelalte au invatat sa lupte in sutele de ani pe care le-au parcurs ca specie. Ceea ce este nou le poate extermina daca nu sunt destul de rapide in gasirea de solutii salvatoare, de aici cred ca vine stressul la plante.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Eu in naveta pe care o fac ,merg pe centura pentru a evita aglomeratia capitalei.Nu va puteti inchipui cum arata saracele plante atunci cand ploaia nu vine pentru a le spala vesmintele.Nu mai zic de zgomotul a mii de masini,trepidatiile produse de huidumele soselelor,de noxele emanate.Sunt atat de tacute,de stoice,ca nu pot sa nu le iau exemplul, pe care Eminul nostru drag l-a transpus in versuri:"SUFERA SI PATIMESTE SI-AI SA VEZI IARBA CUM CRESTE"

Aceleasi plante triste observ si pe langa mastodontii industriali(mai putini azi).

De aceea atunci cand am poposit pe forum am ales ca motto al meu Mirabila Samanta,atasez aici ultima strofa:

Lauda semintelor,celor de fata si-n veci tuturor!!!
Un gand de puternica vara,un cer de inalta lumina
se-ascunde in fiestecare din ele,cand dorm.
Palpita in visul semintelor,
un fosnet de camp si amiezi de gradini,
un veac paduret,
popoare de frunze
si-un murmur de neam cantaret.
Lucian Blaga

Iar Eutopia lui gradina o continuam fiecare dintre noi ,forumistii de pe aici si sper sa fie si multi alti viitori.

Epilogul ar fi ca indiferent de intemperiile vremii,de poluarea mediului,de mana dreapta ori stanga a omului,samanta,mirabila,rasare,iar,an de an,noi insa ramanem singurii pretuitori care nu le mai dam lauda.
Pasarile o fac prin tril,ganganiile prin mangaieri,animalelesi ele saracele in felul lor.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Da, asta consider factor cauzator de stress, pentru ca plantele nu au avut timp sa se adapteze(nu este vorba de intreaga specie, inca), ci de indivizii din zonele respective.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Am citit in liceu o carticica,in voga anilor 80 printre liceeni.Se numea Ultimele zile ale unui razboi atomic.Cartea incepea cu descrierea unui buncar in care fusesera luate toate masurile pentru ca viata ,sub variile modalitati sa continue,si se sfarsea cu fraza :"...din toate doar muzica ramane".
Trist era ca, desi fusesera luate toate masurile pt salvarea vietii,ea se sfarsea,ramanand doar muzica imprimata si care era raspandita in buncar printr-un mecanism gen perpetuu mobile.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Trist, dar sper sa nu se adevereasca in realitate. Cred ca doar avand grija de natura ne putem salva copiii si nepotii copiilor nostri.
 

enya

Member
cred ca si schimbarea permanenta a locului unei plante are efect secundar asupra dezvoltarii ei...
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Si curentul este neplacut plantelor,nu radeti,am avut un frumos lamai altoit adus din Grecia,pe care l-am tinut in fata geamului deschis,nu a inflorit niciodata cu tot pamantul schimbat si ingrasamantul adaugat.Mi-a parut rau sa vad cum nu-i prieste la mine.L-am daruit unor prieteni care au curte si acum primesc lamai de la ei din lamaiul acela.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Sunt plante care marcheaza drastic schimbarea locului, mai ales in momentul infloririi, sau asezarea in curent prin caderea bobocilor sau a frunzelor. Este un factor stresant, intr-adevar!
 
Sus