Experiment cu neoane

presco

Active Member
Imi pare rau dar am aruncat ambalajul. Cei de la un magazin cu acvaristica sigur va pot da mai multe detalii. Neoanele sunt cu un spectru special si dau o lumina un pic roz. Eu am combinat unul cu lumina day-ligt cu un neon cu spectru special. Asta am facut-o pentru acvariu. Oricum trebuie sa fie aproape de plante nu l-a distanta mare. Poate stiu mai multe colegii de pe forum care au terarii sau da o cautare pe net cu Aqua-glo
 

veretregn

Active Member
Cred ca ar trebui sa pornim de la considerentele stiintifice pentru a avea o idee mai clara despre ceea ce inseamna lumina la plante, pentru ca, plantele "vad" lumina decat o vedem noi.

Lumine apare supa forma de frecvente luminoase de diferite culori. Pentru ca negru este absenta culorilor, iar albul este suma tuturor culorilor, ne vom referi la acestea ca a fi non-culori.

Curcubeul reprezinta practic spectrul luminos.

Lumina sprectrului solar este urmatoarea:


Soarele are lumina cea mai puternica in jurul regiuni de 520 de nm. Lumina la aceasta frecventa are culoarea galben-verzui, iar ochii nostrii sunt cel mai bine adaptati pentru acest spectru.

Insa plantele nu, dimpotriva. Lumina care este absorbita de plante se va vedea dedesubt:

Cum intelegem noi asta?
Daca priviti cele doua grafice prin comparatie se observa ca plantele au nevoie de lumina situata la capetele spectrului, respectiv lumina albastra si lumina portocalia, rosie.

Pentru ca reflecta si nu pentru ca absorb lumina verde-galbena , plante sunt verzi. Deci lumina verde nu este buna pentru plante.

Sa ne uitam la culorile unor tipuri de neoane:

De sus in jos:
Tuburi cu lumina galbena pentru bai si bucatarii
Ott-light (puternic albastra)
Sylvania Gro-Lux Wide Spectrum (lumina usor gri)
Philips pentru acvarii si plante (roz)
Lumina pentru acvarii cu spectru larg (cea mai alba)

Rezultate obtinute cu rasadurile de Zinnia:

De sus in jos:
Tuburi cu lumina galbena pentru bai si bucatarii
Ott-light (puternic albastra)
Sylvania Gro-Lux Wide Spectrum (lumina usor gri)
Philips pentru acvarii si plante (roz)
Lumina pentru acvarii cu spectru larg (cea mai alba)
Lumina naturala

Acum depinde de accesibilitate. Fiecare poate sa cumpere ce lumini se gasesc si isi permite.
Luminile pentru acvariu si cele pentru bai si bucatarii au functionat cel mai bine.

Observatii:
Importanta este si intensitatea luminii. Rasadurile crescut pe pervaz pentru plante anuale au nevoie de lumina suplimentara. Pe unele neoane lumina este masurata in lumen (lm).
un neon de 150 cm; 58 w, va produce cam 4500 lm.
unul de 120 ccm, 36 W, cam 2800 lm.

Distanta deasupra plantelor sa fie in jur de 30 de cm.

Mariti luminarea print aplicarea de material reflectorizant. Alegeti corpuri de neon albe si eventual le puteti mari reflectivitatea cu folie alimentara de aluminiu.

Folositi-va de camera de fotografiat digitala pentru a masura lumina! Daca afara puteti face poze pe auto fara blitz, atunci inauntru trebuie sa atingeti acelasi nivel de lumina. In momentul in care doriti s afaci o boza sa nu se declanseze blitzul. Nu trebuie sa va luminati intreaga incapere ci doar coltul plantelor.

Luminati 16 ore pe zi.

Atentia la prietenii falsi: in comert exista asa numite tuburi de lumini pentru plante, de obicei sunt acele lumini care spun : "plantele dvs vor arata mai verzi". Doar vor arata pentru ca aceste lumini sunt destinate expunerii si nu cresterii. In hypermarketuri la raioanele de vegetale si plante sunt de obicei expuse plantele sub lumina speciala. De aceea arata ele foarte bine.

Plantele de interior au nevoie de lumina mai putina decat rasadurile. Iar rasadurile au nevoie de lumina mai putina decat plantele care s epregatesc de inflorit.

Lumina artificiala este o solutie pentru perioada de iarna! Afara este prea frig pentru a pune rasadurile. Inauntru este prea intuneric pentru a nu creste inalte si firave.

Pentru rasaduri puteti folosi zilnic de vreo cateva ori pe zi 15 minute un ventilator de aer. Acesta va simula vantul si rasurile dvs vor primi stresul necesar pentru a nu s edezvolta doar inalte si plapande.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Multumim pentru explicatia detaliata! Am inteles exact despre ce e vorba si ce trebuie sa cumpar! :D Exemplificarea experimentului mi-a placut f. mult! Din partea mea, felicitari!
 

gty

Member
bravo
multumesc mult ptr. explicati cit si ptr experiment
a fost de mare ajutor zic eu ptr toti cei ce vor sa inceapa in casa a creste plante
NOTA 10
acum urmeaza sa ne inarmam cu banuti si sa luam ce trebuie
inca o data multumesc veretregn :clap: :clap: :clap:
 

y0lka

Member
Foarte tare experimentul, sigur a necesitat multa rabdare :)
saptamana trecuta miam cumparat si eu un neon pt plante de acvariu de 15w philips, a costat parca 40 de lei si ceva din baumax... asadar am cumparat doar o bucata, cautam neoane obisnuite de 18w cu lumina rece/ calda, nu am gasit decat de un fel asa ca am optat pt. cel de acvarii.... si functioneaza!
Sper sa faca minuni si cu semintele de plumerii, doua parca s-au inclinat putin dupa numai 3-4 zile dupa ce le-am plantat, sper sa fie de bine... din pacate nu sunt plantate in ceva transparent si nu pot vedea ce se intampla de fapt :cry:

http://yulka-francoise.blogspot.com/201 ... -timp.html <-- nu ca s-ar vedea foarte clar ce se intampla :oops:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
eu personal am incercat sa folosesc leduri sau spoturi cu leduri , dar costul e cam ridicat chiar si la home-made , chiar daca am furnizori unde lucrez tot scump iesea asa ca am ales versiunea mai simpla , recunosc ca intre blatul pe care stau florile si neoane e cam 1 metru dar nu le tin ptr inmultire ci ptr o pata in plus de lumina pe iarna asta intunecata.

Ce folosesc
1 corp aplicat de tipul celor care se pun peste tavane false 2x18 cu balast normal nu electronic (doar cele profi la electronice pot oferi stabilitate)
1 neon Fluora Osram cu spectru de albastru si rosu indicat ptr crestere si inflorire

1 neon Biolux Osram cu spectru luminii cam celei de afara in timpul verii

Avantaje , unele becuri/neoane emit si o lumina verde care pentru plante inseamna "stand-by" , lumina e focalizata dupa spectrumul necesar cresterii,banii consumati pe electricitate sunt folositi la maxim, si or mai fi si altele :)
Dezavantaje, lumina e cam enervanta ptr oameni daca e la nivel vizibil, durata de viata redusa (zvonuri ca maxim 2 ani , altii doar 6 luni) costuri ridicate , pe fluora si pe biolux am dat chiar la pret de furnizor vreo 30 lei pe neon ,deci..

Aqua-glo nu am gasit dar e cam la acelasi pret ,consider insa ca Osram e superior Philips conform si unor afirmatii de pe unele forumuri de crescatori de pestisori in acvarii.

Cam asta e pe scurt experienta mea , plantele cresc sanatoase , doar cam o mica hiba , cand nu e nimeni acasa imi este frica sa las "smecheria" in functiune :) :oops:

Succes si asteptam si noi experiente
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
momenat am doar cele in stare mai critica din lipsa de soare , citiva ponicrus trifoliata , niste kaki virginiana din seminte , hibi moschetous si rodieri normali , iar gerbera e achizitie din seara asta
nu pot face poza dar cel din stanga e rosu/roziu si cel din dreapta e natural

deocamdata :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mama, ce instalatie! Si ce de semanaturi de primavara? Te privatizezi cu material saditor? :)

Ce frumusenie de gerbera!!! :eek:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
imi plac semintele stranii si dificile , undeva pe acolo e si o caesalpinia, asa marar creste si mama :p , da e frumoasa si nu am rezistat cu criza :rofl:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
ti am zis ca nu vreau sa le impulsionez , initial era facut ptr 3 lamai , cu inaltimea calculata , dar am gresit cu ceva si nu mai am lamaii , un experiment nereusit cu superthrive, asa ca momentan doar prelungesc lumina zilei ajungand pe la 14 ore zilnic de lumina medie ptr cele cateva plante mai "posomorate"
 

veretregn

Active Member
danero2004 a spus:
...

Cam asta e pe scurt experienta mea , plantele cresc sanatoase , doar cam o mica hiba , cand nu e nimeni acasa imi este frica sa las "smecheria" in functiune :) :oops:

Succes si asteptam si noi experiente
Sunt prize cu temporizator care pot fi reglate cand sa se aprinda si sa se stinga.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
vine iarna , ce mai fac luminile

eu stau in dubii si ascult la sfaturi ....un fluora cu un biolux ...doua biolux ...doua fluora?

biolux mi se pare ca lumineaza mai puternic dar ..nu e ptr mine lumina si spectrul poate sa fie mai slab

ce ziceti?
 

gty

Member
daca ai de unde sa iei e ft bine
cred ca ar fi bune amandoua , depinde ce vrei sa pui sub ele
eu incerc sa vad daca rezista rasadurile de catalpa sub neon

apropo cum a iesit pana la urma cu cele trimise ?
poze ceva ?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
esec total , trebuia sa incerc jumatate in turba jumatate in perlit simplu , a fost o zi doua f cald pe balcon si s-au umezit prea tare


la neoane am decis ca pe mijlocul corpului sa mai pun un neon asa ca sa fiu sigur 2 biolux si un fluora
 

veretregn

Active Member
Bună.

Din experiența mea, pentru a vă crește plantele cred că cel mai bine să alegeți tuburi de neon cu luină galbenă, pentru băi și bucătării sau tuburi de neon cu lumină albă. Lumina albastră este cea mai puțin eficientă.

Ochiul liber nu poate determina cantitatea de lumină, cu atât mai puțin spectrul.

Plantele de interior au nevoie de mult mai puțină lumină decât cele crescute afară.

Pe lângă tuburi aveți nevoie de o folie reflectorizantă. Da, da. Folia de aluminiu este ok. Dacă aveți o cutie în care țineți plantele, sau dulap asigurați-vă că ați tapetat perețiicutiei sau dulapului cu astfel de folie.

Nu încercați cu becuri încandescente, dezvoltă prea multă căldură.

Mai demult erau șepci cu un mic ventilator alimentat de lumină solară. Adaptat, acest ventilator, care va prelua energia de la neoanele dvs, va putea să creeze un mic curent de aer care să vă ajute să creșteți răsaduri mai viguroase.

Cătați mereu nu varianta cea mai ieftină ci cea mai eficientă. Chiar dacă la început veți plăti mai mult, lăpile ecologice țin mult mai mult și consumă mult mai puțin.

Apoi sunt alternative mult mai economice însă care costitsitoare și pot fi aplicabile doar în anumite cazuri.

Mai jos un sistem cu leduri.

http://cgi.benl.ebay.be/225-LED-Red-Blu ... 4152cc30c2
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
sistemul ala , am pe un forum unde te umpli de postari in care scriu multi ca nu sunt deloc ca in reclama si le pare rau dupa banii dati.

neoanele sunt cu lumina naturala minus spectru verde, nu sunt cu lumina calda sau rece dar sunt pe spectrul plantelor.
Ventilatorul e posibil sa faca bine dar am nevoie de ceva cu rotatii f putine .

per ansamblu acum e mai bine ca am si un neon fluora
 

Edelweiss

Active Member
veretregn a spus:
Bună.

Din experiența mea, pentru a vă crește plantele cred că cel mai bine să alegeți tuburi de neon cu luină galbenă, pentru băi și bucătării sau tuburi de neon cu lumină albă. Lumina albastră este cea mai puțin eficientă.
Tin sa te contrazic. Plantele au nevoie de spectrul albastru, de aceea sunt bune neoanele cele mai ieftine sau becurile cu consum redus de energie. Lumina galbena nu e folosita decat la plantatiile de canabis si la iluminat stradal...total ineficienta pentru plante.
 
Sus