Eucomis

lelia

Well-Known Member
Ce sa zic ?
E o planta care se comporta ciudat ,iese din pamant la sfarsitul lui iunie creste si infloreste pana in august .
Nu-i spectaculoasa dar e interesanta ...stiti proverbul ,,cine-o are sa-i traiasca,cine nu ,sa nu-si doreasca ..... :rofl:
 
  • Like
Reactions: ica

veretregn

Active Member
lelia a spus:
Ce sa zic ?
E o planta care se comporta ciudat ,iese din pamant la sfarsitul lui iunie creste si infloreste pana in august .
Nu-i spectaculoasa dar e interesanta ...stiti proverbul ,,cine-o are sa-i traiasca,cine nu ,sa nu-si doreasca ..... :rofl:
Eucomis este una dintre plantele mele favorite. Elegantă, un aspect exotic și o multitudine de varietăți. Are o durată de inflorire lungă și florile se transformă în niște fructe decorative. este toxică. este ideală pentru semi-umbră și umbră.

nu are opulența unui crin și mirosul unei zambile, insă rămâne o plantă rafinată, care încântă prin nunațe proaspete de verde, alb, galben, ocru, ambră.

în ceea ce privește rezistența la frig. eu îi administrez un tratament similar cu cel al daliilor, canna și zantedeschia. după primul îngheț înlătur frunzele, curăț bulbul și îl pun la păstrare pâna în primăvara următoare.

pământ bogat în humus, însă ușor drenabil. merge la fel de bine pentru cultura într-un ghiveci mare cu condiția fertilizărilor bi-lunare sau în pământ direct. nu am încercat niciodată să păstrez planta peste iarnă afară.

la sfârșitul lui martie pun bulbul într-un vas cu pământ și îl păstrez în garaj (să nu înghețe) pentru vreo două săptămâni iar apoi îl mut în solar. pe la mijlocul lui mai planta va începe să crească viguos și pe la jumătatea lui iunie va începe să înflorească.

limacșii sunt îndrăgostiți de frunzele lui și ar trebui protejată.

propagare:
1. prin semințe: florile se vor transforma în fructe mici și în fiecare fruct vei găsi 3 -5 semințe. o plantă este capabilă de a produce mai mult de 100 de semințe. în momentul în care fructul se va deschide semințele vor rămâne câteva zile atașate apoi vor începe să cadă. semințele coapte sunt
de culoare maro și pot fi puse imediat la germinat fără niciun tratament special. vor germina în aproximativ 1 lună la 20 de grade pe un pervaz. eu le pun la germinat într-un ziplock cu ceva vermiculat. odată ce văd că prima sămânță a germinat transfer totul într-un ghiveci cu substrat steril de calitate și pun deasupra un strat de pietris (2-4 mm diametru).
se vor obține varietăți diferite. în 3 ani vei avea bulbi capabili de a face flori.

2. vegetativă:
bulbi: fiecare bulb va produce 1 - 3 bulbi care vor putea fi cultivați în continuare, chiar peste iarnă pe un pervaz mai rece însă luminos. așteaptă doi ani pentru flori.

vegetativă 2: excepționaș pentru această plantă este înmulțirea vegetativă prin diviziuni de frunză. nu știu dacă cineva știemetoda asta, însă la mine funcționează.

alege în august 2-3 frunze sănătoase, mature și taiele în secțiuni transversal în secțiuni de 4 - 5 cm. prepară un amestec de substrat steril cu pietriș 50/50. îngroapă secțiunile aproxumativ 2 cm într-un ghiei, pune un strat de pietriș pentru a menține umezeala, pune plantele pe un pervaz cald acoperă cu capac transparent și ai grijă să nu ajungă soare direct pe frunze. în 3 luni vei avea plăntuțe care vor trebui crescute încă 3 ani pentru a avea un bulb. Respectă polaritatea frunzei!

Fotografii propagare:

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 0fb8ffda0b
 

Nicola

Member
Sunt fericita posesoare a trei bulbi de Eucomis. Ma gandesc sa nu ii pun in gradina totusi, pe ambalaj scrie,, cultivare in ghiveci "...
 

adrianam

Well-Known Member
La mine in gradina au rezistat peste iarna, i-am plantat primavara trecuta dar nu au inflorit, pe doi am crezut ca i-am pierdut.
Dar s-au inmultit, abia astept sa-i vad infloriti.
 
Sus