Echinopsis - prima dragoste !

gino

Member
Gen intalnit aproape fara exceptie in toate colectiile, dar si printre alte plante ale iubitorilor de flori din toata lumea.
Echinopsis este apreciat si iubit in primul rand pentru florile mari si parfumate, dar si pentru faptul ca nu este o planta pretentioasa si se adapteaza destul de usor unor conditii chiar mai vitrege de cultura.
Este primul cactus cu care am intrat in contact direct pe vremea cand eram elev la generala, acolo unde existau cateva exemplare foarte mari, in ghivece de ceramica amplasate pe pervazele ferestrelor cu orientare sudica. Nemiscate de ani de zile, plantele isi vedeau de treaba, crescand lent dar armonios si inflorind vara destul de masiv.
Primul cactus "al meu" a fost un butas de la unul din acei Echinopsisi de la generala. Mi-a fost daruit.
Surpriza a fost mare pentru mine, dar si pentru parintii mei, in momentul cand "micutul ghem" a facut prima floare.
Ce uimire, ce incantare, toti priveam fascinati floarea imensa care, parca era infipta in trunchiul plantei...
O fi avand miros, ne intrebaram dupa momentele de uluiala...
Ei bine, da, avea si miros, si inca ce miros...o adevarata delectare olfactiva, un parfum pe care am fi vrut sa-l simtim permanent in nari...
Acesta a fost inceputul, momentul zero, momentul cand nu stiam ca peste ani voi avea o colectie de cactusi...si permanent mainile pline de ...tepi !, pardon !, spini, ca sa nu se supere Carmen. :D
Echinopsais are un ritm destul de bun de crestere, daca are un substrat adecvat si expunere ideala.
Poate sa infloreasca dupa 3 - 4 ani de la aparitia din samanta si ceva mai repede daca planta este obtinuta din butas inradacinat.
Florile sunt mari si in general albe sau roz la speciile comune si sunt sustinute de tije florale lungi de 20 - 30 de centimetrii.
Exista o multime de hibrizi si cultivari ( si continua sa apara si altii ) cu flori incredibil de frumoase prin colorit si combinatii cromatice uluitoare.
Sunt colectionari care nu dau nicio importanta acestor hibrizi si cultivari, considerand ca aceste plante lipsite de personalitate ( field number ), nu au prea mare importanta si nici valoare.
Dimpotriva, altii le vaneaza pur si simplu, pentru caracteristicile iesite din comun ale florilor.
Sa nu intram totusi in prea multe amanunte pe tema acestor asa zise "disensiuni" cactusistice si sa ramanem la frumusetea florilor.
Echinopsisi sunt plante auto-sterile, deci nu pot produce seminte decat daca florile sunt polenizate cu elementele polenizatoare ale altor flori de Echinopsisi din baze diferite.
Remarcabil este faptul ca florile "se asteapta" unele pe altele pentru a inflori in acelasi timp, aceasta reprezentand probabil o adaptare in vederea perpetuarii speciei.
Daca intr-o colectie sunt mai multe ghivece cu Echinopsisi, plante mature, se observa cu usurinta ca formarea bobocilor florali se produce aproximativ in aceeasi perioada de timp, iar inflorirea este in majoritatea cazurilor sincrona. Este uluitor cum pot sa faca acest lucru si se pare ca singular in lumea mirifica a cacteelor.
Echinopsis poate sa produca foarte usor hibrizi cu Lobivia, cu care se inrudeste genetic. Majoritatea hibrizilor existenti aparetin acestor incrucisari intre Echinopsis si Lobivia / Chamaelobivia si asa mai departe.
Iata un Echinopsis cu floare galbena din colectia unui bun prieten.
Planta provine de la mine si probabil este un cultivar.
http://micutu.sunphoto.ro/Cactusi_2009/ ... UFQNJLGQZO
Si tot de la prietenul meu, un alt cultivar : Echinopsis cv. "Imperial"
Planta provine tot de la mine.
http://micutu.sunphoto.ro/Vara_cu_flori ... MKAEQCBKLE
Ca si in alte domenii horticole, sunt oameni care si-au facut un scop in viata in ceea ce priveste studierea si producerea hibrizilor.
Un exemplu edificator :
http://www.wessner-kakteen.de/galerie.p ... en&seite=1
Mai sunt multe lucruri de zis despre "batranul" Echinopsis, dar acum va las si pe voi si mai vedem... :D
 

irinabv

Active Member
Moderator
Gino, ce frumos ai vorbit... :D Anul asta a inflorit si la mine, desi saracul sta intr-un pamant tare prost, de gradina, care se face beton.
http://picasaweb.google.ro/irissbv/Cact ... 8964226754
Daca il pun acum in substrat mau bun, mai infloreste la anul? L-am indragit tare mult. Anul asta am avut curaj si l-am tinut afara toata vara, si se pare ca i-a placut.
 

gino

Member
Multumesc de aprecieri Irina. Imi face placere sa scriu atunci cand am timp mai mult, dar de fiecare data m-am temut ca mesajele mele sa nu fie prea lungi, observand ca nu prea se practica pe aici... :D
Echinopsisul tau arata foarte bine si se vede ca i-a placut in aer liber.
De fapt asa si trebuie sa fie.
Cactusii sunt "copii soarelui" :D
Poti sa faci transplantarea si acum, fara sa inlaturi in totalitate vechiul pamant pentru a nu deranja prea tare radacinile.
Apoi la racoare si fara apa pana la primavara.

Dana, am ramas... :eek: :eek: :eek: ...ce ai tu acolo, face cat ...nu gasesc termen de comparatie !!!
Este foarte frumos. O singura planta sau mai multe ? Ca nu ma pot dumiri...Dupa cum arata, trebuie sa aiba in jur de 20 de ani, ma insel oare ? Oricum, sa ai grija de el si sa ni-l arati si peste zece ani... :D
 

andre

Member
Dana e super frumos Echinopsisul tau, stiu ca ti l-am admirat si pe Sun photo, daca nu cumva ti-am si scris acolo. Eu cred ca este o singura planta, batrana, care are pui destul de mari pe langa si au inflorit toti deodata. Arata spectaculos!
 

Nick.A

Member
Echinopsis sunt niste plante minunate si ma mir ca unii le numesc banale(am vazut pe undeva expresia asta si chiar nu mi-a placut), probabil tocmai pentru ca se cresc usor, nu sunt pretentioase si infloresc abundent.
Banuiesc, ca unii colectionari cu "staif", considera plante nobile, de soi, doar pe cele care se cresc foarte greu si pentru care din pacate nu toata lumea are banii necesari sa le cumpere si sa le intretina.
Pare ca s-au format paturi sociale si in lumea iubitorilor de plante si e mare pacat,pentru ca sunt marginalizate unele genuri care chiar ne pot aduce mari satisfactii .
Eu unul sunt incantat de aceste plante si anul acesta cu sprijin din partea lui Gino mi-am marit colectia de Echinopsis.Ba mai mult, un crescator englez mi-a daruit opt hibrizi Shick de Echinopsis.Daca vreti sa ramaneti muti de uimire(sunt flori de hibrizi Shick,ce ajung la 15 cm diametru!!!!)va recomand sa rasfoiti aceste pagini:
http://www.huntington.org/BotanicalDiv/ ... index.html
Daca astea sunt plante banale atunci inseamna ca nu m-am apucat sa colectionez ce trebuie :rofl: :rofl: :rofl:
 

andre

Member
Am cativa Echinopsisi, care desi au flori albe, sunt diferite prin dispunerea staminelor.
Echinopsis mamilosa:
http://shaman.sunphoto.ro/Echinopsis/CU ... OTYCIJUERV
Echinopsis ayopaiana ( sper ca am nimerit denumirea... :wink: ) care il aveam de la Gino cu denumirea de Lobivia megacarpa, iar la el nu a vrut sa infloreasca. Cand am vazut ca are boboc, am stat cu ochii pe el si m-am prins de ce nu a vazut floarea! Pentru ca era nocturna! :rofl: Si tot el a gasit si denumirea corecta, pe care eu o pronunt cu greu.
http://shaman.sunphoto.ro/Echinopsis/XO ... PYCTBVUOXW
Si cel cu floarea cea mai interesanta mi s-a parut Echinopsis calochlora pe care doar anul asta am reusit sa-l vad inflorit.
http://shaman.sunphoto.ro/Echinopsis/RQ ... ZQCVZVUADZ
Si ca sa se vada si planta:
http://shaman.sunphoto.ro/Echinopsis/UH ... HHNDEKKSST
Si acelasi Echinopsis calochlora, de anul trecut, cu un vizitator dezamagit ca n-a gasit floarea...
http://shaman.sunphoto.ro/CACTUSI_-_ANU ... NDEKBRHLIC
 

andre

Member
Dupa cum ati observat, multi colectionari, au Echinopsis de la Gino! :D Dar ii indragim tocmai ca sunt de la el si ni i-a dat cu draga inima.
 

Nick.A

Member
Ii admir si ii respect in mod deosebit pe cei care nu uita prima dragoste si care dupa ce si-au marit colectia cu niste plante "grele", nu dau in dosul casei Echinopsis-ii, pentru ca sunt plante de incepator ,sau nu mai sunt asa grozavi ca noile achizitii.
Ca o curiozitate, eu am inceput sa colectionez Echinopsis, dupa ce imi luasem niste cactusi cu mult mai frumosi si mai interesanti decat ei.Dar am vazut unul inflorit si i-am simtit parfumul florilor,ceea ce m-a facut sa intru in transa :) si sa incep sa-i caut.
Poate ca sunt un colectionar atipic?Asta imi da de gandit... :rofl: :rofl: :rofl:
 

irinabv

Active Member
Moderator
Gino, desi mesajul a fost lung, l-am citit cu mare atentie pt. ca ai un stil foarte frumos de a scrie. As spune cu pasiune. Nu am sarit peste cuvinte, asa cum obisnuiesc. Mai scrie asa mult, ca eu sigur o sa citesc. Datorita voua, iubitorilor de cactusi, parca am inceput sa ii iubesc si eu...un pic. Echinopsisul l-am primit si l-am cam ignorat, dar asta vara m-a cucerit definitiv. :D
 

gino

Member
Nicusor, daca tu esti un colectionar atipic, atunci ma raliez si eu pareri tale. Noi, iubitorii de plante banale, om fi atipici, dar sa stii ca nu se poate spune ca suntem lipsiti de simt estetic, ba din contra.
Admir si respect plantele rare si cu "pedigri" dar nu poate sa-mi spuna nimeni ce ar trebui sa-mi placa mie.
In primul rand colectionez cactusi pentru placerea mea, nu pentru a altora. Si nu colectionez anumite plante pentru ca sunt rare sau la moda.
Daca la ora actuala unii dintre hibrizii aia magnifici sunt in Romania, numai in doua locatii, dupa stiinta mea, or fi tot banali ? :D
 

gino

Member
Multumesc incaodata Irina, va voi mai povesti si despre alti cactusi, ca asa se face iarna: se sta la ...gura caloriferului rece si se spun povesti cu cactusi infloriti de asta vara...ca sa uitam de frigul de afara. :D
 

enya

Member
si mie imi place sa citesc cu mare placere absolut tot ce scrie despre cactusi,asa ca...mai scrie ceva... in ultimul mesaj ti-a iesit chiar si o rima...
 

dana_rusu

Member
Echiii mei sunt cam batrani ala din poza are cam 10 ani si intradevar este unul cu puii sai ,deja s-au facut foarte grei si abia pot sa-i mai mut in casa ,acum stau afara si cam tremura
 

gino

Member
Dana, s-a mutat Barladul in Grecia si nu stiu eu ? :D
Cum sa lasi plantele afara pe vremea asta ?
Macar ai grija sa nu fie udate de ploaie, altfel poate fi fatal si ar fi mare pacat, sa stii...
 

gino

Member
Nu inteleg, care este problema?
Nu ai spatiu pentru ei ?
Eu ma lupt in fiecare toamna cu aproximativ 800 - 900 de ghivece de adapostit...
 

Nick.A

Member
Cativa Echinopsis si florile cu care m-a incantat un hibrid asta vara,de m-a facut sa stau planton de la pranz si pana la ora 3 dimineata;dupa care am reluat sesiunea de foto la ora 5 dimineata,dupa doar 2 ore de somn :) ; florile s-au ofilit dupa amiaza.Dar a meritat,chiar daca parfumul florilor m-a ametit :D
http://nikko.sunphoto.ro/Echinopsis
 
Sus