Echeveria

cornelia

Fondator
Membru staff
1. Cornelia:
Am 2 echeveria pui mici. I-am prins din frunzele pe care mi le-a dat in august Marian. Intre timp s-au prins si au rozete mici de 2-3 cm diametru frumoase si sanatoase. As vrea sa stiu cam dupa cat timp infloresc si daca peste iarna le este suficienta o temperatura 5-13 grade. Tinand cont ca sunt puiuti, n-o sa le fie frig? Are vreunul dintre voi experienta in "lucrul" cu echeveria?

2. Mflorian:
Eu le tin "cot la cot" cu cactusii. Sa nu le uzi aproape de loc peste iarna. Cum prind mai multa apa, incep sa creasca aiurea. Florile nu sint prea spectaculoase. Anul viitor in vara iti vor inflori, daca le vei pune in cel mai insorit loc pe care il ai.

3. Cornelia :
Multumesc. Sa vedem ce pot face in privinta udarii si a locului insorit ca e mare aglomeratie la mine in balcon chiar si acum cand unele plante au fost aduse in casa.

4. RazvanD:
Acum depinde ce specie de Echeveria este ! Dar avand in vedere faptul ca ai obinut planta din frunze e putin probabil sa infloreasaca in toamna-iarna asta. Poate la toamna anului viitor daca o sa-i convina conditiile de temperatura, lumina, apa. Fiind totusi micuta, este bine sa-i mai dai foarte putina apa de vreo 2-3 ori in iarna asta.

5. Cornelia:
Nu stiu ce varietate este, poate ma ajuta Marian, ca de la el am avut butasii. Asa ma gandeam si eu s-o ud. La cat de mica e nu speram sa infloreasca prea curand. Daca va misca ceva anul viitor e ok. Am rabdare.

6. Marian:
Te-as ajuta daca as sti .Ma pasioneaza mai putin cum se numesc si mai mult cum arata. Daca pui o poza , poate te ajuta cineva.
Un sfat ar fi sa le tii la soare/ lumina cat mai multa; de udat n-o sa le uzi daca e prea frig , nu ? Si , dupa parerea mea, rezista si cu picioarele ude la 10C , numai sa nu exagerezi.
Daca stau prea mult uscate, isi "consuma" frunzele de la baza; la fel se intampla si in timp, orice ai face , de aceea se recomanda ca dupa ce atinge o anume lungime, sa inradacinezi varful si apoi sa folosesti lastarii pentru a obtine alte plante .

7. Mara:
Am si eu o rozeta mica de echeverie.Am pus-o in pamant, dar vad ca nu "zice" nimic. E drept ca abia acum o saptamana am plantat-o.Credeti ca se va prinde, tinind cont ca e totusi iarna?.Incerc sa respect conditiile descrise de voi, dar...!In primavara doresc sa creasca si sa incerc un aranjament timid cu acest tip de planta.

8. Cocolosh:
pt Mara- nu are de ce sa nu se prinda, doar ca iarna se " misca" mai greu.La primavara o sa-si dea drumul si o sa te bucuri de ea.

9. Hariclea:
Aveti cumva idee ce planta este aceasta? Au adus-o ai mei din Grecia anul trecut si acum vad ca a facut un pui... Am scos-o zilele trecute la soare si s-a inrosit si inmuiat, asa ca am bagat-o inapoi in casa... as vrea sa stiu mai multe despre cum sa o ingrijesc... Oare este o Echeveria?

Dar plantuta aceasta imi puteti spune ce este?
http://s58.photobucket.com/albums/g266/ ... Suculente/

10. Alic:
Prima plantuta este echeveria; de a doua nu stiu ce sa-ti spun...

11. Hariclea:
Credeti ca Echeveria suporta o tundere? ca a crescut cam aiurea: are o tulpine lunga si curgatoare si doar in varf vro 6-7 frunze si rozeta + un lastar. Daca tund lastarul, varful si las doar tulpina goala va mai da vreun lastar vrodata? sau mai bine o las asa? poza este mai sus.

12. Mflorian:
Da, dar nu acum ci la primavara. Poti sa ii tai tulpina si sa lasi doar un ciot de 1 cm. Cel mai probabil din acel ciot vor iesi muguri si apoi rozete. Iar partea taiata (rozeta cu 1/2 cm de tulpina) poti sa o pui la inradacinat in nisip usor umezit.

P.S.: tulpina lunga poate fi un indicator al lipsei de lumina.

14. Hariclea:
Multumesc frumos de informatii...la primavara o tund si asa o voi inmulti...
Mi-e greu sa cred ca nu a avut lumina suficienta pt ca sta in geam intr-o camera in care si usa este integral din sticla facuta...
 

anne`mary

Member
buna. AM si eu o intrebare. Am cumparat acu` 2 luni 3 specii de echeveria. Constat la 2 dintre ele ca li se usuca frunzele de la baza iar cea de-a treia are frunzele de la baza moi. Parca gino spunea ca iarna e normal sa se usuce frunzele bazale asta dupa ce planta foloseste "resursele" din frunza, dar spunea ca nu e normal sa se intample lucrul asta vara. Ieri le-am schimbat pamantul din nou caci am crezut ca au radacinile ceva, dar acestea sunt albe, sanatoase si numeroase. Ce sa le fac? Stau la geam la soare, le ud o data pe saptamana..ce sa le fac?
Inca o intrebare: o frunza odata cazuta, creste la loc? Caci pe tija dezfrunzita, in locurile unde au cazut frunzele, au aparut firicele subtiri. Initial am crezut ca o sa le creasca alte frunze la loc, dar acum au mai degraba aspect de radacini. Sunt complet confuza :?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Buna ziua!
Anne'mary nu ma pricep prea bine, :x dar din ce am mai citit si am ascultat, am inteles ca frunzele bazale se usuca din cauza deficitului de umezeala. Vezi cum uzi, astfel incat apa sa nu ajunga pe frunze.
Aici am eu o intrebare cunoscatorilor. Udam sau nu si planta?
Pornind de la faptul ca substratul din ghiveci este unul foarte permeabil, de ce sa nu udam si frunzele? Teoretic stiu ca umiditatea dezvolta ciuperci, dar cand ploua, plantele nu sufera, ba chiar le prieste. :?
In privinta frunzelor cazute, nu stiu :oops: daca in locul unde au fost vor mai creste altele, dar am observat la plantutele mele, ca nu! Frunza cazuta daca nu e uscata pune-o la inradacinat si vei avea o noua planta! Am mai citit ca radacinile aeriene care se formeaza la unele plante (Kalanchoe, Schlumbergera, Pachyphytum etc.), indica ceva deficiente la radacinile plantei. Mi-as dori sa stiu mai multe, dar de unde nu e ... nici Dumnezeu nu cere! :(
 

Roxana

Active Member
da, acele firicele albe care se formeaza sunt radacini aeriene. la suculente servesc pentru absolbtia apei din aer. cineva (nu mi stiu cine) de pe forum mi-a spus ca radacinile aeriene se formeaza atunci cand planta nu mai are radacini in pamant.
sau radacinile aeriene se mai formeaza la puii care se afla inca pe planta mama si care pot fi plantati in ghiveciul propriu.

cred ca frunzele s-au inmuiat deoarece cand uzi planta sunt atinse cu apa. mai bine pune apa in farfurioara.
 

anne`mary

Member
dar m-am uitat la radacini si daca memoria nu ma inseala, acum sunt mult mai numeroase decat acu` 2 luni cand le-am cumparat si au un aspect sanatos. De acum am sa le ud pe jos. Merci frumos
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Roxana a spus:
........
cred ca frunzele s-au inmuiat deoarece cand uzi planta sunt atinse cu apa. mai bine pune apa in farfurioara.
Roxana si aici sunt pareri impartite in sensul ca majoritatea colectionarilor spun ca la C&S nu se folosesc farfurioare sub ghivece, dar si eu am citit ca unele Echeverii se recomanda a se uda prin imersiune. Iar sunt in ceata, astept parerile celor cu experienta!
 

Roxana

Active Member
pai daca pui apa in pamant sau in farfurioara nu e acelasi lucru?
in farfurioara pui apa plantelor ale caror frunze sunt sensibile la umezeala (violete, gloxinia etc).
bineinteles ca este doar o parere de-a mea, asteptam confirmarea/infirmarea specialistilor.
 

gino

Member
Nu este cazul sa va speriati. :D
Echeveriile pierd frunzele bazale si in timpul perioadei de vegetatie.
Este un fenomen absolut firesc.
Frunzele imbatranesc, isi pierd capacitatea de fotosinteza si este firesc ca planta sa renunte la ele in favoarea cresterii altora noi.
La baza plantei, in locul frunzelor pierdute apar de regula mici radacini aeriene, sau lastari.
Radacinile aeriene au o viata destul de scurta si au rolul de a prelua din umiditatea atmosferica, compensand astfel eventualul deficit de apa din sol.
Echeveriile au in general un sistem radicular destul de firav in comparatie cu alte plante. De aici si sensibilitatea la umezeala excesiva.
Udarea se face de deasupra, fara a evita planta
Plantele mele stau sub cerul liber si adora apa de ploaie... :D
Nu se folosesc farfurioare. Apa in cazul in care este in exces, trebuie sa se scurga cat mai repede.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Multumesc Gino! Acesta-i raspunsul pe care-l asteptam. Cand mai am unele nelamuriri in legatura cu udatul ma gandesc la plantele tale si ale Andreei si apoi incep sa despic firu-n patru.
Ieri ploaia a batut si-n plantele mele si dupa aceea erau asa de frumoase. :D
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
In legatura cu radacinile aeriene a spus Gino mai sus, ca nu-s motiv de ingrijorare. Oare in prima poza este un Sedum nussbanianum?
La Echeveria eu i-as indeparta frunzele cu pete, chiar daca aspectul plantei nu va mai fi foarte aspectos. Parca ar fi niste fungi acolo, nu arsura solara, dar nu-s sigura, oricum nu prea e de bine!
Ultima este o Echeveria lilacina si daca spui ca are frunzele mai moi cred o uzi prea rar. Suculentele sunt un pic mai setoase decat cactusii. In general planta arata bine, din punctul meu de vedere, dar vin specialistii si .... vedem noi. :astept: :nu stiu:
 

gino

Member
Carmen are dreptate in ceea ce priveste frunzele moi.
Problema apare imediat dupa transplantare pana ce radacinile reusesc sa se acomodeze cu noul substrat, dar si in cazul lipsei apei in conformitate cu cerintele plantei in perioada de vegetatie.
Petele care apar pe frunze sunt clar arsuri solare.
Nu trebuiesc neaparat indepartate pentru ca vor cadea de la sine, asa cum am mai spus, planta nemaiavand nevoie de niste frunze care nu mai pot indeplini functia de fotosinteza.
Pe de alta parte, o inlaturare fortata a frunzelor, lasa posibilitatea anumitor fungi sa patrunda in planta prin portile create.
Asa spune teoria...practica demonstreaza ca o planta viguroasa si in plina vegetatie, cu un substrat corespunzator, o udare adecvata si o expunere optima, isi cicatrizeaza rapid ranile si nu apar probleme.
O observatie la plantele prezentate.
La suprafata ghiveciului trebuie adaugat pietris de ...orice granulatie / nisip, sau chiar pietre mai mari, care vor proteja baza plantei si vor inlatura evaporarea prea rapida a apei din substrat.
 

anne`mary

Member
de la gino intotdeauna invatam lucruri noi. Tzepoasa mica zici ca suculentele sa le ud ceva mai des? O sa incerc sa le ud de 2 ori pe saptamana dar mai putin...nici nu vreau sa le inec. Am o Opuntia pe care o ud de 2 ori caci stiu ca are un ritm mai alert de crestere
Legat de pietris la suprafata... nu stiu de unde sa fac rost. AM cumparat un sac de 20 kg de pietre albe, decorative pe care le-am folosit la florile mari dar care s-au ingalbenit (pietrele) si ma gandesc sa le indepartez. Oricum sunt foarte mari si nu merg la puiutii mei. De la tzara am luat pietricele pe care le-am pus in castroane cu apa (pentru umiditate) si s-au inverzit pietrele si castroanele din ceramica. Le-am spalat iar, le-am pulverizat cu spirt si tot s-au inverzit (cred ca e matasa broastei :? ) si in conditiile astea nu pun pietrele astea la plante. Ma gandesc sa iau pietricele folosite in acvarii?
 

gino

Member
Pietre pur si simplu...de oriunde gasesti. :D
Natura nu foloseste pietre pentru...acvarii ! :D
 

anne`mary

Member
mi-am adus aminte. Spuneai gino ca petele sunt arsuri solare? Eu parca tin minte ca avea frunzele patate atunci cand am cumparat planta, dar ma gandesc ca poate sunt in eroare si ... daca s-au ars frunzele la mine, desi in ultima vreme cerul a fost mai mult innorat decat insorit? Sta ce-i drept la geam, pozitia sud-est... sa o indepartez? Nici o alta suculenta nu prezinta arsuri dar o pot indeparta o perioada pana se acomodeaza...sau macar sa tin minte ca e mai sensibila si cand o dea soarele sa am grija sa nu o las la geam.
 

anne`mary

Member
am cumparat pietre pentru acvariu...Ideea e furata de aici de pe forum. Sunt niste pietricele micute albe-crem pe care le-am spalat si le-am pus la flori :fluierat:
 

gino

Member
Nici vorba, planta trebuie sa ramana acolo unde este acum.
Se va acomoda fara probleme ! :D
 

gino

Member
Nu spun ca nu ar fi frumoase sau utile pietrele de acvariu...nu inteleg de ce trebuie sa le cumperi ! :D
Mergi pe marginea unui rau si culegi cate vrei... :D
Cu banii ramasi, iti cumperi plante ! :D
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
anne`mary a spus:
.....
Tzepoasa mica zici ca suculentele sa le ud ceva mai des?......
:tavalit: Anne'mary am ras cu lacrimi la faza asta! Nu-s mica nici la propriu nici la figurat!!! :secret: Cred ca ai varsta copiilor mei! :nu stiu: :rofl: :marfa: :wink:
 
Sus