E bine daca are asa multi pui ?

xcore

Member
Salut. Te rog nu face teorie.
Cactusii se inmultesc si prin lastarire/butasire, ca atare, o planta care face 10 lastari nu infloreste pentru ca si-a facut treaba pentru o perioada destul del unga de timp in ceea ce priveste perpetuarea speciei. Ca atare, personal, nu consider ca planta sufera ci pur si simplu foloseste energia pentru tipul de inmultire caracteristic varstei. Lasa planta aia asa cativa ani buni si vei vedea cum brusc, vor inflori 10 deodata si va fi un spectacol.
Sau poti sa tunzi ca sa fie .. frumoasa si sa ai flori anual ... 3 flori.

P.S. Si noi ne-am secat mamele de energie. In unele cazuri, nemeritat de multa energie. Oare nu ne mai iubesc ele ?
 

Edelweiss

Active Member
Nu fac deloc teorie. Am lasat un link spre cunostinta ta...exista functia google translate pt ca e in germana. In rest nu am stat sa caut acele specii la care este necesar indepartarea puilor.
 

gino

Member
Oameni buni. Ideea cu indepartarea puilor pentru ca secatuieste planta mama ...este falsa
Falsa in totalitate !
Un cactus lastarit va inflori la fel de abundent ca unul caruia i s-au indepartat puii.
Este o idee precoceputa, va rog sa ma credeti.
Daca unui copil i se taie o mana si un picior, credeti ca el va creste mai inalt si va fi mai viril la maturitate ???
Inflorirea are mecanismele ei in functie de specie si de totalitatea conditiilor de mediu si cultura si nu de faptul ca este singulara sau plina de lastari.
Daca un cactus va inflori mai abundent dupa inlaturarea lastarilor, asta nu inseamna ca acest lucru se poate transforma in regula, ci doar ca respectivul cactus nu are solul adecvat, expunerea ideala si udarea in limitele normale pentru asi arata adevaratele capacitati de dezvoltare si inflorire.
Este simplu.
Nu dati vina pe plante pentru ca nu va rasplatesc cu flori si astfel le mutilati crezand ca le faceti un bine.
Incercati sa le asigurati conditii cat mai bune si atunci veti avea si satisfactii...fara sa va transformati in chirurgi de ocazie.... :(
 

xcore

Member
Salut.
Pe langa cele spuse de Gino mai adaug, ca un avertisment, faptul ca o planta poate inflori exagerat de mult si frumos cand ajunge pe "patul de moarte". Asa ca, nu intotdeauna o inflorire puternica este un lucru imbucurator.
Zi placuta
 

gino

Member
Salut Alex

Subiectul asta merita o dezbatere mai intensa as zice...
Probabil ca vom depasi cumva subiectul topicului in cauza, dar totusi ramanand cumva conex in preajma lui...
Problema infloririlor "terminale" este atat de complexa, incat nimeni pana acum nu sa hazardat sa emita judecati de valoare aprofundate...cel putin din cate stiu eu.
Majoritatea colectionarilor au descis aceasta situatie speciala...ca pe un ultim cantec de lebada, un ultim efort al plantei in agonie pentru perpetuarea speciei.
Daca este sa privim simplist lucrurile, acest eveniment trist, este perfect explicat.
Este ca si cum un detectiv ar scrie in raprtul sau de costatare la locul crimei, ca, ....cadavrul era mort!
Mecanismele care duc la aparitia unor infloriri abundente, anormale, in perioade nespecifice infloririi speciei, sunt destul de variate si pot avea cauze explicabile.
Daca este observat cu atentie fenomenul si determinate cu cat mai mare precizie cauzele, ( din timp ) planta in cauza poate fi salvata.

In limita timpului disponibil, promit sa revin cu un articol mai amplu pe acest subiect.
 

xcore

Member
Buna Dana.
Vai ce urat arata cu lastarii nerupti...
P.S. Sper ca e inteleasa ironia .. sa nu ma trezesc cu palme peste gura ca ti-am jignit planta :D
 

xcore

Member
Salut.
Gino, sunt de acord cu tine, motiv pentru care nu imi voi permite sa intru puternic in dezbatere. Dupa cum sti nu ma pot considera decat un initiat in ale cactusilor ca atare subiectul imi este oarecum strain.
Am insa un exemplu.
O Mammillarie, primul meu cactus, a trecut prin vrute si nevrute. Am tatiat-o , am tinut-o o vara intreaga fara apa, a stat pe turba ani de zile, a si cazut de la geam (etajul 2). Ideea este ca, in urma taieturilor, ajunsese sa in stadiul in care erau 2 tulpini de baza care la varf erau ramificate in alte 2 si fiecare ramificatie mai era separata in 2 capete. Desi intrase in vegetatie anul acesta intens, cum nu mai intrase pana acum, am decis sa o butasesc sa fac din ea 4 plante veritabile. S-a pus baiatul pe taiat si pe pus la inradacinat. Timpul de reactie a fost rapid. Primul fir de radacina a fost vizibil la doar 2 zile.. Toate bune si frumoase. Dupa o saptamana, asa cum erau puse la inradacinat, plantele s-au inmuiat puternic si au scos coronita de boboci (mentionez ca nu inflorise pana la acest moment niciodata).
Era clar un semn ca se duc. Panicat, le-am pus in ghiveci si le-am scos in plin soare. Am inceput udarea adecvata si si-au revenit. In aceasta toamna au inflorit din nou si le merge de minune.
Am reusit sa salvez plantele si faptul ca au inflorit pentru prima data (in aceasta toamna) in conditii normale nu face decat sa imi arate ca le-am salvat.
P.S astept articolul.
 
Sus