"Dreptate pentru lupi"

sicora fabian

Active Member
Am citit un articol intr-o revista despre un pui de caprioara gasit singur si vina aruncata asupra lupilor ca i-au ucis mama si pozitia luata de un inginer silvic, Casian Balabasciuc, din articolul caruia voi da cateva citate:
"Natura isi are legile ei, adesea dure, adesea de neanteles pentru noi, oamenii, dar de fiecare data cu mult mai drepte si mai simple decat legile omenesti. Natura se conduce dupa niste principii ferme, foarte exacte, cum ar fi autoreglarea, autoconservarea, echilibrul dinamic. Doar acestea au facut ca speciile de animale si plante sa coexiste ere in sir fara sa se distruga intre ele, fara sa se extermine. Singurii care au putut sa le infranga, sa le destabilizeze am fost noi, oamenii. De coltii lupului nu s-a prapadit nici nici o specie. Din cauza cruzimii noastre, au disparut foarte multe! < > Lupul ucide pentru ca ii este foame, lui si puilor sai. Omul ucide pentru ca se amuza, spectacolul mortii il distreaza, ii satisface orgoliul de asa-zis erou. < > Lupul vaneaza, de regula, ce este mai usor: animale bolnave, imbatranite, slabe, sau se multumeste cu cadavre. < > . . . avem dreptul si indatorirea sa judecam, dar trebuie sa fim deosebit de prudenti cand ne hotaram sa condamnam. Si, mai ales, sa ucidem!"
De mic mi-au placut lupii si am citit multe despre ei - daca erau lupi, ar fi prins puiul, nu caprioara mama, din simplul motiv ca este mai usor!
Nu spun ca lupii nu vaneaza si caprioare, dar o fac pur si simplu ca sa manance, nu de placere! Iar in timpul anului este foarte greu sa le prinda pentru ca ei vaneaza in haite doar iarna!
Este corect sa acuzam o intreaga specie "a carei singura vina este ca exista?"
Inca mai exista!
 

Edelweiss

Active Member
Acum vad topicul asta! :eek:

Fabian, cate dreptate ai! Numai omul greseste...acum 4 ani a fost populat masivul Giumalau cu 11 lupi de origine siberiana. Rezultatul? In anul acela au facut ravagii la stane: nu mai exista niciun caine de stana (au o predilectie pt carnea de caine) si atacau si in plina zi. In 2008, au fost impuscati 8 lupi. Cine a gresit? Omul.

O sa scriu mai mult ca de obicei, ca in ultimul timp am fost scump la vorba :oops:

O sa incep cu o povestioara:

Povestile cu lupi au datina lor: se cer povestite seara la gura sobei,"la o lulea" atunci cand e viscol afara. Se povestesc atunci tot felul de intamplari iar lupul capata chip de stihie a padurii sau de balada.
Povestile incep cam asa: " o noapte cu luna plina, un ger de crapa pietrele si copacii par fantome ale padurii. E ger napraznic, nu misca nimic, rasuflarea inghetata a iernii incremeneste orice miscare. Pe o astfel de vreme numai lupii umbla..."

Povestile infioratoare cu oameni haituiti de lupi pe zapada sunt mai degraba rodul relatarii celor speriati de intalnirile nocturne cu lupul dar si apetitul de senzational care se pare e o trasatura specifica psihicului uman.

Am gasit o povestire...pe care o redau compilata, intamplare petrecuta in iarna lui 1963...



" Era o dimineata geroasa cu promoroaca. I.B. un taran batran si calit de necazuri porni dis de dimineata la 4 sa ajunga la drumul mare cu treburi. Strans in cojoc , omul o porni la drum spargand zapada scortoasa, cu felinarul in mana ca sa sparga bezna noptii.

Era cam multisor de mers pana la drumul mare. Omul mergea voiniceste. Deodata se opri si se uita inapoi. Privirile i se oprira pe silueta unui lup mare cum nu mai vazuse vreodata. Venea dupa el adulmecandu-i urmele, oprindu-se din cand in cand, parca pentru a pastra neschimbata distanta dintre ei. Cu o voce sanatoasa, omul dadu gura lupului agitand felinarul in acelasi timp. Lupul se opri saltandu-si capul, care pe albul zapezii i se paru omului enorm de mare. Mai tipa o data la dihanie care nu se urni din loc. Taranul indrazni sa-si continuie drumul, dar dupa cativa pasi vazu ca dihania il urmareste. Il cuprinse un fior de-i ingheta sangele in vene si curajul lui incercat in astfel de situatii incepu sa-l paraseasca.

Ochii scanteietori ai lupului il fixau in intuneric. Incoltit de spaima si fara multa chibzuinta, omul alerga spre un copac cu gandul sa se suie in el. Efortul ii fu zadarnic, creanga inghetata se rupse si omul cazu in zapada. Masura din ochi distanta intre el si lup care paru ca se scurtase. Aruncand cojocul si lasand felinarul, omul reusi sa se catere in copacul salvator. Lupul veni incet pe poteca facuta si se aseza la baza pomului sigur pe prada care nu putea sa-i scape. deznadajduit, omul se si vedea rapus de dihania blestemata; tipa dupa ajutor dar nu-i raspunse nimeni. Surprins de linistea lupului fata de foc, felinarul fiind aprins, cu ultimele puteri isi chema in ajutor dulaul sau de acasa, nefiind distanta mare. Lupul incepu sa dea din coada cu prietenie...

Caci vedeti dvs...ce intamplare! Era chiar dulaul lui de acasa care venise sa-l insoteasca si sa-l apere de lupi!

***********
Ei! Daca omul ajungea la sosea fara sa isi dea seama? Ce povesti ieseau :) :) :)

Sunt curios ce simte omul cand ar vedea in zapada ce am pozat eu:
http://odinro.webs.com/apps/photos/phot ... d=98497069

Cate ceva din viata lupului:
-Vara traiesc in perechi
-Incepand cu decembrie se aduna in haite, pentru imperechere
-lunile ian-feb sunt periculoase caci e perioada de activitate intensa a lupilor, colinda mult, vin pana la usa cabanei de unde nu se sfiesc sa fure cate un caine
-haita e condusa de o lupoaica de minimum 5 ani
-papa cu predilectie carne (daca are de ales intre caine sau oaie va alege cainele) dar in lipsa de hrana nu se da in laturi de la broaste, ciuperci, dovleac, porumb, stupuri de miere; de aceea nu se iau cainii de la cabane in drumetie, trebuie goniti inapoi sa nu se invete sa umble haihui
-dusman neimpacat al vulpii: unde sunt lupi nu sunt vulpi si viceversa. Cand vedem vulpi, putem hoinari linistiti iarna :rofl:
--Lupii nu ataca oamenii, ei se feresc de om.
-Lupii au o preferinta pentru carnea de caine. Daca au de ales intre oaie si caine, aleg cainele. Spunea cineva ca au mancat lupii caini in orasul Brasov in scara blocului...ganditi-va ca daca nu erau impuscate animalele care constituie hrana lor, scene de genul acesta nu aveau loc.
-Am colindat muntele de mic copil, dar nici cei mai impatimiti "povestitori" (citeste "mincinosi") la cea mai crunta betie nu au pomenit vreodata ca au intrat lupii in scara blocului:| E drept ca acum 50-60 de ani intrau in sate si atacau animale...dar nu intrau in curti decat asa...ca o minune in curtile marginase satului si mai izolate. Povestiri din acestea cu carute cu oameni fugariti pe zapada si sfasiati de lupi sunt baliverne...ei vizau caii sau boii.
-Spunea cineva ca daca vede unul, trebuie sa fugi ca leopardul. GRESIT! Fuga nu face altceva decat sa starneasca instinctul de vanator al lupului. E de ajuns sa fluieri in padure din cand in cand ca lupul sa nu stea in calea ta, la fel si ursul. Daca intamplator dai de unul, nu fugi ca te prinde cu siguranta...te lipesti cu spatele de pom. Cat timp esti in picioare, nu ataca. Situatia se schimba daca aluneci sau cazi de oboseala. Nu se stie deloc de vreun caz concret in care lupul sa fugareasca un om si sa il pape...nici macar in cazul din Ontario.
-Spunea cineva ca lupoaica isi apara puii...nici vorba. Nu spun unde isi fac lupii de regula culcusul, ca sa nu-i vina cuiva vreo idee. Daca simte lupoaica primejdie, muta puii...dar daca o surprinzi la barlog fuge, nu sta sa ii apere.
-La o intalnire intamplatoare cu lupul in padure, ai tendinta sa fugi...gresit cum spuneam. Atacul sau simulat nu face decat sa te sperie, sa vada cu cine are de-a face. Daca te tii curajos (fara sa il ataci) ai sanse sa scapi. NICIODATA nu te uiti in ochii lui caci va considera asta un atac!
-In fine...lupul nu suporta zgomotul de fier (cana si lingura), steguletele si zgomotul de lant tarat.

Spor la intalniri cu "marele sur", fotografii si amintiri de neuitat! :evil:
Drept sa spun...m-am intalnit odata cu lupul...cand se uita la tine (scuze..."prin tine") cu ochii sai galbeni...se opreste timpul in loc :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
De ce au preferat lupii siberieni pentru populare, Edel?
La rezervatia de la Neamt am vazut o lupoaica cad eram copil, printr-a patra. Noi ne zgaiam la ea si faceam galagie lipiti de plasa, ea manca linistita privindu-ne permanent si deodata s-a izbit de plasa maraind de-am ajuns majoritatea aproape in iaz! Apoi s-a intors linistita la mancare . . .
De atunci n-am mai vazut lup la nici o gradina zoo - mai des am vazut lei!
Si am mai auzit odata urletele lupilor intr-o seara pe Giumalau, eram afara la focul de tabara si au inceput . . . Parca a mutit tot muntele in acele momente iar noi ne uitam parca stupefiati unii la altii, fetele s-au strans langa noi dar nimeni nu a dorit sa plece, mai ales dupa explicatia cabanierului "parintii isi cheama lupanii, le-au adus carne!". In noaptea aceea a dat si ursul la stana, dar l-au alungat cainii - erau 22, cativa chiar carpatini adevarati, multi din ei cu cicatrici de la coltii lupilor.
In rest, am umblat si eu cativa ani pe munti si iarna si vara, ziua sau noaptea, rar am dormit la cabana, de obicei la cort si singurele atentionari au fost pentru ursii dedati la carne, de lupi n-a spus nimeni nimic, niciodata!
Insa singura amenintare reala am considerat-o "lupii" pe doua picioare!
 

Edelweiss

Active Member
Incet incet aflu cate ceva despre aventurile tale montane :) :rofl:
Bucegiul e plin de lupi. Tot platoul mai ales iarna si padurile din zona, la marginea Busteniului si Sinaiei. Cand imi iau aparat bun sper la niste cadre extra :)

Noi avem cam 2200 lupi, majoritatea "infiltrarilor" se fac natural, prin nord. Ma mir si eu de decizia cu lupii siberieni, numai ceva sange proaspat ar fi explicatia...noi avem cei mai mari lupi din lume...detinem inca recordul mondial si inca 4 locuri in primele 10.
Cu toate astea, nu s-a auzit vreodata ca lupii sa pape oameni decat in timpul razboaielor mondiale. Cadavre.
Doamne ce vremuri! Lupii traiau in orase si oamenii urlau in paduri!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu n-am avut niciodata o intalnire 'de gradul III' cu un lup si probabil e mai bine asa...probabil ca as paraliza de spaima :oops: , dar sunt fericita ca ei exista si imi imaginez haita alergand, in liniste, prin intunericul unei paduri, iarna...ochii lor galbeni lucind in lumina lunii...mi se par extraordinari. Multa lume simte fata de ei o spaima care vine din credinte si legende ancestrale, in care lupul era asociat cu ceva malefic...prea multi oameni sunt prozonierii unor prejudecati stupide si refuza sa vada maretia si frumusetea unei specii...
 

Edelweiss

Active Member
Asa e claude!
Cand da zapada pozeaza niste urme in duo (detaliu si ansamblu) si iti voi spune ce da tarcoale pe la gard sau pe unde te plimbi :)
Adevarul e ca e infricosator sa constati "pe aici sunt lupi" :D
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Cand eram copil si-mi petreceam iernile la bunica, imi povestea despre lupii din padure. Padurea era cam la 2 km de casa bunicii, iarna grea, urlete peste noapte ... Au asa o aura de poveste dar nu stiu de ce nu mi-a fost niciodata frica de ei. M-am uitat la ei ca la un fel de ... caini. :oops:
 

Marcela

Member
Am citit o data o legenda indiana despre originea lupului:

La inceput, nu exitau deloc lupi. Erau in schimb foarte multe caprioare. Omul traia urmarind turmele de cerbi si vanand. Vanat era din belsug, asa ca toata lumea era indestulata.
Dar, de la o vreme, a inceput sa se intample ceva... cerbii si caprioarele se imbolnaveau tot mai des, erau din ce in ce mai slabi, faceau din ce in ce mai putin pui...
Hrana incepea sa se imputineze, animalele erau bolnave, iar Vanatorul era ingrijorat, pentru ca nu puteau manca animale bolnave.

Atunci Femeia a facut o vraja si a cantat o chemare. Din adancul padurii, a iesit Lupul.
De atunci, el vaneza animalele bolnave, iar turmele s-au insanatosit.

-------------

Iar cand in locurile noastre apar lupii, intrebati-va de ce avem nevoie de ei! :D

Marcela :rose:
 

Edelweiss

Active Member
Stiu parerea ta despre legende :oops:
Din surse sigure iti spun ca lupul nu face "segregare rasiala". Daca vei "sapa" nitel prin rapoarte si statistici, peste 90% din victimele lupului sunt sanatoase tun.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Dupa cite stiu eu principiul este ca cel mai puternic scapa..... cel mai slab mai greu. In consecintza lupul face parte din procesul de selectie naturala.... asa cum face aproape orice pradator. Lupul (si alti pradatori) aduce un echilibru in animalele ierbivore pt ca in mod natural are mai mult success la exemplarele mai putin puternice. Evolutia si dezvltarea speciilor e dependenta si de pradatori si de mediu.....
Animalele bolnave chiar au shanse mai putine... si deci vor cade prada cu sigurantza, apoi urmeaza animalele mai batrine si mai slabe... si apoi abea cele mai puternice. Ce spun rapoartele nu e neaparat exact si nici foarte profund.
 

sicora fabian

Active Member
Edel, de ce crezi ca sunt mai mult de 10 procente animale bolnave? Lupu-i inteligent, nu-si consuma energia inutil. Nu se da in laturi nici de la hoit!
 

Edelweiss

Active Member
popgeo a spus:
Ce spun rapoartele nu e neaparat exact si nici foarte profund.
Popgeo, in principiu asa ar trebui sa functioneze. Din pacate rapoartele sunt singurele baze de date care pot fi luate in calcul.

Hai Fabian sa fac o scurta paralela:

CERB
-cardurile de ciute se apropie de tauri in septembrie (boncanit)
-cerbul invingator ramane cu cardul pana la mijloc de octombrie
-dupa aceasta perioada, cerbii si ciutele se despart, ducand viata independenta
-taurii puternici duc viata solitara, numai cei de 4-7 ani stau in card

CIUTE DE CERB
-cardul e format din ciute, cerbi tineri, vitei si se destrama inainte de fatare in mai
-acum ciutele gestante se departeaza de card si nasc
-dupa fatare, ciuta formeaza inceputul altui card de tip familial

LUP
-cuplu femela/mascul de tip familial
-la sfarsit de octombrie se aduna in haite, cu scopul imperecherii
-noiembrie si decembrie,ianuarie, imperecherea, lupii umbla mult
-februarie, martie, cautarea vizuinii

Acum un raport cerb-lup
-ianuarie (4 cerbi/13 ciute...total 17)
-februarie (3 cerbi/ 11 ciute...total 14)
-martie (8 cerbi/22 ciute...total 30)
-aprilie (0 cerbi/ 1 ciuta...total 1)
-mai (0 cerbi/0 ciute)
-iunie (0 cerbi/0 ciute)
-iulie (0 cerbi/ ciute)
-august (0 cerbi/0 ciute)
-septembrie (0 cerbi/0 ciute)
-octombrie ( 2 cerbi/7 ciute ...total 9)
-noiembrie ( 0 cerbi/23 ciute...total 23)
-decembrie (0 cerbi/23 ciute ... total 23)

Astea sunt victimele. De ce asa de multe victime in randul ciutelor? Ciuta nu se poate apara decat prin fuga si zapada mare ingreuneaza deplasarea.Deci cand apar haitele de lupi se reunesc si cardurile de ciute. Numarul victimelor creste in raport cu cresterea stratului de zapada si maririi nr de membri in haita lupilor. Faptul ca apar victime inca inainte de caderea zapezii nu are ca logica decat modul de viata al celor 2 specii.
Daca vara nu se inregistreaza victime nu inseamna ca cerbul nu are de suferit. Lupul isi creste puii in familie si este dificil in 2 (lup/lupoaica sau unul singur caci celalalt pazeste puii) sa prinda o ciuta sau un cerb matur; in schimb foarte mari sanse sa prinda puii de vanat.
Zapada actioneaza ca un factor favorizant pentru lup. Iarna ingreuneaza deplasarea ciutelor si in martie se formeaza multe cruste de gheata intre petecele de verdeata aparute. Verdeata e un fel de a spune, sunt ceva fire numai sau frunze de mur. Astfel de petece de verdeata forteaza ierbivorele sa se deplaseze mult, obosindu-le. Apoi crustele de gheata sunt adevarate patinoare pentru copitate si mana cereasca pentru lup. Toate aceste cruste se sfarsesc in rauri sau paraie unde copitatele nu se pot deplasa din cauza pietrelor de pe fund. Sa nu mai zic ca pe mal e gheata.

Se pune intrebarea daca lupul are un factor selectiv; nu. El urmareste intotdeauna vanatul mare cu toate ca nu refuza nici carabusii la foame. Cel mai puternic scapa? Nu cred varianta asta. Din atatea animale cise nici unul nu prezenta urme de raniri sau boli, observabile la coarne (ca un raport al vietii). Se taie cornul si inelele de crestere apar la fel ce la pomi, inel mare an bun, inel mic an prost.
 

Edelweiss

Active Member
Mesajul era ca nu fac selectie in functie daca animalul e bolnav sau sanatos. In mod normal un animal foarte bolnav sau foarte batran cade usor victima. Acum cate animale ierbivore bolnave sunt? Se recunosc degenerarile la coarne (deschidere mica, raze lipsa, asimetrie la coarne). Multe din ele luau puncte maxime la expozitii. Din pacate coarnele fiind deteriorate de colti nu pot fi inscrise.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Cred ca celor dintre noi cu suflete duioase ne place sa credem ca in primul rand cad victima exemplarele mai slabe sau bolnave, in felul acesta ne doare mai putin sufletul pentru ciutele ucise si, fiind iubitori de animale, ii gasim si lupului o scuza, ca pradator :mrgreen:
Pana la urma, e clar ca trebuie sa manance si lupul iar cerbii si caprioarele trebuie sa nu se inmulteasca in exces, altfel ecosistemul nu se mai sustine...
Eu oricum ma induiosez si daca vad o caprioara mancata de lup dar si daca vad un lup ca moare de foame, asa ca incerc sa-mi pastrez simtul masurii si la...duiosie :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
Povestea cineva ca la o panda la hoit, se apropiau doua umbre; a tras ambele focuri in prima, iar a doua umbra a fugit. Fiind inca intuneric, a mai asteptat si dupa un timp a auzit un urlet prelung, jalnic, care se tot apropia si a vazut alta umbra apropiindu-se taras de hoit. A impuscat-o, iar dimineata cand a coborat din pandar, a descifrat misterul: era lupoaica! Dupa ce s-a departat si-a dat seama ca era singura si s-a intors dupa sot, desi stia ca acolo o asteapta moartea! Sunt temuti pentru ca sunt unele dintre cele mai inteligente si mai indraznete animale de prada, insa sunt un foarte bun exemplu pentru cupluri! Ca soti si parinti!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
In Bucovina si cred ca nu numai azi de SintAndrei se spune ca e Ziua Lupului.......deci s-o sarbatorim sa nu ne pape in intilnirile noastre sporadice sau.......de loc :)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: cu lupii???
:rofl: :rofl: :rofl:
Nu.Dar caut unde am vazut/auzit.
"In unele balade şi cântece despre sfântul Andrei, păstrate de tradiţia populară românească, se spune despre el că "lega gura lupilor"."
Si un comentariu audio pe care nu stiu cum sa il postez :cry:
 

Edelweiss

Active Member
Gabiuta a spus:
In Bucovina si cred ca nu numai azi de SintAndrei se spune ca e Ziua Lupului.......deci s-o sarbatorim sa nu ne pape in intilnirile noastre sporadice sau.......de loc :)
:oops:
Este o credinta populara ca de Lasata Secului ies lupii sa pape fete. Fecioare. E o legenda ca erau 7 sate in jurul unei paduri si lupul isi alegea in fiecare an cate o fecioara din alt sat. O cheama in padure si o papa. :oops:
 
Sus