Dracena bolnava rau

Sash

Active Member
Am o dracena de aproape un an. Initial i-a mers bine dar prin iarna au inceput sa-i cada frunzele. O udam la 7-10 zile asa ca m-am gandit ca poate o ud cam rar asa ca m-am intors la programul de vara de udat la 3-4 zile. Frunzele au continuat sa cada. M-am gandit ca poate nu are destula lumina si am mutat-o langa un geam...frunzele au continuat sa cada...am redus iar udarea - cam la 2 saptamani si nici un rezultat. Ma bazam pe faptul ca frunzele de la varf sunt verzi si drepte dar intre timp vad ca si varful e afectat de ceva... baza frunzelor de la varf pare ruginita - frunzele au o zona maro si un praf maro la baza.
Sper ca pozele sunt suficient de clare.... http://s302.photobucket.com/albums/nn99 ... mview=grid
Mai am vreo sansa sa o salvez? Ce pot sa-i mai fac?
 

Dirtyangel

Member
Nu sunt prea priceputa la dracaena dar pare sa fie infectata de un virus, deobicei astia cauzeaza pete sau mozaic pe frunze! Nu stiu ce ai putea sa-i faci, mai bine mai asteptam parerea cuiva :? :(
 

cornelia

Fondator
Membru staff
E putin probabil sa fie vorba de un virus chiar daca are un comportament mai ciudat. Intr-un fel, e normal ca frunzele de la baza sa mai cada. De asemenea e normal ca in cazul unei dereglari de udare caderea frunzelor sa se accentueze. Acum cativa ani aveam o problema similara cu planta mea. Nu e o boala, este un dezechilibru al factorilor de mediu. Are nevoie de lumina, dar fara soare direct si fara caldura uscata degajata de calorifere. Are nevoie de umiditate, dar moderata. Desi pare o planta tropicala iubitoare de umiditate, ea se comporta mai degraba ca o agava (planta suculenta). Nu uda la radacina decat daca pipai pamantul si-l simti uscat. Intre doua udari lasa pamantul sa se usuce putin. Pulverizeaza regulat frunzisul cu apa (utilizeaza un pulverizator).
 

Sash

Active Member
Asta am facut ultimele 2 luni, dar din pacate a continuat sa piarda cca 10 frunze pe saptamana si de curand am observat aparitia petelor maronii la baza frunzelor de la varf. Speram sa existe vreo solutie miraculoasa.... :(
Multumesc pentru raspunsuri. Sper revin in curand cu vesti de insanatosire sau macar de supravietuire.
 

acacia

Member
Sash poate te vor ajuta aceste informatii:
-pierderea frunzelor apare: datorita diferentelor de temperatura (ori prea ridicate, ori prea scazute), schimbarea brusca a intensitatii luminii(fie nu primeste destula lumina, fie este asezata direct in bataia soarelui), netratarea corespunzatoare cu fertilizant. PH trebuie sa fie intre 6-6,5 ai grija.
-frunzele pot cadea si daca:planta este infestata cu afide sau paduchi,poluarea din atmosfera, daca au ajuns la planta vapori dintr-o substanta toxica;
-praful maro: apare datorita umiditatii prea ridicate din sol, slaba circulatie a aerului,rugina cauzata de frunzele moarte si lasate pe planta sau in apropierea ei;
-petele maronii: folosirea apei prea rece la udare cat si la pulverizare,petele apar daca apa sta pe frunze timp mai indelungat.
Sper sa-ti fie de ajutor aceste cateva informatii, daca nu le-ai incalcat atunci mergi cu o frunza la o farmacie fitosanitara:) sigur te vor ajuta.
Multa bafta!
 

angela draganoiu

Active Member
parerea mea este ca a fost udata prea des si au putrezit partial radacinile, te-ai uitat la radacini ?. eu as scoate planta din pamintul ei si m-as uita sa vad starea radacinilor. daca nu sint putrezite atunci sint sanse. in felul asta vezi si daca sint cumva niste nesuferiti de daunatori.
am una la birou si o ud cam la 2 saptamini sau cind vad pamintul uscat.
 

Sash

Active Member
I-am schimbat ieri ghiveciul insa nu i-am studiat radacinile - mi-a fost teama sa inlatur pamantul initial pentru ca mi s-a parut plin de radacini (erau si un pic iesite prin ghiveci) si am zis sa nu o stresez si mai tare decat e.
Citind ce a scris acacia cred ca initial i-au cazut frunzele dintr-o cauza gen lumina mai slaba fiind iarna, ghiveci prea mic sau pamant epuizat, iar eu incercand sa o ajut modificand udarile mai mult rau i-am facut...
 

Sash

Active Member
Desi in continuare ii cad frunze, azi am umblat la ghiveci si am descoperit ca nu numai ca nu are radacinile putrezite, dar i-au si crescut de cand am pus-o in noul ghiveci. Asta imi da sperante ca nu o sa moara "definitiv" dupa cum spunea o reclama.
 

karmenutza

Member
Am gasit acest subiect mai vechi despre dracaena cu probleme si m-am gandit sa scriu si eu tot aici despre a mea.
Unele frunze ale ei s-au uscat tare la varfuri si nu numai. La unele dintre ele uscarea a inceput mai din interior. Dar nu este uscaciune normala. Nu stiu cum sa explic, incepe cu galben, devine maro din ce in ce mai inchis, se usuca. Nu am vazut nici un fel de umblatori pe ea. O fi vreo ciuperca? O stropesc cu apa cam la 2 zile, cu pulverizator. De udat, o ud cam la o saptamana, 10 zile. Cand se usuca bine pamantul.
Pun si cateva poze, poate imaginile explica mai bine decat mine.
[/url][/img]
[/url][/img]
[/url][/img]
[/url][/img]
In a doua fotografie se vede cam de la ce nivel porneste usacarea. Inainteaza spre varful frunzei. Planta are 4 tulpini. Majoritatea frunzelor cu probleme sunt pe aceeasi tulpina. Mai sunt inca 2 pe alta tulpina iar pe celelalte doua nu e nici una.
 

adana

Member
si eu am o mare problema cu planta mea.de osaptamana tot vad ca ii cad frunzele.dimineata am taiat in varf,pt ca am crezut ca doar acel varf e bolnav.acum cand am privit-o din nou,am observat ca pe locul de unde am taiat ,se scurge un lichid urat mirositor.va jur ca nu am udat-o decat dupa ce am verificat pamantul sa fie putin uscat,si am pulverizat aproape zilnic apa la temperatura camerei.da,recunosc ca nu are prea multa lumina,dar este iarna,si celelalte plante au aceleasi pb.a,si am uitat sa spun ca este a doua dracaena pe care o pierd in acest fel.tocmai de aceea i-am acordat mai multa atentie.acum merg sa incerc sa schimb pamantul,si sa vad daca sunt putrezite radacinile.sper sa nu fie asa grav.offff,m-am plans destul :(
 

Fleur

Active Member
Karmenutza chestiile alea sunt doar pe frunzele din exterior, ori doar acolo se vad cel mai bine? Ar putea sa fie arsuri de soare? Sa fi ajuns razele soarelui direct la ea dupa ce ai stropit-o?

De a ta nu stiu ce sa zic Dana :? Am si eu una de cativa ani dar nu am probleme cu ea.
 

adana

Member
am umblat la pamant.radacinile sunt in stare perfecta :D,pamantul era ok. in continuare ii cad frunzele,si se mai scurge acea zeama.acum ,ca am luat-o eu razna,nu stiu ce sa zic,dar mi s-a parut ca ar fi tulpina mai moale decat de obicei.am mutat-o pe balcon acum si o sa incerc sa nu o mai bibilesc atat,poate am exagerat.sper sa se faca bine. :wink:
 

karmenutza

Member
Fleur, da. La cele 4 tulpinite pe care le are, la exterior. (Nu chiar pe toate tulpinitele.) Nu a stat deloc in soare, eu nu am soare in camera unde o tin.
 
Sus